Pentru că tulpinile de rubarbă necesită un timp de pregătire înainte de a le transforma în gem, te vei ocupa mai întâi de acest aspect. Acestea necesită curățare de primul strat, apoi spălare și tocare. Pentru a le curăța ai nevoie de un curățător de legume. Mai ai nevoie și de un cuțit și de un tocător de lemn.

Iar înainte de a pregăti gemul, vei pregăti borcanele care necesită spălare și sterilizare, împreună cu capacele din dotare.

Cum prepari gem de rubarbă

Mai întâi spală tijele de rubarbă cu apă călduță și șterge-le cu prosoape de hârtie. Cu ajutorul curățătorului de legume îndepărtează bine coaja de pe tulpinile de rubarbă. Aceasta trebuie neapărat eliminată pentru că are un aspect fibros și nu se înmoaie în timpul fierberii.

După ce ai încheiat cu pasul de curățare, toacă tulpinile de rubarbă în bucăți. Adaugă-le într-o cratiță cu baza stratificată și presară zahărul peste ele. Amestecă-le bine cu zahărul, apoi acoperă cratița cu un capac. Lasă bucățile de rubarbă amestecate cu zahăr în cratiță cel puțin 30 de minut. Din când în când mai amestecă-le cu o spatulă pentru a le ajuta să se deshidrateze și să se formeze sirop.

Când s-a format suficient sirop în cratiță, așaz-o pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Fierbe bucățile de rubarbă în sirop până când se formează spumă la suprafață. Cu o spumieră sau o sită deasă îndepărtează spuma inestetică. Dacă nu o îndepărtezi, aceasta va persista și după ce așezi gemul în borcane și va influența culoarea acestuia.

După ce ai îndepărtat spuma, micșorează intensitatea focului spre minim. Lasă bucățile de rubarbă să fiarbă până încep să se sfărâme, iar siropul se reduce consistent. Cu 5 minute înainte de a ridica cratița de pe flacăra aragazului adaugă vanilia și sucul de lămâie. Vanilia nu se adaugă în gem sau în dulceață la început de fierbere, pentru a nu i se diminua aroma.

Sucul de lămâie are un rol important în conservarea gemului și se adaugă chiar dacă gemul are gust ușor acrișor. Pune deliciosul gem de rubarbă în borcanele sterilizate și capsează bine capacele acestora. Învelește borcanele cu gem în pături și lasă-le să se răcească lent. Apoi le poți trece în cămară.

Dacă dorești să incluzi rubarba in deserturi, poți încerca rețeta de tartă cu rubarbă și căpșuni.