7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Masa de Florii este una specială pentru că poți să te bucuri de preparate delicioase de pește. De la salate gustoase de icre la ciorbă sau saramură, toate îți vor delecta simțurile. Iată câteva rețete cu pește de Florii. Descoperă și tu cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă.

rețete cu pește de Florii puse pe o masă
De Florii poți prepara atât pește, cât și fructe de mare / Shutterstock

Orice fel de pește ai alege te vei bucura nu doar de un gust special, ci și de o carne ușoară, plină de nutrienți.

Dacă ai ținut tot postul este ceea ce aveai nevoie pentru a face mai ușor tranziția către masa bogată de Paște.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețete cu pește perfecte pentru masa de Florii

Pentru masa de Florii poți alege orice fel de pește pe care să îl gătești așa cum îți place. Poți face ciorbă, saramură, grătar, pește la cuptor sau la tigaie. De asemenea, poți prepara icre.

File de cod cu sos de usturoi și ierburi

Fileul de cod cu sos de usturoi și ierburi se servește cu garnitură de piure de cartofi sau de legume sau cu orez.

Cod servit cu un sos de unt pe o farfurie albă
Codul este un pește cu puține oase și se poate servi și copiilor / Shutterstock

Ingrediente

  • fileuri de cod (sau alt pește alb)
  • usturoi tocat
  • pătrunjel tocat
  • ulei de măsline
  • suc de lămâie
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se încălzește uleiul într-o tigaie și apoi se adaugă usturoiul tocat. După un minut se pun fileurile de cod și se gătesc pe fiecare parte până devin aurii și fragede.

La final, se stropește peștele cu suc de lămâie și se presară pătrunjel tocat peste el.

Somon în crustă de semințe de susan și miere

Somonul în crustă de semințe de susan și miere este un preparat elegant ce se potrivește foarte bine cu sparanghel sau legume la grătar.

Somon servit cu ierburi aromatice și lămâie
Poți folosi atât somon negru, cât și alb / Shutterstock

Ingrediente

  • fileuri de somon
  • miere
  • semințe de susan
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se amestecă mierea cu semințele de susan și puțin ulei de măsline pentru a forma o pastă. Se condimentează fileurile de somon cu sare și piper, apoi se ung cu pasta de miere și susan. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Se pune folie de copt într-o tavă și apoi se așează fileurile de somon. Se dau la cuptor și se lasă până când crusta devine aurie și crocantă. Descoperă și pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust.

Șalău la cuptor cu cartofi și legume

Șalăul la cuptor cu cartofi și legume se servește imediat ce este scos de la cuptor cu salată de crudități și pâine proaspătă.

Șalăul la cuptor cu cartofi și legume servit într-un vas transparent
Șalăul la cuptor cu cartofi și legume se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • fileuri de șalău
  • cartofi
  • morcovi
  • ceapă
  • usturoi
  • lămâie
  • ulei de măsline
  • sare și piper
  • condimente preferate (rozmarin, cimbru etc.)

Mod de preparare

Se spală și se curăță legumele. Apoi se taie în bucăți mai mari. Se așează într-o tavă de cuptor și se presară cu condimente, sare și piper. Deasupra lor se așează fileurile de șalău peste legume, se stropesc cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Se preîncălzește cuptorul la 190°C și se dă tava cu pește și legume. Se coace la cuptor până când peștele este fraged și legumele sunt rumenite.

Saramură de crap

Saramura de crap se servește cu mămăligă caldă și cu mujdei de usturoi, dacă îți place gustul mai picant.

Saramura de crap servită într-o farfurie albă
Saramura de crap de poate face cu legumele preferate / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg de crap (sau alt pește de apă dulce, precum caras sau biban)
  • 500 ml suc rosii
  • 500 ml apă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 linguriță de boia dulce sau iute
  • sare
  • piper 

Mod de preparare

Peștele se curăță de solzi și aripioare, se freacă cu puțină sare grunjoasă și se prăjește pe grătar, pe ambele părți, până se pătrunde.

Între timp se face un sos din suc de roșii, apă, boia, sare și piper. Se pune pe foc și se lasă să dea un clocot. Apoi se toarnă peste peștele prăjit cât să îl acopere în totalitate.

Pătrunjelul se toacă mărunt și se presară pe deasupra. Se lasă saramura să stea câteva ore, după care se poate încălzi, sau se poate manca rece.

Ciorbă de pește picantă

Ciorba de pește picantă se servește fierbinte, cu mămăligă sau cu pâine. Dacă vrei ca notele picante să fie și mai pregnante poți să pui alături și un ardei iute. Este una dintre acele rețete cu pește de Florii pe care vei vrea să o gătești oricând.

Ciorba de pește picantă  servită într-un bol tradițional
Ciorba de pește picantă se servește fierbinte, cu mămăligă sau cu pâine / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g de pește (șalău, crap sau altul la alegere)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 ardei iute sau boia iute după gust
  • 2 roșii sau puțin suc de roșii
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură de leuștean
  • sare
  • piper
  • ulei pentru călit

Mod de preparare

Se călește ceapa în ulei până devine sticloasă, apoi se adaugă morcovii tăiați rondele și se lasă să se călească. Se adaugă ardeiul iute sau boiaua iute și roșiile sau sucul de roșii și se lasă să fiarbă puțin. Se adaugă apă suficientă cât să acopere legumele și se aduce la punctul de fierbere.

Se adaugă peștele tăiat în bucăți și se lasă să fiarbă până când peștele este gata. Se condimentează cu sare și piper după gust și se adaugă usturoiul pisat.

La final, se presară leuștean tocat deasupra înainte de servire pentru un gust proaspăt și aromatic.

Este dezlegare la pește de Florii

Tradiția dezlegării la pește de Florii are rădăcini adânci în cultura românească și în tradiția creștină ortodoxă.

Această tradiție se referă la faptul că în ziua de Florii, care este ultima duminică din Postul Mare înaintea Săptămânii Patimilor și a Paștelui, credincioșii sunt îndemnați să renunțe la consumul de carne și să consume pește în schimb.

Postul Mare sau Postul Paștelui este o perioadă importantă în calendarul creștin, dedicată rugăciunii, pocăinței și pregătirii spirituale pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Renunțarea la carne în favoarea peștelui are un simbolism religios profund, peștele fiind asociat cu simbolul creștinismului și al lui Iisus Hristos.

De-a lungul timpului, această tradiție s-a răspândit în cultura populară și a devenit un obicei respectat în multe comunități creștine. Dezlegarea la pește în ziua de Florii este considerată o manifestare a respectului și a pregătirii spirituale pentru sărbătorile Pascale.

Din punct de vedere nutrițional, peștele este o alternativă sănătoasă la carnea roșie, bogat în proteine, acizi grași omega-3 și alte substanțe benefice pentru sănătate. Consumul de pește în timpul Postului Mare poate contribui la diversificarea dietei și la menținerea unei alimentații echilibrate.

Este important de menționat că tradiția dezlegării la pește în ziua de Florii este respectată în special în mediul creștin ortodox, iar fiecare credincios decide în mod personal dacă dorește să urmeze această tradiție și cum să o interpreteze în contextul său familial și cultural.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: Nu mi-a plăcut deloc gustul
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide