5 rețete cu carne de miel pe care să le încerci la masa de Paște

Carnea de miel este vedeta sărbătorii de Paște. Se poate găti în multe feluri astfel încât să fie delicioasă și să o aprecieze chiar și cei care spun de obicei că nu le place. Cu condimentele potrivite carnea de miel poate deveni preferata ta. Iată 5 rețete cu carne de miel pe care să le încerci la masa de Paște.

Coaste de miel pe un blat de lemn pentru a ilustra una dintre cele 5 rețete cu carne de miel pentru Paște
Carnea de miel este foarte versatilă și poate fi preparată în multe feluri / Shutterstock

Carnea de miel se gătește foarte ușor și este destul de versatilă. Se poate toca, poți face ragu sau gyros, se poate folosi la tocănițe, fripturi, tajine, ciorbe. Se poate servi alături de cartofi copți cu ceapă, morcovi caramelizați, orez cu șofran.

Cotlete de miel înăbușite

Cotletele de miel se fac rapid și se servesc cu mai multe garnituri de la salată verde la murături, orez, cușcuș, piure de cartofi albi sau dulci, sau de conopidă. Este una dintre acele rețete cu carne de miel care poate fi gătită în orice moment al anului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Cotlete de miel pe o farfurie gri oranmentate cu rozmarin
Cotletele cu carne de miel se pot servi cu salată sau cu garnitură de cartofi / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 cotlete mari de miel
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 4 linguri de unt, împărțit
  • 1 ceapă, tocată
  • 2 morcovi medii, curățați de coajă și tocați mărunt
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 500 ml supă de vită
  • 400 ml sos de roșii
  • 2 crenguțe de rozmarin
  • 30 ml vin roșu
  • piure de cartofi, pentru servire

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se asezonează cotletele de miel cu sare și piper. Într-un oală cu fund gros se încinge uleiul la foc mare. Apoi se adaugă carnea de miel și se gătește până devin aurii, aproximativ 4 minute pe fiecare parte. Dacă nu încap oală, se gătesc pe rând astfel încât să nu fie înghesuite. Se scot și se pun pe o farfurie. 

Într-o altă oală se topesc 2 linguri de unt la foc mediu. Se adaugă ceapa și morcovii și se gătesc până se înmoaie, 4 minute. Apoi se pune usturoiul și se lasă 1 minut, după care se adaugă pasta de roșii și se amestecă. 

Se pun supa de vită și sosul de roșii și după ce compoziția a dat în clocot se pun cotletele de miel. Se pune rozmarinul și se lasă să clocotească. Apoi vasul se acoperă și se dă la cuptor pentru 2 ore. Apoi se scoate mielul din oală și se scoate carnea de pe os. Rozmarinul se aruncă.

Se pune vinul la fiert într-o oală mică. Se lasă să clocotească, apoi se reduce focul și se lasă să fiarbă până se îngroașă, 10 minute. Se amestecă restul de 2 linguri de unt. Se servește cu piure de cartofi și cu sos de vin.

Citește și

Friptură de miel

Friptura de miel nu trebuie asezonată decât cu cimbru, rozmarin, sare, usturoi și piper. Se servește cu garnitură de cartofi sau o salată de primăvară.

Friptură de miel servită pe un tocător de lemn
Friptura de miel este unul dintre preparatele clasice de pe masa de Paște / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg pulpă de miel legată cu sfoară de măcelar
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • rozmarin proaspăt
  • cimbru proaspăt tocat
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1 kg baby cartofi, tăiați pe jumătate dacă sunt mari

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C și se pune grătarul cuptorului în treimea inferioară a cuptorului. Într-un castron mic, se amestecă usturoiul, rozmarinul, cimbrul, 1 lingură de ulei, sarea și piperul. Cu această compoziție se freacă pulpa de miel.

Cartofii se pun într-o tacă și se amestecă cu uleiul rămas, sare și piper. Carnea de miel se pune deasupra lor și se dau la cuptor la aproximativ 1 oră. Apoi se lasă să se odihnească 15 minute, se îndepărtează sfoara și se feliază friptura.

Cea mai ușoară rețetă de coaste de miel

Coastele de miel se pot servi cu legume trase la tigaie, în special, sparanghel, risotto, salată farro, cartofi copți sau salată de spanac. Este una dintre acele rețete cu carne de miel pe care o va adora toată familia.

Două coaste de miel servite pe un tocător de lemn
Coastele de miel trebuie să fie suculente / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 căței de usturoi
  • frunze proaspete de rozmarin
  • cimbru proaspăt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 8 coaste de miel
  • piper negru proaspăt măcinat
  • pătrunjel proaspăt tocat, pentru ornat
  • felii de lămâie, pentru servire

Mod de preparare

Într-un robot de bucătărie se procesează usturoiul, rozmarinul, cimbrul și sarea. Când sunt mărunțite se pune ulei de măsline și se mai procesează până compoziția are textura unei paste.

Se pun coastele de miel pe o tavă de cuptor mai adâncă și se asezonează peste tot cu sare și piper. se masează cu paste de ierburi și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 1 oră.

Între timp, se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se dă tava cu coaste de miel la cuptor și se lasă 25-30 de minute pentru rare sau mai mult dacă se vrea să fie mai bine făcute. Se scot și se lasă să se odihnească 15 minute înainte de a tăia cotletele. Se presară cu pătrunjel și se servesc cu felii de lămâie.

Tajine de miel marocan

Dacă nu ai oala specifică, tajine, poți să gătești acest fel de mâncare într-o oală tip cuptor olandez și va fi la fel de gustos.

Tajine marocan de miel servite în vase frumos colorate
Tajine de miel în stil marocan se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg pulpă de miel dezosată tăiată în bucăți
  • sare
  • 750 ml supă de pui
  • 200 g caise uscate
  • 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 1 ceapa medie, tocată
  • 4 căței de usturoi, feliați
  • 2 lingurițe de ghimbir proaspăt tocat
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 praf mic de sofran
  • 1/2 linguriță de turmeric măcinat
  • 1/2 linguriță de coriandru
  • 1/4 linguriță de cardamom măcinat
  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță de cuișoare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • coriandru proaspăt tocat, plus mai mult pentru garnitură
  • 100 g migdale prăjite mărunțite
  • frunze de mentă, pentru servire
  • cușcuș fiert, pentru servire

Mod de preparare

Într-un castron mare, se pune carnea de miel și se freacă cu 2 lingurițe de sare. Se lasă apoi să stea la temperatura camerei timp de 1 oră sau peste noapte la frigider.  

Într-o cratiță mică, la foc mediu, se pune la fiert supa de pui. Se ia de pe foc și se adaugă caisele uscate. Se lasă să stea cel puțin 15 minute. 

Într-un tajin sau cuptor olandez se încălzește uleiul la foc mediu. Se pune carnea de miel și se gătește până devine aurie, aproximativ 4 minute pe parte. Se scoate și se lasă pe o farfurie.

Se dă focul mai mic și se pune ceapa. Se gătește până se înmoaie, 5 minute. Apoi se pun usturoiul și ghimbirul și se lasă 1 minut. După aceea se adaugă pasta de roșii și se amestecă. Se pun batonul se scorțișoară, șofranul și  restul condimentelor și se mai lasă încă 1 minut.

După aceea se pun carnea de miel, caisele și supa de pui și se asezonează cu sare și pipee. Se lasă să fiarbă până compoziția clocotește, apoi se reduce focul, se acoperă vasul și se lasă să fiarbă până când mielul este fraged și lichidul scade, aproximativ 1 oră și jumătate. 

Se ia de pe foc și se pune coriandrul. Se ornează cu migdale prăjite, mentă și mai mult coriandru. Se servește peste cușcuș cald.

Cea mai bună tocană de miel

Tocană de miel aromată este cremoasă și poate fi o masă mai confortabilă când primăvara devine capricioasă și vremea este rece. Este una dintre acele rețete cu carne de miel care poate fi servită atât la prânz, cât și la cină. Încearcă și rețeta de stufat cu carne de miel.

O tocană de miel servită într-o farfurie neagră
Tocana de miel se poate servi în orice perioadă a anului / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 1 kg pulpă de miel tăiată bucăți
  • 1 ceapă tocată
  • 2 morcovi, curățați de coajă și tăiați rondele
  • 2 tulpini de țelină, tocate
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 60 g pastă de tomate
  • 1 lingură de chimen măcinat
  • 1 lingură de boia afumată
  • 1,5 l cupă de vită
  • 250 ml vin roșu 
  • 1 lingură de sos Worcestershire
  • 3 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 2 foi de dafin
  • 1 kg cartofi noi, tăiați pe jumătate
  • 1/4 c. 
  • pătrunjel proaspat tocat, pentru ornat

Mod de preparare

Se încălzește uleiul la foc mare într-un cuptor olandez mare. Se adaugă carnea de miel și se gătește pe toate părțile până se prăjește, 10 minute, lucrând în reprize dacă este necesar. Se transferă pe o farfurie. 

În aceeași oală, se călesc ceapa, morcovii și țelina până când se înmoaie, timp de 5 minute. Se asezonează cu sare și piper. Se adaugă usturoiul, pasta de roșii, chimenul și boiaua și se gătesc 2 minute. 

Apoi se aduce din nou carnea de miel în oală, se adaugă supa, vinul, sosul Worcestershire, rozmarinul și foile de dafin. Se lasă să fiarbă apoi se reduce focul. Se asezonează cu sare și piper, apoi se acoperă și se mai lasă să fiarbă încă 30 de minute. Apoi se pun cartofii și se mai lasă să fiarbă încă 30 de minute sau până când s-au fiert și aceștia. Se scot frunzele de dafin și rozmarinul și se ornează cu pătrunjel.

Citește și
CELE MAI CITITE
crostata cu gem
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
musculițele de pe fructe
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Tonkatsu
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
Burek cu carne
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani
Lasagna cu dovleac și spanac pe farfurie și în vasul de copt
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tave kosi în două recipiente așezate pe o masă
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
Galerie foto
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
06:25
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
tocană de murături prăjite
06:14
Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas Cum faci tocană de murături prăjite. Rețeta pas cu pas
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
05:30
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute) Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
șalotă
25 octombrie, 06:22
Ceapă galbenă vs. șalotă. Cum să le folosești pentru a da gust preparatelor Ceapă galbenă vs. șalotă. Cum să le folosești pentru a da gust preparatelor
ciocolata alba
25 octombrie, 05:22
Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă
Frico veneto
25 octombrie, 05:21
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
orez fiert
24 octombrie, 06:16
De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
24 octombrie, 05:58
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Amy Schumer a trecut printr-o transformare neașteptată, după ce a slăbit dramatic: Trebuie să fii sinceră cu publicul tău
Amy Schumer a trecut printr-o transformare neașteptată, după ce a slăbit dramatic: „Trebuie să fii sinceră cu publicul tău”
Amy Schumer a trecut printr-o transformare neașteptată, după ce a slăbit dramatic: „Trebuie să fii sinceră cu publicul tău”
Destinaţia inedită pentru care turiştii plătesc 800 de lei pe noapte. Peisajul te lasă fără cuvinte
Destinaţia inedită pentru care turiştii plătesc 800 de lei pe noapte. Peisajul te lasă fără cuvinte
Destinaţia inedită pentru care turiştii plătesc 800 de lei pe noapte. Peisajul te lasă fără cuvinte
Gigi Becali, dezvăluire incredibilă despre sfințirea Catedralei Neamului. Fără precedent
Gigi Becali, dezvăluire incredibilă despre sfințirea Catedralei Neamului. Fără precedent
Gigi Becali, dezvăluire incredibilă despre sfințirea Catedralei Neamului. Fără precedent
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cu ce se ocupă tatăl lui Emil Rengle și ce spune despre fiul lui când se întâlnește cu oamenii. Ce relație au în prezent ei
Cum vorbește Can Yaman limba spaniolă. Actorul urmează să joace într-un nou serial romantic
Cum vorbește Can Yaman limba spaniolă. Actorul urmează să joace într-un nou serial romantic
Cum vorbește Can Yaman limba spaniolă. Actorul urmează să joace într-un nou serial romantic
Avertisment urgent emis de Microsoft pentru milioane de utilizatori. De ce sunt vulnerabili în fața atacurilor hackerilor
Avertisment urgent emis de Microsoft pentru milioane de utilizatori. De ce sunt vulnerabili în fața atacurilor hackerilor
Avertisment urgent emis de Microsoft pentru milioane de utilizatori. De ce sunt vulnerabili în fața atacurilor hackerilor
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți divorțează de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Callum Turner a vorbit despre relația sa cu Dua Lipa, spunând că este cea mai frumoasă femeie din lume
Callum Turner a vorbit despre relația sa cu Dua Lipa, spunând că este „cea mai frumoasă femeie din lume”
Callum Turner a vorbit despre relația sa cu Dua Lipa, spunând că este „cea mai frumoasă femeie din lume”
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
fresh
Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă

Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă

Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă

Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor

Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor

De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți

De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți

Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză

Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză

Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă

Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă
închide