Ca pentru oricare altă rețetă de conserve din fructe, primul pas constă în pregătirea fructelor. Curăță afinele de codițe și de impurități și clătește-le bine cu apă rece. Pune afinele într-o sită și lasă-le să se scurgă bine de apă.

Cum prepari sirop de afine pentru iarnă

Adaugă afinele scurse împreună cu zahărul într-o cratiță. Adaugă cele două ingrediente în straturi alternative. Pune pe toată suprafața cratiței un strat de afine, apoi presară uniform un strat de zahăr peste ele. Adaugă un alt rând de afine, unul de zahăr și continuă până când se termină ingredientele. Ține cont ca ultimul strat să fie din zahăr pentru ca toate afinele să fie acoperite.

Așază deasupra cratiței un tifon curat și pune cratița la loc răcoros și ferit de lumină pentru câteva ore. În acest interval de timp fructele vor începe să-și lase sirop, iar zahărul se va dizolva. Amestecă bine afinele cu siropul rezultat. Apoi pune cratița în frigider pentru 24 de ore. Afinele se vor deshidrata, iar aroma lor se va împrăștia în tot siropul din cratiță.

A doua zi strecoară siropul în alt vas, punând o sită peste acesta, dar și tifonul în sită. Stoarce bine afinele în tifon pentru a beneficia de toată aroma lor. Pune siropul înapoi în cratiță.  Adaugă și sucul de lămâie și pune siropul la fiert. Fierbe-l la foc mediu pentru aproximativ 10 minute.

În acest interval de timp pregătește sticlele pe care le  sterilizezi. Toarnă siropul fierbinte în ele și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Așază o pătură peste ele și lasă-le acolo până când se răcesc. Astfel vei asigura o conservare perfectă deliciosului sirop de afine pentru iarnă.

Poți consuma siropul ca și băutură răcoritoare, diluat cu apă minerală, dar îl mai poți folosi și la însiroparea blaturilor de prăjituri și torturi. Mai mult, îl poți transforma în jeleuri pentru decorarea torturilor și prăjiturilor. Descoperă aici și o rețetă de desert cu iaurt și afine, fără coacere.