Sirop concentrat de păpădie denumit și miere falsă
Pentru că este sezonul florilor de păpădie pline de proprietăți benefice pentru organism, conservă-le într-un delicios sirop concentrat de păpădie denumit și miere falsă.
Galerie foto
Păpădia este o plantă de primăvară foarte populară și foarte răspândită în toate zonele. Aparține familiei de floarea-soarelui și mai este numită și cicoare, crestățea, lăptucă, lilicea, mâță, papalungă etc. Ceea ce nu mulți știu este că, pe cât de răspândită este, pe atât de miraculoasă. Are o mulțime de efecte benefice asupra sănătății organismului. Atât florile, cât și frunzele, rădăcinile și chiar tulpinile acestei plante se folosesc pentru prepararea unor produse medicinale.
Conținutul bogat de vitamine, minerale, fibre și alți nutrienți oferă multiple beneficii pentru buna funcționare a organismului. Păpădia conține vitaminele A, C, K, E și B, acid folic, fier, calciu, magneziu și potasiu. Mai conține și beta-caroten, un element cu un puternic rol în protejarea împotriva deteriorării celulelor și a stresului oxidativ. Printre proprietățile ei terapeutice amintim de curățarea organismul, stimularea activității ficatului și vindecarea diabetului. Mai ajută și la vindecarea anemiei, acneei, celulitei, hemoroizilor, fermentațiilor intestinale, tulburărilor de metabolism, eczemelor, inflamației ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale.
Profită și tu de o parte din aceste proprietăți conservându-le la borcan într-un delicios sirop concentrat de păpădie denumit și miere falsă. Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru a o prepara și tu.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru prepararea acestui miraculos sirop sunt necesare două etape. În prima etapă se infuzează florile de păpădie pentru câteva minute, apoi se lasă câteva ore la odihnit. în a doua etapă se fierbe siropul propriu zis și se îmbuteliază în borcane mai mici, sterilizate.
Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor.
Pașii necesari pentru a prepara sirop concentrat de păpădie
Pentru reușita deplină a siropului optează pentru florile de păpădie sănătoase și cu inflorescența cea mai deschisă. Dacă ai posibilitatea să aduni tu florile, va trebui să faci acest lucru dimineața, din locuri nepoluate.
După ce ai adunat florile, scutură-le ușor pentru a îndepărta toate impuritățile. Apoi cântărește-le, clătește-le bine în mai multe ape reci și scurge-le. Pune florile de păpădie la fiert într-un litru de apă. Fierbe-le într-o crăticioară așezată la foc de intensitate minimă, pentru 2-3 minute, de când apa începe să fiarbă. Apoi, pune cratița deoparte, acoper-o cu un capac și lasă florile să se infuzeze timp de 8 ore.
După scurgerea celor 8 ore strecoară florile de păpădie printr-un tifon curat. Presează-le bine în tifon pentru a se scurge tot siropul din ele. Mai trece odată apa în care au stat florile printr-o sită apoi pune-o la fiert. Adaugă zahărul și sucul de lămâie.
Fierbe siropul din flori de păpădie la foc de intensitate mică, până când se îngroșă și devine consistent ca și siropul pentru dulceață.
Testează consistența siropului picurând din el pe o farfurie rece. Dacă picăturile rămân ca niște biluțe pe farfurie, siropul este gata. Dacă acestea se împrăștie mai fierbe siropul pentru 8-10 minute. Pune miraculosul sirop concentrat de păpădie fierbinte în borcane sau în sticle sterilizate. Ideal ar fi să folosești pentru depozitarea siropului borcane mai micuțe. Siropul după răcire va deveni și mai consistent, precum mierea și nu va mai fi foarte cursiv.
Galerie foto