Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Sfaturile oferite de Chef Roxana Blenche
Într-un nou episod al emisiunii BeautiFood, Chef Roxana Blenche le-a prezentat pasionaților de gastronomie câteva tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Descoperă și tu cum arată legumele tăiate julien sau cum le poți toca brunoise.
Legumele se taie diferit în funcție de textură și de mâncarea pentru care sunt pregătite. Printre primele lucruri pe care un bucătar trebuie să le învețe, atunci când decide să își construiască o carieră în acest domeniu, se numără tipurile de tăieturi.
Roxana Blenche a dezvăluit pas cu pas ce tehnici de tăiere a legumelor există și care sunt pașii de urmat pentru a toca alimentele în forma dorită, în cadrul show-ului BeautiFood, disponibil în AntenaPLAY.
Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie
Înainte de a învăța cum să tai legumele într-o anumită formă, este important să exersezi modul în care manevrezi cuțitul. Conform Roxanei Blenche, „degetul nu se ține niciodată pe lama cuțitului, vârful acestuia se așază pe blatul de lucru, iar mișcarea de tăiere este una de du-te, vino”, adică urmărește direcția față-spate.
Descoperă care sunt cele mai populare tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie, prezentate de una dintre cele mai îndrăgite concurente din sezonul 8 al emisiunii Chefi La Cuțite. Pentru această demonstrație, Roxana Blenche a ales să folosească morcovi, țelină, cartofi, ardei iute și ceapă albă.
Julienne
Această tăietură este una fină, iar rezultatul final este asemănător bețelor de chibrit. Folosind această tehnică, legumele, în cazul de față morcovul, sunt tăiate în felii subțiri, pe care le poți adăuga apoi în salate sau alte preparate preferate. Pentru această tehnică, Roxana Blenche îți recomandă să tai morcovul în trei părți egale, grosimea ideală fiind de 2 milimetri și lungimea de 6-7 centimetri.
Brunoise
Tehnica de tăiere brunoise se realizează pornind de la legume tăiate julienne și este cea mai fină tăietură sub formă de cub. Dimensiunea legumelor tăiate în această manieră este de 2/2 milimetri. Taie mai întâi morcovul julien, întoarce fâșiile și mai taie o dată, pe lățime pentru a obține forma dorită.
Chef Blenche subliniază faptul că există și tăieturi fine julienne și brunoise. Te întrebi probabil cum poți obține acest rezultat? Ia o fâșie de morcov și taie-o mult, mult mai subțire. Atât pe lățime, cât și pe lungime. Urmează apoi pașii specificați anterior, iar rezultatul va fi cel scontat.
Rondele
Aceasta este poate cea mai simplă tehnică de tăiat legumele și cea mai populară în rândul pasionaților de gătit. Primul lucru pe care îl înveți atunci când intri în bucătărie este să tai rondele. Fie de morcov, fie de ceapă, rondelele sunt folosite la aproape toate tipurile de preparate.
Cuburi
Această tehnică este asemănătoare cu tehnica brunoise, singura diferență fiind reprezentată de dimensiune. Cuburile rezultate prin tăierea legumelor pot fi de dimensiuni mari, medii sau mici. Cuburile mari măsoară pâna la 5/5 milimetri, cele medii au aproximativ 3/3 milimetri, iar cele mici intră la categoria brunoise și fine brunoise.
Pentru a tăia morvocul cuburi, taie-i mai întâi una dintră părțile laterale. Vei obține astfel o bază, iar bucata de morcov va avea mai multă stabilitate pe tocător. Apoi, continuă să tai toate părțile laterale. După ce ai finalizat aceast proces, taie cuburile în funcție de preferințe și de forma dorită.
Țărănească
Această tehnică presupune tăierea bucăților de morcov în felii mai grosuțe. Tăietura țărănească este ideală pentru consumul morcovului crud sau pentru fierberea și pregătirea lui pentru salată de boeuf ori pentru gratinare.
Tăietura țărănească este cunoscută în toate bucătăriile lumii sub această denumire. Tot ce trebuie să faci este să tai morcovul în două jumătăți, longitudinal și apoi continuă procesul de tăiere.
Jardiniere
Atunci când vrei să tragi în tigaie legumele, dar nu ai idee cum le poți taia pentru a începe procesul de gătire, poți apela cu încrede la tehnica de tăiere jardiniere.
Revenind la morcov, taie felii de morcov ceva mai groase, pe care ulterior le porționezi sub formă de bastonașe cu o grosime de 3/3 milimetri și o lungime de 2 centimetri.
Tehnici de tăiere a cepei
Datorită texturii sale, ceapa poate fi tăiata doar julienne, brunoise și peștișori. Aceasta din urmă este o tehnică de tăiere care are o denumire populară, pe care chefii evită să o utilizeze în bucătărie, spune Roxana Blenche.
Secretul este să fixezi ceapa cu degetul mare de la mâna cu care o ții, ca să nu-ți alunece și să nu te tai. Astfel îți vor ieși bine feliile de ceapă tăiată julienne.
Pentru tăietura brunoise, ai nevoie de un cuțit cu lama foarte subțire. Feliile de ceapă nu se taie complet, pentru a evita destrămarea alimentului. Taie ceapa pe lățime, dar cu grijă să nu ajungi cu tăietura până în capăt. Apoi, cu ajutorul unui cuțit mare, taie ceapa în bucățele fine.
Dacă ești novice în bucătărie, sunt șanse mari ca aceste tăieturi să nu îți iasă din prima. Nu te demoraliza și continuă să exersezi. Nimeni nu s-a născut învățat.
În materialul VIDEO de mai jos, Roxana Blenche îți explică pas cu pas cum să realizezi tăierea legumelor precum un maestru bucătar.
Cum se caramelizează morcovii
Morcovii caramelizați sunt delicioși ca garnitură pentru fripturi fragede și condimentate. În plus, pot fi savurați și de persoanele vegetariene sau de cele care țin post dacă sunt trași în tigaie în ulei vegetal, nu în unt.
Pentru a începe procesul de preparare termică, pune într-o tigaie puțin unt. După ce acesta s-a topit, pune cuburile de morcov și bucățile tăiate jardiniere. Adaugă un praf de sare și puțin zahăr.
În acest punct, ai la dispoziție două variante: fie continui caramelizarea în cuptor, fie lași în continuare tigaia pe aragaz.
Dacă optezi pentru varianta mai complexă de gătire, pune hârtie de copt în tigaie și dă-o să se gătească timp de 10-15 minute, în cuptor.
În cazul în care nu ai prea mult timp la dispoziție, alege varianta rapidă, aceea de a carameliza morcovul în tigaie. După ce ai pus totul în tigaie, las-o pe foc până când morcovul capătă o culoare mai intensă.
Poți să caramelizezi în aceeași manieră țelină sau sfeclă.
Tăieturile sunt importante chiar și în salatele de fructe. Descoperă modul inedit în care Chef Roxana Blenche pregătește acest desert răcoros și aromat.