Tipuri de salată. Cum să le recunoști și cum să le integrezi în rețete simple

În categoria salatelor verzi intră o mulțime de legume, pe care le consumăm de obicei crude, cu sau fără sosuri. Poate nici nu dai importanță tipului de salată pe care îl cumperi, dar fiecare dintre ele aduce un gust și o textură aparte aparte preparatului. Descoperă în cele ce urmează câteva tipuri principale de salată și află cum le poți integra în dieta zilnică.

Mai multe tipuri de salată într-o strecurătoare
Unele salate sunt mai dulci, altele mai amare/ Shutterstock

Pentru a diferenția mai bine tipurile de salată trebuie să știi că ele sunt grupate în patru categorii: tip căpățână, romană, crocante și cu frunze răsfirate.

În categoria salatelor crocante intră iceberg care, deși este rotundă, are frunzele extrem de crocante. Salatele „căpățână” sunt tot rotunde însă frunzele lor sunt mai moi. Salate „romane” sau „romaine” au frunzele alungite cu nervuri vizibile, iar cele cu frunze răsfirate nu sunt prinse într-un mănunchi, putând fi culese frunză cu frunză.

Îți prezentăm care sunt principalele tipuri de salată și cum poți să le folosești mai bine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Rucola

Rucola este originară din zona mediteraneană. Are un gust ușor amărui și picant. Este săracă în calorii, dar cu un aport nutritiv impresionant: vitamine (A, C, K, folat), minerale, beta-caroten (foarte benefic pentru vedere) şi anumiţi compuşi chimici cu rol antiinflamator.

Denumiri alternative: rocket, arugula, roquette

Salata rucola aranjată pe o masă alături de un cuțit
Rucola este originară din zona mediteraneană / Profimedia Images

Modalități de consum

  • crudă în salate sau sosuri
  • se potrivește bine cu dressinguri pe bază de ulei de măsline și zeamă de lămâie, miere
  • gătită în paste, omlete sau pizza

Salată Butterhead

Salata Butterhead are frunze moi, fragede și foarte gustoase, iar căpățâna este compactă și semiînchisă. Se consumă mai mult în spațiul europeani

Denumiri alternative: salată unt, Boston, Mignonette, salată verde

Salata Butterhead pe o masă de lemn
Salata Butterhead are frunze moi, fragede și foarte gustoase, iar căpățâna este compactă și semiînchisă / Profimeda Images

Modalități de consum

  • Crudă: în salate –este recomandat să fie amestecată cu alt timp de salate verzi cu un gust mai puternic

Salata Lollo Rosso

Lollo Rosso este o salată creață cu frunze maro pe margini, roșii la mijloc, iar spre cotor verde, cu gust amărui. Este bogată în betacaroten.

Denumiri alternative: Lollo Bionda Coral

Salata lollo rosso pe fundal alb
Lollo Rosso este o salată creață cu frunze maro pe margini / Profimedia Images

Modalități de consum

  • Crudă: în salate sau sadviciuri

Andive

Andiva este un soi de cicoare, care se folosește în salate. Tehnica de cultivare a andivelor a fost descoperită accidental în anii 1830 în Schaerbeek, Belgia. Astăzi, Franța este cel mai mare cultivator de andive. Descoperă și care este cel mai sănătos ulei pentru salată.

Andivele conțin fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din complexul B. Acest mix de vitamine și de minerale din andive este benefic celor care suferă de anemie, care sunt în convalescență, femeilor însărcinate, copiilor care sunt în creștere, dar și persoanelor în vârstă.

Denumiri alternative: cicoare belgiană

Trei bucăți de andive pe un fundal alb
Andiva este un soi de cicoare, care se folosește în salate / Profimedia Images

Modalități de consum

  • Crude: salate
  • Gătite: supe, tocănițe, umplute cu brânză, ciuperci, fructe de mare

Salata Batavia

Salata Batavia se cultivă în special în nordul Spaniei, pentru că temperaturile de aici îi permit să se dezvolte cel mai bine. Are nevoie de multă lumină și de căldură pentru a crește.

Salata Batavia conține în fibre, minerale și vitamine, printre care se remarcă vitamina A și vitamina C. Are și minerale precum fierul, cuprul, potasiul, calciul și diferiți antioxidanți.

Are un gust ușor piperat, iar frunzele sale sunt crocante și mari. Descoper și o rețetă de salată de cartofi cu ridichi.

Denumiri alternative: andivă batavia,

Salata batavia pe o masă de lemn
Salata Batavia se cultivă în special în nordul Spaniei / Profimedia Images

Modalități de consum

  • Crudă: salate, sandviciuri
  • Gătită: în tocănițe, în special în combinație cu fasolea

Frisée

Salata Frisée are frunzele galben-verzui, are un gust ușor amar și este crocantă. Adăugată în salate le conferă o textură interesantă.

Denumire alternativă: andivă creață, cicoare creață

Salată frisee pe un blat de lemn
Salata Frisée are frunzele galben-verzui / Profimedia Images

Modalități de consum

  • Crudă: în salate

Salată Iceberg

Salata iceberg se consumă în primul rând crudă. Mai întâi, se îndepărtează frunzele de la exterior și se spală salata. Apoi poate fi tăiată în două, în patru sau în fâșii. Datorită structurii sale ferme se poate prepara și cu câteva ore înainte de consumare, fără să-i fie afectată calitatea.

Este foarte crocantă, zemoasă, dar nu are o aromă puternică. De obicei, se combină cu alte tipuri de salată mai condimentate. Descoperă și rețeta de salată de legume cu somon.

Denumiri alternative: salata igloo, reine de glace

Două salate iceberd pe un fundal alb
Salata iceberg se consumă în primul rând crudă / Profimedia Images

Modalități de consum

  • Crudă: salate sandviciuri, taco

Salată de porumb

Salata de porumb se vinde de obicei cu tot cu rădăcină. Este consumată pentru gustul său ușor dulce, dar de obicei este adăugată în salate alături de alte tipuri.

Frunzele ei sunt destul de sensibile așa încât trebuie manevrată cu grijă.

Denumiri alternative: mâche, fetticus, salata mieilor

Salată de porumb pe o farfurie albă
Salata de porumb se vinde de obicei cu tot cu rădăcină / Profimedia Images

Modalități de consum

  • Crudă: în salate alături de alte tipuri de salate verzi

Frunză de stejar

Denumirea îi vine de la faptul că frunzele sale seamănă cu cele ale frunzei de stejar. Are frunze delicate și o aromă aproape neutră. Se consumă de obicei alături de alte salate verzi.

Denumiri alternative: nu are

Salată cu frunze stejar pe un fundal alb
Denumirea îi vine de la faptul că frunzele sale seamănă cu cele ale frunzei de stejar / Profimedia Images

Modalități de consum

  • Crudă: salate

Radicchio

Radicchio este considerată un superaliment pentru că este bogată în vitamine și minerale printre care: acidul folic, vitamina A, vitamina C, vitamina B1, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6, vitamina E, vitamina K, seleniu, fier, cupru, mangan, potasiu, fosfor, calciu și zinc.

Se depozitează în frigider, la 8 grade Celsius, unde poate fi păstrată 2-3 săptămâni.

Nume alternative: Chioggia, cicoare roșie, Castlefranco  

Trei salate radicchio pe un fundal alb
Radicchio este considerată un superaliment pentru că este bogată în vitamine și minerale / Profimedia Images

Modalități de consum

  • Crudă: salate—simplă sau în combinație cu alte salate verzi
  • Gătită: trasă la tigaie –devine dulce

Salata Romaine

Salata Romaine este foarte crocantă, iar frunzele sale pot fi amare pe anumite porțiuni. Este bogată în special în vitaminele A și C, doi antioxidanți foarte puternici, care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi.

Denumiri alternative: salată cos

Salată romaine pe un fundal alb
Salata Romaine este foarte crocantă, iar frunzele sale pot fi amare pe anumite porțiuni / Profimedia Images

Modalități de consum

  • Crudă: salată, sandviciuri
  • Gătită: pe grătar
Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
macarons perfecte puse într-un bol alb
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
condimente asiatice pe o masă
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: Aleg să plece în străinătate!
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide