Tipuri de salată. Cum să le recunoști și cum să le integrezi în rețete simple
În categoria salatelor verzi intră o mulțime de legume, pe care le consumăm de obicei crude, cu sau fără sosuri. Poate nici nu dai importanță tipului de salată pe care îl cumperi, dar fiecare dintre ele aduce un gust și o textură aparte aparte preparatului. Descoperă în cele ce urmează câteva tipuri principale de salată și află cum le poți integra în dieta zilnică.
Pentru a diferenția mai bine tipurile de salată trebuie să știi că ele sunt grupate în patru categorii: tip căpățână, romană, crocante și cu frunze răsfirate.
În categoria salatelor crocante intră iceberg care, deși este rotundă, are frunzele extrem de crocante. Salatele „căpățână” sunt tot rotunde însă frunzele lor sunt mai moi. Salate „romane” sau „romaine” au frunzele alungite cu nervuri vizibile, iar cele cu frunze răsfirate nu sunt prinse într-un mănunchi, putând fi culese frunză cu frunză.
Îți prezentăm care sunt principalele tipuri de salată și cum poți să le folosești mai bine.
Rucola
Rucola este originară din zona mediteraneană. Are un gust ușor amărui și picant. Este săracă în calorii, dar cu un aport nutritiv impresionant: vitamine (A, C, K, folat), minerale, beta-caroten (foarte benefic pentru vedere) şi anumiţi compuşi chimici cu rol antiinflamator.
Denumiri alternative: rocket, arugula, roquette
Modalități de consum
- crudă în salate sau sosuri
- se potrivește bine cu dressinguri pe bază de ulei de măsline și zeamă de lămâie, miere
- gătită în paste, omlete sau pizza
Salată Butterhead
Salata Butterhead are frunze moi, fragede și foarte gustoase, iar căpățâna este compactă și semiînchisă. Se consumă mai mult în spațiul europeani
Denumiri alternative: salată unt, Boston, Mignonette, salată verde
Modalități de consum
- Crudă: în salate –este recomandat să fie amestecată cu alt timp de salate verzi cu un gust mai puternic
Salata Lollo Rosso
Lollo Rosso este o salată creață cu frunze maro pe margini, roșii la mijloc, iar spre cotor verde, cu gust amărui. Este bogată în betacaroten.
Denumiri alternative: Lollo Bionda Coral
Modalități de consum
- Crudă: în salate sau sadviciuri
Andive
Andiva este un soi de cicoare, care se folosește în salate. Tehnica de cultivare a andivelor a fost descoperită accidental în anii 1830 în Schaerbeek, Belgia. Astăzi, Franța este cel mai mare cultivator de andive. Descoperă și care este cel mai sănătos ulei pentru salată.
Andivele conțin fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din complexul B. Acest mix de vitamine și de minerale din andive este benefic celor care suferă de anemie, care sunt în convalescență, femeilor însărcinate, copiilor care sunt în creștere, dar și persoanelor în vârstă.
Denumiri alternative: cicoare belgiană
Modalități de consum
- Crude: salate
- Gătite: supe, tocănițe, umplute cu brânză, ciuperci, fructe de mare
Salata Batavia
Salata Batavia se cultivă în special în nordul Spaniei, pentru că temperaturile de aici îi permit să se dezvolte cel mai bine. Are nevoie de multă lumină și de căldură pentru a crește.
Salata Batavia conține în fibre, minerale și vitamine, printre care se remarcă vitamina A și vitamina C. Are și minerale precum fierul, cuprul, potasiul, calciul și diferiți antioxidanți.
Are un gust ușor piperat, iar frunzele sale sunt crocante și mari. Descoper și o rețetă de salată de cartofi cu ridichi.
Denumiri alternative: andivă batavia,
Modalități de consum
- Crudă: salate, sandviciuri
- Gătită: în tocănițe, în special în combinație cu fasolea
Frisée
Salata Frisée are frunzele galben-verzui, are un gust ușor amar și este crocantă. Adăugată în salate le conferă o textură interesantă.
Denumire alternativă: andivă creață, cicoare creață
Modalități de consum
- Crudă: în salate
Salată Iceberg
Salata iceberg se consumă în primul rând crudă. Mai întâi, se îndepărtează frunzele de la exterior și se spală salata. Apoi poate fi tăiată în două, în patru sau în fâșii. Datorită structurii sale ferme se poate prepara și cu câteva ore înainte de consumare, fără să-i fie afectată calitatea.
Este foarte crocantă, zemoasă, dar nu are o aromă puternică. De obicei, se combină cu alte tipuri de salată mai condimentate. Descoperă și rețeta de salată de legume cu somon.
Denumiri alternative: salata igloo, reine de glace
Modalități de consum
- Crudă: salate sandviciuri, taco
Salată de porumb
Salata de porumb se vinde de obicei cu tot cu rădăcină. Este consumată pentru gustul său ușor dulce, dar de obicei este adăugată în salate alături de alte tipuri.
Frunzele ei sunt destul de sensibile așa încât trebuie manevrată cu grijă.
Denumiri alternative: mâche, fetticus, salata mieilor
Modalități de consum
- Crudă: în salate alături de alte tipuri de salate verzi
Frunză de stejar
Denumirea îi vine de la faptul că frunzele sale seamănă cu cele ale frunzei de stejar. Are frunze delicate și o aromă aproape neutră. Se consumă de obicei alături de alte salate verzi.
Denumiri alternative: nu are
Modalități de consum
- Crudă: salate
Radicchio
Radicchio este considerată un superaliment pentru că este bogată în vitamine și minerale printre care: acidul folic, vitamina A, vitamina C, vitamina B1, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6, vitamina E, vitamina K, seleniu, fier, cupru, mangan, potasiu, fosfor, calciu și zinc.
Se depozitează în frigider, la 8 grade Celsius, unde poate fi păstrată 2-3 săptămâni.
Nume alternative: Chioggia, cicoare roșie, Castlefranco
Modalități de consum
- Crudă: salate—simplă sau în combinație cu alte salate verzi
- Gătită: trasă la tigaie –devine dulce
Salata Romaine
Salata Romaine este foarte crocantă, iar frunzele sale pot fi amare pe anumite porțiuni. Este bogată în special în vitaminele A și C, doi antioxidanți foarte puternici, care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi.
Denumiri alternative: salată cos
Modalități de consum
- Crudă: salată, sandviciuri
- Gătită: pe grătar