Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Sfaturile oferite de Chef Roxana Blenche

Fără coacere

Într-un nou episod al emisiunii BeautiFood, Chef Roxana Blenche le-a prezentat pasionaților de gastronomie câteva tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Descoperă și tu cum arată legumele tăiate julien sau cum le poți toca brunoise.

Publicat: 18 iulie 2022, 14:21 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:07
Înainte de a învăța cum să tai legumele într-o anumită formă, este important să exersezi modul în care manevrezi cuțitul / Shutterstock

Legumele se taie diferit în funcție de textură și de mâncarea pentru care sunt pregătite. Printre primele lucruri pe care un bucătar trebuie să le învețe, atunci când decide să își construiască o carieră în acest domeniu, se numără tipurile de tăieturi.

Roxana Blenche a dezvăluit pas cu pas ce tehnici de tăiere a legumelor există și care sunt pașii de urmat pentru a toca alimentele în forma dorită, în cadrul show-ului BeautiFood, disponibil în AntenaPLAY.

Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie

Înainte de a învăța cum să tai legumele într-o anumită formă, este important să exersezi modul în care manevrezi cuțitul. Conform Roxanei Blenche, „degetul nu se ține niciodată pe lama cuțitului, vârful acestuia se așază pe blatul de lucru, iar mișcarea de tăiere este una de du-te, vino”, adică urmărește direcția față-spate.

Descoperă care sunt cele mai populare tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie, prezentate de una dintre cele mai îndrăgite concurente din sezonul 8 al emisiunii Chefi La Cuțite. Pentru această demonstrație, Roxana Blenche a ales să folosească morcovi, țelină, cartofi, ardei iute și ceapă albă. 

Julienne

Această tăietură este una fină, iar rezultatul final este asemănător bețelor de chibrit. Folosind această tehnică, legumele, în cazul de față morcovul, sunt tăiate în felii subțiri, pe care le poți adăuga apoi în salate sau alte preparate preferate. Pentru această tehnică, Roxana Blenche îți recomandă să tai morcovul în trei părți egale, grosimea ideală fiind de 2 milimetri și lungimea de 6-7 centimetri.

Grosimea ideală a fâșiilor de morcov e de 2 milimetri grosime și 6-7 centimetri lungime / Shutterstock

Brunoise

Tehnica de tăiere brunoise se realizează pornind de la legume tăiate julienne și este cea mai fină tăietură sub formă de cub. Dimensiunea legumelor tăiate în această manieră este de 2/2 milimetri. Taie mai întâi morcovul julien, întoarce fâșiile și mai taie o dată, pe lățime pentru a obține forma dorită.

Chef Blenche subliniază faptul că există și tăieturi fine julienne și brunoise. Te întrebi probabil cum poți obține acest rezultat? Ia o fâșie de morcov și taie-o mult, mult mai subțire. Atât pe lățime, cât și pe lungime. Urmează apoi pașii specificați anterior, iar rezultatul va fi cel scontat.

Dimensiunea legumelor tăiate în această manieră este de 2/2 milimetri / Shutterstock

Rondele

Aceasta este poate cea mai simplă tehnică de tăiat legumele și cea mai populară în rândul pasionaților de gătit. Primul lucru pe care îl înveți atunci când intri în bucătărie este să tai rondele. Fie de morcov, fie de ceapă, rondelele sunt folosite la aproape toate tipurile de preparate.

Rondelele de legume sunt folosite la aproape toate tipurile de preparate / Shutterstock

Cuburi

Această tehnică este asemănătoare cu tehnica brunoise, singura diferență fiind reprezentată de dimensiune. Cuburile rezultate prin tăierea legumelor pot fi de dimensiuni mari, medii sau mici. Cuburile mari măsoară pâna la 5/5 milimetri, cele medii au aproximativ 3/3 milimetri, iar cele mici intră la categoria brunoise și fine brunoise.

Pentru a tăia morvocul cuburi, taie-i mai întâi una dintră părțile laterale. Vei obține astfel o bază, iar bucata de morcov va avea mai multă stabilitate pe tocător. Apoi, continuă să tai toate părțile laterale. După ce ai finalizat aceast proces, taie cuburile în funcție de preferințe și de forma dorită.

Cuburile mari măsoară pâna la 5/5 milimetri, cele medii au aproximativ 3/3 milimetri, iar cele mici intră la categoria brunoise și fine brunoise / Shutterstock

Țărănească

Această tehnică presupune tăierea bucăților de morcov în felii mai grosuțe. Tăietura țărănească este ideală pentru consumul morcovului crud sau pentru fierberea și pregătirea lui pentru salată de boeuf ori pentru gratinare.

Tăietura țărănească este cunoscută în toate bucătăriile lumii sub această denumire. Tot ce trebuie să faci este să tai morcovul în două jumătăți, longitudinal și apoi continuă procesul de tăiere.

Tăietura țătănească ideală pentru consumul morcovului crud sau pentru fierberea și pregătirea lui pentru salată de boeuf sau gratinare / Shutterstock

Jardiniere

Atunci când vrei să tragi în tigaie legumele, dar nu ai idee cum le poți taia pentru a începe procesul de gătire, poți apela cu încrede la tehnica de tăiere jardiniere.

Revenind la morcov, taie felii de morcov ceva mai groase, pe care ulterior le porționezi sub formă de bastonașe cu o grosime de 3/3 milimetri și o lungime de 2 centimetri.

Folosind tehnica jardiniere, morcovul trebuie să aibă la final formă de bastonașe cu o grosime de 3/3 milimetri și o lungime de 2 centimetri / Shutterstock

Tehnici de tăiere a cepei

Datorită texturii sale, ceapa poate fi tăiata doar julienne, brunoise și peștișori. Aceasta din urmă este o tehnică de tăiere care are o denumire populară, pe care chefii evită să o utilizeze în bucătărie, spune Roxana Blenche.

Secretul este să fixezi ceapa cu degetul mare de la mâna cu care o ții, ca să nu-ți alunece și să nu te tai. Astfel îți vor ieși bine feliile de ceapă tăiată julienne.

Pentru tăietura brunoise, ai nevoie de un cuțit cu lama foarte subțire. Feliile de ceapă nu se taie complet, pentru a evita destrămarea alimentului. Taie ceapa pe lățime, dar cu grijă să nu ajungi cu tăietura până în capăt. Apoi, cu ajutorul unui cuțit mare, taie ceapa în bucățele fine.

Secretul este să fixezi ceapa cu degetul mare de la mâna cu care o ții, ca să nu-ți alunece și să nu te tai / Shutterstock

Dacă ești novice în bucătărie, sunt șanse mari ca aceste tăieturi să nu îți iasă din prima. Nu te demoraliza și continuă să exersezi. Nimeni nu s-a născut învățat.

În materialul VIDEO de mai jos, Roxana Blenche îți explică pas cu pas cum să realizezi tăierea legumelor precum un maestru bucătar.

Cum se caramelizează morcovii

Morcovii caramelizați sunt delicioși ca garnitură pentru fripturi fragede și condimentate. În plus, pot fi savurați și de persoanele vegetariene sau de cele care țin post dacă sunt trași în tigaie în ulei vegetal, nu în unt.

Pentru a începe procesul de preparare termică, pune într-o tigaie puțin unt. După ce acesta s-a topit, pune cuburile de morcov și bucățile tăiate jardiniere. Adaugă un praf de sare și puțin zahăr.

În acest punct, ai la dispoziție două variante: fie continui caramelizarea în cuptor, fie lași în continuare tigaia pe aragaz.

Dacă optezi pentru varianta mai complexă de gătire, pune hârtie de copt în tigaie și dă-o să se gătească timp de 10-15 minute, în cuptor.

În cazul în care nu ai prea mult timp la dispoziție, alege varianta rapidă, aceea de a carameliza morcovul în tigaie. După ce ai pus totul în tigaie, las-o pe foc până când morcovul capătă o culoare mai intensă.

Poți să caramelizezi în aceeași manieră țelină sau sfeclă.

Tăieturile sunt importante chiar și în salatele de fructe. Descoperă modul inedit în care Chef Roxana Blenche pregătește acest desert răcoros și aromat.

Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Rețetă simplă de la Roxana Blenche
Mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Rețetă simplă de la Roxana Blenche
Salată de fructe specială. Propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos
Salată de fructe specială. Propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos
Piept de pui în crustă de cașcaval cu varză chinezească. Rețetă simplă și gustoasă
Piept de pui în crustă de cașcaval cu varză chinezească. Rețetă simplă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă