Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

S-au copt gutuile și ești în căutare de rețete savuroase pentru deliciul familiei? Îți recomandăm să încerci o rețetă de tartă Tatin cu gutui caramelizate și nuci. Este un desert de toamnă delicios, care combină aroma gutuilor cu cea a zahărului caramelizat. Iar blatul cu nuci completează armonios desertul și oferă consistența necesară.

Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci porționată
Galerie foto

Galerie foto

Tarta este delicioasă servită cu frișcă sau cu înghețată / Shutterstock

Despre tarta Tatin se știe deja că face parte din bucătăria tradițională franțuzească, apreciată și în celelalte bucătării ale lumii. Rețeta originală a fost creată la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron în anii 1880, dintr-o greșeală.

În acea vreme hotelul era administrat de două surori: Stéphanie și Caroline Tatin. Stéphanie Tatin se ocupa de bucătăria restaurantului. Într-o zi, dorind să prepare o plăcintă tradițională cu mere, a caramelizat excesiv merele în unt și zahăr.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dorind să salveze desertul a adăugat aluat deasupra merelor. A mai preparat desertul la cuptor până când s-a copt aluatul. După coacere a întors desertul invers pe platou, iar merele caramelizate au arătat spectaculos. În plus, blatul s-a siropat împrumutând aroma deosebită a gutuilor. Tarta a fost foarte apreciată de oaspeții hotelului, spre surprinderea bucătăresei.

Rețeta a devenit celebră în toată Franța, inspirându-i și pe bucătarii altor țări. Chiar dacă tarta clasică se prepară cu mere, rețeta se poate adapta și cu alte fructe, chiar și cu legume, în varianta sărată. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de tartă Tatin cu gutui caramelizate.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru început, pregătește gutuile. Spală-le, șterge-le, secționează-le în sferturi și îndepărtează cotoarele și coaja. Apoi taie-le în 3-4 felii și stropește-le cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.

Cum prepari tartă Tatin cu gutui caramelizate și nuci

Folosește o tigaie sau o cratiță cu diametrul de 28-30 cm și adaugă zahărul pe toată suprafața ei. Lasă zahărul să se caramelizeze, agitând ușor tigaia. Adaugă untul și presară pudra de scorțișoară. Amestecă cu o spatulă până când se topește untul, apoi așază feliile de gutui pe toată suprafața tigăii.

Întoarce feliile de gutui de pe o parte pe cealaltă pentru a se carameliza uniform. Când sunt frumos rumenite și înmuiate stinge focul și lasă gutuile caramelizate în tigaie să se răcească.

În acest interval de timp prepari compoziția pentru blat și pornești cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri în ele. Presară puțină sare peste albușuri apoi amestecă-le până când devin spumoase și cristaline. Adaugă treptat zahărul și continuă să amesteci până când obții o bezea fermă. Încorporează în bezea gălbenușurile, apoi făina și la final nucile măcinate fin. Amestecă ușor în timp ce încorporezi ingredientele.

Compoziția obținută întinde-o uniform peste gutuile caramelizate din tigaie. Pune tigaia în cuptorul încălzit și coace delicioasa tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

Las-o să se răcească timp de 10 minute în tigaie, apoi o poți răsturna pe un platou.

Porționeaz-o după răcirea completă. O poți savura simplă, dar va fi delicioasă servită cu frișcă, sau cu o cupă de înghețată.

Tot din categoria deserturilor de toamnă mai poți prepara și rețeta de tartă cu pere și ciocolată.

Citește și
Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci
Galerie foto

Galerie foto

Tartă cu gutui decorată cu fistic
Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci porționată
+0
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă Tatin cu pere porționată pe platou și pe farfurie, servită cu înghețată
Galerie foto
Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc
Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel porționată pe platou
Galerie foto
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Tartă cu gutui porționată
Galerie foto
Tartă cu gutui. Desert de toamnă delicios și aromat
Tartă cu gutui. Desert de toamnă delicios și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide