Varză a la Cluj. Rețetă cu varză murată

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru atunci când ai poftă de sarmale, dar nu ai timp de împăturit, îți oferim rețeta de varză a la Cluj. Este o rețetă cu varză murată, carne tocată și orez, așezate în straturi. În popor i se mai spune și rețeta de sarmale împrăștiate.

Publicat: 16 octombrie 2022, 06:00
Varză în straturi cu smântână pe o farfurie și în vas de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

Comparativ cu rețeta de sarmale, la varza în straturi se adaugă și smântână în timpul preparării / Rețetepentrutoategusturile.ro

Denumirea originală a rețetei este ”Kolozsvári rakott káposzta” și este una dintre cele mai vechi rețete ardelenești. A fost scrisă într-o carte de bucate ”Cartea de bucate de la Cluj” în jurul anului 1695. Bineînțeles, rețeta a fost preluată ulterior de mai mulți bucătari și adaptată după stilul fiecăruia.

Citește și

Important este că s-a păstrat modul de preparare în straturi. Acest lucru face ca rețeta să fie interesantă, gustul delicios și aspectul deosebit. Rețeta este asemănătoare cu cea a sarmalelor tradiționale, ca și ingrediente, nu ca mod de preparare. Vezi mai jos cum se prepară, pentru a-i surprinde și tu pe cei dragi cu câte o porție de varză în stil ardelenesc.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea stratului de varză pe care o prepari după rețeta clasică de varză călită. În același timp prepari și stratul de carne tocată, dar și pe cel de orez.

Cum prepari cele trei straturi pentru rețeta de varză a la Cluj

Pentru straturile de varză scurge bine varza murată și toac-o mărunt sau sub formă de fideluță. Dacă varza este foarte acră sau sărată, pune-o în apă rece pentru 10-15 minute.

Pune uleiul la încins într-o cratiță, apoi călește în el ceapa tocată. Adaugă varza bine scursă și amestec-o bine cu ceapa. Călește-o și pe aceasta pentru 10-12 minute. Adăugă și condimentele.

Pentru stratul de carne tocată pune o altă cratiță cu ulei la încins și călește ceapa tocată. Adaugă carnea tocată, amestecată cu condimentele. Amestecă bine carnea cu ceapa până când carnea se deschide la culoare, dovadă că s-a pătruns.

Pentru pregătirea stratului de orez, fierbe orezul în apă cu sare. Nu îl fierbe definitiv ci pentru trei sferturi din timpul cât ar trebui în mod normal.

Cum aranjezi straturile pentru varză în stil clujean

Începe prin pornirea cuptorului la 180 de grade Celsius.

Pregătește un vas termorezistent, de preferat din sticlă transparentă, pentru a se vedea frumos preparatul. Aranjează la baza vasului jumătate din cantitatea de varză călită. Peste varză întindem orezul fiert, în strat uniform. Deasupra orezului întinde stratul de carne, iar peste carne un alt strat de varză.

Întinde peste varză un strat subțire de smântână, doar atât cât să fie varza acoperită. Pune vasul la cuptor, la 180 de grade și prepară delicioasa varză a la Cluj pentru aproximativ 30 de minute.

Servește varza în straturi caldă, cu smântână și ardei iute. Este delicioasă și cu mămăliguță, precum sarmalele.

Dacă îți mai rămâne varză călită, poți prepara cu ea o rețetă de plăcinte cu varză. Sunt perfecte pentru micul dejun sau pentru gustarea din pauza de masă de la birou.

Citește și
Varză a la Cluj în vas rotund, de sticlă

Galerie foto

Porție de varză a la Cluj pe o farfurie, decorată cu smântână și frunze de busuioc
Varză în straturi cu smântână pe o farfurie și în vas de sticlă
Ingrediente pentru rețeta de varză în straturi: varză acră, călită, orez fiert și carne tocată, în cratițe separate
+1
CELE MAI CITITE
Spaghete cu ton și sos de roșii, decorate cu măsline, capere și ceapă verde
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Un platou mare și roz cu vanillekipferl pudrate cu mult zahăr
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Pateu de năut cu ciuperci în borcan și pe felii de pâine
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Tocăniță de dovlecei în bol negru cu lingură
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Te-ar mai putea interesa și
Porție de varză murată cu orez și jumări, în bol negru
Galerie foto
Varză murată cu orez și jumări, perfectă pentru mesele de prânz
Varză murată cu orez și jumări, perfectă pentru mesele de prânz
Mâncare de varză cu paste tricolore, decorate cu busuioc, în bol alb
Galerie foto
Mâncare de varză cu paste tricolore. Rețetă de post
Mâncare de varză cu paste tricolore. Rețetă de post
O varză murată alături de mai multe sarmale în fundal
Galerie foto
Varză murată. Rețetă din caietul bunicii
Varză murată. Rețetă din caietul bunicii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi cu paprika și pătrunjel preparați la cuptor și serviți ăntr-un bol alb, alături de un bol cu sos de roșii
07:00
Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă
Coroniță din carne tocată în foietaj porționată pe un platou rotund, alături de un bol cu sos
06:00
Coroniță din carne tocată în foietaj. Rețetă pentru masa de Crăciun Coroniță din carne tocată în foietaj. Rețetă pentru masa de Crăciun
Regele Charles al III-lea cu o înghețată în mână alături de soția sa, Regina Consort Camilla
8 decembrie, 08:00
5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată 5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată
Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
8 decembrie, 07:00
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe o hârtie de copt așezată pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:00
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Un borcan de dulceață de ceapă roșie alături de o ceapă roșie
7 decembrie, 08:00
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
7 decembrie, 07:00
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
sos pentru marinarea cărnii de vită pus peste bucăți de carne de vită
7 decembrie, 06:00
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
1
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
O porție de brioșe cu măr și fulgi de ovăz este perfectă pentru toți membrii familiei. Brioșele nu au zahăr sau făină și cu toate acestea sunt suficient de dulci și...
Negresă cu fulgi de ovăz pe un platou alături de furculițe și o masă albă
2
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Pentru această negresă cu fulgi de ovăz nu ai nevoie de ouă, zahăr sau de făină și nici de prea multe pregătiri. Practic, în două minute, va fi gata de pus...
Bol cu ciulama de ciuperci cu usturoi servită cu mămăliguță
3
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Dintre cele mai delicioase rețete de post pe care le poți prepara pentru masa de prânz sau cină, rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi ocupă un loc fruntaș. Ciupercile sunt...
Prajitura cu foi de napolitane si mac, asezata pe o farfurie
4
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană, un desert ușor de făcut și care va atrage toate privirile. Cu cât foile de napolitană sunt mai calitative, cu atât prăjitura se va păstra...
Cozonacul fără frământare are cremă de ciocolată și blat pufos
5
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Rețeta de cozonac fără frământare este preferata tuturor atunci când vine vorba despre masa de festivă de sărbători. Aroma de cozonac în casă este primul semn de sărbătoate. Dacă până acum...
Parteneri
Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii

Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii

Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii
Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"
Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”
Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului
Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună
Programul înfricoșător care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT
Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao
Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată

Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată

Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată
fresh
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
închide