Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan

timpul de preparare
Timp de gătire: 8 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

O friptură perfect fragedă și suculentă este servită cu un sos catifelat de smântână şi parmezan care pur și simplu se topește în gură! În cel de-al doilea episod al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea ne-a preparat un steak de vită cu sos alb de parmezan, o reţetă uşor de realizat de oricine acasă.

Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Pentru un sos bogat și decadent, foloseşte o smântână pentru gătit cu 32% grăsime LaDORNA, nu o variantă cu mai puțină grăsime / AntenaPLAY.ro

Cum ți-ar plăcea să ai friptura ta preferată gătită perfect și acoperită cu cel mai delicios şi simplu sos alb făcut vreodată? Ei bine, le poți prepara singură în mai puțin de 30 de minute și cu siguranţă îţi vei impresiona familia. Acest sos alb cremos de friptură este făcut cu doar câteva ingrediente şi va însoţi perfect carnea de vită, porc sau pui.

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul “Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne va arăta cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Steak de vită cu sos catifelat de smântână şi parmezan

În această reţetă s-a folosit un mușchi de vită, iar carnea de vită se sigilează înainte de gătire. Poți realiza această rețetă în mod similar, dar cu carne de porc sau de pui.

Pentru un sos bogat și decadent, foloseşte o smântână pentru gătit cu 32% grăsime LaDORNA, nu o variantă cu mai puțină grăsime.

Crema de trufe albe este opțională, însă folosirea ei va da o aroma specială preparatului. De obicei, se găsește în comerț la borcănele mici. Dacă vrei, poți să o înlocuiești și cu o cremă de ciuperci cu trufe.

Cu o aromă bogată și savuroasă, brânza parmezan este un ingredient frecvent folosit în sosurile albe. Are un conținut scăzut de umiditate și un conținut ridicat de grăsimi, ceea ce ajută la îngroșarea sosului.

Ingrediente

Mod de preparare

Taie cartofii și pune-i la fiert în apă pentru prepararea piureului. În timp ce aceștia fierb poți pregăti carnea.

Trebuie să sigilezi mușchiul de vită înainte de a-l aromatiza. După ce tragi carnea la tigaie, o vei pune la cuptor.

Din puțin parmezan ras poți face și un crumble de parmezan, simplu și de efect pentru plating.

Pregătirea cărnii de vită pentru friptură

Porționează mușchiul de vită, cam 180 gr de carne pentru o bucată/porție.

Pentru sigilarea mușchiului de vită ia o tigaie non-aderentă și pune-o pe foc pentru a se încinge foarte bine.

Pune puțin ulei de măsline peste mușchiul de vită și unge-l pe toate părțile. La fel presară și puțină sare.

Ca mușchiul să rămână zemos, trebuie să încerci să-l sigilezi pe toate părțile.

Când s-a rumenit pe prima parte întoarce carnea de vită pe altă parte, apoi pentru a ajuta procesul adaugă 100 gr unt.

Continuă să întorci carnea până ce acoperi toate părțile.

Aromatizează cu puțin cimbru și un cățel strivit de usturoi peste untul din tigaie. Lasă puțin să se amestece aromele și apoi pune carnea la cuptor pentru circa 8 minute la 180 – 190 grd C, pentru o friptură medium rare.

Când mușchiul de vită este gata, îl scoți din cuptor pe o folie de aluminiu alimentar, împachetezi carnea cu ea și o lași la odihnit min 6 minute.

Prepararea piureului de cartofi

Scoate cartofii din apă într-un castron și adaugă 100 gr de unt, tăiat cubulețe pentru a se topi mai ușor, și un praf de sare.

Zdrobește bine cartofii și amestecă compoziția.

Pentru o textură foarte cremoasă adaugă 100 ml de smântână pentru gătit cu 32% grăsime LaDORNA.

Toacă foarte fin câteva frunze de pătrunjel proaspăt și amestecă-le în piureu.

Prepararea sosului alb cu parmezan

Într-o cratiță mică pe aragaz, la foc mediu, pune la topit 30-40 gr de unt și apoi adaugă crema de trufe (o linguriță).

Adaugă 100 ml de smântână pentru gătit (32% grăsime) în cratiță, amestecă și lasă compoziția să dea în câteva clocote pentru a se infuza trufa. Amestecă bine.

Rade fin parmezanul. După ce sosul a dat în clocot adaugă 40–50 gr parmezanul ras în compoziție. Amestecă pentru a se omogeniza, apoi oprește focul și lasă sosul să se mai răcească.

Prepararea biscuitelui de parmezan – opțional pentru plating

Într-o tavă de cuptor pune o hârtie de copt.

Ia o mână de parmezan ras și aranjează-l frumos în forma unui cerc de circa 1 cm înălțime pe hârtia de copt.

Pune tava la cuptor, la 180 grd C pentru aprox 4-5 minute.

Când este gata vei vedea că parmezanul s-a topit si arată ca un biscuite subțire și ușor rumenit.

Pentru plating, pune piureul în farfurie, apoi mușchiul de vită feliat, sau doar tăiat, peste care torni sosul alb de parmezan și ornezi cu biscuitele de parmezan.

Poftă bună!

Cum se sigilează mușchiului de vită: reacția Maillard

Pentru realizarea unei fripturi mușchiul de vită se sigilează înainte de gătire. Pentru asta carnea trebuie să fie uscată, deci asigură-te că ai eliminat  excesul de apă cu ajutorul unui prosop de hârtie.

Sigilarea înseamnă reacția Maillard la suprafața cărnii, adică o serie de fenomene ce apar din interacțiunea dintre proteine și zaharuri în timpul gătirii la o temperatură ridicată.

Scopul este de a păstra lichidele, sucurile din carne în timpul gătirii și de a avea o aromă bogată.

Temperatura optimă pentru a realiza sigilarea cărnii este între 140-165 grade Celsius. Când alimentele ajung la 176 de grade Celsius, reacția Maillard începe să ardă/carbonizeze alimentele, așa că urmărește cu atenție când începe rumenirea pentru a evita arderea suprafeței cărnii.

Citește și
CELE MAI CITITE
sos de chiftele
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
orez cu piept de pui la tigaie
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Paste carbonara fără smântână
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Budincă de banane cu afine și semințe de chia în pahar cu linguriță
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Colaj cu chef Sorin Gonțea și înghețată de casă cu trei arome.
Video
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Colaj cu șef Sorin Gonțea și quiche cu praz și brânză.
Video
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
preparate de post pentru la birou
05:51
Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri
Mujadara pusă pe o farfurie rustică
05:07
Mujadara. Orez cu linte și ceapă caramelizată, rețeta simplă și hrănitoare Mujadara. Orez cu linte și ceapă caramelizată, rețeta simplă și hrănitoare
Tort de mere cu vanilie și ciocolată porționat
04:40
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
16 martie, 06:51
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
chiftele kibbeh puse pe o farfurie albă
16 martie, 06:08
Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
16 martie, 04:10
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Salată de sfeclă roșie crudă pusă într-un bol alb
15 martie, 06:32
Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
15 martie, 05:10
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodii care atrag banii de partea lor în săptămâna 17 amp;#8211; 23 Martie 2025. Nu mai vor să ducă lipsă de nimic
Zodii care atrag banii de partea lor în săptămâna 17 amp;#8211; 23 Martie 2025. Nu mai vor să ducă lipsă de nimic
Zodii care atrag banii de partea lor în săptămâna 17 amp;#8211; 23 Martie 2025. Nu mai vor să ducă lipsă de nimic
Subiecte la română, simulare Evaluare Națională 2025. Notele se trec în catalog doar la cerere
Subiecte la română, simulare Evaluare Națională 2025. Notele se trec în catalog doar la cerere
Subiecte la română, simulare Evaluare Națională 2025. Notele se trec în catalog doar la cerere
Lovitura dată de magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a porni o afacere! Ce a reuşit alături de fratele său
Lovitura dată de magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a porni o afacere! Ce a reuşit alături de fratele său
Lovitura dată de magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a porni o afacere! Ce a reuşit alături de fratele său
Te Cunosc de Undeva, sezonul 21, 15 martie 2025. Ce pereche a câștigat a cincea gală. S-au acordat două bonusuri: Stați puțin!
Te Cunosc de Undeva, sezonul 21, 15 martie 2025. Ce pereche a câștigat a cincea gală. S-au acordat două bonusuri: „Stați puțin!”
Te Cunosc de Undeva, sezonul 21, 15 martie 2025. Ce pereche a câștigat a cincea gală. S-au acordat două bonusuri: „Stați puțin!”
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
Hazar Ergüçlü vorbește despre relația de iubire cu Efe Çelik. Ce spune despre o posibilă căsătorie
TikTok trimite adolescenții la somn. Ce trucuri va folosi aplicația pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani
TikTok trimite adolescenții la somn. Ce trucuri va folosi aplicația pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani
TikTok trimite adolescenții la somn. Ce trucuri va folosi aplicația pentru utilizatorii cu vârsta sub 16 ani
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Budincă de ciocolată albă cu fistic
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Sam Asghari a recunoscut că relația cu Britney Spears l-a ajutat în carieră: Nu aveam cum să ignor faptul că era cea mai mare vedetă din lume
Sam Asghari a recunoscut că relația cu Britney Spears l-a ajutat în carieră: „Nu aveam cum să ignor faptul că era cea mai mare vedetă din lume”
Sam Asghari a recunoscut că relația cu Britney Spears l-a ajutat în carieră: „Nu aveam cum să ignor faptul că era cea mai mare vedetă din lume”
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
fresh
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil

Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil

Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil

Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare

Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare

Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect

Salată de sfeclă roșie crudă. Cum se prepară și ce să adaugi pentru un gust perfect

Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu

Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
închide