Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști

Indiferent dacă ești o gospodină experimentată sau începătoare, câteva sfaturi de la profesioniști nu îți vor strica niciodată. Cine nu își dorește să își ușureze viața? Ai aici 15 sfaturi care vor schimba modul în care gătești.

Publicat: 27 septembrie 2022, 08:17
O femeie care mestecă cu o lingură din lemn într-un fel de mâncare
Modul în care gătești te va ajuta să economisești nu doar timp, dar și bani / Shutterstock

Gătitul este una dintre activitățile pe care le faci de-a lungul vieții, mai mult sau mai puțin, chiar dacă îți place sau nu. Până la urmă trebuie să mănânci și nu ai mereu acces la restaurante sau la preparate pe care le poți comanda acasă. Specialiștii de la Delish.com au întocmit o listă cu sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Te pot ajuta să fii mai eficientă în bucătărie, eventual vei ajunge să gătești de plăcere.

Ia notițe

Ți s-a întâmplat poate să gătești un preparat inspirându-te după o rețetă de pe internet sau dintr-o carte de bucate. La un moment dat ți-ai dat seama că ție nu îți place cantitatea unui anumit ingredient, așa că ai pus mai mut sau mai puțin în funcție de preferințe. Notează-ți undeva ce ai schimbat pentru ca data viitoare să nu mai pierzi timpul făcând teste.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Citește toată rețeta de la început

Înainte de a te apuca de gătit citește toată rețeta. Doar așa vei afla că untul trebuie topit și răcit și nu vei fi nevoită să aștepți jumătate de oră să se întâmple acest lucru. Vei știi de la început ce fel de vase să folosești și îți vei putea organiza timpul mult mai bine.

Păstrează grăsimea de la bacon

Dacă ai prăjit bacon nu arunca grăsimea rămasă. O poți folosi mai apoi la gătit ouă, cartofi sau legume. De asemenea, o poți pune în preparate cu varză sau tocănițe, pentru un plus de aromă.

Pune un prosop de bucătărie sub tocător

Prosopul de bucătărie sub tocător are rolul de a împiedica deplasarea lui în toate direcțiile.  De asemenea, va reține lichidele ce ar putea rezulta, mai ales dacă tai carne sau legume zemoase. Acest truc se află pe lista cu sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața.

Citește și

Pune cronometrul să sune mai devreme

Nu toate cuptoarele coc la fel, așa că mai bine verifici preparatul mai devreme cu câteva minute pentru a vedea dacă s-a făcut sau nu. Odată ars nu mai ai ce să faci, așa că mai bine în ultimele minute de gătit îl supraveghezi mai bine.

Asezonează pe parcurs

Chiar dacă în rețetă ți se spune să pui toată sarea și tot piperul de la început este bine să nu faci acest lucru. Folosește condimentele în funcție de gusturile tale și, adaugă sare, pe măsură ce pui și alte ingrediente. Sfatul este valabil mai ales dacă adaugi sosuri sau conserve al căror conținut de sodiu nu îl știi și care este posibil să aibă un aport semnificativ în preparatul final.

Ai încredere în tine

Gătitul ține și de instincte așa că dacă ceva nu arată bine probabil că nici nu mergi în direcția bună cu gătitul. Mai bine iei măsuri din timp și ai parte de o masă delicioasă, chiar dacă schimbi cu totul rețeta.

Pune puțină sare în orice

Sarea are rolul de a potența gustul ingredientelor. De aceea este necesar să o adaugi chiar și în deserturi. Evident, nu vei pune cantități mari. Un praf de sare este suficient pentru ca magia să se întâmple.

Folosește cântarul pentru prăjituri

La majoritatea prăjiturilor sau produselor de brutărie/ patiserie este nevoie de o precizie inginerească. Orice cantitate de ingrediente în plus sau în minus îți poate strica rețeta. Folosește de fiecare dată un cântar pentru a le măsura.

Fă curățenie pe măsură ce gătești

Nimănui nu îi place ca atunci când termină de gătit să se apuce să spele zeci de vase, să frece blaturile, aragazul și cuptorul. Pe măsură ce gătești spală ustensilele și pune-le la locul lor, curăță blatul, aruncă la gunoi ambalajele.

Nu folosi mănuși rupte pentru cuptor

Mănușile rupte pot duce la arsuri pe care sigur nu le vrei. Dacă tot le schimbi, alege mănuși de silicon care rezistă și mai bine în timp. În plus, te vor proteja mult mai bine de temperaturile înalte.

Toacă manual usturoiul

Pare un sfat care îți va îngreuna munca, dar gândește-te cât îți ia să speli presa de usturoi astfel încât să nu mai rămână perfect curată. Apoi, trebuie să știi că tocat manual usturoiul va elibera mai multă aromă în mâncare, în timp ce prin presare o parte din aromă va rămâne în aparat.

Scoate biscuiții mai repede din cuptor

Biscuiții, fursecurile și alte prăjituri din această categorie vor continua să se gătească și după ce sunt scoase din cuptor, cât sunt încă fierbinți. Se vor întări prea mult și nu vrei acest lucru.

Pune un prosop de hârtie pe tocător

Dacă urmează să toci mai multe ingrediente, vei scuti o grămadă de timp pentru că nu va mai fi nevoie să speli tocătorul după fiecare dintre ele.

Printează rețetele

De câte ori ți s-a întâmplat să nu îți mai amintești care este site-ul de unde te-ai inspirat pentru o anumită rețetă? Ca să eviți acest lucru printează rețetele preferate. Vei putea să îți notezi și schimbările pe care le faci, iar pe măsură ce strângi mai multe, vei avea la îndemână idei pentru zilele când nu știi ce să mai gătești.

Citește și
CELE MAI CITITE
Bol cu ciuperci în sos de smântână, alături de ciuperci proaspete
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție secționat în trei
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Mini clătite cu flori de salcâm
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă în forma de copt și lângă formă, alături de o cană cu ceai
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
O femeie care ține două ouă vopsite pentru pește
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
21 mai, 11:59
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Trei turte la tigaie din aluat simplu de pâine pe i farfurie ținută în mâini
21 mai, 06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Cheesecake inimioară cu căpșuni alături de cuțit și furculiță și căpșuni proaspete
21 mai, 06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
Basbousa servită pe o farfurie albă
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Galette cu mere și căpșuni porționată pe o farfurie albă
20 mai, 06:00
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Crumble cu rubarbă și căpșuni în vas oval cu lingură de lemn, alături de rubarbă proaspătă și căpșuni proaspete
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
1
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa este un desert tradițional originar din țările arabe, cu rădăcini în bucătăria egipteană și libaneză. Este apreciat pentru textura sa moale și suculentă, dar și pentru faptul că este foarte...
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
2
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală. Frișca pentru deserturi savuroase...
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
3
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Untul și smântâna fac din aceste fursecuri un deliciu. Sunt atât de moi și de pufoase, încât îți vei da ușor seama de ce se numesc fursecuri nor cu lămâie. Salvează...
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
4
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat...
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
5
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect...
Parteneri
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Semnificația numelui Elena. Mesajul special pe care îl ascunde
Cât a ajuns să coste o casă veche în Centrul Capitalei. După renovare, poate fi vândută cu 2 milioane de euro
Cât a ajuns să coste o casă veche în Centrul Capitalei. După renovare, poate fi vândută cu 2 milioane de euro
Cât a ajuns să coste o casă veche în Centrul Capitalei. După renovare, poate fi vândută cu 2 milioane de euro
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din Dansul Pasiunii. Ce se știe despre tânărul actor
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Chec cu cireșe și aromă de vanilie
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis Kelce în Italia
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
Fructe pentru o digestie bună. Beneficiile asupra sănătății intestinale
fresh
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
închide