Condimente potrivite pentru carne. Ce se potrivește cu fiecare tip în parte

Condimentarea cărnii înainte de a o găti este cel mai important pas pentru a avea un preparat gustos. Chiar dacă are aroma ei specifică, în funcție de animalul de la care provine, are totuși nevoie și de ierburi aromatice complementare pentru a căpăta și mai mult gust.

Un platou pe care se află carne de pui, de porc, de vită și care este asezonată cu diferite tipuri de condimente
Sarea este condimentul care se potrivește cu orice tip de carne/ Shutterstock

Pentru carne ai la dispoziție o mulțime de condimente pe care le poți folosi în funcție de ce tip de preparat vrei să obții.

Unele sunt picante, în timp ce altele aduc note dulci. Pentru fiecare tip de carne există anumite condimente potrivite și cantități adecvate care te ajută să-i scoți în evidență aromele naturale și să-i completezi gustul.

În multe dintre bucătăriile lumii, condimentele sunt folosite nu doar pentru aromă, ci și pentru a intensifica culoarea cărnii. Preparatele devin astfel mai apetisante.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Condimente potrivite pentru carne

Înainte de toate trebuie să știi cum trebuie să alegi condimentele. Cele întregi vor avea o aromă intensă mult mai mult timp decât cele gata măcinate. Dacă ai în casă un mojar cu pistil sau o râșniță este de preferat să le cumperi așa. Dacă ți se pare că aroma lor este mult prea intensă le poți prăji în tigaie pentru câteva minute înainte de a le măcina.

După ce ai cumpărat condimentele depozitează-le în recipiente care se închid ermetic, în locuri răcoroase, ferite de lumina soarelui. Dulapul în care le ții trebuie să fie cât mai îndepărtat de aragaz pentru că acolo este și prea multă căldură, și prea multă umiditate.

Citește și

Recipientele cu condimente trebuie etichetate cu numele acestora și cu data la care le-au cumpărat. Înainte de a le folosi ar fi bine să le și miroși pentru a te asigură că și-au păstrat proprietățile. Cele măcinate își pierd complet aroma în 2-3 ani, în timp ce condimentele întregi vor rezista până la patru ani.

Sarea este condimentul universal pentru orice tip de carne

Sarea este condimentul universal care se folosește pentru toate tipurile de carne. Are rolul de a intensifica toate aromele, atât pe cele ale cărnii, cât și pe cele ale condimentelor. Poți folosi orice tip de sare dorești.

Condimente potrivite pentru carne de vită

Când alegi condimentele pentru carnea de vită trebuie să iei în calcul că ai nevoie de unele care să îi completeze gustul fără să îl acopere. În plus, pentru fiecare parte din vită există alte mirodenii potrivite.

Ceapa și usturoiul sunt punctul de plecare pentru oricare dintre tipurile de carne de vită. Mai poți folosi piper negru, piperul cayenne, salvia, cimbrul. Pentru burgeri se potrivește bine pudra de boabe de muștar. Trebuie amestecată în carne înainte de a fi pusă pe grătar, pentru că are o aromă foarte puternică, iar tratamentul termic o temperează suficient cât să completeze carnea fără să o copleșească.

Un platou de lemn pe care se află carne de vită asezonată cu condimente potrivite pentru aceasta
Carnea de vită are nevoie de condimente mai blânde care să nu îi acopere aromele naturale / Shutterstock

Pentru preparatele cu carne de vită, de inspirație mediteraneană, oregano este condimentul de care ai nevoie. Are o aromă cu note de pământ care se îmbină perfect cu cea a cărnii.

Trebuie doar să te asiguri că îl adăugi în vasul cu carne de vită spre sfârșitul timpului de gătire, deoarece oregano își pierde rapid aroma odată ce este expus la căldură. Află mai multe despre condimentele esențiale pentru preparate gustoase.

Anasonul stelat este dulce și ușor picant și se potrivește bine cu tocănițele cu carne de vită și ceapă. Folosește-l cu moderație și gustă din când în când din mâncare. Atunci când începe să aibă un gust pregnant de anason este timpul să scoți condimentul din vas.  

Pentru carnea de vițel se potrivesc în general aceleași condimente ca și pentru carnea de vită. Mai poți utiliza și pătrunjel, mărghiran, busuioc. Acesta din urmă trebuie adăugat la finalul timpului de gătire pentru că își pierde rapid aroma.  Coaja de lămâie este perfectă pentru marinade.

Condimente pentru carnea de porc

Carnea de porc nu are o aromă atât de intensă precum cea de vită, dar nu este nici chiar atât de fadă ca cea de pui. Poți să îi dai mai mult gust cu boabe de ienupăr care sunt dulci, acidulate, cu o notă de pin Sunt excelente pentru cotlete de porc sau șuncă.

Scorțișoara și carnea de porc se potrivesc bine, deoarece scorțișoara este dulce, dar oferă și o profunzime grozavă. Este o combinație bună de arome, mai ales dacă gătești un preparat din carne de porc cu mere sau alte fructe. Usturoiul este condimentul care nu ar trebui să lipsească atunci când gătești carne de porc, indiferent ce gătești.

Un platou metalic pe care se află două bucăți de carne de pork asezonate cu ardei iuți și piper
Pentru carnea de porc usturoiul este condimentul de bază / Shutterstock

Alte condimente potrivite pentru carnea de porc mai sunt ienibaharul, chimenul (mai ales pentru mușchi), ghimbirul (pentru coaste și cotlete), salvie (pentru preparatele cu cartofi). Din marinadele pentru carnea de porc nu ar trebui să îți lipsească muștarul. Descoperă și care sunt principalele tipuri de piper.

Condimente potrivite pentru carne de pui

Deoarece puiul are o aromă blândă poate fi combinat cu multe condimente și ierburi. Usturoiul, condimentul universal, are un gust excelent împreună cu carnea de pui, însă nu trebuie folosit în cantități foarte mari.

Poți să adaugi puțină boia afumată care îi va da cărnii de pui nu doar un gust grozav, dar și o culoare interesantă. Salvia este și ea întotdeauna bună datorită aromei sale ușor amare, cu o note de eucalipt și lămâie.

Rozmarinul și puiul fac un cuplu bun. Se folosește atât în preparatele de la restaurante de lux, cât și la cele pe care le găsești pe masa bunicii. Rozmarinul este răcoritor, lemnos și oarecum balsamic, dar aroma poate fi agresivă, așa că folosește-l cu prudență.

Un platou de lemn pe care se află mai multe bucăți tăiate mărunt din carne de pui alături de crenguțe de rozmarin
Carnea de pui nu necesită foarte multe condimente / Shutterstock

Coaja de lămâie, coaja de limetă si coaja de portocala adaugă arome vibrante, care merg bine în marinade pentru pui alături de foi de dafin. Mai poți folosi scorțișoară, chimen, mace, mărar, tarhon.

Condimente pentru carnea de miel

Pentru că are o aromă destul de pregnantă, carnea de miel se potrivește foarte bine cu condimente și ierburi cu note de pământ. Usturoiul, turmericul în cantități mici, coriandrul, chimenul , cimbrul, piperul, mărarul și rozmarinul sunt condimente cu care nu vei da greș dacă gătești carne de miel.

Un platou pe care se află mai multe pulpe din carne de miel și care sunt asezonate cu sare, piper, rozmarin și usturoi
Pentru carnea de miel ai nevoie de ierburi aromatice mai puternice / Shutterstock

Ierburile și condimentele potrivite pentru carnea de miel sunt recomandate și pentru cea de oaie. Trebuie doar să folosești o cantitate puțin mai mare.

Condimente pentru carnea de curcan

Condimentele pe care le vei folosi pentru carnea de curcan se potrivesc atât pentru fripturi, cât și pentru burgeri sau alte preparate.

Un platou pe care se află mai multe pulpe din carne de curcan alături de condimente potrivite pentru carnea de curcan, precum piperul și sarea
Carnea de pui nu necesită foarte multe condimente / Shutterstock

Chimenul, piperul, fulgii de ardei iute, salvia, rozmarinul, boiaua dulce afumată sau anasonul vor completa perfect aroma cărnii de curcan.

Condimente potrivite pentru carne de rață și gâscă

Dacă vrei să gătești rață sau gâscă acasă nu vei da greș dacă pui scorțișoară, rozmarin sau fulgi de ardei iute.

Un platou negru pe care se află două bucăți mari din piept de rață alături de ardei, ceapă, roșii cherry și alte condimente potrivite pentru carnea de rață
Carnea de rață se potrivește cu condimente clasice cum sunt rozamarinul sau ardeiul iute / Shutterstock

Aceștia din urmă trebuie folosiți cu moderație pentru a nu acoperi gustul cărnii.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
mâncare de cartofi de post servită într-un castron alb
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
compoturi de fructe pe un fundal alb
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gălebenușuri de ouă puse într-un castron negru
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Un bol transparent plin cu smântână
12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese
12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese
Un sufleu pus pe o tăbliță specială de lemn pentru a fi servit
Cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile
Cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel pus pe o farfurie albă
28 martie, 06:03
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
nucile puse într-un castronel de lemn
28 martie, 05:34
Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta
Cinci baghete crocante cu miez pufos
28 martie, 04:45
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Pogăcele cu brânză și unt pe un platou alb cu picior
28 martie, 03:42
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
27 martie, 09:35
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Biscuiți Sablé așezați în straturi pe un platou de lemn
27 martie, 08:48
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure în vas și în lingură
27 martie, 05:41
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
27 martie, 04:59
Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
1
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o...
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
2
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Rețeta de ficăței de pui cu ceapă este ușor de preparat. Vei obține un preparat savuros și hrănitor, perfect pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Poți, de asemenea, să adaugi...
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
3
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Pentru că ouăle ochiuri sunt printre cele mai populare alimente pentru micul dejun, încearcă-le și preparate altfel. Îți recomandăm o rețetă de ouă prăjite în pâine. Pâinea toast feliată este cea...
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
4
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Pentru că a început postul și sunt la mare căutare rețetele de dulciuri de post, îți oferim mai jos o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și umplute...
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
5
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când...
Parteneri
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. Sunt în discuţii cu două persoane
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
fresh
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
închide