5 rețete cu carne de miel pe care să le încerci la masa de Paște
Carnea de miel este vedeta sărbătorii de Paște. Se poate găti în multe feluri astfel încât să fie delicioasă și să o aprecieze chiar și cei care spun de obicei că nu le place. Cu condimentele potrivite carnea de miel poate deveni preferata ta. Iată 5 rețete cu carne de miel pe care să le încerci la masa de Paște.
Carnea de miel se gătește foarte ușor și este destul de versatilă. Se poate toca, poți face ragu sau gyros, se poate folosi la tocănițe, fripturi, tajine, ciorbe. Se poate servi alături de cartofi copți cu ceapă, morcovi caramelizați, orez cu șofran.
Cotlete de miel înăbușite
Cotletele de miel se fac rapid și se servesc cu mai multe garnituri de la salată verde la murături, orez, cușcuș, piure de cartofi albi sau dulci, sau de conopidă. Este una dintre acele rețete cu carne de miel care poate fi gătită în orice moment al anului.
Ingrediente
- 4 cotlete mari de miel
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 4 linguri de unt, împărțit
- 1 ceapă, tocată
- 2 morcovi medii, curățați de coajă și tocați mărunt
- 3 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri de pastă de tomate
- 500 ml supă de vită
- 400 ml sos de roșii
- 2 crenguțe de rozmarin
- 30 ml vin roșu
- piure de cartofi, pentru servire
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se asezonează cotletele de miel cu sare și piper. Într-un oală cu fund gros se încinge uleiul la foc mare. Apoi se adaugă carnea de miel și se gătește până devin aurii, aproximativ 4 minute pe fiecare parte. Dacă nu încap oală, se gătesc pe rând astfel încât să nu fie înghesuite. Se scot și se pun pe o farfurie.
Într-o altă oală se topesc 2 linguri de unt la foc mediu. Se adaugă ceapa și morcovii și se gătesc până se înmoaie, 4 minute. Apoi se pune usturoiul și se lasă 1 minut, după care se adaugă pasta de roșii și se amestecă.
Se pun supa de vită și sosul de roșii și după ce compoziția a dat în clocot se pun cotletele de miel. Se pune rozmarinul și se lasă să clocotească. Apoi vasul se acoperă și se dă la cuptor pentru 2 ore. Apoi se scoate mielul din oală și se scoate carnea de pe os. Rozmarinul se aruncă.
Se pune vinul la fiert într-o oală mică. Se lasă să clocotească, apoi se reduce focul și se lasă să fiarbă până se îngroașă, 10 minute. Se amestecă restul de 2 linguri de unt. Se servește cu piure de cartofi și cu sos de vin.
Friptură de miel
Friptura de miel nu trebuie asezonată decât cu cimbru, rozmarin, sare, usturoi și piper. Se servește cu garnitură de cartofi sau o salată de primăvară.
Ingrediente
- 1 kg pulpă de miel legată cu sfoară de măcelar
- 4 căței de usturoi, tocați
- rozmarin proaspăt
- cimbru proaspăt tocat
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 1 kg baby cartofi, tăiați pe jumătate dacă sunt mari
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C și se pune grătarul cuptorului în treimea inferioară a cuptorului. Într-un castron mic, se amestecă usturoiul, rozmarinul, cimbrul, 1 lingură de ulei, sarea și piperul. Cu această compoziție se freacă pulpa de miel.
Cartofii se pun într-o tacă și se amestecă cu uleiul rămas, sare și piper. Carnea de miel se pune deasupra lor și se dau la cuptor la aproximativ 1 oră. Apoi se lasă să se odihnească 15 minute, se îndepărtează sfoara și se feliază friptura.
Cea mai ușoară rețetă de coaste de miel
Coastele de miel se pot servi cu legume trase la tigaie, în special, sparanghel, risotto, salată farro, cartofi copți sau salată de spanac. Este una dintre acele rețete cu carne de miel pe care o va adora toată familia.
Ingrediente
- 3 căței de usturoi
- frunze proaspete de rozmarin
- cimbru proaspăt
- 1/2 linguriță de sare
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 8 coaste de miel
- piper negru proaspăt măcinat
- pătrunjel proaspăt tocat, pentru ornat
- felii de lămâie, pentru servire
Mod de preparare
Într-un robot de bucătărie se procesează usturoiul, rozmarinul, cimbrul și sarea. Când sunt mărunțite se pune ulei de măsline și se mai procesează până compoziția are textura unei paste.
Se pun coastele de miel pe o tavă de cuptor mai adâncă și se asezonează peste tot cu sare și piper. se masează cu paste de ierburi și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 1 oră.
Între timp, se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se dă tava cu coaste de miel la cuptor și se lasă 25-30 de minute pentru rare sau mai mult dacă se vrea să fie mai bine făcute. Se scot și se lasă să se odihnească 15 minute înainte de a tăia cotletele. Se presară cu pătrunjel și se servesc cu felii de lămâie.
Tajine de miel marocan
Dacă nu ai oala specifică, tajine, poți să gătești acest fel de mâncare într-o oală tip cuptor olandez și va fi la fel de gustos.
Ingrediente
- 1 kg pulpă de miel dezosată tăiată în bucăți
- sare
- 750 ml supă de pui
- 200 g caise uscate
- 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 1 ceapa medie, tocată
- 4 căței de usturoi, feliați
- 2 lingurițe de ghimbir proaspăt tocat
- 2 linguri de pastă de tomate
- 1 baton de scorțișoară
- 1 praf mic de sofran
- 1/2 linguriță de turmeric măcinat
- 1/2 linguriță de coriandru
- 1/4 linguriță de cardamom măcinat
- 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
- 1/4 linguriță de cuișoare
- piper negru proaspăt măcinat
- coriandru proaspăt tocat, plus mai mult pentru garnitură
- 100 g migdale prăjite mărunțite
- frunze de mentă, pentru servire
- cușcuș fiert, pentru servire
Mod de preparare
Într-un castron mare, se pune carnea de miel și se freacă cu 2 lingurițe de sare. Se lasă apoi să stea la temperatura camerei timp de 1 oră sau peste noapte la frigider.
Într-o cratiță mică, la foc mediu, se pune la fiert supa de pui. Se ia de pe foc și se adaugă caisele uscate. Se lasă să stea cel puțin 15 minute.
Într-un tajin sau cuptor olandez se încălzește uleiul la foc mediu. Se pune carnea de miel și se gătește până devine aurie, aproximativ 4 minute pe parte. Se scoate și se lasă pe o farfurie.
Se dă focul mai mic și se pune ceapa. Se gătește până se înmoaie, 5 minute. Apoi se pun usturoiul și ghimbirul și se lasă 1 minut. După aceea se adaugă pasta de roșii și se amestecă. Se pun batonul se scorțișoară, șofranul și restul condimentelor și se mai lasă încă 1 minut.
După aceea se pun carnea de miel, caisele și supa de pui și se asezonează cu sare și pipee. Se lasă să fiarbă până compoziția clocotește, apoi se reduce focul, se acoperă vasul și se lasă să fiarbă până când mielul este fraged și lichidul scade, aproximativ 1 oră și jumătate.
Se ia de pe foc și se pune coriandrul. Se ornează cu migdale prăjite, mentă și mai mult coriandru. Se servește peste cușcuș cald.
Cea mai bună tocană de miel
Tocană de miel aromată este cremoasă și poate fi o masă mai confortabilă când primăvara devine capricioasă și vremea este rece. Este una dintre acele rețete cu carne de miel care poate fi servită atât la prânz, cât și la cină. Încearcă și rețeta de stufat cu carne de miel.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei vegetal
- 1 kg pulpă de miel tăiată bucăți
- 1 ceapă tocată
- 2 morcovi, curățați de coajă și tăiați rondele
- 2 tulpini de țelină, tocate
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 3 căței de usturoi, tocați
- 60 g pastă de tomate
- 1 lingură de chimen măcinat
- 1 lingură de boia afumată
- 1,5 l cupă de vită
- 250 ml vin roșu
- 1 lingură de sos Worcestershire
- 3 crenguțe de rozmarin proaspăt
- 2 foi de dafin
- 1 kg cartofi noi, tăiați pe jumătate
- 1/4 c.
- pătrunjel proaspat tocat, pentru ornat
Mod de preparare
Se încălzește uleiul la foc mare într-un cuptor olandez mare. Se adaugă carnea de miel și se gătește pe toate părțile până se prăjește, 10 minute, lucrând în reprize dacă este necesar. Se transferă pe o farfurie.
În aceeași oală, se călesc ceapa, morcovii și țelina până când se înmoaie, timp de 5 minute. Se asezonează cu sare și piper. Se adaugă usturoiul, pasta de roșii, chimenul și boiaua și se gătesc 2 minute.
Apoi se aduce din nou carnea de miel în oală, se adaugă supa, vinul, sosul Worcestershire, rozmarinul și foile de dafin. Se lasă să fiarbă apoi se reduce focul. Se asezonează cu sare și piper, apoi se acoperă și se mai lasă să fiarbă încă 30 de minute. Apoi se pun cartofii și se mai lasă să fiarbă încă 30 de minute sau până când s-au fiert și aceștia. Se scot frunzele de dafin și rozmarinul și se ornează cu pătrunjel.