Ce vei primi la un restaurant cu meniu table d'hote
Poate nu ai întâlnit de multe ori denumirea de meniu table dʼhote, deși cu siguranță ai beneficiat de el de multe ori. Această modalitate de a servi masa în oraș este veche, apărută chiar de dinainte de apariția restaurantelor. Descoperă ce vei primi la un restaurant cu meniu table d’hote. Vezi la ce preparate poți să te aștepți.
Table dʼhote este un tip de meniu prin care ți se oferă o masă cu mai multe feluri de mâncare, cu opțiuni pentru fiecare dintre ele, la un preț fix.
Un fel de meniul zilei, în care ai ciorbă/ supă, fel principal și salata, și desert la o sumă prestabilită, tu fiind nevoită să alegi doar ce fel de mâncare vrei din fiecare tip.
Ce vei primi la un restaurant cu meniu table d’hote
Meniul de acest tip este foarte popular în zonele în care sunt foarte multe clădiri de birouri, dar și în zonele speciale. De asemenea, se mai practică cu ocazia meselor speciale de sărbători, de exemplu. Scopul lor este de a crește vânzările localurilor.
Table d’hote se traduce prin „masa gazdei”. Gazda, în acest caz bucătarul sau restaurantul, oferă o un anumit meniu, la care nu ai prea multe posibilități de a schimba. E ca și cum ai sta la masa gazdei și ai accepta politicos ceea ce a pregătit.
Descoperă și 8 feluri prin care poți enerva un ospătar. Uite ce anume nu ar trbui să faci atunci când mergi la restaurant.
Care este istoria meniurilor table d’hote
Primele localuri care au servit în acest sistem au fost hanurile, cabaretele, teatrele și tavernele din Franța în urmă cu sute de ani.
Un grup de oaspeți stăteau împreună la o masă comună, cel mai adesea masa specială a gazdei. Nu era locul unde proprietarul stătea de obicei, cu era una dintre puținele mese din local. Pe vremea aceea, hanurile nu aveau prea multe locuri pentru cei care veneau să mănânce, așa încât era un loc special.
Acolo, tovarășii de călătorie, băutorii sau participanții la spectacol se bucurau împreună mâncărurile pe care le aveau gătite bucătarii. Pe atunci nu existau bucătării dotate cu tot felul de ustensile și nici ingrediente prea variate.
Hangița făcea mâncare din ce avea la îndemână, iar oaspeții trebuiau să accepte. Chiar și-așa, potrivit cronicilor vremurilor, mesele erau copioase, stropite cu băutură din plin, iar oaspeții, adesea necunoscuți se împrieteneau. Află și care a fost ultima masă de pe Titanic. Ce preparate s-au servit îniante de evenimentul tragic.
Mâncatul la masa gazdei sau la ”table d’hote” era modul în care se mânca în afara casei în Franța. Prima utilizare documentată a cuvântului în limba engleză a fost 1617. Definirea exactă a termenului a venit în 1800, când au apărut restaurante în aproape toată lumea.
Ce înseamnă astăzi table d’hote
Astăzi meniul table dʼhote poate arăta ca un meniu obișnuit. Clientul primește un meniu pe care sunt scrise mai multe denumiri de aperitive, antreuri și deserturi. Își poate alege câte unul din fiecare, iar prețul este fix. Diferența de preț vine din băuturile alese, pentru că acestea sunt într-un meniu separat.
În zilele noastre forte rar se mai folosește denumirea de table dʼhote. Cel mai des o vei întâlni în Marea Britanie, Canada și Statele Unite ale Americii. În Franța, țara de origine, vei gări ”prix fixe menu” sau ”le plat du jour”. În România avem ”meniul zilei” care cuprinde ciorbă sau supă, un fel principal cu sau fără garnitură, o salată și un desert. De obicei, prețul este mai mic decât dacă preparatele ar fi fost cumpărate separat.