Paste cu hribi și gălbiori în sos cremos de smântână
Atuul acestei rețete de paste cu hribi și gălbiori este sosul cremos și aroma de ciuperci. Este un fel de mâncare delicios, rapid și ușor de preparat. Combinația de hribi cu gălbiori asigură o aromă mai puternică față de ciupercile albe clasice, dar poți folosi orice tip de ciuperci ai la îndemână. Chef Sorin Gonțea ne-a preparat și explicat această rețetă în primul episod al show-ului BeautiFood | Sezonul 3.
Această rețetă de paste cu ciuperci folosește puține ingrediente, iar rezultatul este un preparat destul de ușor de consumat într-o seară la cină. În același timp, este și un preparat elegant pentru a fi servit la o ocazie specială.
Sosul cremos de ciuperci este incontestabil savuros. Ciupercile sunt sotate în unt cu o aroma subtilă de usturoi și smântână naturală din lapte cu textură fină și gust bogat.
Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY, alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne va arăta cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.
Paste cu hribi și gălbiori în sos cremos de smântână
Rețeta poate fi făcută cu multe tipuri de paste, uscate sau proaspete. Aici am folosit hribi și gălbiori, dar nu există nicio regulă despre tipul de ciuperci pe care îl poți utiliza.
Pentru sos este important să folosești smântână de gătit și nu smântână clasică fermentată. Aici am folosit smântâna cu 20% grăsime LaDORNA. Untul și uleiul de măsline sunt și ele ingrediente esențiale în prepararea sosului.
Ingrediente pentru două porții:
Mod de preparare
Mai întâi se pun la fiert tagliatellele, pentru 250 gr de paste e bine să folosești o cratiță cu circa 3 litri de apă, iar în timp ce se vor fierbe se prepară sosul.
Când apa a început să clocotească adaugă sarea.
”Întotdeauna apa de la paste trebuie să fie ca apa mării. Exact același conținut de sare pe care-l are apa mării trebuie să-l aibă și apa în care fierbi pastele”, a explicat Chef Sorin Gonțea în emisiunea BeautiFood.
De obicei pastele trebuie să fiarbă undeva între 6 – 11 minute, în funcție de tipul de paste folosit, iar pastele proaspete fierb într-un timp mai scurt. Verifică timpul de fierbere menționat pe ambalajul pastelor pe care le folosești și setează-ti timerul (o alarmă) pentru 1 minut mai puțin decât timpul respectiv.
De ce să ții cont pentru ca rețeta de paste cu hribi și gălbiori să iasă perfect
E bine să folosești un vas mare și multă apă când fierbi pastele (aproximativ 5 litri de apă la 500 gr paste), deoarece volumul lor se extinde, iar pastele se vor lipi pe măsură ce se gătesc dacă nu au loc suficient în apă.
Când apa începe să fiarbă, adaugă sarea (circa o lingură de sare/litru de apă), iar după ce sarea s-a dizolvat, pui și pastele la fiert. Sarea joacă un rol important, ea trebuie dizolvată în apă înainte de a adăuga pastele pentru a le pătrunde în timpul gătirii. În acest fel pastele absorb cantitatea potrivită de sare și se gătesc uniform.
Unele persoane cred că acesta ar împiedica pastele să se lipească, dar uleiul este mai puțin dens decât apa. Se va ridica ca un strat alunecos deasupra apei, așteptând să acopere pastele proaspăt fierte. Astfel, în final va acoperi suprafața pastelor împiedicând sosul să se lipească, împiedicând pastele să infuzeze cu aromele sosului.
Dacă vrei să obții mai mult sos, folosește un pic din apa în care au fiert pastele și adaug-o la sos înainte de a pune smântâna. De asemenea, reține că pastele trebuie puse în apă clocotită (nu rece).
Fierbe pastele cu 1 minut mai puțin decât timpul indicat pe ambalaj, ele vor continua să se gătească în tigaie. Când se apropie timpul respectiv gustă-le pentru a te asigura că sunt fierte al dente.
Nu clăti pastele cu apă curată după fierbere! Acest lucru va împiedica aderarea corectă a sosului pe paste. Clătirea pastelor fierte va elimina reziduurile de amidon, iar exact acest amidon de la suprafață contribuie la aromă și ajută sosul să adere.
Cum prepari ciupercile cu sos cremos de smântână
Toarnă 30 ml ulei în tigaia încinsă, iar apoi pune și 30 de grame unt. Adaugă hribii și gălbiorii, și nu-ți face griji dacă nu sunt complet decongelați, deoarece apa se va evapora în tigaie.
Între timp taie un cățel de usturoi cât poți de mărunt.
Ciupercile vor fi gata când se evaporă toată apa și încep să se călească.
Până atunci pune în tigaie și usturoiul tocat pentru a se înnăbuși în sos, iar apoi adaugă un vârf de cuțit de sare și la fel piper măcinat.
Când ciupercile încep să sfârâie în tigaie este momentul să adaugi 150 ml de smântâna pentru gătit LaDORNA, iar sosul este aproape gata.
Poți să folosești o smântână de 20% sau 15% grăsime la această rețetă deoarece sosul se va îngroșa și de la amidonul pastelor, deci nu este neapărat necesar un procent ridicat de grăsime în acest caz.
După puțin timp vei observa că sosul începe să se îngroașe. Smântâna de gătit cu cât o ții mai mult la fiert cu atât se va îngroșa mai tare.
Când sosul a ajuns la cremozitatea dorită adaugă pastele bine scurse de apă și amestecă-le bine cu sosul. Pastele se vor mai fierbe puțin în tigaie cât timp tu le amesteci, infuzând în același timp cu aromele acestuia.
După aproximativ 1 minut pastele sunt gata, dar înainte să le scoți din tigaie rade circa 50 de grame de parmesan și mai amestecă-le bine odată.
Când servești pastele cu hribi și gălbiori mai rade puțin parmesan pe deasupra.
Acest tip de preparat poate fi consumat în orice moment al zilei, inclusiv seara, savurat alături de pahar de vin.
Poftă bună!