5 rețete cu carne de miel pe care să le încerci la masa de Paște

Carnea de miel este vedeta sărbătorii de Paște. Se poate găti în multe feluri astfel încât să fie delicioasă și să o aprecieze chiar și cei care spun de obicei că nu le place. Cu condimentele potrivite carnea de miel poate deveni preferata ta. Iată 5 rețete cu carne de miel pe care să le încerci la masa de Paște.

Coaste de miel pe un blat de lemn pentru a ilustra una dintre cele 5 rețete cu carne de miel pentru Paște
Carnea de miel este foarte versatilă și poate fi preparată în multe feluri / Shutterstock

Carnea de miel se gătește foarte ușor și este destul de versatilă. Se poate toca, poți face ragu sau gyros, se poate folosi la tocănițe, fripturi, tajine, ciorbe. Se poate servi alături de cartofi copți cu ceapă, morcovi caramelizați, orez cu șofran.

Cotlete de miel înăbușite

Cotletele de miel se fac rapid și se servesc cu mai multe garnituri de la salată verde la murături, orez, cușcuș, piure de cartofi albi sau dulci, sau de conopidă. Este una dintre acele rețete cu carne de miel care poate fi gătită în orice moment al anului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Cotlete de miel pe o farfurie gri oranmentate cu rozmarin
Cotletele cu carne de miel se pot servi cu salată sau cu garnitură de cartofi / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 cotlete mari de miel
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 4 linguri de unt, împărțit
  • 1 ceapă, tocată
  • 2 morcovi medii, curățați de coajă și tocați mărunt
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 500 ml supă de vită
  • 400 ml sos de roșii
  • 2 crenguțe de rozmarin
  • 30 ml vin roșu
  • piure de cartofi, pentru servire

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se asezonează cotletele de miel cu sare și piper. Într-un oală cu fund gros se încinge uleiul la foc mare. Apoi se adaugă carnea de miel și se gătește până devin aurii, aproximativ 4 minute pe fiecare parte. Dacă nu încap oală, se gătesc pe rând astfel încât să nu fie înghesuite. Se scot și se pun pe o farfurie. 

Într-o altă oală se topesc 2 linguri de unt la foc mediu. Se adaugă ceapa și morcovii și se gătesc până se înmoaie, 4 minute. Apoi se pune usturoiul și se lasă 1 minut, după care se adaugă pasta de roșii și se amestecă. 

Se pun supa de vită și sosul de roșii și după ce compoziția a dat în clocot se pun cotletele de miel. Se pune rozmarinul și se lasă să clocotească. Apoi vasul se acoperă și se dă la cuptor pentru 2 ore. Apoi se scoate mielul din oală și se scoate carnea de pe os. Rozmarinul se aruncă.

Se pune vinul la fiert într-o oală mică. Se lasă să clocotească, apoi se reduce focul și se lasă să fiarbă până se îngroașă, 10 minute. Se amestecă restul de 2 linguri de unt. Se servește cu piure de cartofi și cu sos de vin.

Citește și

Friptură de miel

Friptura de miel nu trebuie asezonată decât cu cimbru, rozmarin, sare, usturoi și piper. Se servește cu garnitură de cartofi sau o salată de primăvară.

Friptură de miel servită pe un tocător de lemn
Friptura de miel este unul dintre preparatele clasice de pe masa de Paște / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg pulpă de miel legată cu sfoară de măcelar
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • rozmarin proaspăt
  • cimbru proaspăt tocat
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1 kg baby cartofi, tăiați pe jumătate dacă sunt mari

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C și se pune grătarul cuptorului în treimea inferioară a cuptorului. Într-un castron mic, se amestecă usturoiul, rozmarinul, cimbrul, 1 lingură de ulei, sarea și piperul. Cu această compoziție se freacă pulpa de miel.

Cartofii se pun într-o tacă și se amestecă cu uleiul rămas, sare și piper. Carnea de miel se pune deasupra lor și se dau la cuptor la aproximativ 1 oră. Apoi se lasă să se odihnească 15 minute, se îndepărtează sfoara și se feliază friptura.

Cea mai ușoară rețetă de coaste de miel

Coastele de miel se pot servi cu legume trase la tigaie, în special, sparanghel, risotto, salată farro, cartofi copți sau salată de spanac. Este una dintre acele rețete cu carne de miel pe care o va adora toată familia.

Două coaste de miel servite pe un tocător de lemn
Coastele de miel trebuie să fie suculente / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 căței de usturoi
  • frunze proaspete de rozmarin
  • cimbru proaspăt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 8 coaste de miel
  • piper negru proaspăt măcinat
  • pătrunjel proaspăt tocat, pentru ornat
  • felii de lămâie, pentru servire

Mod de preparare

Într-un robot de bucătărie se procesează usturoiul, rozmarinul, cimbrul și sarea. Când sunt mărunțite se pune ulei de măsline și se mai procesează până compoziția are textura unei paste.

Se pun coastele de miel pe o tavă de cuptor mai adâncă și se asezonează peste tot cu sare și piper. se masează cu paste de ierburi și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 1 oră.

Între timp, se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se dă tava cu coaste de miel la cuptor și se lasă 25-30 de minute pentru rare sau mai mult dacă se vrea să fie mai bine făcute. Se scot și se lasă să se odihnească 15 minute înainte de a tăia cotletele. Se presară cu pătrunjel și se servesc cu felii de lămâie.

Tajine de miel marocan

Dacă nu ai oala specifică, tajine, poți să gătești acest fel de mâncare într-o oală tip cuptor olandez și va fi la fel de gustos.

Tajine marocan de miel servite în vase frumos colorate
Tajine de miel în stil marocan se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg pulpă de miel dezosată tăiată în bucăți
  • sare
  • 750 ml supă de pui
  • 200 g caise uscate
  • 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 1 ceapa medie, tocată
  • 4 căței de usturoi, feliați
  • 2 lingurițe de ghimbir proaspăt tocat
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 praf mic de sofran
  • 1/2 linguriță de turmeric măcinat
  • 1/2 linguriță de coriandru
  • 1/4 linguriță de cardamom măcinat
  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță de cuișoare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • coriandru proaspăt tocat, plus mai mult pentru garnitură
  • 100 g migdale prăjite mărunțite
  • frunze de mentă, pentru servire
  • cușcuș fiert, pentru servire

Mod de preparare

Într-un castron mare, se pune carnea de miel și se freacă cu 2 lingurițe de sare. Se lasă apoi să stea la temperatura camerei timp de 1 oră sau peste noapte la frigider.  

Într-o cratiță mică, la foc mediu, se pune la fiert supa de pui. Se ia de pe foc și se adaugă caisele uscate. Se lasă să stea cel puțin 15 minute. 

Într-un tajin sau cuptor olandez se încălzește uleiul la foc mediu. Se pune carnea de miel și se gătește până devine aurie, aproximativ 4 minute pe parte. Se scoate și se lasă pe o farfurie.

Se dă focul mai mic și se pune ceapa. Se gătește până se înmoaie, 5 minute. Apoi se pun usturoiul și ghimbirul și se lasă 1 minut. După aceea se adaugă pasta de roșii și se amestecă. Se pun batonul se scorțișoară, șofranul și  restul condimentelor și se mai lasă încă 1 minut.

După aceea se pun carnea de miel, caisele și supa de pui și se asezonează cu sare și pipee. Se lasă să fiarbă până compoziția clocotește, apoi se reduce focul, se acoperă vasul și se lasă să fiarbă până când mielul este fraged și lichidul scade, aproximativ 1 oră și jumătate. 

Se ia de pe foc și se pune coriandrul. Se ornează cu migdale prăjite, mentă și mai mult coriandru. Se servește peste cușcuș cald.

Cea mai bună tocană de miel

Tocană de miel aromată este cremoasă și poate fi o masă mai confortabilă când primăvara devine capricioasă și vremea este rece. Este una dintre acele rețete cu carne de miel care poate fi servită atât la prânz, cât și la cină. Încearcă și rețeta de stufat cu carne de miel.

O tocană de miel servită într-o farfurie neagră
Tocana de miel se poate servi în orice perioadă a anului / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 1 kg pulpă de miel tăiată bucăți
  • 1 ceapă tocată
  • 2 morcovi, curățați de coajă și tăiați rondele
  • 2 tulpini de țelină, tocate
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 60 g pastă de tomate
  • 1 lingură de chimen măcinat
  • 1 lingură de boia afumată
  • 1,5 l cupă de vită
  • 250 ml vin roșu 
  • 1 lingură de sos Worcestershire
  • 3 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 2 foi de dafin
  • 1 kg cartofi noi, tăiați pe jumătate
  • 1/4 c. 
  • pătrunjel proaspat tocat, pentru ornat

Mod de preparare

Se încălzește uleiul la foc mare într-un cuptor olandez mare. Se adaugă carnea de miel și se gătește pe toate părțile până se prăjește, 10 minute, lucrând în reprize dacă este necesar. Se transferă pe o farfurie. 

În aceeași oală, se călesc ceapa, morcovii și țelina până când se înmoaie, timp de 5 minute. Se asezonează cu sare și piper. Se adaugă usturoiul, pasta de roșii, chimenul și boiaua și se gătesc 2 minute. 

Apoi se aduce din nou carnea de miel în oală, se adaugă supa, vinul, sosul Worcestershire, rozmarinul și foile de dafin. Se lasă să fiarbă apoi se reduce focul. Se asezonează cu sare și piper, apoi se acoperă și se mai lasă să fiarbă încă 30 de minute. Apoi se pun cartofii și se mai lasă să fiarbă încă 30 de minute sau până când s-au fiert și aceștia. Se scot frunzele de dafin și rozmarinul și se ornează cu pătrunjel.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tave kosi în două recipiente așezate pe o masă
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
Galerie foto
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
19 august, 06:10
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
19 august, 05:20
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
macrou în stil spaniol
18 august, 05:35
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
18 august, 05:27
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
17 august, 05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
17 august, 05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce personaj din serialul Wednesday ești, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ce personaj din serialul Wednesday ești, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ce personaj din serialul Wednesday ești, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Cât costă şi de unde poate fi cumpărat sacoul purtat de Zelenski la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
Cât costă şi de unde poate fi cumpărat sacoul purtat de Zelenski la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
Cât costă şi de unde poate fi cumpărat sacoul purtat de Zelenski la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
Cum a putut fi numit de presă milionarul celebru care a avut o aventură timp de 8 ani cu soţia fratelui său!
Cum a putut fi numit de presă milionarul celebru care a avut o aventură timp de 8 ani cu soţia fratelui său!
Cum a putut fi numit de presă milionarul celebru care a avut o aventură timp de 8 ani cu soţia fratelui său!
Ella și Teo de la Insula Iubirii au petrecut noaptea împreună și au uitat de camerele de filmat! Ce s-a întâmplat
Ella și Teo de la Insula Iubirii au petrecut noaptea împreună și au uitat de camerele de filmat! Ce s-a întâmplat
Ella și Teo de la Insula Iubirii au petrecut noaptea împreună și au uitat de camerele de filmat! Ce s-a întâmplat
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Salată de vinete cu iaurt și usturoi
Salată de vinete cu iaurt și usturoi
Salată de vinete cu iaurt și usturoi
Modalități de ameliorare a “sindromului copilului grăbit. Ce spun specialiștii
Modalități de ameliorare a “sindromului copilului grăbit”. Ce spun specialiștii
Modalități de ameliorare a “sindromului copilului grăbit”. Ce spun specialiștii
Taylor Swift a dezvăluit data de lansare a noului său album, The Life Of A Showgirl. Discul conține 12 piese
Taylor Swift a dezvăluit data de lansare a noului său album, „The Life Of A Showgirl”. Discul conține 12 piese
Taylor Swift a dezvăluit data de lansare a noului său album, „The Life Of A Showgirl”. Discul conține 12 piese
Primele semne de menopauză. Pot să apară cu mulți ani înainte de încetarea menstruației
Primele semne de menopauză. Pot să apară cu mulți ani înainte de încetarea menstruației
Primele semne de menopauză. Pot să apară cu mulți ani înainte de încetarea menstruației
fresh
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă

Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă

Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă

Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci

Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci

Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță

Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță

Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie

Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
închide