Mic dejun bogat în fibre. 5 rețete pentru diminețile în care nu mai vrei fulgi de ovăz

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, după cum spun nutriționiștii. Aceștia ne îndeamnă să consumăm multe fibre și, de cele mai multe ori, suntem tentate să alegem fulgii de ovăz. Totuși, există și alte variante pentru a te bucura de un mic-dejun bogat în fibre.

Publicat: 2 iulie 2022, 07:32 / Actualizat: 25 august 2022, 18:24
Platou cu mic dejun bogat în fibre
Galerie foto

Galerie foto

Un mic dejun bogat în fibre trebuie să conțină legume / Shutterstock

Legumele sunt o sursă valoroasă de fibre, așa că este important să le integrezi în dieta ta zilnică. Micul dejun este momentul ideal pentru a face acest lucru. Descoperă 5 rețete de preparate ideale pentru a savura și tu un mic dejun bogat în fibre. Sunt delicioase, sățioase și sunt gata în timp record.

Tigaie caldă cu cârnați de curcan

Fiecare porție din acest preparat aduce un aport de 19 g de fibre datorită cartofilor dulci și ardeiului gras verde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

  • 100 g cartof dulce tăiat cuburi mici
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 100 g cană ardei gras verde tocat
  • 1/4 linguriță boia de ardei
  • 1/4 linguriță sare
  • 100 g carne de cârnați de curcan
  • 2 ouă
  • piper negru măcinat
  • 50 ml sos salsa verde (opțional)
  • coriandru proaspăt tocat (opțional).

Mod de preparare

Cartofii dulci se pun într-o tigaie cu ulei, se acoperă și se lasă 10 minute amestecând din când în când. Apoi, se adaugă ardeiul verde, boiaua de ardei și jumătate din cantitatea de sare. Se lasă tigaia fără capac timp de 5-7 minute sau până când legumele sunt doar fragede, amestecând din când în când. Se scot legumele din tigaie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se pune carnea de cârnați și se lasă la foc mediu. Folosind o spatulă se desface carnea.  Se scurge grăsimea dacă este necesar, apoi se adaugă amestecul de cartofi. În mijlocul acestui amestec se formează două găuri și se dă focul mai mic.

Se sparge cu grijă câte un ou în fiecare dintre găuri. Se presară sarea rămasă și puțin piper negru peste ouă. Se acoperă tigaia și se mai lasă 2-3 minute sau până când albușurile sunt complet gătite. Se servește cald cu salsa și coriandru proaspăt.

Descoperă și 5 preparate hiperproteice pe care să le consumi la micul dejun atunci când vrei să slăbești.

Combinația de fibre și proteine face din această tigaie caldă un mic-dejun complet / Shutterstock
Citește și

Omleta fermierului

Omleta fermierului conține o mulțime de vitamine și fibre datorită mutitudinii de legume folosite.

Ingrediente

  • 450 g roșii întregi curățate, cu suc
  • 1⁄2 ceapă mică, tocată
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 ardei iute fără semințe, tocat
  • coriandru proaspăt tocat
  • sucul de la 1 lămâie
  • sare după gust
  • Piper după gust
  • 1 conservă (400 g) fasole neagră
  • praf de chimion măcinat
  • 8 ouă
  • 8 tortilla de porumb.

Mod de preparare

Se mixează roșiile, ceapa, usturoiul, ardeiul iute, coriandrul și jumătate din sucul de lămâie într-un robot de bucătărie până se omogenizează bine. Se asezonează cu sare și piper.

Se amestecă fasolea neagră, chimenul și sucul de lămâie rămas. Se asezoneaza cu sare si piper. Se zdrobește fasolea folosind partea din spate a furculiței.

Se pune puțin ulei într-o tigaie mare antiaderentă și se dă la foc mediu. Se sparg ouăle și se se gătesc până sunt gata albușurile, dar gălbenușurile sunt încă moi. Pe un alt ochi într-o tigaie mai mică se încălzește tortilla, câte un minut pe fiecare parte.

Pentru a asambla preparatul, se întinde compoziția cu fasole pe tortilla, apoi cea cu ouă și deasupra lor ouălor salsa. Se ornează cu mai mult coriandru, și se servește imediat.

Rețeta este de inspirație mexicană / Shutterstock

Clătite pufoase cu banane

Clătitele sunt considerate alimente nesănătoase, dar varianta aceasta are grăsimi bune, fibre și o mulțime de proteine.

Ingrediente

  • 250 g iaurt grecesc 2% 
  • 150 g brânză ricotta
  • 3 ouă
  • sucul de la 1 lămâie
  • 200 g făină integrală
  • 1⁄2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • 2 banane, feliate
  • sirop de arțar pentru servire.

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă iaurtul, brânza de vaci, ouăle și sucul de lămâie. Într-un alt bol se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu și sarea. Apoi, se încorporează în amestecul de iaurt.

Se încinge o tigaie la foc mediu. Se unge cu ulei și se adaugă câte un polonic de compoziție. De îndată ce aluatul ajunge în tigaie, se adaugă trei sau patru felii de banană direct la fiecare clătită, apăsând-le ușor în aluat. Se lasă 3-5 minute. Se întorc clătitele și se mai lasă încă 3 minute, până se rumenesc.

Se servesc cu mai multe banane feliate și cu un strop de sirop.

O banană medie asigură 3 g de fibre / Shutterstock

Omletă vegetariană cu fasole neagră

Fasolea neagră conține multe fibre și este considerată unul dintre cele mai sănătoade alimente.

Ingrediente

  • 1 conservă de fasole neagră, scursă
  • sucul de la 1 limetă
  • 1⁄4 linguriță de chimion
  • sos de ardei iute
  • 8 ouă
  • sare
  • piper negru după gust
  • 100 g brânză feta
  • sos salsa
  • felii de avocado (opțional).

Mod de preparare

Se pun într-un blender fasolea neagră, sucul de lămâie, chimenul și câteva picături de sos iute într-un robot de bucătărie până când are consistența unei paste ușoare.

Se unge o tigaie antiaderență mică cu puțin unt sau ulei de măsline și se încălzește la foc mediu. Se sparg două ouă într-un castron și se bat cu puțină sare și piper. Apoi se pun în tigaie și folosind o spatulă pentru a amesteca și a ridica oul de jos pentru a lăsa oul crud să alunece dedesubt. Când ouăle s-au întărit, se pun un sfert din amestecul de fasole neagră și 2 linguri de feta în mijlocul omletei.

Se folosește spatula pentru a plia peste o treime din ou pentru a acoperi amestecul în centru, apoi se împăturește cu grijă omleta pe o farfurie.  

Se repetă procesul cu ingredientele rămase pentru a face patru omlete. Se ornează cu salsa, felii de avocado și opțional mai mult feta mărunțită.

O porție de omletă cu fasole neagră are 330 kcal / Shutterstock

Clătite din ovăz și mere cu scorțișoară

Dacă te-ai plictisit de clasicul bol de terci de ovăz aceste clătite sunt o soluție delicioasă pentru a păstra în dieta ta aceste cereale.

Ingrediente

  • 400 ml lapte bătut
  • 100 g ovăz fin
  • 100 g făină integrală
  • 50 ml lapte
  • 1 lingură de unt topit
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 1⁄2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de scorțișoară (plus 8 linguri de scorțișoară pentru mere)
  • 1 praf de nucșoară
  • 1 măr Granny Smith, curățat, fără cotor, tocat mărunt
  • 100 ml suc de mere
  • 2 linguri de zahăr brun
  • unt
  • zahăr

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă laptele praf, ovăzul, făina, laptele, untul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, praful de scorțișoară și nucșoara. Se amestecă pentru a se combina ușor, apoi se lasă deoparte să se odihnească câteva minute.

Se amestecă mărul, sucul de mere, zahărul brun și scorțișoara rămasă într-o cratiță mică și se lasă la fiert până când mărul s-a înmuiat și lichidul s-a îngroșat.

Se preîncălzește cuptorul la 100°C. Se încinge o tigaie mare antiaderentă și se adăugă puțin unt după fiecare clătită. Se pune un polonic mic de alut și de coace clătita pe fiecare parte câte 2-3 minute. Se păstrează calde în cuptor până sunt gata toate. Se servesc calde cu sos de mere, sirop de arțar și puțin zahăr.

Află și care e perioada de valabilitate a condimentelor. Descoperă când expiră și cum se depozitează corect.

Clătitele din ovăz îți voi da energie pentru toată dimineața / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
21 august, 06:02
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
21 august, 05:37
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Supravieţuitorul tragediei din Iezer a aşteptat ajutorul ore bune, lângă prietenii pe care i-a văzut murind
Supravieţuitorul tragediei din Iezer a aşteptat ajutorul ore bune, lângă prietenii pe care i-a văzut murind
Supravieţuitorul tragediei din Iezer a aşteptat ajutorul ore bune, lângă prietenii pe care i-a văzut murind
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
fresh
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
închide