Varză a la Cluj. Rețetă cu varză murată

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru atunci când ai poftă de sarmale, dar nu ai timp de împăturit, îți oferim rețeta de varză a la Cluj. Este o rețetă cu varză murată, carne tocată și orez, așezate în straturi. În popor i se mai spune și rețeta de sarmale împrăștiate.

Publicat: 16 octombrie 2022, 06:00
Varză în straturi cu smântână pe o farfurie și în vas de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

Comparativ cu rețeta de sarmale, la varza în straturi se adaugă și smântână în timpul preparării / Rețetepentrutoategusturile.ro

Denumirea originală a rețetei este ”Kolozsvári rakott káposzta” și este una dintre cele mai vechi rețete ardelenești. A fost scrisă într-o carte de bucate ”Cartea de bucate de la Cluj” în jurul anului 1695. Bineînțeles, rețeta a fost preluată ulterior de mai mulți bucătari și adaptată după stilul fiecăruia.

Citește și

Important este că s-a păstrat modul de preparare în straturi. Acest lucru face ca rețeta să fie interesantă, gustul delicios și aspectul deosebit. Rețeta este asemănătoare cu cea a sarmalelor tradiționale, ca și ingrediente, nu ca mod de preparare. Vezi mai jos cum se prepară, pentru a-i surprinde și tu pe cei dragi cu câte o porție de varză în stil ardelenesc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea stratului de varză pe care o prepari după rețeta clasică de varză călită. În același timp prepari și stratul de carne tocată, dar și pe cel de orez.

Cum prepari cele trei straturi pentru rețeta de varză a la Cluj

Pentru straturile de varză scurge bine varza murată și toac-o mărunt sau sub formă de fideluță. Dacă varza este foarte acră sau sărată, pune-o în apă rece pentru 10-15 minute.

Pune uleiul la încins într-o cratiță, apoi călește în el ceapa tocată. Adaugă varza bine scursă și amestec-o bine cu ceapa. Călește-o și pe aceasta pentru 10-12 minute. Adăugă și condimentele.

Pentru stratul de carne tocată pune o altă cratiță cu ulei la încins și călește ceapa tocată. Adaugă carnea tocată, amestecată cu condimentele. Amestecă bine carnea cu ceapa până când carnea se deschide la culoare, dovadă că s-a pătruns.

Pentru pregătirea stratului de orez, fierbe orezul în apă cu sare. Nu îl fierbe definitiv ci pentru trei sferturi din timpul cât ar trebui în mod normal.

Cum aranjezi straturile pentru varză în stil clujean

Începe prin pornirea cuptorului la 180 de grade Celsius.

Pregătește un vas termorezistent, de preferat din sticlă transparentă, pentru a se vedea frumos preparatul. Aranjează la baza vasului jumătate din cantitatea de varză călită. Peste varză întindem orezul fiert, în strat uniform. Deasupra orezului întinde stratul de carne, iar peste carne un alt strat de varză.

Întinde peste varză un strat subțire de smântână, doar atât cât să fie varza acoperită. Pune vasul la cuptor, la 180 de grade și prepară delicioasa varză a la Cluj pentru aproximativ 30 de minute.

Servește varza în straturi caldă, cu smântână și ardei iute. Este delicioasă și cu mămăliguță, precum sarmalele.

Dacă îți mai rămâne varză călită, poți prepara cu ea o rețetă de plăcinte cu varză. Sunt perfecte pentru micul dejun sau pentru gustarea din pauza de masă de la birou.

Citește și
Varză a la Cluj în vas rotund, de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

Porție de varză a la Cluj pe o farfurie, decorată cu smântână și frunze de busuioc
Varză în straturi cu smântână pe o farfurie și în vas de sticlă
Ingrediente pentru rețeta de varză în straturi: varză acră, călită, orez fiert și carne tocată, în cratițe separate
+1
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie albă plină cu varza de Bruxelles
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată alături de o crenguță cu morcovi
Galerie foto
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Porție de varză murată călită, în farfurie albă, decorată cu pătrunjel verde
Galerie foto
Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
închide