Sos pesto vs. sos chimichurri. Care este diferența dintre ele
Pesto și chimichurri sunt sosuri verzi, preparate din ierburi proaspete, usturoi și ulei de măsline. Cu toate acestea unt destul de diferite, având profiluri de aromă total opuse. La sos chimichurri se simte mai puternic aroma de oțet, în schimb ce sosul pesto se remarcă prin prezența umami—gustul complet—datorat parmezanului. Nu sunt singurele aspecte care le diferențiază. Iată tot ce trebuie să știi despre cele două sosuri clasice. Descoperă mai multe despre sos pesto vs. sos chimichurri. Află care este diferența dintre ele.
Atât pesto, cât și chimichurri se folosesc în mare parte în mod similar. Totuși, trebuie să știi că în orice mâncare ai adăuga sos pesto acesta va copleși restul ingredientelor pentru că are o aromă foarte puternică.
Chimichurri este folosit mai mult pentru a completa preparatele cu care se consumă, deși și el este destul de impunător.
Ce este pesto
Pesto este un sos italienesc care a fost creat în Liguria, o regiune de nord-vestul țării. Aceasta este cunoscută pentru cultivarea busuiocului, unul dintre ingredientele de bază ale acestui sos.
În zilele noastre, pesto este adesea preparat folosindu-se un blender sau robot de bucătărie, dar la originea gospodinele utilizau mojarul și pistilul. Semințele de pin, cățeii de usturoi și sarea sunt trebuie pasate în mojar până când rezultă o pastă.
Apoi se adaugă frunze de busuioc și ulei de măsline și se continuă procesul până când ingredientele se leagă între ele. Parmezanul proaspăt este pus ultimul și este cel care completează aroma bogată a sosului.
Astăzi, din rețeta originală au derivat mai multe sosuri. Se pot folosi mai multe tipuri de nuci sau semințe. Totuși, sosul pesto autentic nu poate fi înlocuit cu nimic.
Pesto este un sos destul de versatil. Este folosit atât ca ingredient, dar poate fi pus pe masă pentru a înmuia în el diverse preparate. Se folosește la paste, în sandviciuri, în salate, în omletă, deasupra cartofilor copți sau a legumelor pe grătar/coapte, sau ca sos pentru preparate din carne.
Ce este sosul chimichurri
Chimichurri este un sos argentinian acidulat, folosit drept condiment pentru carnea la grătar. Notele acre ale oțetului completează grăsime cărnii.
Există câteva teorii despre de unde provine numele chimichurri. Una dintre ele spune că este împrumutat din cuvântul basc ”tximitxurri” care denumește un sos de ierburi, care se pronunță la fel ca chimichurri.
Alte surse spun că a venit de la un irlandez pe nume Jimmy McCurry, care a creat un sos pentru a înlocui clasicul Worcestershire după ce s-a mutat în Argentina. Legenda este că localnicii i-au dat numele.
Există multe variante de chimichurri, dar cea clasică conține pătrunjel proaspăt, oregano proaspăt, usturoi, oțet de vin roșu, ulei de măsline, ardei roșu zdrobit și sare. Se adaugă adesea și coriandru proaspăt. Se poate prepara fie la blender, fie prin tăierea grosieră a ingredientelor cu un cuțit.
Ca majoritatea sosurilor, cu cât chimichurri stă mai mult la rece, cu atât devine mai bun. De aceea, este indicat să faci o cantitate mai mare pe care să o consumi în timp.
Chimichurri nu se folosește doar pentru carnea la grătar, ci și în sandviciuri, ca topping pentru ouă, sos de salată de paste sau alte tipuri de salate, sos pentru cartofi prăjiți sau sos de salată. De asemenea, este folosit ca marinadă pentru carne.