Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști

Indiferent dacă ești o gospodină experimentată sau începătoare, câteva sfaturi de la profesioniști nu îți vor strica niciodată. Cine nu își dorește să își ușureze viața? Ai aici 15 sfaturi care vor schimba modul în care gătești.

Publicat: 27 septembrie 2022, 08:17
O femeie care mestecă cu o lingură din lemn într-un fel de mâncare
Modul în care gătești te va ajuta să economisești nu doar timp, dar și bani / Shutterstock

Gătitul este una dintre activitățile pe care le faci de-a lungul vieții, mai mult sau mai puțin, chiar dacă îți place sau nu. Până la urmă trebuie să mănânci și nu ai mereu acces la restaurante sau la preparate pe care le poți comanda acasă. Specialiștii de la Delish.com au întocmit o listă cu sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Te pot ajuta să fii mai eficientă în bucătărie, eventual vei ajunge să gătești de plăcere.

Ia notițe

Ți s-a întâmplat poate să gătești un preparat inspirându-te după o rețetă de pe internet sau dintr-o carte de bucate. La un moment dat ți-ai dat seama că ție nu îți place cantitatea unui anumit ingredient, așa că ai pus mai mut sau mai puțin în funcție de preferințe. Notează-ți undeva ce ai schimbat pentru ca data viitoare să nu mai pierzi timpul făcând teste.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Citește toată rețeta de la început

Înainte de a te apuca de gătit citește toată rețeta. Doar așa vei afla că untul trebuie topit și răcit și nu vei fi nevoită să aștepți jumătate de oră să se întâmple acest lucru. Vei știi de la început ce fel de vase să folosești și îți vei putea organiza timpul mult mai bine.

Păstrează grăsimea de la bacon

Dacă ai prăjit bacon nu arunca grăsimea rămasă. O poți folosi mai apoi la gătit ouă, cartofi sau legume. De asemenea, o poți pune în preparate cu varză sau tocănițe, pentru un plus de aromă.

Pune un prosop de bucătărie sub tocător

Prosopul de bucătărie sub tocător are rolul de a împiedica deplasarea lui în toate direcțiile.  De asemenea, va reține lichidele ce ar putea rezulta, mai ales dacă tai carne sau legume zemoase. Acest truc se află pe lista cu sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața.

Citește și

Pune cronometrul să sune mai devreme

Nu toate cuptoarele coc la fel, așa că mai bine verifici preparatul mai devreme cu câteva minute pentru a vedea dacă s-a făcut sau nu. Odată ars nu mai ai ce să faci, așa că mai bine în ultimele minute de gătit îl supraveghezi mai bine.

Asezonează pe parcurs

Chiar dacă în rețetă ți se spune să pui toată sarea și tot piperul de la început este bine să nu faci acest lucru. Folosește condimentele în funcție de gusturile tale și, adaugă sare, pe măsură ce pui și alte ingrediente. Sfatul este valabil mai ales dacă adaugi sosuri sau conserve al căror conținut de sodiu nu îl știi și care este posibil să aibă un aport semnificativ în preparatul final.

Ai încredere în tine

Gătitul ține și de instincte așa că dacă ceva nu arată bine probabil că nici nu mergi în direcția bună cu gătitul. Mai bine iei măsuri din timp și ai parte de o masă delicioasă, chiar dacă schimbi cu totul rețeta.

Pune puțină sare în orice

Sarea are rolul de a potența gustul ingredientelor. De aceea este necesar să o adaugi chiar și în deserturi. Evident, nu vei pune cantități mari. Un praf de sare este suficient pentru ca magia să se întâmple.

Folosește cântarul pentru prăjituri

La majoritatea prăjiturilor sau produselor de brutărie/ patiserie este nevoie de o precizie inginerească. Orice cantitate de ingrediente în plus sau în minus îți poate strica rețeta. Folosește de fiecare dată un cântar pentru a le măsura.

Fă curățenie pe măsură ce gătești

Nimănui nu îi place ca atunci când termină de gătit să se apuce să spele zeci de vase, să frece blaturile, aragazul și cuptorul. Pe măsură ce gătești spală ustensilele și pune-le la locul lor, curăță blatul, aruncă la gunoi ambalajele.

Nu folosi mănuși rupte pentru cuptor

Mănușile rupte pot duce la arsuri pe care sigur nu le vrei. Dacă tot le schimbi, alege mănuși de silicon care rezistă și mai bine în timp. În plus, te vor proteja mult mai bine de temperaturile înalte.

Toacă manual usturoiul

Pare un sfat care îți va îngreuna munca, dar gândește-te cât îți ia să speli presa de usturoi astfel încât să nu mai rămână perfect curată. Apoi, trebuie să știi că tocat manual usturoiul va elibera mai multă aromă în mâncare, în timp ce prin presare o parte din aromă va rămâne în aparat.

Scoate biscuiții mai repede din cuptor

Biscuiții, fursecurile și alte prăjituri din această categorie vor continua să se gătească și după ce sunt scoase din cuptor, cât sunt încă fierbinți. Se vor întări prea mult și nu vrei acest lucru.

Pune un prosop de hârtie pe tocător

Dacă urmează să toci mai multe ingrediente, vei scuti o grămadă de timp pentru că nu va mai fi nevoie să speli tocătorul după fiecare dintre ele.

Printează rețetele

De câte ori ți s-a întâmplat să nu îți mai amintești care este site-ul de unde te-ai inspirat pentru o anumită rețetă? Ca să eviți acest lucru printează rețetele preferate. Vei putea să îți notezi și schimbările pe care le faci, iar pe măsură ce strângi mai multe, vei avea la îndemână idei pentru zilele când nu știi ce să mai gătești.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornuri pufoase cu unt într-un coș de lemn
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
plăcintă cu mere pe o farfurie
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
Ciorbă de fasole în bol alb, alături de ardei iute, usturoi și verdeață
Ciorbă de fasole. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de fasole. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un dovleac curățat și tăiat în cubulețe
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Mai multe lăzi de lemn cu cartofi în ele
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
08:40
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
06:36
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Kombucha pusă într-un borcan transparent
6 octombrie, 12:00
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
6 octombrie, 11:56
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
5 octombrie, 08:53
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Tapenade în bol alb și pe felii de pâine
5 octombrie, 06:26
Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere
Borcan cu peltea de lămâie și linguriță, alături de lămâi proaspete
4 octombrie, 07:58
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
Ciorbă de burtă pusă într-un castron alături de un ardei iute
4 octombrie, 06:49
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
Cum să te hidratezi în anotimpul rece, fără să bei apă. Ai grijă de organismul tău
Cum să te hidratezi în anotimpul rece, fără să bei apă. Ai grijă de organismul tău
Cum să te hidratezi în anotimpul rece, fără să bei apă. Ai grijă de organismul tău
Câţi bani dă pe chirie un student venit în Bucureşti: Studio. În Cişmigiu, să fiu aproape de universitate
Câţi bani dă pe chirie un student venit în Bucureşti: "Studio. În Cişmigiu, să fiu aproape de universitate"
Câţi bani dă pe chirie un student venit în Bucureşti: "Studio. În Cişmigiu, să fiu aproape de universitate"
Diana Şucu, postare emoţionantă după ce a aniversat 17 ani de la cununia religioasă cu Dan Şucu!
Diana Şucu, postare emoţionantă după ce a aniversat 17 ani de la cununia religioasă cu Dan Şucu!
Diana Şucu, postare emoţionantă după ce a aniversat 17 ani de la cununia religioasă cu Dan Şucu!
Monica Bîrlădeanu a plătit o avere pentru cele două rochii de mireasă! Ce detaliu a atras imediat atenția tuturor
Monica Bîrlădeanu a plătit o avere pentru cele două rochii de mireasă! Ce detaliu a atras imediat atenția tuturor
Monica Bîrlădeanu a plătit o avere pentru cele două rochii de mireasă! Ce detaliu a atras imediat atenția tuturor
Serenay Sarıkaya și-a deschis ușa casei pentru o sesiune foto. Vezi cum arată vila de lux a faimoasei
Serenay Sarıkaya și-a deschis ușa casei pentru o sesiune foto. Vezi cum arată vila de lux a faimoasei
Serenay Sarıkaya și-a deschis ușa casei pentru o sesiune foto. Vezi cum arată vila de lux a faimoasei
Google va urmări locația la fiecare 15 minute, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
Bolo Tapioca de Coco amp;#8211; Tort brazilian
Bolo Tapioca de Coco amp;#8211; Tort brazilian
Bolo Tapioca de Coco amp;#8211; Tort brazilian
Cum convingi copilul să bea mai multă apă? Sfaturi pentru părinți
Cum convingi copilul să bea mai multă apă? Sfaturi pentru părinți
Cum convingi copilul să bea mai multă apă? Sfaturi pentru părinți
Selena Gomez și-a arătat cu mândrie noua medalie strălucitoare la New York. Distribuția filmului Emilia Perez a primit o prestigioasă distincție franceză
Selena Gomez și-a arătat cu mândrie noua medalie strălucitoare la New York. Distribuția filmului „Emilia Perez” a primit o prestigioasă distincție franceză
Selena Gomez și-a arătat cu mândrie noua medalie strălucitoare la New York. Distribuția filmului „Emilia Perez” a primit o prestigioasă distincție franceză
Legătura dintre consumul de ouă și cancerul de prostată. Ce recomandări fac medicii
Legătura dintre consumul de ouă și cancerul de prostată. Ce recomandări fac medicii
Legătura dintre consumul de ouă și cancerul de prostată. Ce recomandări fac medicii
fresh
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos

Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos

Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos

Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere

Tapenade. Rețetă de pastă din măsline cu capere

Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă

Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă

Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi

Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi

Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească

Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
închide