Tipuri de aluat pentru tarte. Variantele clasice pe care trebuie să le încerci

Tartele cu fructe sunt parfumate, aromate, cu un amestec de texturi ce le transformă în deserturi potrivite pentru orice ocazie. Poți folosi fructe de sezon sau exotice și creme dintre cele mai diverse și apoi să te bucuri de un dulce savuros. Hai să descoperim câteva tipuri de aluat pentru tarte. Le vei putea prepara chiar la tine acasă.

O masă albă pe care se află mai multe tarte cu fructe care au fost preparate cu ajutorul rețetelor de aluat pentru tarte
Orice aluat pentru tarte poate fi păstrat la congelator și folosit și după două săptămâni / Profimedia Images

Pentru ca o tartă să fie desăvârșită are nevoie de un aluat perfect. Îți prezentăm cele mai comune două tipuri de aluat pentru tarte pe care le poți folosi oricând fără să dai greș. Au nevoie de puține ingrediente, însă atenția la detalii este esențială.

Aluat dulce (pate sucree)

Acest aluat se preparaă foarte ușor. Pașii de pregătire și ingredinetele necesare le găsești mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

  • 180 g făină
  •  55 g zahăr pudră
  •  1/4 linguriță de sare
  • 115 g unt rece, tăiat cubulețe mici
  •  1 ou mare
  •  1/2 linguriță de extract de vanilie (opțional)
Mai mule forme de tarte umplute cu aluat clasic pentru tarte
Aluatul dulce este clasic în cofetăria franțuzească / Profimedia Images

Mod de preparare

Mai jos ai pașii de preparare al acestui aluat delicios. Te invităm să încerci și rețeta de cornulețe țigarete.

Se procesează făina, zahărul și sarea într-un robot de bucătărie timp de câteva secunde până se combină. Se adăugă untul și se mixează până când amestecul devine sfărâmicios și seamănă cu o făină grosieră.

Se adăugă oul și extractul de vanilie și se continuă mixarea până când aluatul începe să se omogenizeze. Aluatul trebuie să fie destul de sfărâmicios cu bulgări mari. Aluatul trebuie să se lipească de degete fără să se simtă uscat sau sfărâmicios.

Formarea aluatului

Se scoate aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și se formează o bilă. Se aplatizează ușor bila cu mâinile pentru a forma un disc gros. Se înfășoară cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin 1 oră.

Acest aluat pentru tarte poate sta la frigider până la 3 zile sau se poate congela până la o lună. Se dezgheață peste noapte la frigider.

Înainte de a face tarta se scoate aluatul din frigider și se lăsă să stea pe blat timp de câteva minute pentru a se înmuia puțin. În acest fel va fi mai ușor de întins. Pe o suprafață ușor înfăinată se întinde aluatul într-un cerc de 25 cm, apoi se pune într-o tavă de tartă de 22 cm, de preferat cu fund detașabil.

Se îndepărtează excesul de făină. Cu un cuțit ascuțit, se taie marginile aluatului pentru a se potrivi în tava de tartă. Se acoperă tava cu folie de plastic și se pune la congelator până se întărește, aproximativ 30 de minute. Aluatul congelat nu se va mai strânge în timpul coacerii.

Coacerea unui aluat pentru tarte

Se preîncălzește cuptorul la 190°C și se pune grătarul în centru.

Deasupra aluatului se pune o hârtie de copt care se prinde cu câteva scobitori pentru a preveni arderea acestuia. De asemenea, se pune fasole sau orez nefiert pentru a împiedica aluatul să se umfle.

Se coace timp de 20 de minute, până când hârtia de copt nu se mai lipește de aluat. Se scoate din cuptor și se scot și boabele de fasole sau de orez.

Dacă aluatul trebuie copt parțial, aluatul se mai pune la cuptor fără folie încă 5 minute și apoi se adaugă umplutura și se continuă potrivit indicațiilor.

Dacă aluatul trebuie copt complet se mai coace aproximativ 10 minute până când devine maro-auriu și se usucă. Se transferă pe un grătar și se lăsă să se răcească complet.

Citește și

Pate sable

Pate sable este un tip de aluat mai pretențios, dar extrem de gustos. Acest aluat neceistă un timp de preparare puțin mai îndelungat. Mai jos găsești indregientele și pașii de preparare.

Ingrediente

  • 90 g zahăr pudră
  • 230 g făină
  • 30 g făina de migdale
  • 1 praf de sare
  • 110 g unt nesărat rece 82% grăsime, tăiat în cuburi
  • 1 ou
Unul dintre principalelle tipuri de aluat pentru tarte, pate sable
Aluatul de tip pate sable se poate coace și folosi și după câteva zile / Profimedia Images

Mod de preparare

Se măsoară și se taie untul cuburi și se pune la congelator pentru câteva minute.

Făina se cerne împreună cu ingredientele uscate. Se adaugă untul și se freacă amestecul între mâini până capătă o consistență asemănătoare nisipului.

Se adaugă oul și se amestecă până se încorporează.

Se frământă aluatul cu palma timp de 1-2 minute până când devine neted. Nu se folosește mixerul, nici robotul de bucătărie. Încearcă cu acest aluat și rețeta de tartă cu mere de post.

Cum se întinde un aluat pentru tarte

Dacă aluatul este prea cald și lipicios, se pune la frigider pentru 10-15 minute. Apoi se întinde formând un cerc cu diametrul de 28 cm și o grosime de 2 mm.

Se pune aluatul în congelator timp de 15 minute între două foi de hârtie de copt.

Se pregăște un inel de tartă cu diametrul de 22 cm. Ideal este să aibă inele perforate.

Se scoate aluatul din congelator, se îndepărtează foile de copt și se pune în forma de tartă.

Dacă la un moment dat aluatul se încălzește prea mult pentru a putea fi lucrat, se pune înapoi în congelator timp de 5 minute. 

Se pune forma de tartă în congelator timp de 1 oră

Se preîncălzește cuptorul la 160°C.

După 1 oră, se înțeapă aluatul cu un cuțit ascuțit și se dă la cuptor pentru 20 de minute, apoi se îndepărtează cu grijă inelul și se mai coace încă 5 -10 minute până se rumenește. 

Pentru acest tip de aluat se pot folosi și inele de tartă mai mici.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
mâncare de cartofi de post servită într-un castron alb
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
compoturi de fructe pe un fundal alb
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
budinca instant pusă în două pahare
14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat
14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat
cele mai populare deserturi din lume puse într-un colaj
Top 10 cele mai populare deserturi din lume
Top 10 cele mai populare deserturi din lume
O persoană care gătește rețete cu banane prea coapte
5 rețete cu banane prea coapte. Preparate simple și delicioase
5 rețete cu banane prea coapte. Preparate simple și delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel pus pe o farfurie albă
06:03
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
nucile puse într-un castronel de lemn
05:34
Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta
Cinci baghete crocante cu miez pufos
04:45
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Pogăcele cu brânză și unt pe un platou alb cu picior
03:42
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
27 martie, 09:35
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Biscuiți Sablé așezați în straturi pe un platou de lemn
27 martie, 08:48
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure în vas și în lingură
27 martie, 05:41
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
27 martie, 04:59
Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
1
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o...
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
2
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Rețeta de ficăței de pui cu ceapă este ușor de preparat. Vei obține un preparat savuros și hrănitor, perfect pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Poți, de asemenea, să adaugi...
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
3
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Pentru că ouăle ochiuri sunt printre cele mai populare alimente pentru micul dejun, încearcă-le și preparate altfel. Îți recomandăm o rețetă de ouă prăjite în pâine. Pâinea toast feliată este cea...
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
4
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Pentru că a început postul și sunt la mare căutare rețetele de dulciuri de post, îți oferim mai jos o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și umplute...
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
5
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când...
Parteneri
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: Am trait în Anglia ca un rege
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Avertismentele surprinzătoare ale autorităților înainte de eclipsa solară din aprilie 2024. De ce recomandă proviziile de mâncare pentru localnici
Avertismentele surprinzătoare ale autorităților înainte de eclipsa solară din aprilie 2024. De ce recomandă proviziile de mâncare pentru localnici
Avertismentele surprinzătoare ale autorităților înainte de eclipsa solară din aprilie 2024. De ce recomandă proviziile de mâncare pentru localnici
Spaghete cu pesto de leurdă și parmezan
Spaghete cu pesto de leurdă și parmezan
Spaghete cu pesto de leurdă și parmezan
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
fresh
Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
închide