Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure: o altfel de savarină

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Rum Baba sau Baba au Rhum este o prăjitură similară cu savarina, din aluat, sirop cu lichior, și frișcă. Chef Sorin Gonțea ne-a arătat cum se face Rum Baba cu frișca și fructe de pădure.

Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de Rum Baba cu frișca
Varianta modernă de Rum Baba, cu fructe uscate și înmuiate în rom, a fost inventată în Franța / AntenaPLAY.ro

O Rum Baba sau Baba au Rhum este o prăjitură mică din aluat pe bază de drojdie, saturată într-un sirop făcut cu lichior tare, de obicei rom, și umplută cu frișcă. Este asemănătoare savarinei, dar mulți o consideră a fi mai delicioasă decât aceasta.

Chef Sorin Gonțea ne-a preparat și explicat această rețetă în al doilea episod al show-ului BeautiFood | Sezonul 3. Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.

Aici ai rețeta de bază pentru Rum Baba, dar poți încerca și variante ale acestei prăjituri. De exemplu, odată copt aluatul, poți tăia micuța prăjitură în jumătate și s-o umpli cu gem de fructe. Sau poți adăuga în aluat merișoare uscate, coacăze, citrice confiate sau alte fructe uscate, în funcție de preferințele tale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure

Citește și

Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure

Rum Baba poate fi considerat o altfel de savarină, dar corect ar fi să spunem că este strămoșul savarinei deoarece patiserii francezi care au inventat savarina s-au inspirat din Rum Baba.

Cum prepari aluatul pentru Rum Baba

În bolul unui robot de bucătărie (sau mixer), amestecă ușor mai întâi ingredientele uscate: 220 gr făină, 50 gr zahăr cu 7 gr drojdie uscată, apoi adaugă și un praf de sare și amestecă.

Separat, bate 2 ouă cu 70 ml de lapte călduț și toarnă compoziția încet peste ingredientele uscate, mixându-le împreună.

Vei obține în prima fază un aluat ușor nisipos care va începe să se lege. Mixează-le la viteză mică circa 10 minute.

Apoi, adaugă 100 gr de unt topit în prealabil, mixând in continuare pentru încă aproximativ 5 minute. Înainte de a-l opri, adaugă coaja de lămâie rasă.

Pune aluatul într-un castron, acoperă-l cu folie de plastic alimentară și lasă-l la dospit aproximativ o oră pentru a crește până își dublează volumul.

Între timp, poți prepara siropul. Într-o cratiță mică pui la fiert 200 ml de apă cu 250 gr zahăr. După ce zahărul s-a topit și siropul a dat în câteva clocote, îl dai deoparte pentru a se răci puțin și adaugi 50 ml rom.

Pregătirea formelor pentru coacere

În timp ce aluatul dospește, pregătește formele pentru a coace prăjitura. În mod normal, formele speciale de Rum Baba arată similar cu cele de brioșe, dar au o umflătură (ridicătură) în mijloc. Dacă nu ai astfel de forme, poți improviza folosind o tavă cu forme de brioșe.

Unge formele cu unt și presară puțin zahăr tos peste unt. Adăugarea zahărului va ajuta aluatul fragil să iasă mai ușor din forme când va fi gata și îi va da o crustă frumoasă.

Formarea, coacerea și însiroparea prăjiturilor Rum Baba cu frișcă

Scoate aluatul din castron și pune-l într-un poș mare. Cu ajutorul lui, distribuie uniform aluatul în formele tăvii. Nu trebuie să umpli o formă complet cu aluat deoarece acesta va crește. Important este ca toate formele să fie umplute în mod egal.

Mai lasă aluatul astfel pus în tavă la dospit încă 25 – 30 de minute la temperatura camerei, până ajunge aproape sus. Aluatul va creste, dar nu trebuie nici să crească prea mult, căci în final vei avea niște margini în exteriorul formelor.

Preîncălzește cuptorul la 180 grd C.

Pune tava cu aluatul de Rum Baba cu frișcă la copt pentru aproximativ 20-30 de minute. Le verifici pentru a fi rumene și crescute frumos din formă.

După ce s-au copt, scoate tava din cuptor și lasă-o să se răcească puțin înainte de a scoate cu atenție prăjiturelele Rum Baba. Lasă-le la răcit pe un grătar.

Când s-au răcit complet poți începe însiroparea. Pune-le într-un vas și toarnă jumătate din sirop peste ele. Când au absorbit tot lichidul, răstoarnă-le și toarnă restul de lichid. Dă-le apoi la frigider pentru a se răci.

Cum se prepară frișca LaDORNA

Smântâna pentru frișcă trebuie ținută la frigider 24 de ore înainte de a o bate.

Agită bine cutia cu smântână LaDORNA și apoi toarnă 250 ml în vasul mixerului.

Pornește mixerul la viteză mică, crescând treptat până la maxim.

Când frișca a căpătat ceva consistență și a crescut în volum, dar nu este foarte bine bătută, adaugă 20 gr zahăr pudră și zahărul vanilat.

Mixează în continuare până ce frișca ajunge la consistența finală, este bine închegată dar și  pufoasă, aerată, cu aspect lucios.

Folosește un poș pentru a orna blatul fiecărei prăjituri, apoi adaugă fructele dorite.

De unde provine prăjitura Rum Baba

Forma originală a acestei prăjituri era asemănătoare cu baba sau babka, o prăjitură din aluat cu drojdie, înaltă, cilindrică. Numele înseamnă „bătrână” sau „bunică” în majoritatea limbilor slave, babka fiind un diminutiv al lui baba.

Varianta modernă de Rum Baba, cu fructe uscate și înmuiate în rom, a fost inventată în Franța.

Baba originală a fost introdusă în Franța în secolul al XVIII-lea de către Stanislaus I, regele exilat al Poloniei, când a ajuns în Lorena.

Una din poveștile existente spune că Stanislaus a vrut să mănânce una din prăjiturile aduse cu el, dar aluatul acesteia se uscase deja. Unul din patiserii săi, Nicolas Stohrer, a rezolvat problema adăugând vin de Malaga, șofran, stafide și crème pâtissière.

Dar ceea ce se știe, este că fiica regelui, Marie, și-a luat patiserul Nicolas Stohrer la Versailles când s-a căsătorit cu Ludovic al XV-lea. Se pare că el a făcut Rhum Baba celor de la curtea regelui și ulterior și-a deschis o brutărie la Paris. Astăzi patiseria Stohrer este încă acolo, este cea mai veche patiserie din oraș.

Această prăjitură este, de asemenea, populară în Napoli și a devenit o specialitate napoletană populară sub numele de babà sau babbà.

Spor la savurat!

Citește și
CELE MAI CITITE
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Trei mere umplute cu fructe uscate și cereale, pe o farfurie și o linguriță cu compoziție de fructe și cereale
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci secționat pe un tocător de lemn, alături de o felie pe o farfurie cu furculiță
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Pumpkin spice latte într-o ceașcă de sticlă, ținută în mâini, alături de biscuiți, condimente și dovleci
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Sticle cu sirop de Aronia și fructe de Aronia
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Prăjitură cu brânză și fructe de pădure porționată în tava de copt, o porție pe spatulă și o porție pe farfurie
Prăjitură cu brânză și fructe de pădure. O armonie de arome și culori
Prăjitură cu brânză și fructe de pădure. O armonie de arome și culori
Colaj cu chef Sorin Gonțea și înghețată de casă cu trei arome.
Video
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare
07:58
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
vin fiert cu condimente
05:46
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
vin fiert cu scorțisoară și piper servit în două căni
1 decembrie, 06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză porționată pe o farfurie rotundă, alături de un bol cu mure
1 decembrie, 06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
Porție de bulgur cu roșii și usturoi în farfurie, decorată cu pătrunjel verde, alături de legume proaspete
1 decembrie, 05:04
Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
Porție de cheesecake cu cremă de fistic. decorată cu trandafir roșu
30 noiembrie, 06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
Trifle cu aromă de cafea și coniac în vas de sticlă, un bol cu zmeură și lingurițe
30 noiembrie, 05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
Supă cremă de conopidă cu praz în bol, decorată cu verdeață
30 noiembrie, 05:16
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Rezultate parțiale provizorii la alegerile parlamentare 2024, peste 99% dintre secții: PSD - 22,78%, AUR - 18,13%, PNL - 14,43%, USR - 11,97%, SOS - 7,57%, UDMR - 6,51%, POT - 6,24%
Rezultate parțiale provizorii la alegerile parlamentare 2024, peste 99% dintre secții: PSD - 22,78%, AUR - 18,13%, PNL - 14,43%, USR - 11,97%, SOS - 7,57%, UDMR - 6,51%, POT - 6,24%
Rezultate parțiale provizorii la alegerile parlamentare 2024, peste 99% dintre secții: PSD - 22,78%, AUR - 18,13%, PNL - 14,43%, USR - 11,97%, SOS - 7,57%, UDMR - 6,51%, POT - 6,24%
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Fiul lui Sean Diddy Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Fiul lui Sean „Diddy” Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Fiul lui Sean „Diddy” Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
fresh
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos

Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
închide