Mic dejun bogat în fibre. 5 rețete pentru diminețile în care nu mai vrei fulgi de ovăz

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, după cum spun nutriționiștii. Aceștia ne îndeamnă să consumăm multe fibre și, de cele mai multe ori, suntem tentate să alegem fulgii de ovăz. Totuși, există și alte variante pentru a te bucura de un mic-dejun bogat în fibre.

Publicat: 2 iulie 2022, 07:32 / Actualizat: 25 august 2022, 18:24
Platou cu mic dejun bogat în fibre
Galerie foto

Galerie foto

Un mic dejun bogat în fibre trebuie să conțină legume / Shutterstock

Legumele sunt o sursă valoroasă de fibre, așa că este important să le integrezi în dieta ta zilnică. Micul dejun este momentul ideal pentru a face acest lucru. Descoperă 5 rețete de preparate ideale pentru a savura și tu un mic dejun bogat în fibre. Sunt delicioase, sățioase și sunt gata în timp record.

Tigaie caldă cu cârnați de curcan

Fiecare porție din acest preparat aduce un aport de 19 g de fibre datorită cartofilor dulci și ardeiului gras verde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

  • 100 g cartof dulce tăiat cuburi mici
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 100 g cană ardei gras verde tocat
  • 1/4 linguriță boia de ardei
  • 1/4 linguriță sare
  • 100 g carne de cârnați de curcan
  • 2 ouă
  • piper negru măcinat
  • 50 ml sos salsa verde (opțional)
  • coriandru proaspăt tocat (opțional).

Mod de preparare

Cartofii dulci se pun într-o tigaie cu ulei, se acoperă și se lasă 10 minute amestecând din când în când. Apoi, se adaugă ardeiul verde, boiaua de ardei și jumătate din cantitatea de sare. Se lasă tigaia fără capac timp de 5-7 minute sau până când legumele sunt doar fragede, amestecând din când în când. Se scot legumele din tigaie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se pune carnea de cârnați și se lasă la foc mediu. Folosind o spatulă se desface carnea.  Se scurge grăsimea dacă este necesar, apoi se adaugă amestecul de cartofi. În mijlocul acestui amestec se formează două găuri și se dă focul mai mic.

Se sparge cu grijă câte un ou în fiecare dintre găuri. Se presară sarea rămasă și puțin piper negru peste ouă. Se acoperă tigaia și se mai lasă 2-3 minute sau până când albușurile sunt complet gătite. Se servește cald cu salsa și coriandru proaspăt.

Descoperă și 5 preparate hiperproteice pe care să le consumi la micul dejun atunci când vrei să slăbești.

Combinația de fibre și proteine face din această tigaie caldă un mic-dejun complet / Shutterstock
Citește și

Omleta fermierului

Omleta fermierului conține o mulțime de vitamine și fibre datorită mutitudinii de legume folosite.

Ingrediente

  • 450 g roșii întregi curățate, cu suc
  • 1⁄2 ceapă mică, tocată
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 ardei iute fără semințe, tocat
  • coriandru proaspăt tocat
  • sucul de la 1 lămâie
  • sare după gust
  • Piper după gust
  • 1 conservă (400 g) fasole neagră
  • praf de chimion măcinat
  • 8 ouă
  • 8 tortilla de porumb.

Mod de preparare

Se mixează roșiile, ceapa, usturoiul, ardeiul iute, coriandrul și jumătate din sucul de lămâie într-un robot de bucătărie până se omogenizează bine. Se asezonează cu sare și piper.

Se amestecă fasolea neagră, chimenul și sucul de lămâie rămas. Se asezoneaza cu sare si piper. Se zdrobește fasolea folosind partea din spate a furculiței.

Se pune puțin ulei într-o tigaie mare antiaderentă și se dă la foc mediu. Se sparg ouăle și se se gătesc până sunt gata albușurile, dar gălbenușurile sunt încă moi. Pe un alt ochi într-o tigaie mai mică se încălzește tortilla, câte un minut pe fiecare parte.

Pentru a asambla preparatul, se întinde compoziția cu fasole pe tortilla, apoi cea cu ouă și deasupra lor ouălor salsa. Se ornează cu mai mult coriandru, și se servește imediat.

Rețeta este de inspirație mexicană / Shutterstock

Clătite pufoase cu banane

Clătitele sunt considerate alimente nesănătoase, dar varianta aceasta are grăsimi bune, fibre și o mulțime de proteine.

Ingrediente

  • 250 g iaurt grecesc 2% 
  • 150 g brânză ricotta
  • 3 ouă
  • sucul de la 1 lămâie
  • 200 g făină integrală
  • 1⁄2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • 2 banane, feliate
  • sirop de arțar pentru servire.

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă iaurtul, brânza de vaci, ouăle și sucul de lămâie. Într-un alt bol se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu și sarea. Apoi, se încorporează în amestecul de iaurt.

Se încinge o tigaie la foc mediu. Se unge cu ulei și se adaugă câte un polonic de compoziție. De îndată ce aluatul ajunge în tigaie, se adaugă trei sau patru felii de banană direct la fiecare clătită, apăsând-le ușor în aluat. Se lasă 3-5 minute. Se întorc clătitele și se mai lasă încă 3 minute, până se rumenesc.

Se servesc cu mai multe banane feliate și cu un strop de sirop.

O banană medie asigură 3 g de fibre / Shutterstock

Omletă vegetariană cu fasole neagră

Fasolea neagră conține multe fibre și este considerată unul dintre cele mai sănătoade alimente.

Ingrediente

  • 1 conservă de fasole neagră, scursă
  • sucul de la 1 limetă
  • 1⁄4 linguriță de chimion
  • sos de ardei iute
  • 8 ouă
  • sare
  • piper negru după gust
  • 100 g brânză feta
  • sos salsa
  • felii de avocado (opțional).

Mod de preparare

Se pun într-un blender fasolea neagră, sucul de lămâie, chimenul și câteva picături de sos iute într-un robot de bucătărie până când are consistența unei paste ușoare.

Se unge o tigaie antiaderență mică cu puțin unt sau ulei de măsline și se încălzește la foc mediu. Se sparg două ouă într-un castron și se bat cu puțină sare și piper. Apoi se pun în tigaie și folosind o spatulă pentru a amesteca și a ridica oul de jos pentru a lăsa oul crud să alunece dedesubt. Când ouăle s-au întărit, se pun un sfert din amestecul de fasole neagră și 2 linguri de feta în mijlocul omletei.

Se folosește spatula pentru a plia peste o treime din ou pentru a acoperi amestecul în centru, apoi se împăturește cu grijă omleta pe o farfurie.  

Se repetă procesul cu ingredientele rămase pentru a face patru omlete. Se ornează cu salsa, felii de avocado și opțional mai mult feta mărunțită.

O porție de omletă cu fasole neagră are 330 kcal / Shutterstock

Clătite din ovăz și mere cu scorțișoară

Dacă te-ai plictisit de clasicul bol de terci de ovăz aceste clătite sunt o soluție delicioasă pentru a păstra în dieta ta aceste cereale.

Ingrediente

  • 400 ml lapte bătut
  • 100 g ovăz fin
  • 100 g făină integrală
  • 50 ml lapte
  • 1 lingură de unt topit
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 1⁄2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de scorțișoară (plus 8 linguri de scorțișoară pentru mere)
  • 1 praf de nucșoară
  • 1 măr Granny Smith, curățat, fără cotor, tocat mărunt
  • 100 ml suc de mere
  • 2 linguri de zahăr brun
  • unt
  • zahăr

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă laptele praf, ovăzul, făina, laptele, untul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, praful de scorțișoară și nucșoara. Se amestecă pentru a se combina ușor, apoi se lasă deoparte să se odihnească câteva minute.

Se amestecă mărul, sucul de mere, zahărul brun și scorțișoara rămasă într-o cratiță mică și se lasă la fiert până când mărul s-a înmuiat și lichidul s-a îngroșat.

Se preîncălzește cuptorul la 100°C. Se încinge o tigaie mare antiaderentă și se adăugă puțin unt după fiecare clătită. Se pune un polonic mic de alut și de coace clătita pe fiecare parte câte 2-3 minute. Se păstrează calde în cuptor până sunt gata toate. Se servesc calde cu sos de mere, sirop de arțar și puțin zahăr.

Află și care e perioada de valabilitate a condimentelor. Descoperă când expiră și cum se depozitează corect.

Clătitele din ovăz îți voi da energie pentru toată dimineața / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei clătite cu dovleac în aluat rulate pe farfurie, cuțit și furculiță, o ceașcă cu cafea, un recipient cu miere, dovleac, și batoane de scorțișoară
Galerie foto
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval
Ruladă din omletă cu dovlecei, umplută cu șuncă și cașcaval
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide