Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure: o altfel de savarină

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Rum Baba sau Baba au Rhum este o prăjitură similară cu savarina, din aluat, sirop cu lichior, și frișcă. Chef Sorin Gonțea ne-a arătat cum se face Rum Baba cu frișca și fructe de pădure.

Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de Rum Baba cu frișca
Varianta modernă de Rum Baba, cu fructe uscate și înmuiate în rom, a fost inventată în Franța / AntenaPLAY.ro

O Rum Baba sau Baba au Rhum este o prăjitură mică din aluat pe bază de drojdie, saturată într-un sirop făcut cu lichior tare, de obicei rom, și umplută cu frișcă. Este asemănătoare savarinei, dar mulți o consideră a fi mai delicioasă decât aceasta.

Chef Sorin Gonțea ne-a preparat și explicat această rețetă în al doilea episod al show-ului BeautiFood | Sezonul 3. Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.

Aici ai rețeta de bază pentru Rum Baba, dar poți încerca și variante ale acestei prăjituri. De exemplu, odată copt aluatul, poți tăia micuța prăjitură în jumătate și s-o umpli cu gem de fructe. Sau poți adăuga în aluat merișoare uscate, coacăze, citrice confiate sau alte fructe uscate, în funcție de preferințele tale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure

Citește și

Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure

Rum Baba poate fi considerat o altfel de savarină, dar corect ar fi să spunem că este strămoșul savarinei deoarece patiserii francezi care au inventat savarina s-au inspirat din Rum Baba.

Cum prepari aluatul pentru Rum Baba

În bolul unui robot de bucătărie (sau mixer), amestecă ușor mai întâi ingredientele uscate: 220 gr făină, 50 gr zahăr cu 7 gr drojdie uscată, apoi adaugă și un praf de sare și amestecă.

Separat, bate 2 ouă cu 70 ml de lapte călduț și toarnă compoziția încet peste ingredientele uscate, mixându-le împreună.

Vei obține în prima fază un aluat ușor nisipos care va începe să se lege. Mixează-le la viteză mică circa 10 minute.

Apoi, adaugă 100 gr de unt topit în prealabil, mixând in continuare pentru încă aproximativ 5 minute. Înainte de a-l opri, adaugă coaja de lămâie rasă.

Pune aluatul într-un castron, acoperă-l cu folie de plastic alimentară și lasă-l la dospit aproximativ o oră pentru a crește până își dublează volumul.

Între timp, poți prepara siropul. Într-o cratiță mică pui la fiert 200 ml de apă cu 250 gr zahăr. După ce zahărul s-a topit și siropul a dat în câteva clocote, îl dai deoparte pentru a se răci puțin și adaugi 50 ml rom.

Pregătirea formelor pentru coacere

În timp ce aluatul dospește, pregătește formele pentru a coace prăjitura. În mod normal, formele speciale de Rum Baba arată similar cu cele de brioșe, dar au o umflătură (ridicătură) în mijloc. Dacă nu ai astfel de forme, poți improviza folosind o tavă cu forme de brioșe.

Unge formele cu unt și presară puțin zahăr tos peste unt. Adăugarea zahărului va ajuta aluatul fragil să iasă mai ușor din forme când va fi gata și îi va da o crustă frumoasă.

Formarea, coacerea și însiroparea prăjiturilor Rum Baba cu frișcă

Scoate aluatul din castron și pune-l într-un poș mare. Cu ajutorul lui, distribuie uniform aluatul în formele tăvii. Nu trebuie să umpli o formă complet cu aluat deoarece acesta va crește. Important este ca toate formele să fie umplute în mod egal.

Mai lasă aluatul astfel pus în tavă la dospit încă 25 – 30 de minute la temperatura camerei, până ajunge aproape sus. Aluatul va creste, dar nu trebuie nici să crească prea mult, căci în final vei avea niște margini în exteriorul formelor.

Preîncălzește cuptorul la 180 grd C.

Pune tava cu aluatul de Rum Baba cu frișcă la copt pentru aproximativ 20-30 de minute. Le verifici pentru a fi rumene și crescute frumos din formă.

După ce s-au copt, scoate tava din cuptor și lasă-o să se răcească puțin înainte de a scoate cu atenție prăjiturelele Rum Baba. Lasă-le la răcit pe un grătar.

Când s-au răcit complet poți începe însiroparea. Pune-le într-un vas și toarnă jumătate din sirop peste ele. Când au absorbit tot lichidul, răstoarnă-le și toarnă restul de lichid. Dă-le apoi la frigider pentru a se răci.

Cum se prepară frișca LaDORNA

Smântâna pentru frișcă trebuie ținută la frigider 24 de ore înainte de a o bate.

Agită bine cutia cu smântână LaDORNA și apoi toarnă 250 ml în vasul mixerului.

Pornește mixerul la viteză mică, crescând treptat până la maxim.

Când frișca a căpătat ceva consistență și a crescut în volum, dar nu este foarte bine bătută, adaugă 20 gr zahăr pudră și zahărul vanilat.

Mixează în continuare până ce frișca ajunge la consistența finală, este bine închegată dar și  pufoasă, aerată, cu aspect lucios.

Folosește un poș pentru a orna blatul fiecărei prăjituri, apoi adaugă fructele dorite.

De unde provine prăjitura Rum Baba

Forma originală a acestei prăjituri era asemănătoare cu baba sau babka, o prăjitură din aluat cu drojdie, înaltă, cilindrică. Numele înseamnă „bătrână” sau „bunică” în majoritatea limbilor slave, babka fiind un diminutiv al lui baba.

Varianta modernă de Rum Baba, cu fructe uscate și înmuiate în rom, a fost inventată în Franța.

Baba originală a fost introdusă în Franța în secolul al XVIII-lea de către Stanislaus I, regele exilat al Poloniei, când a ajuns în Lorena.

Una din poveștile existente spune că Stanislaus a vrut să mănânce una din prăjiturile aduse cu el, dar aluatul acesteia se uscase deja. Unul din patiserii săi, Nicolas Stohrer, a rezolvat problema adăugând vin de Malaga, șofran, stafide și crème pâtissière.

Dar ceea ce se știe, este că fiica regelui, Marie, și-a luat patiserul Nicolas Stohrer la Versailles când s-a căsătorit cu Ludovic al XV-lea. Se pare că el a făcut Rhum Baba celor de la curtea regelui și ulterior și-a deschis o brutărie la Paris. Astăzi patiseria Stohrer este încă acolo, este cea mai veche patiserie din oraș.

Această prăjitură este, de asemenea, populară în Napoli și a devenit o specialitate napoletană populară sub numele de babà sau babbà.

Spor la savurat!

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Prăjitură cu brânză și fructe de pădure porționată în tava de copt, o porție pe spatulă și o porție pe farfurie
Prăjitură cu brânză și fructe de pădure. O armonie de arome și culori
Prăjitură cu brânză și fructe de pădure. O armonie de arome și culori
Colaj cu chef Sorin Gonțea și înghețată de casă cu trei arome.
Video
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
27 noiembrie, 06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
închide