Totul despre rubarbă, una dintre cele mai versatile plante

Rubarba seamănă cu niște tulpini de țelină verde cu nuanțe de roz sau chiar magenta. Aroma este acidă, făcându-l ingredientul ideal pentru compoturi sau plăcinte Rubarba dă o notă fructată și acrișoară mâncărurilor din carne de porc și de pasăre. Află totul despre rubarbă, una dintre cele mai versatile plante.

Rubarbă tăiată pe un tocător de lemn alături de mai multe plante
Poți folosi rubarbă atât în rețete dulci, cât și sărate / Shutterstock

Deși este o legumă rubarba este folosită mai mult ca un fruct. De fapt, în SUA a fost nevoie de un judecător care să hotărască în ce categorie se încadrează. Un judecător al curții vamale din New York a decis în 1947 că este din punct de vedere legal un fruct, iar Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) îl clasifică oficial ca atare. 

Totul despre rubarbă

Există multe soiuri de rubarbă, inclusiv unele cu tulpini verzi care sunt surprinzător de dulci. Există două tipuri de bază de rubarbă care se găsesc în piețe și în magazinele: soiul mai vechi, tradițional, cu tulpini mai groase și mai verzi și soiul mai intens colorat, cu tulpini subțiri, numit uneori rubarbă de seră. Tulpinile roșii sunt mai acre, iar cele mai verzi au o aromă mai echilibrată

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De la rubarbă se mănâncă doar tulpinile plantei deoarece frunzele mari, triunghiulare, sunt otrăvitoare. Conțin o concentrație mult mai mare de acid oxalic decât alimente precum spanacul, broccoli și conopida. Află mai multe și despre beneficiile rubarbei.

Rubarba crudă are un gust foarte acid pe care majoritatea oamenilor îl consideră neplăcut. Din acest motiv, este aproape întotdeauna gătită cu zahăr pentru a contracara aroma acrișoară.

Citește și

Cum să gătești cu rubarbă

Rubarba este ușor de preparat. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să o cureți de frunze, deși de cele mai multe ori se vinde fără ele. Deși este tentantă să cureți ai face bine să nu o faci pentru că în ea este multă aromă, dar și culoare.

Rubarba o poți găsi în aproape toate supermarketurile, la piață și la fermieri locali, mai ales în Transilvania. Planta se recoltează, de două ori pe an, la sfârșit de primăvară și toamna.

În timpul procesului de gătire sucul rubarbei se îngroașă și se desface în bucăți translucide. Rubarba gătită intens are consistența perfectă de gelatină ceea ce o face perfectă pentru pentru dulceațuri sau gemuri. Încearcă și rețeta de tort cupolă.

Depozitare

Tulpinile tăiate se păstrează în pungi de plastic în sertarul pentru fructe și legume al frigiderului, unde pot rezista până la o săptămână. Este de preferat să o speli doar înainte să o folosești, dar dacă o faci înainte, asigură-te că rubarba s-a uscat complet. 

Dacă vrei să congelezi rubarba, taie tulpinile de rubarbă în bucăți de 2 cm și pune-le într-o pungă specială pentru congelator. Rubarba congelată se poate păstra până la un an.

Prăjitură cu pesmet cu rubarbă și căpșuni

Atunci când este folosită în deserturi, rubarba este asociată de cele mai multe ori cu căpșunile. Gustul său acru este potrivit și în preparatele mai sătare. Gustul acrișor și intens îl face un ingredient plăcut și pentru mâncăruri sărate. 

Prăjitură cu pesmet cu rubarbă și căpșuni pe o masă albă
Prăjitură cu pesmet cu rubarbă și căpșuni / Shutterstock

Ingrediente

Mod de preparare

Se unge cu ulei și se taptează cu făină o formă rotundă cu fund detașabil cu diametrul de 20 cm. Se amestecă într-o cratiță de mărime medie rubarba, căpșunile, sucul de lămâie.

Se combină zahărul cu amidonul de porumb și se adăugă peste amestecul de fructe. Se pune la fiert, amestecând. Se lasă focul la mic și se fierbe, amestecând, până se îngroașă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Se încinge cuptorul la 180°C. Se combină făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea într-un castron.

Într-un bol mare, se bat untul zahărul granulat până compoziția devine ușoară și pufoasă. Se bat ouăle și smântâna. Când sunt omogenizate se adaugă vanilia.

Se bate încet amestecul de făină până se omogenizează. Se pune în tava pregatită. Peste aluatul de tort se pune amestecul de umplutură răcit.

Pentru topping se combină făină, zahărul, scorțișoara, nucșoara, untul topit și nucile pecan tocate. Se amestecă până se omogenizează. Se presară uniform peste stratul de umplutură.

Se coace aproximativ 45 de minute sau până când prăjitura este fermă și blatul este ușor rumenit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
mai multe tipuri de scorțișoară pe o masă
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: Stop, stop, stop
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
fresh
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
închide