Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan

timpul de preparare
Timp de gătire: 8 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

O friptură perfect fragedă și suculentă este servită cu un sos catifelat de smântână şi parmezan care pur și simplu se topește în gură! În cel de-al doilea episod al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea ne-a preparat un steak de vită cu sos alb de parmezan, o reţetă uşor de realizat de oricine acasă.

Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Pentru un sos bogat și decadent, foloseşte o smântână pentru gătit cu 32% grăsime LaDORNA, nu o variantă cu mai puțină grăsime / AntenaPLAY.ro

Cum ți-ar plăcea să ai friptura ta preferată gătită perfect și acoperită cu cel mai delicios şi simplu sos alb făcut vreodată? Ei bine, le poți prepara singură în mai puțin de 30 de minute și cu siguranţă îţi vei impresiona familia. Acest sos alb cremos de friptură este făcut cu doar câteva ingrediente şi va însoţi perfect carnea de vită, porc sau pui.

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul “Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne va arăta cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Steak de vită cu sos catifelat de smântână şi parmezan

În această reţetă s-a folosit un mușchi de vită, iar carnea de vită se sigilează înainte de gătire. Poți realiza această rețetă în mod similar, dar cu carne de porc sau de pui.

Pentru un sos bogat și decadent, foloseşte o smântână pentru gătit cu 32% grăsime LaDORNA, nu o variantă cu mai puțină grăsime.

Crema de trufe albe este opțională, însă folosirea ei va da o aroma specială preparatului. De obicei, se găsește în comerț la borcănele mici. Dacă vrei, poți să o înlocuiești și cu o cremă de ciuperci cu trufe.

Cu o aromă bogată și savuroasă, brânza parmezan este un ingredient frecvent folosit în sosurile albe. Are un conținut scăzut de umiditate și un conținut ridicat de grăsimi, ceea ce ajută la îngroșarea sosului.

Ingrediente

Mod de preparare

Taie cartofii și pune-i la fiert în apă pentru prepararea piureului. În timp ce aceștia fierb poți pregăti carnea.

Trebuie să sigilezi mușchiul de vită înainte de a-l aromatiza. După ce tragi carnea la tigaie, o vei pune la cuptor.

Din puțin parmezan ras poți face și un crumble de parmezan, simplu și de efect pentru plating.

Pregătirea cărnii de vită pentru friptură

Porționează mușchiul de vită, cam 180 gr de carne pentru o bucată/porție.

Pentru sigilarea mușchiului de vită ia o tigaie non-aderentă și pune-o pe foc pentru a se încinge foarte bine.

Pune puțin ulei de măsline peste mușchiul de vită și unge-l pe toate părțile. La fel presară și puțină sare.

Ca mușchiul să rămână zemos, trebuie să încerci să-l sigilezi pe toate părțile.

Când s-a rumenit pe prima parte întoarce carnea de vită pe altă parte, apoi pentru a ajuta procesul adaugă 100 gr unt.

Continuă să întorci carnea până ce acoperi toate părțile.

Aromatizează cu puțin cimbru și un cățel strivit de usturoi peste untul din tigaie. Lasă puțin să se amestece aromele și apoi pune carnea la cuptor pentru circa 8 minute la 180 – 190 grd C, pentru o friptură medium rare.

Când mușchiul de vită este gata, îl scoți din cuptor pe o folie de aluminiu alimentar, împachetezi carnea cu ea și o lași la odihnit min 6 minute.

Prepararea piureului de cartofi

Scoate cartofii din apă într-un castron și adaugă 100 gr de unt, tăiat cubulețe pentru a se topi mai ușor, și un praf de sare.

Zdrobește bine cartofii și amestecă compoziția.

Pentru o textură foarte cremoasă adaugă 100 ml de smântână pentru gătit cu 32% grăsime LaDORNA.

Toacă foarte fin câteva frunze de pătrunjel proaspăt și amestecă-le în piureu.

Prepararea sosului alb cu parmezan

Într-o cratiță mică pe aragaz, la foc mediu, pune la topit 30-40 gr de unt și apoi adaugă crema de trufe (o linguriță).

Adaugă 100 ml de smântână pentru gătit (32% grăsime) în cratiță, amestecă și lasă compoziția să dea în câteva clocote pentru a se infuza trufa. Amestecă bine.

Rade fin parmezanul. După ce sosul a dat în clocot adaugă 40–50 gr parmezanul ras în compoziție. Amestecă pentru a se omogeniza, apoi oprește focul și lasă sosul să se mai răcească.

Prepararea biscuitelui de parmezan – opțional pentru plating

Într-o tavă de cuptor pune o hârtie de copt.

Ia o mână de parmezan ras și aranjează-l frumos în forma unui cerc de circa 1 cm înălțime pe hârtia de copt.

Pune tava la cuptor, la 180 grd C pentru aprox 4-5 minute.

Când este gata vei vedea că parmezanul s-a topit si arată ca un biscuite subțire și ușor rumenit.

Pentru plating, pune piureul în farfurie, apoi mușchiul de vită feliat, sau doar tăiat, peste care torni sosul alb de parmezan și ornezi cu biscuitele de parmezan.

Poftă bună!

Cum se sigilează mușchiului de vită: reacția Maillard

Pentru realizarea unei fripturi mușchiul de vită se sigilează înainte de gătire. Pentru asta carnea trebuie să fie uscată, deci asigură-te că ai eliminat  excesul de apă cu ajutorul unui prosop de hârtie.

Sigilarea înseamnă reacția Maillard la suprafața cărnii, adică o serie de fenomene ce apar din interacțiunea dintre proteine și zaharuri în timpul gătirii la o temperatură ridicată.

Scopul este de a păstra lichidele, sucurile din carne în timpul gătirii și de a avea o aromă bogată.

Temperatura optimă pentru a realiza sigilarea cărnii este între 140-165 grade Celsius. Când alimentele ajung la 176 de grade Celsius, reacția Maillard începe să ardă/carbonizeze alimentele, așa că urmărește cu atenție când începe rumenirea pentru a evita arderea suprafeței cărnii.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
hugo fără alcool rețeta
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Galerie foto
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Galerie foto
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Galerie foto
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
05:51
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Campionii României au degustat din preparatele concurenților Chefi la cuțite. Cine a respectat rețetele tradiționale cel mai bine
Campionii României au degustat din preparatele concurenților Chefi la cuțite. Cine a respectat rețetele tradiționale cel mai bine
Campionii României au degustat din preparatele concurenților Chefi la cuțite. Cine a respectat rețetele tradiționale cel mai bine
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
închide