Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Cea mai simplă și delicioasă friptură pe care o poți face, chiar și pentru mese festive, este cea de carne de porc cu legume la cuptor. Pregătirea ingredientelor durează puțin, iar rezultatul este unul savuros.
Pentru a face carne de porc la cuptor cu legume ai nevoie de o bucată de pulpă de porc cu puțină grăsime pentru a ieși mai suculentă. În ceea ce privește legumele poți folosi ce ai prin casă. Cartofii sunt cea mai bună alegere, dar mai poți adăuga și morcovi, ardei gras, ceapă, ciuperci, cartofi dulci, chiar și zucchini.
Servește carnea de porc la cuptor cu legumele moi și aromate alături de o salată proaspătă sau garnitură preferată. Această rețetă carne de porc la cuptor cu legume este simplu de preparat.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală și se usucă carnea de porc cu un prosop de bucătărie. Apoi se condimentează cu sare, piper și condimente.
Se curăță și se spală cartofii, morcovul, ceapa și ardeiul gras. După aceea, se taie în bucăți potrivite. Ceapa se taie în sferturi sau felii.
Cum prepari rețeta de carne de porc cu legume la cuptor
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Între timp se unge o tavă sau o formă de copt cu ulei de măsline sau ulei vegetal. Se așează legumele tăiate în tavă, distribuindu-le uniform.
Se adaugă cățeii de usturoi întregi sau mărunțiți printre legume pentru aromă. Apoi se așează bucățile de carne de porc peste legume, în tavă. Se pot stropi ușor carnea cu ulei de măsline pentru a o păstra suculentă și a-i oferi o crustă frumoasă.
Se acoperă tava cu folie de aluminiu sau cu un capac potrivit. Apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se lasă aproximativ 45-60 de minute, în funcție de grosimea și tipul de carne. La jumătatea timpului, se poate îndepărta folia de aluminiu pentru a permite cărnii să se rumenească frumos.
Se verifică carnea de porc cu un termometru pentru carne pentru a fi sigur că a atins temperatura internă corespunzătoare (70-75°C pentru carne bine gătită). După ce este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă carnea să se odihnească câteva minute.
Cât se ține carnea de porc la cuptor
Timpul de gătire al cărnii de porc la cuptor poate varia în funcție de tipul și de grosimea bucăților de carne, temperatura cuptorului și preferințele personale în ceea ce privește gradul de gătire.
Pentru cotletul de porc, timpul de gătire poate varia în funcție de grosimea bucăților. În general, la o temperatură medie de 180°C, un cotlet de porc de aproximativ 2-3 cm grosime se va găti în jur de 25-30 de minute.
Pentru a verifica dacă cotletul este gătit, poți folosi un termometru pentru carne pentru a măsura temperatura internă, care ar trebui să fie în jur de 63-65°C pentru o carne fragedă și suculentă.
Pulpa de porc necesită un timp de gătire mai mare datorită grosimii mai mari a bucăților. La o temperatură medie de 180°C, ai nevoie de 40-50 de minute per kilogram de carne. Totuși, este important să folosești un termometru pentru carne pentru a verifica temperatura internă, care ar trebui să atingă 70-75°C pentru o carne bine gătită.
Dacă gătești o bucată de porc întreagă timpul de gătire poate fi mai lung. La o temperatură de 180°C, de aproximativ 1,5-2 kg poate dura în jur de 1,5-2 ore să se gătească complet.
Este important să monitorizezi temperatura internă a cărnii cu un termometru pentru carne pentru a te asigura că a atins cel puțin 70-75°C în cel mai gros punct al cărnii.
Trucuri pentru o friptură de porc delicioasă
Calitatea cărnii este esențială pentru o friptură reușită. Optează pentru bucăți de carne proaspete, cu un aspect plăcut și fără pete sau mirosuri neplăcute.
Pentru ca friptura să se gătească uniform și să fie suculentă, scoate carnea din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de a o prepara. În acest fel are timp să ajungă la temperatura camerei.
Condimentele pot face diferența în gustul fripturii. Masează carnea cu un amestec de sare, piper, usturoi pisat, cimbru, rozmarin sau alte ierburi și condimente preferate.
Pentru a fi sigură că friptura este gătită la punctul dorit, folosește un termometru pentru carne. Pentru o friptură medie, temperatura internă ar trebui să fie în jur de 63-65°C, iar pentru o friptură bine făcută, temperatura poate ajunge la 70-75°C.
Oricât de poftă ți-ar fi, după ce ai scos friptura din cuptor sau de pe grătar, acoper-o cu folie de aluminiu și las-o să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o tăia. Acest lucru permite redistribuirea sucurilor în carne și va asigura că vei avea o friptură suculentă și plină de arome.