Știi care este secretul unui pui la cuptor perfect gătit? Sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie

Puiul la cuptor pare un preparat tare simplu, însă nu de puține ori iese ori prea uscat, ori fad, ori este nefăcut. Tu știi care este secretul unui pui la cuptor perfect gătit? Descoperă câteva sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie.

pui la cuptor pe o hârtie de copt alături de usturoi și roșii
Pentru un pui la cuptor perfect ai nevoie de condimente potrivite / Profimedia Images

Când vine vorba de pui la cuptor detaliile sunt cele care fac dintre diferența dintre un preparat delicios și unul banal. 

Geoffrey Zakarian, unul dintre cei mai populari bucătari din SUA, a dezvăluit pentru FineDining.com care sunt secretele unui pui la cuptor perfect

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Știi care este secretul unui pui la cuptor perfect gătit?

Pentru a face puiul perfect trebuie să alegi unul care are minimum 500 de grame, crescut liber. Carnea lui va fi extrem de fragedă, iar aroma puternică. Nu te duce spre pui mari de crescătorie pentru că nu vei obține un rezultat mulțumitor.

Folosește condimente

Un pui la cuptor bun are nevoie de ierburi aromatice, condimentele potrivite și legume. Acestea trebuie alese astfel încât să fie un echilibrul perfect între aromele dulci și sărate și să completeze aroma de carne de pui. 

Lasă puiul să se odihnească

Lăsând puiul să stea cu condimente și ierburi aromatice cel puțin 20 de minute înainte de a-l pune la cuptor. Sare are timp să se absoarbă în pui, frăgezind carnea în timp ce usucă pielea, astfel încât să se devină crocantă a cuptor.

După ce scoți puiul din cuptor ar trebui să îl lași tot 20 de minute să se odihnească. În acest timp, sucurile se redistribuie în toată carnea în loc să ajungă pe tocător.

Nu uita de folie

Dacă ți se pare că puiul se rumenește prea tare pune-i deasupra o hârtie de copt, pe care o poți fixa cu 2-3 scobitori. Dacă pielea se arde nu doar că puiul nu va mai arăta bine, dar și aromele se vor distruge.

Rețeta de pui la cuptor

Pentru pui la cuptor perfect poți folosi ce legume vrei. Garniturile cu cartofi sunt cea mai la îndemână alegere, dar la fel de delicioase sunt și roșiile, cartofii dulci, sparanghelul, morcovii.

Ingrediente

  • 1 pui
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • cimbru proaspăt
  • 1 lămâie, tăiată pe jumătate
  • 1 căpățână de usturoi, tăiată pe jumătate în cruce
  • 30 g unt, topit
  • 1 ceapă mare, feliată
  • 4 morcovi tăiați în bucăți de 5 cm
  • 1 bulb de fenicul tăiat în felii
  • ulei de măsline

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 210°C. Se scot măruntaiele de la pui. Se clătește puiul pe dinăuntru și pe dinafară. Se îndepărtează excesul de grăsime și resturile de pene și se uscă exteriorul.

Se sărează și se piperează din plin interiorul puiului. Se umple cavitatea cu buchetul de cimbru, ambele jumătăți de lămâie și tot usturoiul. Se unge exteriorul puiului cu unt și se dă cu sare și piper. Se lasă la temperatura camerei 20 de minute.

Se leagă picioarele puiului cu sfoară de bucătărie și se bagă vârfurile aripilor sub corpul puiului. Se pun ceapa, morcovii și feniculul într-o tigaie. Se amestecă cu sare, piper, 20 de crenguțe de cimbru și ulei de măsline. Deasupra se pune puiul.

Se dă la cuptor pentru 60-90 de minut sau până când sucul curge limpede când tăiați între pulpa inferioară și cea superioară. Se scot puiul și legumele într-un platou și se acoperă cu folie de aluminiu pentru aproximativ 20 de minute. Se tăie puiul pe un platou și se servește cu legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cel mai fraged piept de pui la cuptor pe un blat de lemn
12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor
12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor
Cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar pusă alături de câteva legume la grătar
Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști
Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști
Două bucăți de piept de pui puse pe gheață pentru a ilustra cât de sigur este să gătești carnea congelată
Cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată. Iată ce spun specialiștii
Cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată. Iată ce spun specialiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide