Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect
Salata de sfeclă roșie crudă se prepară foarte ușor și este foarte versatilă. Poate fi servită ca atare sau alături de o mulțime de feluri de mâncare.

Salata de sfeclă roșie crudă are destul de multe variante pe care le poți adapta în funcție de preferințe, dar și de ingredientele pe care le ai prin casă. Avantajul este că poate însoți atât de multe preparate, încât poți să o gătești în fiecare zi. În plus, are o mulțime de vitamine, minerale și fibre, ceea ce o face și foarte sănătoasă.
Poți servi salata de sfeclă roșie crudă cu orice fel de preparate din carne, cu brânzeturi, preparate din cartofi sau legume le grătar. Pe lângă dressingul clasic din ulei și oțet, mai poți folosi și sos de iaurt cu ierburi aromatice sau chiar o vinaigettă în care să adaugi și o lingură de muștar.
Cum faci cea mai bună salată de sfeclă roșie
Salata de sfeclă roșie este nu doar delicioasă, dar și foarte sănătoasă, fiind plină de vitamine și minerale. O poți face într-un mod foarte simplu, răzuind sfecla sau tăind-o bastonașe foarte subțiri și amestecând-o cu sare, ulei, puțin oțet și hrean.
Aceasta este varianta rapidă și simplă care se potrivește cu orice fel de preparat din carne. Poți să mai adaugi și ceapă de orice fel, pe care o poți tăia după plac.
În ceea ce privește condimentele, sarea este cea mai importantă, dar mai poți pune și piper, usturoi pisat, miere și chiar pătrunjel sau mărar tocate mărunt.
Sfecla poate fi pusă în salată atât crudă, cât și fiartă. Dacă vrei să o gătești spal-o bine și pune-o într-o oală cu apă și sare. În funcție de mărime, fierberea va dura 30-40 de minute. Poți verifica dacă sunt gata introducând o furculiță în ele.
Dacă intră ușor, sunt fierte. Poți coace sfecla în loc să o fierbi, ceea ce poate intensifica aromele. Învelește fiecare sfeclă în folie de aluminiu și coace-le în cuptor la 200°C timp de 45-60 de minute.
După ce ai gătit sfecla, las-o să se răcească puțin, apoi curăță-le de coajă. Coaja ar trebui să se desprindă ușor dacă sfecla este gătită corespunzător.
Poți adăuga în salată și alte ingrediente, cum ar fi nuci prăjite, brânză de capră sau feta, semințe de rodie sau măr tăiat cubulețe. Dacă preferi un gust mai acrișor, poți adăuga puțină zeamă de lămâie în dressing.
Rețetă de salată de sfeclă roșie crudă cu mere
Salata de sfeclă roșie crudă cu mere este o opțiune proaspătă și sănătoasă, perfectă pentru orice masă.
Ingrediente
- 2-3 sfecle roșii crude, de mărime medie
- 2 mere mari (de preferat soiuri dulci-acrișoare, cum ar fi Gala sau Granny Smith)
- 1 morcov mare (opțional)
- 1 ceapă mică roșie sau 2-3 cepe verzi
- 2-3 linguri de suc de lămâie
- 3-4 linguri de ulei de măsline extra-virgin
- 1-2 linguri de miere sau sirop de arțar (opțional)
- sare
- piper după gust
- verdeață proaspătă (pătrunjel, mărar sau mentă), tocată mărunt
- 1 linguriță de muștar Dijon (opțional)
Mod de preparare
Se spală bine sfeclele și merele. Se curăță sfecla de coajă folosind un cuțit sau un curățător de legume. Merele se curăță de coajă în funcție de preferință. Atât sfecla, cât și merele se dau pe răzătoarea mare.
Ceapa roșie se taie în fâșii subțiri sau ceapa verde în rondele. Într-un bol mic, se amestecă sucul de lămâie cu uleiul de măsline, mierea sau siropul de arțar, muștarul Dijon, sarea și piperul. Se amestecă bine pentru a combina toate ingredientele.
Într-un bol mare, se amestecă sfecla rasă, merele rase, morcovul ras și ceapa. Se toarnă dressing-ul peste legume și fructe și se amestecă bine pentru a acoperi toate ingredientele. Apoi se presară verdeața tocată deasupra și se amestecă din nou.
Se lasă salata să stea la frigider pentru aproximativ 15-30 de minute înainte de a o servi, pentru ca aromele să se îmbine bine.
Se pot adăuga în salată nuci prăjite sau semințe de floarea-soarelui pentru un plus de textură și nutrienți.
Ce beneficii are salata de sfeclă roșie crudă
Salata de sfeclă roșie crudă oferă numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în nutrienți. Sfecla roșie este o sursă excelentă de vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și ajută la repararea țesuturilor. De asemenea, conține vitaminele B1, B2, B3, B6 și folat (B9), esențiale pentru metabolismul celular și funcționarea sistemului nervos.
Sfecla este bogată în minerale precum potasiu, magneziu, fier și mangan, care contribuie la sănătatea oaselor, a inimii și la producerea de energie. În plus, conținutul ridicat de fibre dietetice ajută la scăderea nivelului de colesterol, la stimularea digestiei și la menținerea sănătății cardiovasculare.
Pentru că are în compoziție betanide care sunt antioxidanți puternici se poate reduce inflamației în organism.