De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
Probabil că ai observat că toate rețetele cer un praf de sare, indiferent dacă sunt deserturi sau ciorbe, fripturi sau salate. Află de ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Dacă nu o vei face, atunci vei observa diferența.
Sarea este mai mult decât un condiment. Ea are rolul de a intensifica gustul și aroma celorlalte ingrediente. Odată ce o adaugi, vei simți mai puternic gustul de cacao, de unt, de vanilie. Deserturile tale vor fi mult mai savuroase.
De asemenea, un praf de sare pus în orice fel de mâncare are darul de a atenua gustul amar dat de alte ingrediente.
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi
În preparate coapte, sarea ajută la crearea texturii și aspectului. Atunci când folosești drojdie ajută la menținerea unei fermentații corecte. Când dai la cuptor aluatul sarea îl va face să se rumenească mai frumos.
Iată câteva sfaturi pentru a folosi cât mai eficient sarea în produsele dulci sau de patiserie.
Folosește tipul de sare potrivit
Atunci când pui sare în deserturi este recomandat să folosești ceea ce este specificat în rețetă. De cele mai multe ori este nevoie fie de sare fină, fie de sare mai grunjoasă. Fiecare dintre ele are densități diferite, ceea ce înseamnă că, dacă măsori cu lingurițe, unele săruri sunt „mai sărate” per linguriță decât altele.
Sarea fină de masă este adesea utilizată în prăjituri, biscuiți și alte deserturi unde se dorește o distribuire uniformă a sării în compoziție. Fiind foarte fină, se dizolvă rapid și nu lasă o textură granulată, fiind ideală pentru aluaturi sau creme.
Sarea kosher este o alegere potrivită în multe rețete de deserturi, deoarece are o structură mai delicată și nu conține aditivi. Este mai ușor de controlat și aduce o notă subtilă de sărat care poate intensifica aromele din deserturi, fără a copleși. Sarea kosher se dizolvă bine, dar este totuși vizibilă în preparat, astfel încât adaugă și un element de textură ușoară.
Sarea de mare, cum ar fi fleur de sel sau sarea Maldon, este adesea folosită ca finisare în deserturi, mai ales în cele cu ciocolată sau caramel. Cu o structură crocantă și o aromă delicată, această sare adaugă un contrast de textură plăcut. Este ideală pentru presărarea pe deasupra unor praline, fudge, brownie-uri, sau caramele.
Această sare are granulație mare și cristale delicate, astfel încât oferă o senzație aparte când este gustată împreună cu dulce.
Cântărește sarea
De cele mai multe ori rețetele cer ”un praf” de sare, lucru care poate pune în dificultate mai ales persoanele fără prea multă experiență la gătit. În acest caz, este recomandat să începi cu ¼ de linguriță. Apoi mai adaugi pe parcurs dacă simți că mai este nevoie.
Singura excepție de la această regulă este atunci când faci aluat de pâine. De cele mai multe ori în cazul acestor rețete se specifică în mod clar cantitatea se sare necesară.
Dacă totuși nu se întâmplă acest lucru, este recomandat să pui 1 ½ linguriță de sare kosher pentru fiecare 500 g făină.
Cantitatea de sare depinde de ingredientele din desert
Unele ingrediente nu au nevoie de prea multă sare pentru ca aroma lor să se intensifice. Dacă faci o prăjitură cu nuci, caramel, cafea sau ciocolată, veți avea nevoie de o cantitate mică de sare.
Totuși, pentru că sarea joacă un rol foarte important în dezvoltarea rețelei de gluten și în activarea drojdiei, în aluaturi va trebui să adaugi o cantitate care ți se poate părea mare.
Folosește fulgi de sare
Fulgii de sare sunt o delicatesă. Sunt perfecți pentru a fi presărați peste fursecuri și chiar peste batoane de ciocolată pentru a aduce o textură crocantă și doar o notă sărată. Folosește-i doar acolo unde pot face de fapt diferența.