Cum poți prepara ștevia. 3 rețete pe care să le încerci acasă

Ștevia este o plantă cu frunze verzi dată uitării pe nedrept. În SUA, dar și în alte zone ale lumii a fost integrată în alimentație mai ales în timpul Marii Recesiuni, când oamenii o culegeau din păduri și o găteau. Descoperă în cele ce urmează cum poți prepara ștevia. Am pregătit pentru tine 3 rețete pe care să le încerci acasă.

Ștevie pe un blat de lemn alături de ouă
Descoperă în cele ce urmează cum poți prepara ștevia. Am pregătit pentru tine 3 rețete pe care să le încerci acasă / Shutterstock

Ștevia este o plantă perenă care crește în mod spontan pe câmpuri sau de-a lungul drumurilor la începutul primăverii până pe la mijlocul verii. Cu cât zona în care se dezvoltă are un grad de umiditate mai mare, cu atât frunzele sale sunt mai gustoase.

Frunzișul șteviei mature poate ajunge până la o înălțime de un metru. Primăvara când de-abia crește poate fi greu de observat, însă pe măsură ce se dezvoltă devine din ce în ce mai vizibilă. Dacă pleci la cules de ștevie caută frunzele curate, fără niciun fel de urme. Dacă vrei să îți dai seama de cât de matură este planta nu trebuie decât să te uiți la teaca pe care cresc frunzele. Cu cât este mai maro, cu atât ștevia este mai bătrână. Alege-le pe cele tinere, dacă vrei să fie fragedă și gustoasă.

Există mai multe soiuri de ștevie comestibile, cel mai adesea fiind întâlnite cel cu frunze crețe și cel cu frunze late. În deșertul din sud-vestul americii se găsește un soi care este mai mare și mai suculent și care a fost o sursă tradițională de hrană și colorant pentru mai multe triburi indigene. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aroma acrișoară a șteviei provine din acidul oxalic, care, consumat în cantități mari, poate provoca pietre la rinichi. Același compus se găsește și în spanac. Încearcă și câteva rețete rapide cu spanac.

Citește și

Cum se prepară ștevia

La fel ca multe legume, ștevia își reduce volumul atunci când este gătită, cu aproximativ 20 – 25 % din volumul inițial. 

Ștevia poate fi gătită în foarte multe feluri. Se poate consuma crudă, sub formă de salată sau poate fi fiartă sau călită în tocănițe, supe, orez, preparate cu ouă sau cremă de brânză. Dacă îți place ștevia, o poți congela după ce o opărești pentru câteva secunde.

Sarmale de vită în frunze de ștevie

Ștevia, cu gustul său acrișor, este perfectă pentru sarmale. Dacă vrei o un preparat mai deosebit, poți încerca această rețetă.

Sarmale de vită pregătite în frunze de ștevie
Sarmalele din carne de vită cu ștevia se servesc cu mămăligă și smântână / Shutterstock

Ingrediente 

  • 2 legături de ștevie
  • 500 g de carne tocată de vită
  • 300 g orez
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 cățel de usturoi
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • pătrunjel  
  • busuioc

Ingrediente

Se spală bine frunzele de ștevie, li se taie tulpinile și se toarnă apă fierbinte peste ele pentru a le înmuia

Se clătește orezul de mai multe ori și se lasă la înmuiat în apă pentru 15 minute.

Se pune la încins o lingură de ulei, se adaugă ceapa și se călește 2-3 minute. Apoi se adaugă morcovul și orezul și se mai lasă 2-3 minute. Se adaugă carnea și se fierbe până își schimbă culoarea. Se condimentează cu sare, piper, boia de ardei, pătrunjel busuioc.

Se ia o frunză de ștevie, apoi se pune o lingură de umplutură la capătul inferior. Apoi se rulează cu grijă și se sigilează la capete.

Se aranjează sarmalele una peste alta într-o oală unsă ușor cu ulei. Apoi se toarnă apă peste ele, dar fără să le acopere complet. Se lasă să fiarbă 15-20 de minute pe aragaz, apoi se dau la cuptor pentru 30 de minute cu vasul acoperit. După aceea, se scoate capacul și se mai lasă 15 minute.

Mâncare de ștevie cu orez

Mâncarea de ștevie cu orez se servește ca atare sau drept garnitură pentru preparate din carne la cuptor sau gătite la grătar. Descoperă și rețeta de ciorbă de ștevie.

Orez cu ștevie servit într-un bol gri
Ștevia cu orez se servește caldă, cu salată sau cu murături / Shutterstock

Ingrediente

  • 5-6 legături de ștevie
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 250 g orez
  • 1 lingură de piure de roșii
  • 2 linguri de ulei
  • 30 g unt
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se spală bine frunzele de ștevie și se curăță nervurile. Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se pune la fiert o oală cu apă și când clocotește se pun frunzele pentru 30 de secunde. Se scot într-un vas cu apă cu gheață, apoi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Când pot fi manevrate se toacă mărunt.

Într-o tigaie ce poate fi folosită și la cuptor se încinge uleiul și se sotează ceapa pentru câteva minute până devine translucidă. Apoi se adaugă ștevia, se amestecă și se gătește pentru 1-2 minute. Se pune usturoiul și se amestecă. După un minut se adaugă orezul și se amestecă bine. După aceea se toarnă piureul de roșii și 750 ml de apă. Se amestecă, iar oala se acoperă și se dă la cuptor.

După ce orezul absoarbe toată apa se verifică dacă este fiert. Dacă mai este nevoie se mai bine apă. La final se adaugă untul și se amestecă.

Mâncare de ștevie

Mâncarea de ștevie se servește cu mămăligă caldă sau cu o pâine cu maia pe care să o înmoi în sos la final. Încearcă și o rețetă de pulpe de miel cu spanac.

Mâncare de ștevie servită într- farfurie albă
Mâncarea de ștevie poate fi garnitură pentru alte feluri de mâncare / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g frunze de ștevie
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 legătură de usturoi verde tocat mărunt
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 ardei gras tocat mărunt
  • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se lasă uleiul să se încingă într-o tigaie după care se adaugă ceapa și se lasă să se călească. Apoi se pun frunzele de ștevie spălate și curățate de nervuri și usturoiul verde. Se amestecă bine și se asezonează. Se pun pasta de roșii, ardeiul gras și 3-400 ml de apă și se lasă să fiarbă 20 de minute sau până ștevia este fiartă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Chefi la cuțite, lider de audiență. Emoții uriașe în bootcamp-ul de ieri seară: Chefii și-au format echipele
Chefi la cuțite, lider de audiență. Emoții uriașe în bootcamp-ul de ieri seară: Chefii și-au format echipele
Chefi la cuțite, lider de audiență. Emoții uriașe în bootcamp-ul de ieri seară: Chefii și-au format echipele
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide