Știi care este secretul unui pui la cuptor perfect gătit? Sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie
Puiul la cuptor pare un preparat tare simplu, însă nu de puține ori iese ori prea uscat, ori fad, ori este nefăcut. Tu știi care este secretul unui pui la cuptor perfect gătit? Descoperă câteva sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie.
Când vine vorba de pui la cuptor detaliile sunt cele care fac dintre diferența dintre un preparat delicios și unul banal.
Geoffrey Zakarian, unul dintre cei mai populari bucătari din SUA, a dezvăluit pentru FineDining.com care sunt secretele unui pui la cuptor perfect
Știi care este secretul unui pui la cuptor perfect gătit?
Pentru a face puiul perfect trebuie să alegi unul care are minimum 500 de grame, crescut liber. Carnea lui va fi extrem de fragedă, iar aroma puternică. Nu te duce spre pui mari de crescătorie pentru că nu vei obține un rezultat mulțumitor.
Folosește condimente
Un pui la cuptor bun are nevoie de ierburi aromatice, condimentele potrivite și legume. Acestea trebuie alese astfel încât să fie un echilibrul perfect între aromele dulci și sărate și să completeze aroma de carne de pui.
Lasă puiul să se odihnească
Lăsând puiul să stea cu condimente și ierburi aromatice cel puțin 20 de minute înainte de a-l pune la cuptor. Sare are timp să se absoarbă în pui, frăgezind carnea în timp ce usucă pielea, astfel încât să se devină crocantă a cuptor.
După ce scoți puiul din cuptor ar trebui să îl lași tot 20 de minute să se odihnească. În acest timp, sucurile se redistribuie în toată carnea în loc să ajungă pe tocător.
Nu uita de folie
Dacă ți se pare că puiul se rumenește prea tare pune-i deasupra o hârtie de copt, pe care o poți fixa cu 2-3 scobitori. Dacă pielea se arde nu doar că puiul nu va mai arăta bine, dar și aromele se vor distruge.
Rețeta de pui la cuptor
Pentru pui la cuptor perfect poți folosi ce legume vrei. Garniturile cu cartofi sunt cea mai la îndemână alegere, dar la fel de delicioase sunt și roșiile, cartofii dulci, sparanghelul, morcovii.
Ingrediente
- 1 pui
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- cimbru proaspăt
- 1 lămâie, tăiată pe jumătate
- 1 căpățână de usturoi, tăiată pe jumătate în cruce
- 30 g unt, topit
- 1 ceapă mare, feliată
- 4 morcovi tăiați în bucăți de 5 cm
- 1 bulb de fenicul tăiat în felii
- ulei de măsline
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 210°C. Se scot măruntaiele de la pui. Se clătește puiul pe dinăuntru și pe dinafară. Se îndepărtează excesul de grăsime și resturile de pene și se uscă exteriorul.
Se sărează și se piperează din plin interiorul puiului. Se umple cavitatea cu buchetul de cimbru, ambele jumătăți de lămâie și tot usturoiul. Se unge exteriorul puiului cu unt și se dă cu sare și piper. Se lasă la temperatura camerei 20 de minute.
Se leagă picioarele puiului cu sfoară de bucătărie și se bagă vârfurile aripilor sub corpul puiului. Se pun ceapa, morcovii și feniculul într-o tigaie. Se amestecă cu sare, piper, 20 de crenguțe de cimbru și ulei de măsline. Deasupra se pune puiul.
Se dă la cuptor pentru 60-90 de minut sau până când sucul curge limpede când tăiați între pulpa inferioară și cea superioară. Se scot puiul și legumele într-un platou și se acoperă cu folie de aluminiu pentru aproximativ 20 de minute. Se tăie puiul pe un platou și se servește cu legume.