Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Băuturi
bucătăria: Românească

Nu rata sezonul florilor de soc, fără a le conserva aroma și proprietățile pentru mai târziu. Prepară și tu rețeta de sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir. Te vei bucura de gustul acestuia savurându-l cu apă minerală și cuburi de gheață, în zilele călduroase de vară.

Maria Udrea
Publicat: 23 mai 2023, 06:00

Galerie foto

Siropul din flori de soc se păstrează la loc răcoros până la 4 ani / Shutterstock

Florile și fructele de soc reprezintă un izvor nesecat de beneficii pentru sănătate, după cum ne povestesc specialiștii în nutriție. Sunt utilizate din străbuni în scopuri curative, pentru că au proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Florile de soc conțin acea substanță cu efecte pozitive asupra colesterolului LDL, denumită quercetină.

Cele mai frecvente utilizări sunt pentru a ameliora simptomele de răceală și gripă. Sunt benefice și pentru combaterea infecțiilor sinusurilor și ale tulburărilor respiratorii. Mai au și proprietăți diuretice și laxative fiind utile pentru un tranzit intestinal sănătos. Proprietățile lor antibacteriene și antivirale pot ajuta la ameliorarea unor alergii și la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Tot datorită acestor proprietăți mai pot fi utilizate ca apă de gură și gargară.

Citește și

Din flori de soc poți prepara sucuri, siropuri, gem și dulceață, dar și ceaiuri. Acesta din urmă este foarte eficient în ameliorarea simptomelor specifice răcelii. Ceaiul se prepară din flori uscate, ca oricare alt tip de ceai. Consumul de ceaiuri și alte extracte din flori de soc poate ajuta la reducerea nivelul zahărului din sânge. Din flori proaspete cea mai apreciată rețetă de băutură pe care poți să o prepari acasă este rețeta de socată.

Este cea mai populară băutură proaspătă și răcoritoare de vară, din bucătăria tradițională românească. Pentru mai târziu poți prepara sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir. Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru prepararea acestuia.

Ingrediente

Mod de preparare

Rețeta siropului aromat din flori de soc nu se prepară greu și nici ingredientele folosite nu sunt complexe. Ghimbirul adăugat este opțional, însă oferă un plus de gust și de sănătate siropului.

Citește și articolul: Ghimbirul, cel mai versatil condiment. Cum să îl folosești în bucătărie sau ca tratament.

Cum prepari sirop natural din flori de soc

Florile de soc pentru sirop se folosesc proaspăt adunate pentru a beneficia de toate proprietățile lor. După ce le-ai adunat scutură-le ușor pentru a îndepărta impuritățile și eventualele insecte. Pune-le într-o sită așezată deasupra chiuvetei și toarnă apă rece peste ele. Clătește-le în 2-3 ape, pentru a te asigura că nu mai există impurități și insecte printre ele.

Apoi, pune-le într-o oală și adaugă peste ele 2 lămâi bio, bine spălate și tăiate în felii. Adaugă apa și așază oala pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe-le timp de 10 minute de la primul clocot. Apoi stinge focul și lasă-le să se răcească.

După răcire, înlătură feliile de lămâi și pune oala în frigider pentru 24 de ore.

După acest interval de timp, scurge florile folosind un tifon curat. Stoarce bine tifonul pentru a profita de toată seva din flori. Adaugă zahărul si pune din nou siropul la fiert până când devine foarte consistent, asemănător ca textură cu cel pentru rețeta de dulceață.

Pe parcursul fierberii, adaugă suc de lămâie. Cu cinci minute înainte de stingerea focului adaugă ghimbirul răzuit, împachetat într-un tifon curat. Acesta se va înlătura ulterior.

Pune deliciosul sirop natural din flori de soc fierbinte în sticle sterilizate. Acoperă-le cu o pătură, așa cum procedezi și cu borcanele de dulceață din flori de soc.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce se stropesc mucenicii după ce i-ai scos din cuptor. Sfaturi simple și utile pentru a avea o aromă specială
Cu ce se stropesc mucenicii după ce i-ai scos din cuptor. Sfaturi simple și utile pentru a avea o aromă specială
Sirop cu miere pentru mucenici. Cel mai aromat sirop pe care îl poți face acasă
Sirop cu miere pentru mucenici. Cel mai aromat sirop pe care îl poți face acasă
Sirop de afine pentru iarnă. Rețetă simplă și rapidă
Sirop de afine pentru iarnă. Rețetă simplă și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor