Vinegretă de yuzu cu ghimbir, sosul perfect pentru salatele de vară
Yuzu este un mic fruct citric asemănător cu lămâia, dar cu o aromă complexă, florală. Se potrivește foarte bine în sosuri pentru salate sau pentru preparate din carne. În combinație cu ghimbirul dă naștere unei bogății de gusturi, rafinate și elegante. Descoperă o rețetă delicioasă de vinegretă de yuzu cu ghimbir, sosul perfect pentru salatele de vară.
Vinegreta de yuzu cu ghimbir se face atât de ușor încât îi este la îndemână și unui copil. Mai greu este să găsești acest fruct citric exotic, dar poți încerca fie în magazinele asiatice, fie în cele gourmet.
După ce îl vei încerca nu vei mai dori să folosești altceva pentru salatele tale.
Ce este yuzu
Yuzu este un fruct mic, citrice, originar din China. Acum este cultivat pe scară largă și folosit cu precădere în bucătăria coreeană și japoneză. Fructul arată ca o versiune mai mică și cu o coajă plină de denivelări a unei lămâi.
La început este verde, dar pe măsură ce se coace devine complet galben. De obicei fructul nu se consumă, ci sucul și coaja sunt ingrediente în preparate atât dulci, cât și sărate.
Dacă nu găsești suc de yuzu, poți folosi piure sau marmeladă. În acest caz redu cantitatea la 1 1/2 linguriță (față de 2 linguri) și nu mai pune mierea de la început. Gustă vinegreta și dacă este prea acră adaugă mierea.
Ingrediente necesare și mod de preparare
Sucul de yuzu este cel mai important ingredient al vinegretei. Pentru că este foarte acre are nevoie de ceva care să îl tempereze și aceasta este mierea. Dacă folosești piure sau marmeladă care pot avea în compoziție zahăr este posibil să nu mai ai nevoie de niciun alt element dulce.
În cazul în care nu găsești niciunul dintre aceste ingrediente poți utiliza suc de lămâie sau suc de grepfrut plus puțină coajă de lămâie. Aroma nu va fi exact aceeași, dar vei avea totuși o vinegretă cu aromă de citrice.
În ceea ce privește ghimbirul îl poți folosi proaspăt ras sau sub formă de pastă. Ambele variante vor avea același rezultat.
Cum se servește vinegreta de yuzu cu ghimbir
Cel mai bun mod de a folosi vinegreta de yuzu cu ghimbir este în salate. Dulceața sa subtilă, aroma acidulată și baza de ulei de măsline o fac să se potrivească și cu legume la grătar sau prăjite, cu carne, pește sau fructe de mare la grătar.
Descoperă mai multe și despre consumul de stridii. Află de ce sunt recomandate în dieta zilnică.
Cum se păstrează vinegreta
Vinegreta de yuzu se păstrează bine la frigider până la o săptămână. Trebuie pusă într-un recipient care se închide etanș sau într-un borcan mic cu capac.
Dacă observi că uleiul s-a separat de restul ingredientelor, adu-o la temperatura camerei și agită din nou recipientul.