Greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez. Sfaturi utile în bucătărie

Orezul este versatil, sățios, hrănitor și ușor de preparat. Poate fi fel principal sau aperitiv, poate fi gătit simplu, cu legume sau cu carne. Află mai multe despre principalele greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez. Sfaturi utile în bucătărie.

O persoană care arată cum se gătește orezul
Dacă vrei să afli cum se gătește orezul te poți uita și pe ambalaj / Shutterstock

La prima vedere pare că este salvarea atunci când nu știi ce să mai gătești, însă este nevoie de puțină atenție pentru ca orezul să aibă textura potrivită.

Este foarte simplu să gătești orezul, dar la fel de ușor este și să strici preparatele care îl au în compoziție. Iată câteva greșeli pe care trebuie să le eviți dacă vrei să ai parte de o masă delicioasă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Greșeli pe care toată lumea le face atunci când gătește orez

Dacă urmează să gătești orez alb sau brun cu bob lung, Jasmine sau Basmati, trebuie să te asiguri că este bine spălat înainte să fie pus pe foc.

Acest lucru ajută la înlăturarea excesului de amidon sau a substanțelor chimice care sunt folosite în procesul de fabricație.

Cel mai bine este să lași orezul în la înmuiat pentru 30 de mine după ce l-ai trecut printr-un jet puternic de apă rece. Ideal este ca la 1 kg de orez să pui 800 ml de apă.

Speli orezul cu bob scurt

Orezul cu bob scurt cum este cel pentru rețetele de sushi sau pentru risotto nu trebuie spălat. Orezul pentru sushi nu va mai fi lipicios, iar risotto nu va mai fi la fel de cremos dacă înlături amidonul.

Nu respecți proporția de apă și orez

Pentru majoritatea tipurilor de orez este recomandat să folosești întotdeauna un raport de o cană de orez la 2 căni de apă. Verifică totuși pe ambalaj dacă gătești un tip de orez mai special. Poți folosi în loc de apă și supă de legume sau de carne, dacă vrei un gust mai complex.

Pui orezul în apă rece

Când gătești orez trebuie să pui apa la fiert cu sare și când să în primul clocot să adaugi și orezul. În funcție de preparat, poți pune și puțin ulei de măsline sau alt ulei vegetal.

Îl gătești la foc mare

Când vine vorba de gătit orez trebuie să ai răbdare, așa că ideal este să îl pui la foc la flacără mică. În felul acesta vei preveni lipirea lui de vas, iar bobul va rămâne intact. Orezul va fi pufos, fără să aibă un aspect de mucilagiu.

Nu lași la înmuiat orezul aromatizat

Orezul basmati, jasmine și pecan au arome care se disting ușor datorită unei substanțe numite 2-acetyl-1-pyrroline. Cu cât este gătit mai mult timp, cu atât dispare și mirosul specific.

Pentru a împiedica acest lucru trebuie să înmoi orezul pentru jumătate de oră înainte de a-l găti. Nu va trebuie să îl fierbi foarte mult și își va păstra textura și gustul.

Orezul se numără printre alimentele neperisabile. Află mai multe de ce ar trebui să le ai în cămară.

Amesteci prea mult

De cele mai multe ori orezul nu are nevoie să amesteci în el în timpul procesului de gătire. Dacă prepari orez basmati sau alte sortimente mai speciale nu ai nevoie să ridici deloc capacul și nici să treci cu lingura prin el. După ce este gata, lasă-l cel puțin 15 minute să se odihnească.

Citește și
CELE MAI CITITE
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pui tandoori
06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Covorul roșu de la Premiile Emmy 2025. Ce ținute spectaculoase au ales vedetele de anul acesta
Covorul roșu de la Premiile Emmy 2025. Ce ținute spectaculoase au ales vedetele de anul acesta
Covorul roșu de la Premiile Emmy 2025. Ce ținute spectaculoase au ales vedetele de anul acesta
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Gestul uriaş al milionarului care are un salariu de 33.000 de euro pe lună în România: amp;#8220;Face asta din banii lui”
Gestul uriaş al milionarului care are un salariu de 33.000 de euro pe lună în România: amp;#8220;Face asta din banii lui”
Gestul uriaş al milionarului care are un salariu de 33.000 de euro pe lună în România: amp;#8220;Face asta din banii lui”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Thalía readuce magia anilor 90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
Thalía readuce magia anilor ’90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
Thalía readuce magia anilor ’90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: „Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci”
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: „Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
închide