Cum poți prepara ștevia. 3 rețete pe care să le încerci acasă
Ștevia este o plantă cu frunze verzi dată uitării pe nedrept. În SUA, dar și în alte zone ale lumii a fost integrată în alimentație mai ales în timpul Marii Recesiuni, când oamenii o culegeau din păduri și o găteau. Descoperă în cele ce urmează cum poți prepara ștevia. Am pregătit pentru tine 3 rețete pe care să le încerci acasă.
Ștevia este o plantă perenă care crește în mod spontan pe câmpuri sau de-a lungul drumurilor la începutul primăverii până pe la mijlocul verii. Cu cât zona în care se dezvoltă are un grad de umiditate mai mare, cu atât frunzele sale sunt mai gustoase.
Frunzișul șteviei mature poate ajunge până la o înălțime de un metru. Primăvara când de-abia crește poate fi greu de observat, însă pe măsură ce se dezvoltă devine din ce în ce mai vizibilă. Dacă pleci la cules de ștevie caută frunzele curate, fără niciun fel de urme. Dacă vrei să îți dai seama de cât de matură este planta nu trebuie decât să te uiți la teaca pe care cresc frunzele. Cu cât este mai maro, cu atât ștevia este mai bătrână. Alege-le pe cele tinere, dacă vrei să fie fragedă și gustoasă.
Există mai multe soiuri de ștevie comestibile, cel mai adesea fiind întâlnite cel cu frunze crețe și cel cu frunze late. În deșertul din sud-vestul americii se găsește un soi care este mai mare și mai suculent și care a fost o sursă tradițională de hrană și colorant pentru mai multe triburi indigene.
Aroma acrișoară a șteviei provine din acidul oxalic, care, consumat în cantități mari, poate provoca pietre la rinichi. Același compus se găsește și în spanac. Încearcă și câteva rețete rapide cu spanac.
Cum se prepară ștevia
La fel ca multe legume, ștevia își reduce volumul atunci când este gătită, cu aproximativ 20 – 25 % din volumul inițial.
Ștevia poate fi gătită în foarte multe feluri. Se poate consuma crudă, sub formă de salată sau poate fi fiartă sau călită în tocănițe, supe, orez, preparate cu ouă sau cremă de brânză. Dacă îți place ștevia, o poți congela după ce o opărești pentru câteva secunde.
Sarmale de vită în frunze de ștevie
Ștevia, cu gustul său acrișor, este perfectă pentru sarmale. Dacă vrei o un preparat mai deosebit, poți încerca această rețetă.
Ingrediente
- 2 legături de ștevie
- 500 g de carne tocată de vită
- 300 g orez
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 cățel de usturoi
- sare
- piper
- boia de ardei
- pătrunjel
- busuioc
Ingrediente
Se spală bine frunzele de ștevie, li se taie tulpinile și se toarnă apă fierbinte peste ele pentru a le înmuia
Se clătește orezul de mai multe ori și se lasă la înmuiat în apă pentru 15 minute.
Se pune la încins o lingură de ulei, se adaugă ceapa și se călește 2-3 minute. Apoi se adaugă morcovul și orezul și se mai lasă 2-3 minute. Se adaugă carnea și se fierbe până își schimbă culoarea. Se condimentează cu sare, piper, boia de ardei, pătrunjel busuioc.
Se ia o frunză de ștevie, apoi se pune o lingură de umplutură la capătul inferior. Apoi se rulează cu grijă și se sigilează la capete.
Se aranjează sarmalele una peste alta într-o oală unsă ușor cu ulei. Apoi se toarnă apă peste ele, dar fără să le acopere complet. Se lasă să fiarbă 15-20 de minute pe aragaz, apoi se dau la cuptor pentru 30 de minute cu vasul acoperit. După aceea, se scoate capacul și se mai lasă 15 minute.
Mâncare de ștevie cu orez
Mâncarea de ștevie cu orez se servește ca atare sau drept garnitură pentru preparate din carne la cuptor sau gătite la grătar. Descoperă și rețeta de ciorbă de ștevie.
Ingrediente
- 5-6 legături de ștevie
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 250 g orez
- 1 lingură de piure de roșii
- 2 linguri de ulei
- 30 g unt
- sare
- piper
Mod de preparare
Se spală bine frunzele de ștevie și se curăță nervurile. Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Se pune la fiert o oală cu apă și când clocotește se pun frunzele pentru 30 de secunde. Se scot într-un vas cu apă cu gheață, apoi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Când pot fi manevrate se toacă mărunt.
Într-o tigaie ce poate fi folosită și la cuptor se încinge uleiul și se sotează ceapa pentru câteva minute până devine translucidă. Apoi se adaugă ștevia, se amestecă și se gătește pentru 1-2 minute. Se pune usturoiul și se amestecă. După un minut se adaugă orezul și se amestecă bine. După aceea se toarnă piureul de roșii și 750 ml de apă. Se amestecă, iar oala se acoperă și se dă la cuptor.
După ce orezul absoarbe toată apa se verifică dacă este fiert. Dacă mai este nevoie se mai bine apă. La final se adaugă untul și se amestecă.
Mâncare de ștevie
Mâncarea de ștevie se servește cu mămăligă caldă sau cu o pâine cu maia pe care să o înmoi în sos la final. Încearcă și o rețetă de pulpe de miel cu spanac.
Ingrediente
- 500 g frunze de ștevie
- 1 ceapă galbenă
- 1 legătură de usturoi verde tocat mărunt
- 1 lingură de pastă de roșii
- 1 ardei gras tocat mărunt
- 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
- sare
- piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se lasă uleiul să se încingă într-o tigaie după care se adaugă ceapa și se lasă să se călească. Apoi se pun frunzele de ștevie spălate și curățate de nervuri și usturoiul verde. Se amestecă bine și se asezonează. Se pun pasta de roșii, ardeiul gras și 3-400 ml de apă și se lasă să fiarbă 20 de minute sau până ștevia este fiartă.