Tu știi câte tipuri de muștar există? Iată cum poți să le folosești

Muștarul este unul dintre cele mai populare condimente din lume fiind folosit pe toate condimentele, atât sub formă de sos, dar și boabe. Există mai multe varietăți de muștar, fiecare diferită ca gust și, uneori, și textură, potrivite pentru diverse preparate. Tu știi câte tipuri de muștar există? Descoperă în cele ce umrează cum poți să le folosești.

Mai multe tipuri de muștar puse în boluri
Se pot obține mai multe tipuri de muștar folosind semințe și lichide diferite / Shutterstock

Muștarul se obține din semințele unor plante din specia Brassica și Sinapis. Primele dovezi istorice ale cultivării muștarului vin din antichitate, în India, însă romanii sunt cei care au început să îl folosească pentru prima dată drept condiment.

De fapt, denumirea de muștar vine din latinescul „mustum ardens” care vine de la faptul că romanii amestecau semințele de muștar cu must de vin, iar traducerea este „must care arde”.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte tipuri de muștar există în lume și cum se folosesc

Există mai multe soiuri de boabe de muștar, dar cel mai des vei întâlni: semințe albe de muștar (Sinapis alba), semințe de muștar maro sau muștar indiat (Brassica juncea) și semințe de muștar negru (Brassica nigra).

Pe piață semințele de muștar se vând întregi, mărunțite sau sub formă de pudră. Uneori pudra de muștar mai are în compoziție turmeric și făină de grâu.

Dijon

Muștarul Dijon este primul sortiment a cărui producție a fost reglementată. Este specific zonei Dijon din Franța și se realizează doar din semințe de muștar maro și vin alb. Este unul dintre cele mai iuți sortimente.

Muștar clasic

Muștarul galben clasic a fost prezentat pentru prima dată la Salonul Internațional de la St. Louis din 1904 și a fost produs de o familie de francezi.

Este realizat din semințe albe de muștar și praf de turmeric. Nu este foarte picant și de aceea poate fi asociat cu o mulțime de preparate, atât gătite, cât și pentru alte sosuri sau marinade.

Încearcă și rețeta de salată de cartofi cu muștar. Este simplă și ușor de preparat

Muștar Grey Poupon

Muștarul Grey Poupon este o varietate de muștar Dijon și a fost creat de Maurice Grey considerat un geniu al producției de muștar.

Împreună cu un alt reputat creator August Poupon a realizat rețeta acestui tip de condiment care astăzi este considerat de lux.

Muștar picant maro

Muștarul obșnuit din boabe de muștar maro mai conține și condimente care îi sporesc gradul de iuțeală. Este folosit de cele mai multe ori pentru preparate reci, scrie EatThis.

Muștarul franțuzesc

Deși se numește franțuzesc acest tip de muștar a fost inventat în zona Colman din Anglia. Este închis la culoare și nu este foarte picant.

Muștarul cu miere

Muștarul cu miere se produce în general din semințe albe de muștar. Nu este foarte picant, însă are note subtile dulci care îl fac potrivit pentru sosuri datorită complexității gustului său.

Muștar integral

Muștarul integral este produs din boabe de muștar zdrobite cât să poată fi realizată o pastă. Are o textură grunjoasă, este extrem de parfumat și de iute.

Muștarul iute

Iuțeala muștarului este domolită prin adăugarea de apă, de substanțe acide sau de o combinație între cele două. Există două tipuri de muștaruri iuți: chinezesc și englezesc. Ambele sunt produse dintr-un amestec de semințe de muștar albe și maro, scrie Delish.

Muștar german

Sub denumirea de muștar german se vând o mulțime de sortimente, unele dulci, altele foarte picante. Muștarul bavarez, de exemplu, este mai dulce, cel produs în Düsseldorf este iute.

Totuși, cel mai comun este Mittelscharf care are o aromă mai molcomă.

Muștarul cu bere

Berea face ca boabele de muștar să emane și mai multe arome. Gustul și intensitatea iuțelii diferă în funcție de sortimentul de bere folosit.

Muștarul creol

Muștarul creol este unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei din New Orleans, SUA. Se folosește în aproape toate preparatele și este recunoscut pentru textura sa granulată.

Este destul de picant datorită cantității mari se semințe de muștar folosite în combinație cu oțetul. Uneori i se adaugă și semințe de țelină și usturoi.

Cum se produce muștarul

Muștarul se obține din combinația mai multor tipuri de semințe amestecate cu diverse alte lichide și sare pentru a se forma o pastă cu consistența unui sos.

Se poate folosi apă, oțet, vin, bere, suc de lămâie, must din struguri necopți (verjus). Cu cât este adăugat mai mult lichid cu atât muștarul va fi mai puțin iute.

Cum poți face muștar acasă

Poți face muștar acasă mai ușor decât crezi. Este la fel de simplu ca în cazul oricărui alt sos. Amestecă pudră de muștar, apă sau orice lichid cu aciditate –vin, cidru de mere, bere sau oțet de vin alb și lasă-le timp de 20 de minute să se înmoaie.

Poți apoi să le pui într-un robot de bucătărie să le mixezi sau poți să amesteci cu o spatulă. Pentru o textură mai interesantă poți să adaugi câteva boabe de muștar.

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Ultimele schimbări la Pachetul 2: Taxa pe bogăţie va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide