Tipuri de aluat pentru tarte. Variantele clasice pe care trebuie să le încerci

Tartele cu fructe sunt parfumate, aromate, cu un amestec de texturi ce le transformă în deserturi potrivite pentru orice ocazie. Poți folosi fructe de sezon sau exotice și creme dintre cele mai diverse și apoi să te bucuri de un dulce savuros. Hai să descoperim câteva tipuri de aluat pentru tarte. Le vei putea prepara chiar la tine acasă.

O masă albă pe care se află mai multe tarte cu fructe care au fost preparate cu ajutorul rețetelor de aluat pentru tarte
Orice aluat pentru tarte poate fi păstrat la congelator și folosit și după două săptămâni / Profimedia Images

Pentru ca o tartă să fie desăvârșită are nevoie de un aluat perfect. Îți prezentăm cele mai comune două tipuri de aluat pentru tarte pe care le poți folosi oricând fără să dai greș. Au nevoie de puține ingrediente, însă atenția la detalii este esențială.

Aluat dulce (pate sucree)

Acest aluat se preparaă foarte ușor. Pașii de pregătire și ingredinetele necesare le găsești mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

  • 180 g făină
  •  55 g zahăr pudră
  •  1/4 linguriță de sare
  • 115 g unt rece, tăiat cubulețe mici
  •  1 ou mare
  •  1/2 linguriță de extract de vanilie (opțional)
Mai mule forme de tarte umplute cu aluat clasic pentru tarte
Aluatul dulce este clasic în cofetăria franțuzească / Profimedia Images

Mod de preparare

Mai jos ai pașii de preparare al acestui aluat delicios. Te invităm să încerci și rețeta de cornulețe țigarete.

Se procesează făina, zahărul și sarea într-un robot de bucătărie timp de câteva secunde până se combină. Se adăugă untul și se mixează până când amestecul devine sfărâmicios și seamănă cu o făină grosieră.

Se adăugă oul și extractul de vanilie și se continuă mixarea până când aluatul începe să se omogenizeze. Aluatul trebuie să fie destul de sfărâmicios cu bulgări mari. Aluatul trebuie să se lipească de degete fără să se simtă uscat sau sfărâmicios.

Formarea aluatului

Se scoate aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și se formează o bilă. Se aplatizează ușor bila cu mâinile pentru a forma un disc gros. Se înfășoară cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin 1 oră.

Acest aluat pentru tarte poate sta la frigider până la 3 zile sau se poate congela până la o lună. Se dezgheață peste noapte la frigider.

Înainte de a face tarta se scoate aluatul din frigider și se lăsă să stea pe blat timp de câteva minute pentru a se înmuia puțin. În acest fel va fi mai ușor de întins. Pe o suprafață ușor înfăinată se întinde aluatul într-un cerc de 25 cm, apoi se pune într-o tavă de tartă de 22 cm, de preferat cu fund detașabil.

Se îndepărtează excesul de făină. Cu un cuțit ascuțit, se taie marginile aluatului pentru a se potrivi în tava de tartă. Se acoperă tava cu folie de plastic și se pune la congelator până se întărește, aproximativ 30 de minute. Aluatul congelat nu se va mai strânge în timpul coacerii.

Coacerea unui aluat pentru tarte

Se preîncălzește cuptorul la 190°C și se pune grătarul în centru.

Deasupra aluatului se pune o hârtie de copt care se prinde cu câteva scobitori pentru a preveni arderea acestuia. De asemenea, se pune fasole sau orez nefiert pentru a împiedica aluatul să se umfle.

Se coace timp de 20 de minute, până când hârtia de copt nu se mai lipește de aluat. Se scoate din cuptor și se scot și boabele de fasole sau de orez.

Dacă aluatul trebuie copt parțial, aluatul se mai pune la cuptor fără folie încă 5 minute și apoi se adaugă umplutura și se continuă potrivit indicațiilor.

Dacă aluatul trebuie copt complet se mai coace aproximativ 10 minute până când devine maro-auriu și se usucă. Se transferă pe un grătar și se lăsă să se răcească complet.

Citește și

Pate sable

Pate sable este un tip de aluat mai pretențios, dar extrem de gustos. Acest aluat neceistă un timp de preparare puțin mai îndelungat. Mai jos găsești indregientele și pașii de preparare.

Ingrediente

  • 90 g zahăr pudră
  • 230 g făină
  • 30 g făina de migdale
  • 1 praf de sare
  • 110 g unt nesărat rece 82% grăsime, tăiat în cuburi
  • 1 ou
Unul dintre principalelle tipuri de aluat pentru tarte, pate sable
Aluatul de tip pate sable se poate coace și folosi și după câteva zile / Profimedia Images

Mod de preparare

Se măsoară și se taie untul cuburi și se pune la congelator pentru câteva minute.

Făina se cerne împreună cu ingredientele uscate. Se adaugă untul și se freacă amestecul între mâini până capătă o consistență asemănătoare nisipului.

Se adaugă oul și se amestecă până se încorporează.

Se frământă aluatul cu palma timp de 1-2 minute până când devine neted. Nu se folosește mixerul, nici robotul de bucătărie. Încearcă cu acest aluat și rețeta de tartă cu mere de post.

Cum se întinde un aluat pentru tarte

Dacă aluatul este prea cald și lipicios, se pune la frigider pentru 10-15 minute. Apoi se întinde formând un cerc cu diametrul de 28 cm și o grosime de 2 mm.

Se pune aluatul în congelator timp de 15 minute între două foi de hârtie de copt.

Se pregăște un inel de tartă cu diametrul de 22 cm. Ideal este să aibă inele perforate.

Se scoate aluatul din congelator, se îndepărtează foile de copt și se pune în forma de tartă.

Dacă la un moment dat aluatul se încălzește prea mult pentru a putea fi lucrat, se pune înapoi în congelator timp de 5 minute. 

Se pune forma de tartă în congelator timp de 1 oră

Se preîncălzește cuptorul la 160°C.

După 1 oră, se înțeapă aluatul cu un cuțit ascuțit și se dă la cuptor pentru 20 de minute, apoi se îndepărtează cu grijă inelul și se mai coace încă 5 -10 minute până se rumenește. 

Pentru acest tip de aluat se pot folosi și inele de tartă mai mici.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
Galerie foto
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
budinca instant pusă în două pahare
14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat
14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat
cele mai populare deserturi din lume puse într-un colaj
Top 10 cele mai populare deserturi din lume
Top 10 cele mai populare deserturi din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Cele trei mari gafe făcute de candidaţi la dezbaterea prezidenţială şi cât îl va costa pe Ciolacu scandalul Nordis - analist
Cele trei mari gafe făcute de candidaţi la dezbaterea prezidenţială şi cât îl va costa pe Ciolacu scandalul Nordis - analist
Cele trei mari gafe făcute de candidaţi la dezbaterea prezidenţială şi cât îl va costa pe Ciolacu scandalul Nordis - analist
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
închide