Tu știi câte tipuri de muștar există? Iată cum poți să le folosești

Muștarul este unul dintre cele mai populare condimente din lume fiind folosit pe toate condimentele, atât sub formă de sos, dar și boabe. Există mai multe varietăți de muștar, fiecare diferită ca gust și, uneori, și textură, potrivite pentru diverse preparate. Tu știi câte tipuri de muștar există? Descoperă în cele ce umrează cum poți să le folosești.

Mai multe tipuri de muștar puse în boluri
Se pot obține mai multe tipuri de muștar folosind semințe și lichide diferite / Shutterstock

Muștarul se obține din semințele unor plante din specia Brassica și Sinapis. Primele dovezi istorice ale cultivării muștarului vin din antichitate, în India, însă romanii sunt cei care au început să îl folosească pentru prima dată drept condiment.

De fapt, denumirea de muștar vine din latinescul „mustum ardens” care vine de la faptul că romanii amestecau semințele de muștar cu must de vin, iar traducerea este „must care arde”.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte tipuri de muștar există în lume și cum se folosesc

Există mai multe soiuri de boabe de muștar, dar cel mai des vei întâlni: semințe albe de muștar (Sinapis alba), semințe de muștar maro sau muștar indiat (Brassica juncea) și semințe de muștar negru (Brassica nigra).

Pe piață semințele de muștar se vând întregi, mărunțite sau sub formă de pudră. Uneori pudra de muștar mai are în compoziție turmeric și făină de grâu.

Dijon

Muștarul Dijon este primul sortiment a cărui producție a fost reglementată. Este specific zonei Dijon din Franța și se realizează doar din semințe de muștar maro și vin alb. Este unul dintre cele mai iuți sortimente.

Muștar clasic

Muștarul galben clasic a fost prezentat pentru prima dată la Salonul Internațional de la St. Louis din 1904 și a fost produs de o familie de francezi.

Este realizat din semințe albe de muștar și praf de turmeric. Nu este foarte picant și de aceea poate fi asociat cu o mulțime de preparate, atât gătite, cât și pentru alte sosuri sau marinade.

Încearcă și rețeta de salată de cartofi cu muștar. Este simplă și ușor de preparat

Muștar Grey Poupon

Muștarul Grey Poupon este o varietate de muștar Dijon și a fost creat de Maurice Grey considerat un geniu al producției de muștar.

Împreună cu un alt reputat creator August Poupon a realizat rețeta acestui tip de condiment care astăzi este considerat de lux.

Muștar picant maro

Muștarul obșnuit din boabe de muștar maro mai conține și condimente care îi sporesc gradul de iuțeală. Este folosit de cele mai multe ori pentru preparate reci, scrie EatThis.

Muștarul franțuzesc

Deși se numește franțuzesc acest tip de muștar a fost inventat în zona Colman din Anglia. Este închis la culoare și nu este foarte picant.

Muștarul cu miere

Muștarul cu miere se produce în general din semințe albe de muștar. Nu este foarte picant, însă are note subtile dulci care îl fac potrivit pentru sosuri datorită complexității gustului său.

Muștar integral

Muștarul integral este produs din boabe de muștar zdrobite cât să poată fi realizată o pastă. Are o textură grunjoasă, este extrem de parfumat și de iute.

Muștarul iute

Iuțeala muștarului este domolită prin adăugarea de apă, de substanțe acide sau de o combinație între cele două. Există două tipuri de muștaruri iuți: chinezesc și englezesc. Ambele sunt produse dintr-un amestec de semințe de muștar albe și maro, scrie Delish.

Muștar german

Sub denumirea de muștar german se vând o mulțime de sortimente, unele dulci, altele foarte picante. Muștarul bavarez, de exemplu, este mai dulce, cel produs în Düsseldorf este iute.

Totuși, cel mai comun este Mittelscharf care are o aromă mai molcomă.

Muștarul cu bere

Berea face ca boabele de muștar să emane și mai multe arome. Gustul și intensitatea iuțelii diferă în funcție de sortimentul de bere folosit.

Muștarul creol

Muștarul creol este unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei din New Orleans, SUA. Se folosește în aproape toate preparatele și este recunoscut pentru textura sa granulată.

Este destul de picant datorită cantității mari se semințe de muștar folosite în combinație cu oțetul. Uneori i se adaugă și semințe de țelină și usturoi.

Cum se produce muștarul

Muștarul se obține din combinația mai multor tipuri de semințe amestecate cu diverse alte lichide și sare pentru a se forma o pastă cu consistența unui sos.

Se poate folosi apă, oțet, vin, bere, suc de lămâie, must din struguri necopți (verjus). Cu cât este adăugat mai mult lichid cu atât muștarul va fi mai puțin iute.

Cum poți face muștar acasă

Poți face muștar acasă mai ușor decât crezi. Este la fel de simplu ca în cazul oricărui alt sos. Amestecă pudră de muștar, apă sau orice lichid cu aciditate –vin, cidru de mere, bere sau oțet de vin alb și lasă-le timp de 20 de minute să se înmoaie.

Poți apoi să le pui într-un robot de bucătărie să le mixezi sau poți să amesteci cu o spatulă. Pentru o textură mai interesantă poți să adaugi câteva boabe de muștar.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
închide