7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Masa de Florii este una specială pentru că poți să te bucuri de preparate delicioase de pește. De la salate gustoase de icre la ciorbă sau saramură, toate îți vor delecta simțurile. Iată câteva rețete cu pește de Florii. Descoperă și tu cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă.

rețete cu pește de Florii puse pe o masă
De Florii poți prepara atât pește, cât și fructe de mare / Shutterstock

Orice fel de pește ai alege te vei bucura nu doar de un gust special, ci și de o carne ușoară, plină de nutrienți.

Dacă ai ținut tot postul este ceea ce aveai nevoie pentru a face mai ușor tranziția către masa bogată de Paște.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețete cu pește perfecte pentru masa de Florii

Pentru masa de Florii poți alege orice fel de pește pe care să îl gătești așa cum îți place. Poți face ciorbă, saramură, grătar, pește la cuptor sau la tigaie. De asemenea, poți prepara icre.

File de cod cu sos de usturoi și ierburi

Fileul de cod cu sos de usturoi și ierburi se servește cu garnitură de piure de cartofi sau de legume sau cu orez.

Cod servit cu un sos de unt pe o farfurie albă
Codul este un pește cu puține oase și se poate servi și copiilor / Shutterstock

Ingrediente

  • fileuri de cod (sau alt pește alb)
  • usturoi tocat
  • pătrunjel tocat
  • ulei de măsline
  • suc de lămâie
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se încălzește uleiul într-o tigaie și apoi se adaugă usturoiul tocat. După un minut se pun fileurile de cod și se gătesc pe fiecare parte până devin aurii și fragede.

La final, se stropește peștele cu suc de lămâie și se presară pătrunjel tocat peste el.

Somon în crustă de semințe de susan și miere

Somonul în crustă de semințe de susan și miere este un preparat elegant ce se potrivește foarte bine cu sparanghel sau legume la grătar.

Somon servit cu ierburi aromatice și lămâie
Poți folosi atât somon negru, cât și alb / Shutterstock

Ingrediente

  • fileuri de somon
  • miere
  • semințe de susan
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se amestecă mierea cu semințele de susan și puțin ulei de măsline pentru a forma o pastă. Se condimentează fileurile de somon cu sare și piper, apoi se ung cu pasta de miere și susan. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Se pune folie de copt într-o tavă și apoi se așează fileurile de somon. Se dau la cuptor și se lasă până când crusta devine aurie și crocantă. Descoperă și pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust.

Șalău la cuptor cu cartofi și legume

Șalăul la cuptor cu cartofi și legume se servește imediat ce este scos de la cuptor cu salată de crudități și pâine proaspătă.

Șalăul la cuptor cu cartofi și legume servit într-un vas transparent
Șalăul la cuptor cu cartofi și legume se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • fileuri de șalău
  • cartofi
  • morcovi
  • ceapă
  • usturoi
  • lămâie
  • ulei de măsline
  • sare și piper
  • condimente preferate (rozmarin, cimbru etc.)

Mod de preparare

Se spală și se curăță legumele. Apoi se taie în bucăți mai mari. Se așează într-o tavă de cuptor și se presară cu condimente, sare și piper. Deasupra lor se așează fileurile de șalău peste legume, se stropesc cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Se preîncălzește cuptorul la 190°C și se dă tava cu pește și legume. Se coace la cuptor până când peștele este fraged și legumele sunt rumenite.

Saramură de crap

Saramura de crap se servește cu mămăligă caldă și cu mujdei de usturoi, dacă îți place gustul mai picant.

Saramura de crap servită într-o farfurie albă
Saramura de crap de poate face cu legumele preferate / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg de crap (sau alt pește de apă dulce, precum caras sau biban)
  • 500 ml suc rosii
  • 500 ml apă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 linguriță de boia dulce sau iute
  • sare
  • piper 

Mod de preparare

Peștele se curăță de solzi și aripioare, se freacă cu puțină sare grunjoasă și se prăjește pe grătar, pe ambele părți, până se pătrunde.

Între timp se face un sos din suc de roșii, apă, boia, sare și piper. Se pune pe foc și se lasă să dea un clocot. Apoi se toarnă peste peștele prăjit cât să îl acopere în totalitate.

Pătrunjelul se toacă mărunt și se presară pe deasupra. Se lasă saramura să stea câteva ore, după care se poate încălzi, sau se poate manca rece.

Ciorbă de pește picantă

Ciorba de pește picantă se servește fierbinte, cu mămăligă sau cu pâine. Dacă vrei ca notele picante să fie și mai pregnante poți să pui alături și un ardei iute. Este una dintre acele rețete cu pește de Florii pe care vei vrea să o gătești oricând.

Ciorba de pește picantă  servită într-un bol tradițional
Ciorba de pește picantă se servește fierbinte, cu mămăligă sau cu pâine / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g de pește (șalău, crap sau altul la alegere)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 ardei iute sau boia iute după gust
  • 2 roșii sau puțin suc de roșii
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură de leuștean
  • sare
  • piper
  • ulei pentru călit

Mod de preparare

Se călește ceapa în ulei până devine sticloasă, apoi se adaugă morcovii tăiați rondele și se lasă să se călească. Se adaugă ardeiul iute sau boiaua iute și roșiile sau sucul de roșii și se lasă să fiarbă puțin. Se adaugă apă suficientă cât să acopere legumele și se aduce la punctul de fierbere.

Se adaugă peștele tăiat în bucăți și se lasă să fiarbă până când peștele este gata. Se condimentează cu sare și piper după gust și se adaugă usturoiul pisat.

La final, se presară leuștean tocat deasupra înainte de servire pentru un gust proaspăt și aromatic.

Este dezlegare la pește de Florii

Tradiția dezlegării la pește de Florii are rădăcini adânci în cultura românească și în tradiția creștină ortodoxă.

Această tradiție se referă la faptul că în ziua de Florii, care este ultima duminică din Postul Mare înaintea Săptămânii Patimilor și a Paștelui, credincioșii sunt îndemnați să renunțe la consumul de carne și să consume pește în schimb.

Postul Mare sau Postul Paștelui este o perioadă importantă în calendarul creștin, dedicată rugăciunii, pocăinței și pregătirii spirituale pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Renunțarea la carne în favoarea peștelui are un simbolism religios profund, peștele fiind asociat cu simbolul creștinismului și al lui Iisus Hristos.

De-a lungul timpului, această tradiție s-a răspândit în cultura populară și a devenit un obicei respectat în multe comunități creștine. Dezlegarea la pește în ziua de Florii este considerată o manifestare a respectului și a pregătirii spirituale pentru sărbătorile Pascale.

Din punct de vedere nutrițional, peștele este o alternativă sănătoasă la carnea roșie, bogat în proteine, acizi grași omega-3 și alte substanțe benefice pentru sănătate. Consumul de pește în timpul Postului Mare poate contribui la diversificarea dietei și la menținerea unei alimentații echilibrate.

Este important de menționat că tradiția dezlegării la pește în ziua de Florii este respectată în special în mediul creștin ortodox, iar fiecare credincios decide în mod personal dacă dorește să urmeze această tradiție și cum să o interpreteze în contextul său familial și cultural.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
crap la cuptor cu legume
Rețetă de crap la cuptor cu legume. La ce temperatură se ține pentru un gust deosebit
Rețetă de crap la cuptor cu legume. La ce temperatură se ține pentru un gust deosebit
Dorada la cuptor cu cartofi
Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios
Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios
Păstrăv la cuptor pe un platou cu legume
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
10 decembrie, 05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
închide