Sarmale în foi de varză murată. Rețetă tradițională pentru masa de Crăciun

timpul de preparare
Timp de gătire: 3 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pe lângă rețetele de friptură din carne de porc și cele de cozonac, nelipsită pentru masa de Crăciun este și rețeta de sarmale în foi de varză murată. Este una dintre preferatele românilor și nu numai cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ci și la diferite evenimente mai speciale.

Patru sarmale în foi de varză acră pe o farfurie ovală, alături de ardei iute, mămăliguță, bacon crocant și smântână
Galerie foto

Galerie foto

Mămăliguța, smântâna și ardeiul iute desăvârșesc gustul sarmalelor / Shutterstock

Sarmalele tradiționale românești sunt delicioase, mai ales servite cu mămăliguță, smântână și ardei iute. Se spune că nu sunt desăvârșite dacă nu au aceste ingrediente lângă ele.

Citește și

Chiar dacă cea mai îndrăgită este rețeta de sarmale tradiționale umplute cu carne tocată și orez, sarmalele se pot prepara și în varianta de post. Carnea poate fi înlocuită cu ciuperci, soia, legume tocate, păsat de porumb, sau chiar bucățele de pâine. Și foile de varză se pot înlocui cu foi de viță, cu frunze de spanac sau de ștevie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și rețeta de sarmale de post în foi de viță. Iar mai jos, descoperă lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta tradițională de sarmale.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor pentru umplerea sarmalelor care necesită și un timp de procesare termică. Apoi pregătești foile de varză care necesită să fie ținute în apă rece pentru a mai elimina din sare.

Cum pregătești umplutura pentru sarmale în foi de varză murată

Pune cele două tipuri de carne tocată într-un bol încăpător. Pentru un gust perfect al sarmalelor, optează pentru proporția de 2/3 carne de porc, împănată cu grăsime și 1/3 carne macră de vițel.

Peste carnea tocată din bol presară din condimentele enumerate în listă: sare, puțin cimbru uscat, boia de ardei dulce și piper măcinat. Amestecă bine carnea cu condimentele și acoperă bolul cu o folie de prospețime. Pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde aromele.

Între timp, ocupă-te de celelalte ingrediente. Curăță ceapa, toac-o mărunt și pune-o la călit în 50 ml de ulei încins, într-o tigaie adâncă. Amestecă ceapa în ulei timp de 1-2 minute, pentru a nu se arde. Adaugă orezul clătit în apă rece și bine scurs. Din nou amestecă ceapa cu orezul timp de 1-2 minute. Stinge focul, lasă amestecul să se răcească și adaugă carnea tocată.

Descoperă aici și rețeta de varză a la Cluj.

Cum pregătești foile de varză

Scurge bine cele două verze de zeamă și desfă toate foile de pe cotor. Cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit, îndepărtează partea groasă a nervurilor de la fiecare foaie de varză. Păstrează pentru a forma sarmalele doar partea mai fină din foaia de varză, fără nervuri. Nervurile și foile de varză rupte sau prea mici toacă-le sub formă de fideluță. Le vei folosi pentru straturile dintre sarmale.

Cum formezi sarmale în foi de varză murată

Așază foaia de varză în mâna stângă sau pe un blat de lemn, un tocător. Ia cu o lingură din compoziția de carne cu ceapă și orez și așaz-o la un capăt al foii de varză.

Rulează foaia de varză peste carne, îndoind-o la un capăt sub formă de plic. Marginile foii de varză de la celălalt capăt le introduci ușor în interiorul sarmalei, presându-le cu degetul.

Strânge ușor sarmaua în mână, prin închiderea pumnului. Astfel creezi goluri necesare orezului să se dezvolte, fără a se crăpa foile de varză în timpul fierberii. Procedează în același mod cu fiecare sarma în parte. Chiar dacă procedeul este meticulos, rezultatul final merită din plin efortul și timpul alocat.

Cum prepari sarmalele

Într-o cratiță mai mare pune aproximativ 50 ml de ulei. Așază la baza cratiței un strat din varza tocată. Presară pe deasupra puțin cimbru uscat, câteva boabe de piper, o foaie de dafin ruptă în bucăți și 1-2 linguri din pasta de roșii diluată cu puțină apă.

Peste acest strat de varză cu condimente așază primul rând de sarmale. Așază-le pe marginile vasului, formând o horă. În mijlocul horei de sarmale pune bucăți din bacon sau costiță afumată. Presară un alt strat de varză tocată, condimente, pastă de roșii și repetă straturile până când se termină sarmalele.

Ultimul strat, va fi din foi de varză întregi, sau din varză tocată și pastă de roșii. Acestea vor proteja ultimul strat de sarmale să nu se ardă.

Toarnă apă în cratița cu sarmale în foi de varză murată, până când ingredientele sunt ușor acoperite. Acoperă cratița cu un capac pune-o la cuptor, la 145-150 de grade Celsius, pentru aproximativ 3 ore, sau până când sarmalele vor fi fierte. În ultimele 20 de minute înlătură capacul de pe cratiță pentru a se rumeni sarmalele frumos.

Sarmale tradiționale românești sunt delicioase servite calde, cu mămăliguță, smântână și ardei iute. Dacă nu ai o rețetă proprie de mămăliguță îți oferim o rețetă de mămăligă așa cum o făcea bunica.

Citește și
Sarmale în foi de varză murată cu ardei iute
Galerie foto

Galerie foto

Bol cu sarmale tradiționale, alături de un bol cu mămăliguță și o cană cu smântână
Patru sarmale în foi de varză acră pe o farfurie ovală, alături de ardei iute, mămăliguță, bacon crocant și smântână
Pasul de formare a sarmalelor
+1
CELE MAI CITITE
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sarmale de post cu ciuperci servite pe o farfurie albastră
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci. Ce să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci. Ce să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase
Sarmale de post cu ciuperci, asezate într-un vas de tuci
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză în bol de servire, alături de o lingură și o bucată de pâine
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cum s-a transformat o stradă pietonală celebră din România în scenă pentru un alai de peşti
Cum s-a transformat o stradă pietonală celebră din România în scenă pentru un "alai de peşti"
Cum s-a transformat o stradă pietonală celebră din România în scenă pentru un "alai de peşti"
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
închide