Tu știi câte tipuri de muștar există? Iată cum poți să le folosești
Muștarul este unul dintre cele mai populare condimente din lume fiind folosit pe toate condimentele, atât sub formă de sos, dar și boabe. Există mai multe varietăți de muștar, fiecare diferită ca gust și, uneori, și textură, potrivite pentru diverse preparate. Tu știi câte tipuri de muștar există? Descoperă în cele ce umrează cum poți să le folosești.
Muștarul se obține din semințele unor plante din specia Brassica și Sinapis. Primele dovezi istorice ale cultivării muștarului vin din antichitate, în India, însă romanii sunt cei care au început să îl folosească pentru prima dată drept condiment.
De fapt, denumirea de muștar vine din latinescul „mustum ardens” care vine de la faptul că romanii amestecau semințele de muștar cu must de vin, iar traducerea este „must care arde”.
Câte tipuri de muștar există în lume și cum se folosesc
Există mai multe soiuri de boabe de muștar, dar cel mai des vei întâlni: semințe albe de muștar (Sinapis alba), semințe de muștar maro sau muștar indiat (Brassica juncea) și semințe de muștar negru (Brassica nigra).
Pe piață semințele de muștar se vând întregi, mărunțite sau sub formă de pudră. Uneori pudra de muștar mai are în compoziție turmeric și făină de grâu.
Dijon
Muștarul Dijon este primul sortiment a cărui producție a fost reglementată. Este specific zonei Dijon din Franța și se realizează doar din semințe de muștar maro și vin alb. Este unul dintre cele mai iuți sortimente.
Muștar clasic
Muștarul galben clasic a fost prezentat pentru prima dată la Salonul Internațional de la St. Louis din 1904 și a fost produs de o familie de francezi.
Este realizat din semințe albe de muștar și praf de turmeric. Nu este foarte picant și de aceea poate fi asociat cu o mulțime de preparate, atât gătite, cât și pentru alte sosuri sau marinade.
Încearcă și rețeta de salată de cartofi cu muștar. Este simplă și ușor de preparat
Muștar Grey Poupon
Muștarul Grey Poupon este o varietate de muștar Dijon și a fost creat de Maurice Grey considerat un geniu al producției de muștar.
Împreună cu un alt reputat creator August Poupon a realizat rețeta acestui tip de condiment care astăzi este considerat de lux.
Muștar picant maro
Muștarul obșnuit din boabe de muștar maro mai conține și condimente care îi sporesc gradul de iuțeală. Este folosit de cele mai multe ori pentru preparate reci, scrie EatThis.
Muștarul franțuzesc
Deși se numește franțuzesc acest tip de muștar a fost inventat în zona Colman din Anglia. Este închis la culoare și nu este foarte picant.
Muștarul cu miere
Muștarul cu miere se produce în general din semințe albe de muștar. Nu este foarte picant, însă are note subtile dulci care îl fac potrivit pentru sosuri datorită complexității gustului său.
Muștar integral
Muștarul integral este produs din boabe de muștar zdrobite cât să poată fi realizată o pastă. Are o textură grunjoasă, este extrem de parfumat și de iute.
Muștarul iute
Iuțeala muștarului este domolită prin adăugarea de apă, de substanțe acide sau de o combinație între cele două. Există două tipuri de muștaruri iuți: chinezesc și englezesc. Ambele sunt produse dintr-un amestec de semințe de muștar albe și maro, scrie Delish.
Muștar german
Sub denumirea de muștar german se vând o mulțime de sortimente, unele dulci, altele foarte picante. Muștarul bavarez, de exemplu, este mai dulce, cel produs în Düsseldorf este iute.
Totuși, cel mai comun este Mittelscharf care are o aromă mai molcomă.
Muștarul cu bere
Berea face ca boabele de muștar să emane și mai multe arome. Gustul și intensitatea iuțelii diferă în funcție de sortimentul de bere folosit.
Muștarul creol
Muștarul creol este unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei din New Orleans, SUA. Se folosește în aproape toate preparatele și este recunoscut pentru textura sa granulată.
Este destul de picant datorită cantității mari se semințe de muștar folosite în combinație cu oțetul. Uneori i se adaugă și semințe de țelină și usturoi.
Cum se produce muștarul
Muștarul se obține din combinația mai multor tipuri de semințe amestecate cu diverse alte lichide și sare pentru a se forma o pastă cu consistența unui sos.
Se poate folosi apă, oțet, vin, bere, suc de lămâie, must din struguri necopți (verjus). Cu cât este adăugat mai mult lichid cu atât muștarul va fi mai puțin iute.
Cum poți face muștar acasă
Poți face muștar acasă mai ușor decât crezi. Este la fel de simplu ca în cazul oricărui alt sos. Amestecă pudră de muștar, apă sau orice lichid cu aciditate –vin, cidru de mere, bere sau oțet de vin alb și lasă-le timp de 20 de minute să se înmoaie.
Poți apoi să le pui într-un robot de bucătărie să le mixezi sau poți să amesteci cu o spatulă. Pentru o textură mai interesantă poți să adaugi câteva boabe de muștar.