Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure: o altfel de savarină

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Rum Baba sau Baba au Rhum este o prăjitură similară cu savarina, din aluat, sirop cu lichior, și frișcă. Chef Sorin Gonțea ne-a arătat cum se face Rum Baba cu frișca și fructe de pădure.

Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de Rum Baba cu frișca
Varianta modernă de Rum Baba, cu fructe uscate și înmuiate în rom, a fost inventată în Franța / AntenaPLAY.ro

O Rum Baba sau Baba au Rhum este o prăjitură mică din aluat pe bază de drojdie, saturată într-un sirop făcut cu lichior tare, de obicei rom, și umplută cu frișcă. Este asemănătoare savarinei, dar mulți o consideră a fi mai delicioasă decât aceasta.

Chef Sorin Gonțea ne-a preparat și explicat această rețetă în al doilea episod al show-ului BeautiFood | Sezonul 3. Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.

Aici ai rețeta de bază pentru Rum Baba, dar poți încerca și variante ale acestei prăjituri. De exemplu, odată copt aluatul, poți tăia micuța prăjitură în jumătate și s-o umpli cu gem de fructe. Sau poți adăuga în aluat merișoare uscate, coacăze, citrice confiate sau alte fructe uscate, în funcție de preferințele tale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure

Citește și

Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure

Rum Baba poate fi considerat o altfel de savarină, dar corect ar fi să spunem că este strămoșul savarinei deoarece patiserii francezi care au inventat savarina s-au inspirat din Rum Baba.

Cum prepari aluatul pentru Rum Baba

În bolul unui robot de bucătărie (sau mixer), amestecă ușor mai întâi ingredientele uscate: 220 gr făină, 50 gr zahăr cu 7 gr drojdie uscată, apoi adaugă și un praf de sare și amestecă.

Separat, bate 2 ouă cu 70 ml de lapte călduț și toarnă compoziția încet peste ingredientele uscate, mixându-le împreună.

Vei obține în prima fază un aluat ușor nisipos care va începe să se lege. Mixează-le la viteză mică circa 10 minute.

Apoi, adaugă 100 gr de unt topit în prealabil, mixând in continuare pentru încă aproximativ 5 minute. Înainte de a-l opri, adaugă coaja de lămâie rasă.

Pune aluatul într-un castron, acoperă-l cu folie de plastic alimentară și lasă-l la dospit aproximativ o oră pentru a crește până își dublează volumul.

Între timp, poți prepara siropul. Într-o cratiță mică pui la fiert 200 ml de apă cu 250 gr zahăr. După ce zahărul s-a topit și siropul a dat în câteva clocote, îl dai deoparte pentru a se răci puțin și adaugi 50 ml rom.

Pregătirea formelor pentru coacere

În timp ce aluatul dospește, pregătește formele pentru a coace prăjitura. În mod normal, formele speciale de Rum Baba arată similar cu cele de brioșe, dar au o umflătură (ridicătură) în mijloc. Dacă nu ai astfel de forme, poți improviza folosind o tavă cu forme de brioșe.

Unge formele cu unt și presară puțin zahăr tos peste unt. Adăugarea zahărului va ajuta aluatul fragil să iasă mai ușor din forme când va fi gata și îi va da o crustă frumoasă.

Formarea, coacerea și însiroparea prăjiturilor Rum Baba cu frișcă

Scoate aluatul din castron și pune-l într-un poș mare. Cu ajutorul lui, distribuie uniform aluatul în formele tăvii. Nu trebuie să umpli o formă complet cu aluat deoarece acesta va crește. Important este ca toate formele să fie umplute în mod egal.

Mai lasă aluatul astfel pus în tavă la dospit încă 25 – 30 de minute la temperatura camerei, până ajunge aproape sus. Aluatul va creste, dar nu trebuie nici să crească prea mult, căci în final vei avea niște margini în exteriorul formelor.

Preîncălzește cuptorul la 180 grd C.

Pune tava cu aluatul de Rum Baba cu frișcă la copt pentru aproximativ 20-30 de minute. Le verifici pentru a fi rumene și crescute frumos din formă.

După ce s-au copt, scoate tava din cuptor și lasă-o să se răcească puțin înainte de a scoate cu atenție prăjiturelele Rum Baba. Lasă-le la răcit pe un grătar.

Când s-au răcit complet poți începe însiroparea. Pune-le într-un vas și toarnă jumătate din sirop peste ele. Când au absorbit tot lichidul, răstoarnă-le și toarnă restul de lichid. Dă-le apoi la frigider pentru a se răci.

Cum se prepară frișca LaDORNA

Smântâna pentru frișcă trebuie ținută la frigider 24 de ore înainte de a o bate.

Agită bine cutia cu smântână LaDORNA și apoi toarnă 250 ml în vasul mixerului.

Pornește mixerul la viteză mică, crescând treptat până la maxim.

Când frișca a căpătat ceva consistență și a crescut în volum, dar nu este foarte bine bătută, adaugă 20 gr zahăr pudră și zahărul vanilat.

Mixează în continuare până ce frișca ajunge la consistența finală, este bine închegată dar și  pufoasă, aerată, cu aspect lucios.

Folosește un poș pentru a orna blatul fiecărei prăjituri, apoi adaugă fructele dorite.

De unde provine prăjitura Rum Baba

Forma originală a acestei prăjituri era asemănătoare cu baba sau babka, o prăjitură din aluat cu drojdie, înaltă, cilindrică. Numele înseamnă „bătrână” sau „bunică” în majoritatea limbilor slave, babka fiind un diminutiv al lui baba.

Varianta modernă de Rum Baba, cu fructe uscate și înmuiate în rom, a fost inventată în Franța.

Baba originală a fost introdusă în Franța în secolul al XVIII-lea de către Stanislaus I, regele exilat al Poloniei, când a ajuns în Lorena.

Una din poveștile existente spune că Stanislaus a vrut să mănânce una din prăjiturile aduse cu el, dar aluatul acesteia se uscase deja. Unul din patiserii săi, Nicolas Stohrer, a rezolvat problema adăugând vin de Malaga, șofran, stafide și crème pâtissière.

Dar ceea ce se știe, este că fiica regelui, Marie, și-a luat patiserul Nicolas Stohrer la Versailles când s-a căsătorit cu Ludovic al XV-lea. Se pare că el a făcut Rhum Baba celor de la curtea regelui și ulterior și-a deschis o brutărie la Paris. Astăzi patiseria Stohrer este încă acolo, este cea mai veche patiserie din oraș.

Această prăjitură este, de asemenea, populară în Napoli și a devenit o specialitate napoletană populară sub numele de babà sau babbà.

Spor la savurat!

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Prăjitură cu brânză și fructe de pădure porționată în tava de copt, o porție pe spatulă și o porție pe farfurie
Prăjitură cu brânză și fructe de pădure. O armonie de arome și culori
Prăjitură cu brânză și fructe de pădure. O armonie de arome și culori
Colaj cu chef Sorin Gonțea și înghețată de casă cu trei arome.
Video
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
22 noiembrie, 05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide