Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie

Piureul de cartofi este una dintre cele mai rapide și mai gustoase feluri de mâncare. Rețeta este atât de simplă, încât o poate prepara și un copil. Cu toate acestea, când vei gusta din anumite porții de piure vei vedea că sunt foarte pufoase, iar altele tari și cleioase. Iată care este secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi.

cel mai pufos piure de cartofi
Pentru piure folosește unt cu 82% grăsime și lapte integral/ Shutterstock

Piureul de cartofi e garnitura perfectă. În doar 20 de minute, cu trei ingrediente banale, obții un preparat delicios, pe care îl adoră atât copiii, cât și adulții. Problema este că nu iese mereu pufos ca un nor. Sunt momente în care seamănă mai degrabă cu o plastilină. Alteori rămân bucăți de cartofi întregi, alteori este pur și simplu o pastă cu o textură groasă.  

Cum se aleg cartofii

Cei mai buni cartofi pentru piure sunt cei cu un conținut ridicat de amidon, deoarece devin mai cremoși și mai pufoși după fierbere. Cartofii cu miez galben, cum ar fi soiurile Russet sau Yukon Gold, sunt ideali pentru acest preparat, deoarece au o textură fină și absorb bine laptele și untul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Evită cartofii ceruiți, deoarece au o consistență mai fermă și pot duce la un piure lipicios. Fierbe-i până devin foarte moi și pasează-i cât sunt fierbinți, folosind un zdrobitor de cartofi sau o presă, pentru a obține o consistență catifelată fără să devină cleioși.

Trucuri pentru a prepara cel mai pufos piure de cartofi

Pentru a face cel mai pufos piure procesul este destul de simplu. După ce ai curățat și ai spălat foarte bine cartofii trebuie să îi tai în cuburi de dimensiuni egale. În felul acesta te asiguri că se fierb toți în același timp. Apoi pune-i într-o oală cu apă rece și clătește-o de două-trei ori și aruncă apa. După aceea, pune din nou apă rece cât să acopere cartofii, adaugă o linguriță cu sare și pune vasul la foc.  

Se lasă cartofii să fiarbă până când se înmoaie. Poți verifica acest lucru înfigând o furculiță în ei. După ce sunt gata se pun într-o strecutăroare și se clătesc sub jet de apă fierbinte pentru a îndepărta excesul de amidon, potrivit site-ului MarthaStewart.com. Apoi se lasă să stea în strecurătoare până când nu mai sunt foarte fierbinți. Scopul este să elimini excesul de umiditate. După aceea, se pasează. Pentru o textură cât mai fină, este recomandată folosirea unui zdrobitor manual sau a unei prese pentru cartofi. Evită mixerele electrice, care pot activa excesiv amidonul și transforma piureul într-o pastă lipicioasă.

Ingredientele care fac piureul pufos

 Se adaugă untul, urmat de lapte, sare și piper. Untul trebuie să fie de calitate, cu un conținut ridicat de grăsime. Încorporează-l cât timp cartofii sunt încă calzi, pentru a se topi uniform. Laptele sau smântâna lichidă trebuie încălzite înainte de a fi adăugate, pentru a menține temperatura cartofilor și pentru a preveni apariția unei texturi neuniforme. Ajustarea cantității de lichid trebuie făcută treptat, până se obține consistența dorită.

Pentru un plus de savoare, se pot adăuga diverse ingrediente precum usturoi copt, brânză rasă, nucșoară sau chiar o lingură de smântână pentru un gust mai bogat. La final, piureul trebuie amestecat cu grijă, folosind mișcări blânde, pentru a păstra aerul încorporat și a evita o consistență grea. Servit imediat, acesta își păstrează textura ideală, însă dacă trebuie reîncălzit, cel mai bine este să se adauge puțin lapte cald pentru a reveni la textura cremoasă inițială.

Citește și
CELE MAI CITITE
Piure de cartofi cu sos de leurdă în farfurie albă, alături de felii de pâine și sos de leurdă într-un bol
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Covrigi cu susan alături de un pahar cu ceai
Covrigi cu susan. Delicii pentru micul dejun
Covrigi cu susan. Delicii pentru micul dejun
Muffins aperitiv cu spanac și brânză feta pe două platouri de lemn și frunze de spanac
Muffins cu spanac și cuburi de feta. O gustare aerată și ușor vegetală
Muffins cu spanac și cuburi de feta. O gustare aerată și ușor vegetală
Cartofi cu ciuperci la cuptor și frunze de pătrunjel
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean în bol, alături de lingură și frunze de ștevie
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Piure de cartofi cu sos de leurdă în farfurie albă, alături de felii de pâine și sos de leurdă într-un bol
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie în bol, alături de o spatulă și un bol cu sare roz
12 aprilie, 23:18
Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie. Un contrast plin de gusturi și texturi Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie. Un contrast plin de gusturi și texturi
Estonian Kringel, o împletitură cu scorțișoară
12 aprilie, 09:32
Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară
Cartofi cu ciuperci la cuptor și frunze de pătrunjel
11 aprilie, 06:03
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză în bol de servire, alături de o lingură și o bucată de pâine
11 aprilie, 05:50
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare
Paste fusilli cu ton și măsline, decorate cu roșii cherry
10 aprilie, 05:14
Paste fusilli cu ton și măsline. Rețetă de gustare simplă și rapidă Paste fusilli cu ton și măsline. Rețetă de gustare simplă și rapidă
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean în bol, alături de lingură și frunze de ștevie
9 aprilie, 05:57
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
Piure de cartofi cu sos de leurdă în farfurie albă, alături de felii de pâine și sos de leurdă într-un bol
9 aprilie, 05:52
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Muffins aperitiv cu spanac și brânză feta pe două platouri de lemn și frunze de spanac
8 aprilie, 09:25
Muffins cu spanac și cuburi de feta. O gustare aerată și ușor vegetală Muffins cu spanac și cuburi de feta. O gustare aerată și ușor vegetală
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Mesaje de Florii 2025. Urări și sms-uri pentru oamenii dragi din viața ta
Mesaje de Florii 2025. Urări și sms-uri pentru oamenii dragi din viața ta
Mesaje de Florii 2025. Urări și sms-uri pentru oamenii dragi din viața ta
Bicicleta-tramvai, invenţia unor tineri din Bucureşti, a pus pe gânduri Poliţia Română. Ce spun poliţiştii despre bicicleta de pe şine
Bicicleta-tramvai, invenţia unor tineri din Bucureşti, a pus pe gânduri Poliţia Română. Ce spun poliţiştii despre bicicleta de pe şine
Bicicleta-tramvai, invenţia unor tineri din Bucureşti, a pus pe gânduri Poliţia Română. Ce spun poliţiştii despre bicicleta de pe şine
Cel mai mare escroc din istorie a păcălit pe toată lumea timp de 13 ani: „Un magnet pentru femei”
Cel mai mare escroc din istorie a păcălit pe toată lumea timp de 13 ani: „Un magnet pentru femei”
Cel mai mare escroc din istorie a păcălit pe toată lumea timp de 13 ani: „Un magnet pentru femei”
Ioana Tufaru este însărcinată din nou, la 48 de ani. Cum a primit fiica Andei Călugăreanu vestea neașteptată
Ioana Tufaru este însărcinată din nou, la 48 de ani. Cum a primit fiica Andei Călugăreanu vestea neașteptată
Ioana Tufaru este însărcinată din nou, la 48 de ani. Cum a primit fiica Andei Călugăreanu vestea neașteptată
Horoscop zilnic 14 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 14 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 14 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Rivalul Tesla a creat o mașină electrică ce poate fi reîncărcată în doar 5 minute. Cum e posibil
Rivalul Tesla a creat o mașină electrică ce poate fi reîncărcată în doar 5 minute. Cum e posibil
Rivalul Tesla a creat o mașină electrică ce poate fi reîncărcată în doar 5 minute. Cum e posibil
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, aromată și cu gust profund
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, aromată și cu gust profund
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, aromată și cu gust profund
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Demi Lovato a postat un videoclip sexy pe rețelele sociale. Diva și-a expus formele perfecte într-un halat alb, lăsat parțial desfăcut
Demi Lovato a postat un videoclip sexy pe rețelele sociale. Diva și-a expus formele perfecte într-un halat alb, lăsat parțial desfăcut
Demi Lovato a postat un videoclip sexy pe rețelele sociale. Diva și-a expus formele perfecte într-un halat alb, lăsat parțial desfăcut
Cum se tratează ciuperca piciorului și bătăturile în talpă. Care sunt sfaturile dermatologilor
Cum se tratează ciuperca piciorului și bătăturile în talpă. Care sunt sfaturile dermatologilor
Cum se tratează ciuperca piciorului și bătăturile în talpă. Care sunt sfaturile dermatologilor
fresh
Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară

Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară

Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară

Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie. Un contrast plin de gusturi și texturi

Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie. Un contrast plin de gusturi și texturi
închide