Sarmale în foi de viță. Rețeta simplă și rapidă

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Sarmale în foi de viță se pot face în orice perioadă a anului, dar cele mai savuroase sunt la finalul verii când frunzele de viță-de-vie sunt fragede și foarte aromate. Acestea dau o notă ușor acrișoară preparatului, făcându-l mai ușor de digerat.

Cristina Catană
Publicat: 22 decembrie 2022, 07:16
Dacă nu ai foi de viță poți folosi frunze de tei / Shutterstock

Sarmalele în foi de viță-de-vie sunt una dintre cele mai populare variante ale clasicelor sarmale în foi de varză. Se umplu de obicei cu carne de porc, însă poți folosi și un amestec de carne de vită și carne puțin mai grasă de porc, carne de pui sau curcan sau o combinație între cele două.

Pentru perioadele de post poți face chiar și sarmale de post în foi de viță de vie.

Rețeta clasică de sarmale în foi de viță are umplutură de carne de porc, orez, ceapă, suc de roșii sau bulion și condimente. Nu se dau la cuptor ca cele din foi de varză.

Ingrediente

  • 50 frunze de viță-de-vie;
  • 1 kg carne de porc tocată;
  • 1 ceapă;
  • 100 g orez (cca 100 g);
  • 20 ml ulei de floarea-soarelui;
  • 150 ml suc de roşii;
  • sare;
  • piper;
  • boia de ardei;
  • 500 ml borș/ zeamă de varză murată;
  • 150 g smântână;
  • pătrunjel (opțional).

Mod de preparare

Se aleg foile de viță-de-vie astfel încât să fie fragede și de dimensiuni potrivite pentru a putea înveli mai ușor sarmalele. Se spală cu apă rece până când sunt perfect curate, apoi li se taie codițele și se opăresc timp de câteva secunde în apă clocotită. Se pot scoate în apă cu gheață pentru a nu-și pierde culoarea.

Orezul se alege, se spală și se lasă la scurs într-o sită. Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt. Apoi se pune într-o tigaie și se călește. Când este translucidă, se adaugă orezul și sucul de roșii și se lasă 5 minute amestecând constant. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Într-un castron mare se amestecă compoziția cu orez, carnea tocată, condimentele și pătrunjelul tocat mărunt până se omogenizează.

Frunzele de viță-de-vie se pun cu nervurile în sus. Deasupra lor se pune o lingură de compoziție și se rulează. Se închid la capete.

Se ia o oală cu fund gros. Primul strat va fi de frunze de viță-de-vie. Apoi se aranjează sarmalele în straturi. Când sunt toate puse în oală, se adaugă borș. Acoperă cu un capac și pune oala la foc mic timp de minimum o oră sau până când frunzele de viță-de-vie sunt moi. Se poate completa cu apă dacă lichidul scade prea mult. Se servesc calde cu smântână sau iaurt.

Trucuri pentru cele mai bune sarmale în foi de viță

Frunzele de viță-de-vie pot fi proaspete, murate sau congelate. Atunci când le alegi trebuie să fie fragede și destul de rotunjite pentru a putea înveli cât mai ușor sarmalele în ele. Dacă ai frunze la congelator, scoate-le cu o seară înainte și lasă-le la frigider peste noapte.

Carnea pentru sarmalele în foi de viță trebuie să fie puțin mai grasă, eventual un amestec de pulpă cu piept. Astfel sarmalele vor ieși mult mai fragede și mai suculente. Dacă folosești carne de pasăre adaugă 2-3 linguri de ulei în compoziție. Orice ai alege, le poți mânca la temperatura camerei, chiar și reci.

Sarmalele din frunze de viță-de-vie se pot acri cu borș, zeamă de varză acră, zeamă de lămâie amestecată cu apă sau chiar cu vin.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră
Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
De ce se desfac sarmalele. Trucuri pentru împăturire
De ce se desfac sarmalele. Trucuri pentru împăturire
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă