Cum poți prepara ștevia. 3 rețete pe care să le încerci acasă

Ștevia este o plantă cu frunze verzi dată uitării pe nedrept. În SUA, dar și în alte zone ale lumii a fost integrată în alimentație mai ales în timpul Marii Recesiuni, când oamenii o culegeau din păduri și o găteau. Descoperă în cele ce urmează cum poți prepara ștevia. Am pregătit pentru tine 3 rețete pe care să le încerci acasă.

Ștevie pe un blat de lemn alături de ouă
Descoperă în cele ce urmează cum poți prepara ștevia. Am pregătit pentru tine 3 rețete pe care să le încerci acasă / Shutterstock

Ștevia este o plantă perenă care crește în mod spontan pe câmpuri sau de-a lungul drumurilor la începutul primăverii până pe la mijlocul verii. Cu cât zona în care se dezvoltă are un grad de umiditate mai mare, cu atât frunzele sale sunt mai gustoase.

Frunzișul șteviei mature poate ajunge până la o înălțime de un metru. Primăvara când de-abia crește poate fi greu de observat, însă pe măsură ce se dezvoltă devine din ce în ce mai vizibilă. Dacă pleci la cules de ștevie caută frunzele curate, fără niciun fel de urme. Dacă vrei să îți dai seama de cât de matură este planta nu trebuie decât să te uiți la teaca pe care cresc frunzele. Cu cât este mai maro, cu atât ștevia este mai bătrână. Alege-le pe cele tinere, dacă vrei să fie fragedă și gustoasă.

Există mai multe soiuri de ștevie comestibile, cel mai adesea fiind întâlnite cel cu frunze crețe și cel cu frunze late. În deșertul din sud-vestul americii se găsește un soi care este mai mare și mai suculent și care a fost o sursă tradițională de hrană și colorant pentru mai multe triburi indigene. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aroma acrișoară a șteviei provine din acidul oxalic, care, consumat în cantități mari, poate provoca pietre la rinichi. Același compus se găsește și în spanac. Încearcă și câteva rețete rapide cu spanac.

Citește și

Cum se prepară ștevia

La fel ca multe legume, ștevia își reduce volumul atunci când este gătită, cu aproximativ 20 – 25 % din volumul inițial. 

Ștevia poate fi gătită în foarte multe feluri. Se poate consuma crudă, sub formă de salată sau poate fi fiartă sau călită în tocănițe, supe, orez, preparate cu ouă sau cremă de brânză. Dacă îți place ștevia, o poți congela după ce o opărești pentru câteva secunde.

Sarmale de vită în frunze de ștevie

Ștevia, cu gustul său acrișor, este perfectă pentru sarmale. Dacă vrei o un preparat mai deosebit, poți încerca această rețetă.

Sarmale de vită pregătite în frunze de ștevie
Sarmalele din carne de vită cu ștevia se servesc cu mămăligă și smântână / Shutterstock

Ingrediente 

  • 2 legături de ștevie
  • 500 g de carne tocată de vită
  • 300 g orez
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 cățel de usturoi
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • pătrunjel  
  • busuioc

Ingrediente

Se spală bine frunzele de ștevie, li se taie tulpinile și se toarnă apă fierbinte peste ele pentru a le înmuia

Se clătește orezul de mai multe ori și se lasă la înmuiat în apă pentru 15 minute.

Se pune la încins o lingură de ulei, se adaugă ceapa și se călește 2-3 minute. Apoi se adaugă morcovul și orezul și se mai lasă 2-3 minute. Se adaugă carnea și se fierbe până își schimbă culoarea. Se condimentează cu sare, piper, boia de ardei, pătrunjel busuioc.

Se ia o frunză de ștevie, apoi se pune o lingură de umplutură la capătul inferior. Apoi se rulează cu grijă și se sigilează la capete.

Se aranjează sarmalele una peste alta într-o oală unsă ușor cu ulei. Apoi se toarnă apă peste ele, dar fără să le acopere complet. Se lasă să fiarbă 15-20 de minute pe aragaz, apoi se dau la cuptor pentru 30 de minute cu vasul acoperit. După aceea, se scoate capacul și se mai lasă 15 minute.

Mâncare de ștevie cu orez

Mâncarea de ștevie cu orez se servește ca atare sau drept garnitură pentru preparate din carne la cuptor sau gătite la grătar. Descoperă și rețeta de ciorbă de ștevie.

Orez cu ștevie servit într-un bol gri
Ștevia cu orez se servește caldă, cu salată sau cu murături / Shutterstock

Ingrediente

  • 5-6 legături de ștevie
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 250 g orez
  • 1 lingură de piure de roșii
  • 2 linguri de ulei
  • 30 g unt
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se spală bine frunzele de ștevie și se curăță nervurile. Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se pune la fiert o oală cu apă și când clocotește se pun frunzele pentru 30 de secunde. Se scot într-un vas cu apă cu gheață, apoi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Când pot fi manevrate se toacă mărunt.

Într-o tigaie ce poate fi folosită și la cuptor se încinge uleiul și se sotează ceapa pentru câteva minute până devine translucidă. Apoi se adaugă ștevia, se amestecă și se gătește pentru 1-2 minute. Se pune usturoiul și se amestecă. După un minut se adaugă orezul și se amestecă bine. După aceea se toarnă piureul de roșii și 750 ml de apă. Se amestecă, iar oala se acoperă și se dă la cuptor.

După ce orezul absoarbe toată apa se verifică dacă este fiert. Dacă mai este nevoie se mai bine apă. La final se adaugă untul și se amestecă.

Mâncare de ștevie

Mâncarea de ștevie se servește cu mămăligă caldă sau cu o pâine cu maia pe care să o înmoi în sos la final. Încearcă și o rețetă de pulpe de miel cu spanac.

Mâncare de ștevie servită într- farfurie albă
Mâncarea de ștevie poate fi garnitură pentru alte feluri de mâncare / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g frunze de ștevie
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 legătură de usturoi verde tocat mărunt
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 ardei gras tocat mărunt
  • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se lasă uleiul să se încingă într-o tigaie după care se adaugă ceapa și se lasă să se călească. Apoi se pun frunzele de ștevie spălate și curățate de nervuri și usturoiul verde. Se amestecă bine și se asezonează. Se pun pasta de roșii, ardeiul gras și 3-400 ml de apă și se lasă să fiarbă 20 de minute sau până ștevia este fiartă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide