Tipuri de aluat pentru tarte. Variantele clasice pe care trebuie să le încerci
Tartele cu fructe sunt parfumate, aromate, cu un amestec de texturi ce le transformă în deserturi potrivite pentru orice ocazie. Poți folosi fructe de sezon sau exotice și creme dintre cele mai diverse și apoi să te bucuri de un dulce savuros. Hai să descoperim câteva tipuri de aluat pentru tarte. Le vei putea prepara chiar la tine acasă.
Pentru ca o tartă să fie desăvârșită are nevoie de un aluat perfect. Îți prezentăm cele mai comune două tipuri de aluat pentru tarte pe care le poți folosi oricând fără să dai greș. Au nevoie de puține ingrediente, însă atenția la detalii este esențială.
Aluat dulce (pate sucree)
Acest aluat se preparaă foarte ușor. Pașii de pregătire și ingredinetele necesare le găsești mai jos.
Ingrediente
- 180 g făină
- 55 g zahăr pudră
- 1/4 linguriță de sare
- 115 g unt rece, tăiat cubulețe mici
- 1 ou mare
- 1/2 linguriță de extract de vanilie (opțional)
Mod de preparare
Mai jos ai pașii de preparare al acestui aluat delicios. Te invităm să încerci și rețeta de cornulețe țigarete.
Se procesează făina, zahărul și sarea într-un robot de bucătărie timp de câteva secunde până se combină. Se adăugă untul și se mixează până când amestecul devine sfărâmicios și seamănă cu o făină grosieră.
Se adăugă oul și extractul de vanilie și se continuă mixarea până când aluatul începe să se omogenizeze. Aluatul trebuie să fie destul de sfărâmicios cu bulgări mari. Aluatul trebuie să se lipească de degete fără să se simtă uscat sau sfărâmicios.
Formarea aluatului
Se scoate aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și se formează o bilă. Se aplatizează ușor bila cu mâinile pentru a forma un disc gros. Se înfășoară cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin 1 oră.
Acest aluat pentru tarte poate sta la frigider până la 3 zile sau se poate congela până la o lună. Se dezgheață peste noapte la frigider.
Înainte de a face tarta se scoate aluatul din frigider și se lăsă să stea pe blat timp de câteva minute pentru a se înmuia puțin. În acest fel va fi mai ușor de întins. Pe o suprafață ușor înfăinată se întinde aluatul într-un cerc de 25 cm, apoi se pune într-o tavă de tartă de 22 cm, de preferat cu fund detașabil.
Se îndepărtează excesul de făină. Cu un cuțit ascuțit, se taie marginile aluatului pentru a se potrivi în tava de tartă. Se acoperă tava cu folie de plastic și se pune la congelator până se întărește, aproximativ 30 de minute. Aluatul congelat nu se va mai strânge în timpul coacerii.
Coacerea unui aluat pentru tarte
Se preîncălzește cuptorul la 190°C și se pune grătarul în centru.
Deasupra aluatului se pune o hârtie de copt care se prinde cu câteva scobitori pentru a preveni arderea acestuia. De asemenea, se pune fasole sau orez nefiert pentru a împiedica aluatul să se umfle.
Se coace timp de 20 de minute, până când hârtia de copt nu se mai lipește de aluat. Se scoate din cuptor și se scot și boabele de fasole sau de orez.
Dacă aluatul trebuie copt parțial, aluatul se mai pune la cuptor fără folie încă 5 minute și apoi se adaugă umplutura și se continuă potrivit indicațiilor.
Dacă aluatul trebuie copt complet se mai coace aproximativ 10 minute până când devine maro-auriu și se usucă. Se transferă pe un grătar și se lăsă să se răcească complet.
Pate sable
Pate sable este un tip de aluat mai pretențios, dar extrem de gustos. Acest aluat neceistă un timp de preparare puțin mai îndelungat. Mai jos găsești indregientele și pașii de preparare.
Ingrediente
- 90 g zahăr pudră
- 230 g făină
- 30 g făina de migdale
- 1 praf de sare
- 110 g unt nesărat rece 82% grăsime, tăiat în cuburi
- 1 ou
Mod de preparare
Se măsoară și se taie untul cuburi și se pune la congelator pentru câteva minute.
Făina se cerne împreună cu ingredientele uscate. Se adaugă untul și se freacă amestecul între mâini până capătă o consistență asemănătoare nisipului.
Se adaugă oul și se amestecă până se încorporează.
Se frământă aluatul cu palma timp de 1-2 minute până când devine neted. Nu se folosește mixerul, nici robotul de bucătărie. Încearcă cu acest aluat și rețeta de tartă cu mere de post.
Cum se întinde un aluat pentru tarte
Dacă aluatul este prea cald și lipicios, se pune la frigider pentru 10-15 minute. Apoi se întinde formând un cerc cu diametrul de 28 cm și o grosime de 2 mm.
Se pune aluatul în congelator timp de 15 minute între două foi de hârtie de copt.
Se pregăște un inel de tartă cu diametrul de 22 cm. Ideal este să aibă inele perforate.
Se scoate aluatul din congelator, se îndepărtează foile de copt și se pune în forma de tartă.
Dacă la un moment dat aluatul se încălzește prea mult pentru a putea fi lucrat, se pune înapoi în congelator timp de 5 minute.
Se pune forma de tartă în congelator timp de 1 oră
Se preîncălzește cuptorul la 160°C.
După 1 oră, se înțeapă aluatul cu un cuțit ascuțit și se dă la cuptor pentru 20 de minute, apoi se îndepărtează cu grijă inelul și se mai coace încă 5 -10 minute până se rumenește.
Pentru acest tip de aluat se pot folosi și inele de tartă mai mici.