Tipuri de aluat pentru tarte. Variantele clasice pe care trebuie să le încerci

Tartele cu fructe sunt parfumate, aromate, cu un amestec de texturi ce le transformă în deserturi potrivite pentru orice ocazie. Poți folosi fructe de sezon sau exotice și creme dintre cele mai diverse și apoi să te bucuri de un dulce savuros. Hai să descoperim câteva tipuri de aluat pentru tarte. Le vei putea prepara chiar la tine acasă.

O masă albă pe care se află mai multe tarte cu fructe care au fost preparate cu ajutorul rețetelor de aluat pentru tarte
Orice aluat pentru tarte poate fi păstrat la congelator și folosit și după două săptămâni / Profimedia Images

Pentru ca o tartă să fie desăvârșită are nevoie de un aluat perfect. Îți prezentăm cele mai comune două tipuri de aluat pentru tarte pe care le poți folosi oricând fără să dai greș. Au nevoie de puține ingrediente, însă atenția la detalii este esențială.

Aluat dulce (pate sucree)

Acest aluat se preparaă foarte ușor. Pașii de pregătire și ingredinetele necesare le găsești mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

  • 180 g făină
  •  55 g zahăr pudră
  •  1/4 linguriță de sare
  • 115 g unt rece, tăiat cubulețe mici
  •  1 ou mare
  •  1/2 linguriță de extract de vanilie (opțional)
Mai mule forme de tarte umplute cu aluat clasic pentru tarte
Aluatul dulce este clasic în cofetăria franțuzească / Profimedia Images

Mod de preparare

Mai jos ai pașii de preparare al acestui aluat delicios. Te invităm să încerci și rețeta de cornulețe țigarete.

Se procesează făina, zahărul și sarea într-un robot de bucătărie timp de câteva secunde până se combină. Se adăugă untul și se mixează până când amestecul devine sfărâmicios și seamănă cu o făină grosieră.

Se adăugă oul și extractul de vanilie și se continuă mixarea până când aluatul începe să se omogenizeze. Aluatul trebuie să fie destul de sfărâmicios cu bulgări mari. Aluatul trebuie să se lipească de degete fără să se simtă uscat sau sfărâmicios.

Formarea aluatului

Se scoate aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și se formează o bilă. Se aplatizează ușor bila cu mâinile pentru a forma un disc gros. Se înfășoară cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin 1 oră.

Acest aluat pentru tarte poate sta la frigider până la 3 zile sau se poate congela până la o lună. Se dezgheață peste noapte la frigider.

Înainte de a face tarta se scoate aluatul din frigider și se lăsă să stea pe blat timp de câteva minute pentru a se înmuia puțin. În acest fel va fi mai ușor de întins. Pe o suprafață ușor înfăinată se întinde aluatul într-un cerc de 25 cm, apoi se pune într-o tavă de tartă de 22 cm, de preferat cu fund detașabil.

Se îndepărtează excesul de făină. Cu un cuțit ascuțit, se taie marginile aluatului pentru a se potrivi în tava de tartă. Se acoperă tava cu folie de plastic și se pune la congelator până se întărește, aproximativ 30 de minute. Aluatul congelat nu se va mai strânge în timpul coacerii.

Coacerea unui aluat pentru tarte

Se preîncălzește cuptorul la 190°C și se pune grătarul în centru.

Deasupra aluatului se pune o hârtie de copt care se prinde cu câteva scobitori pentru a preveni arderea acestuia. De asemenea, se pune fasole sau orez nefiert pentru a împiedica aluatul să se umfle.

Se coace timp de 20 de minute, până când hârtia de copt nu se mai lipește de aluat. Se scoate din cuptor și se scot și boabele de fasole sau de orez.

Dacă aluatul trebuie copt parțial, aluatul se mai pune la cuptor fără folie încă 5 minute și apoi se adaugă umplutura și se continuă potrivit indicațiilor.

Dacă aluatul trebuie copt complet se mai coace aproximativ 10 minute până când devine maro-auriu și se usucă. Se transferă pe un grătar și se lăsă să se răcească complet.

Citește și

Pate sable

Pate sable este un tip de aluat mai pretențios, dar extrem de gustos. Acest aluat neceistă un timp de preparare puțin mai îndelungat. Mai jos găsești indregientele și pașii de preparare.

Ingrediente

  • 90 g zahăr pudră
  • 230 g făină
  • 30 g făina de migdale
  • 1 praf de sare
  • 110 g unt nesărat rece 82% grăsime, tăiat în cuburi
  • 1 ou
Unul dintre principalelle tipuri de aluat pentru tarte, pate sable
Aluatul de tip pate sable se poate coace și folosi și după câteva zile / Profimedia Images

Mod de preparare

Se măsoară și se taie untul cuburi și se pune la congelator pentru câteva minute.

Făina se cerne împreună cu ingredientele uscate. Se adaugă untul și se freacă amestecul între mâini până capătă o consistență asemănătoare nisipului.

Se adaugă oul și se amestecă până se încorporează.

Se frământă aluatul cu palma timp de 1-2 minute până când devine neted. Nu se folosește mixerul, nici robotul de bucătărie. Încearcă cu acest aluat și rețeta de tartă cu mere de post.

Cum se întinde un aluat pentru tarte

Dacă aluatul este prea cald și lipicios, se pune la frigider pentru 10-15 minute. Apoi se întinde formând un cerc cu diametrul de 28 cm și o grosime de 2 mm.

Se pune aluatul în congelator timp de 15 minute între două foi de hârtie de copt.

Se pregăște un inel de tartă cu diametrul de 22 cm. Ideal este să aibă inele perforate.

Se scoate aluatul din congelator, se îndepărtează foile de copt și se pune în forma de tartă.

Dacă la un moment dat aluatul se încălzește prea mult pentru a putea fi lucrat, se pune înapoi în congelator timp de 5 minute. 

Se pune forma de tartă în congelator timp de 1 oră

Se preîncălzește cuptorul la 160°C.

După 1 oră, se înțeapă aluatul cu un cuțit ascuțit și se dă la cuptor pentru 20 de minute, apoi se îndepărtează cu grijă inelul și se mai coace încă 5 -10 minute până se rumenește. 

Pentru acest tip de aluat se pot folosi și inele de tartă mai mici.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ștrudel cu vișine porționat pe un tocîtor de lemn
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
borcan de dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Înghețată de cafea cu scorțișoară în două cornete
Înghețată de cafea cu scorțișoară, perfectă pentru a te revigora
Înghețată de cafea cu scorțișoară, perfectă pentru a te revigora
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Patru Pătrățele cu dovlecei și morcovi, decorate cu roșii proaspete
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
Galerie foto
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
budinca instant pusă în două pahare
14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat
14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat
cele mai populare deserturi din lume puse într-un colaj
Top 10 cele mai populare deserturi din lume
Top 10 cele mai populare deserturi din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
11:40
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
05:59
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
19 iulie, 09:31
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
19 iulie, 07:28
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
18 iulie, 10:28
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
17 iulie, 19:17
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
17 iulie, 08:07
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
17 iulie, 06:57
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
4 zodii iau viața mult prea în serios. Nativii care uită să se distreze
4 zodii iau viața mult prea în serios. Nativii care uită să se distreze
4 zodii iau viața mult prea în serios. Nativii care uită să se distreze
Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: 16.000 de lei. Pentru mine e ieftin
Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: "16.000 de lei. Pentru mine e ieftin"
Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: "16.000 de lei. Pentru mine e ieftin"
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat Romance: Untold: Vibrația este atât de diferită de această dată
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat „Romance: Untold”: „Vibrația este atât de diferită de această dată”
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat „Romance: Untold”: „Vibrația este atât de diferită de această dată”
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
fresh
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
închide