Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Nu rata sezonul florilor de soc, fără a le conserva aroma și proprietățile pentru mai târziu. Prepară și tu rețeta de sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir. Te vei bucura de gustul acestuia savurându-l cu apă minerală și cuburi de gheață, în zilele călduroase de vară.
Florile și fructele de soc reprezintă un izvor nesecat de beneficii pentru sănătate, după cum ne povestesc specialiștii în nutriție. Sunt utilizate din străbuni în scopuri curative, pentru că au proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Florile de soc conțin acea substanță cu efecte pozitive asupra colesterolului LDL, denumită quercetină.
Cele mai frecvente utilizări sunt pentru a ameliora simptomele de răceală și gripă. Sunt benefice și pentru combaterea infecțiilor sinusurilor și ale tulburărilor respiratorii. Mai au și proprietăți diuretice și laxative fiind utile pentru un tranzit intestinal sănătos. Proprietățile lor antibacteriene și antivirale pot ajuta la ameliorarea unor alergii și la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Tot datorită acestor proprietăți mai pot fi utilizate ca apă de gură și gargară.
Din flori de soc poți prepara sucuri, siropuri, gem și dulceață, dar și ceaiuri. Acesta din urmă este foarte eficient în ameliorarea simptomelor specifice răcelii. Ceaiul se prepară din flori uscate, ca oricare alt tip de ceai. Consumul de ceaiuri și alte extracte din flori de soc poate ajuta la reducerea nivelul zahărului din sânge. Din flori proaspete cea mai apreciată rețetă de băutură pe care poți să o prepari acasă este rețeta de socată.
Este cea mai populară băutură proaspătă și răcoritoare de vară, din bucătăria tradițională românească. Pentru mai târziu poți prepara sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir. Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru prepararea acestuia.
Ingrediente
Mod de preparare
Rețeta siropului aromat din flori de soc nu se prepară greu și nici ingredientele folosite nu sunt complexe. Ghimbirul adăugat este opțional, însă oferă un plus de gust și de sănătate siropului.
Citește și articolul: Ghimbirul, cel mai versatil condiment. Cum să îl folosești în bucătărie sau ca tratament.
Cum prepari sirop natural din flori de soc
Florile de soc pentru sirop se folosesc proaspăt adunate pentru a beneficia de toate proprietățile lor. După ce le-ai adunat scutură-le ușor pentru a îndepărta impuritățile și eventualele insecte. Pune-le într-o sită așezată deasupra chiuvetei și toarnă apă rece peste ele. Clătește-le în 2-3 ape, pentru a te asigura că nu mai există impurități și insecte printre ele.
Apoi, pune-le într-o oală și adaugă peste ele 2 lămâi bio, bine spălate și tăiate în felii. Adaugă apa și așază oala pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe-le timp de 10 minute de la primul clocot. Apoi stinge focul și lasă-le să se răcească.
După răcire, înlătură feliile de lămâi și pune oala în frigider pentru 24 de ore.
După acest interval de timp, scurge florile folosind un tifon curat. Stoarce bine tifonul pentru a profita de toată seva din flori. Adaugă zahărul si pune din nou siropul la fiert până când devine foarte consistent, asemănător ca textură cu cel pentru rețeta de dulceață.
Pe parcursul fierberii, adaugă suc de lămâie. Cu cinci minute înainte de stingerea focului adaugă ghimbirul răzuit, împachetat într-un tifon curat. Acesta se va înlătura ulterior.
Pune deliciosul sirop natural din flori de soc fierbinte în sticle sterilizate. Acoperă-le cu o pătură, așa cum procedezi și cu borcanele de dulceață din flori de soc.