Dulceață din flori de soc, parfumată și delicioasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă vrei să te bucuri și mai târziu de parfumul florilor de soc, conservă-le la borcan preparând sirop, dulceață sau socată. Îți oferim în acest scop o rețetă de dulceață din flori de soc, parfumată și delicioasă.

Dulceață din flori de soc în borcan cu linguriță
Galerie foto

Galerie foto

Dulceața se pune fierbinte în borcanele sterilizate / Shutterstock

Nu degeaba luna mai este denumită în calendar și florar. Este luna în care înfloresc cele mai multe dintre flori, dar și cei mai mulți arbori, arbuști și pomi fructiferi. De mireasma lor se pot bucura atât papilele noastre olfactive cât și cele gustative, pentru că unele flori sunt și comestibile.

Citește și

Florile de soc sunt printre cele mai populare pentru că sunt utilizate la multe delicii culinare. Cea mai adorată este socata, o băutură proaspătă și răcoroasă, foarte simplu de preparat. Este urmată de siropul din flori de soc care se conservă și pentru mai târziu. Dulceața și gemul din flori de soc sunt și acestea preparate pentru deliciul de mai târziu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dar, pe lângă parfum și aromă deosebită, florile de soc au și o mulțime de proprietăți benefice pentru organism. Acestea conțin bioflavonoizi, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen dar și antiinflamator și antiviral.

Conțin și uleiuri volatile, glicozizi, tanini, mucilagii, compuși aminici, substanțe glucidice, iar fructele sunt bogate în vitamina A și C. Descoperă aici și rețeta de socată, cea mai adorată băutură răcoritoare tradițională românească. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru dulceață din flori de soc, parfumată și delicioasă.

Ingrediente

Mod de preparare

Tot ceea ce ai de făcut mai laborios pentru această rețetă de dulceață este să separi florile de codițe și de frunze. Dacă te decizi să prepari o cantitate mai mare de dulceață, trebuie să aloci mai mult timp preparării și să te înarmezi cu mai multă răbdare. Însă gustul și aroma inconfundabilă a dulceții merită tot efortul depus.

Cum prepari dulceață din flori de soc

Primul pas pentru prepararea dulceții constă în sortarea florilor. Alege-le pe cele mai frumoase, mai sănătoase și cu inflorescența cât mai deschisă. Acestea se vor putea separa mai rapid din codițe. Nu folosi flori îmbobocite pentru că se separă foarte greu de frunze și codițe, iar aroma lor nu este atât de intensă.

Înainte de a separa florile de codițe, îndepărtează impuritățile și insectele din ele scuturându-le ușor. Tot înainte de separare le vei clăti bine cu apă rece și le vei scurge bine. Mai apoi cureți florile și le cântărești. Este necesar să respecți cantitățile din rețetă pentru reușita dulceții.

Dacă găsești flori care refuză să iasă liber din codițe, taie-le cu o foarfecă. După ce ai terminat cu separarea florilor poți prepara siropul pentru dulceață.

Amestecă într-o cratiță zahărul cu apa și coaja se la lămâie. Indicat ar fi să răzuiești coaja de la lămâie cu un curățător de legume, fără a lua și partea albă din interior.

Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe siropul pentru  pentru dulceață timp de aproximativ 15 minute, amestecând din când în când.

Apoi adaugă sucul de la lămâie și florile de soc. Lasă delicioasa dulceață din flori de soc să fiarbă la foc de intensitate mică pentru 25-30 de minute. Îndepărtează spuma care se formează la suprafața dulceții cu ajutorul unei site.

Înainte de a opri aragazul ocupă-te de borcane și de capacele acestora, care necesită spălare și sterilizare.

Apoi umple-le fierbinți cu dulceața, de asemeni, fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele aferente și așază peste ele o pătură. Lasă-le sub pătură  până când sunt bine răcite. Etichetează-le și depozitează-le pe raftul din cămară pentru a te bucura mai târziu de gustul și aroma irezistibilă a florilor de soc conservate în dulceață.

 

Citește și
Borcan cu dulceață din flori de soc așezat printre flori de soc
Galerie foto

Galerie foto

Dulceața din florile de soc amestecată cu lingura de lemn
Flori de soc sortate în ceaun pentru dulceață
Dulceață din flori de soc în borcan cu linguriță
+1
CELE MAI CITITE
Lasagna cu dovleac și spanac pe farfurie și în vasul de copt
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Corneluțe cu gem
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Porție de curry de dovleac cu năut și orez basmati
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
carnea de vită la cuptor
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
06:30
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Cum să păstrezi zmeura
05:22
Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii
Două porții de ciorbă ardelenească de varză cu smântână și mărar verde
05:19
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
bruschete cu ton și avocado
27 octombrie, 06:05
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Ma’amoul
27 octombrie, 05:56
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
banane foarte coapte
27 octombrie, 05:11
Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
26 octombrie, 06:25
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
tocană de murături prăjite
26 octombrie, 06:14
Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
A devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood după ce a acceptat rolul de dansatoare exotică. Ce spune despre personajul care i-a adus succesul
A devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood după ce a acceptat rolul de dansatoare exotică. Ce spune despre personajul care i-a adus succesul
A devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood după ce a acceptat rolul de dansatoare exotică. Ce spune despre personajul care i-a adus succesul
Secretul întunecat al doctoriţei Ştefania Szabo: şi-ar fi injectat des sedative puternice
Secretul întunecat al doctoriţei Ştefania Szabo: şi-ar fi injectat des sedative puternice
Secretul întunecat al doctoriţei Ştefania Szabo: şi-ar fi injectat des sedative puternice
Afacerea amp;#8220;unică în Europa” a milionarului român care va câştiga o avere! amp;#8220;Nu am mai văzut aşa ceva”
Afacerea amp;#8220;unică în Europa” a milionarului român care va câştiga o avere! amp;#8220;Nu am mai văzut aşa ceva”
Afacerea amp;#8220;unică în Europa” a milionarului român care va câştiga o avere! amp;#8220;Nu am mai văzut aşa ceva”
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cea mai bine plătită actriță din Turcia. Ea este vedeta care se bucură de roadele muncii sale la un nivel impresionant
Cea mai bine plătită actriță din Turcia. Ea este vedeta care se bucură de roadele muncii sale la un nivel impresionant
Cea mai bine plătită actriță din Turcia. Ea este vedeta care se bucură de roadele muncii sale la un nivel impresionant
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged
Tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged
Tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Bitză a lansat melodia Valuri: Este o piesă din suflet, pentru cei care mă simt
Bitză a lansat melodia „Valuri”: „Este o piesă din suflet, pentru cei care mă simt”
Bitză a lansat melodia „Valuri”: „Este o piesă din suflet, pentru cei care mă simt”
Cauze ale durerii de urechi. Ce poate cauza acest simptom
Cauze ale durerii de urechi. Ce poate cauza acest simptom
Cauze ale durerii de urechi. Ce poate cauza acest simptom
fresh
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)

Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)

Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)

Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie

Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie

Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas

Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas

Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională

Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională

Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread

Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
închide