Care sunt cele mai sănătoase fructe de mare, potrivit unui nou studiu
Fructele de mare au un conținut ridicat de nutrienți. Este indicat să le incluzi în meniul tău cât mai des. Totuși, trebuie să ai grijă să fie din surse sigure pentru că beneficiile pot fi anulate dacă acestea emană cantități mari de dioxid de carbon. Dacă vrei să mănânci sustenabil atunci trebuie să fii atentă ce fructe de mare alegi.
Fructele de mare cu cât au un profil nutrițional mai bogat cu atât emit mai mult emit mai mult dioxid de carbon afectând mediul înconjurător.
Scoicile, anșoa sau somonul pot fi luate în considerare pentru consum.
În schimb ce creveții sunt considerați a fi un pericol pentru mediu, arată un studiu citat de Antropocene Magazine.
Cele mai sănătoase fructe de mare și specii de pești
Cercetătorii au făcut o comparație între beneficiile nutriționale ale mai multor tipuri de fructe de mare și pești și efectele pe care acestea le au asupra mediului înconjurător și au făcut niște descoperiri surprinzătoare. Află care este cel mai sănătos pește pentru familia ta.
Au luat în considerate chiar și specii mici de pești cum ar fi stavrid, chefal, hamsie. Au fost comparate 41 de specii. S-au luat în considerare parametrii precum densitatea nutrițională și impactul emisiilor de carbon asupra mediului.
Toate aceste date le-au trecut într-un tabel pentru ca oamenii să știe să aleagă ceea ce mănâncă în cunoștință de cauză.
Recomandarea oamenilor de știință este ca în țările în care se consumă în mod obișnuit cantități mari de carne de vită, de pui sau de porc să se facă anumite schimbări.
În viitor, alimentația noastră ar trebui să țină cont și de ingredientele care sunt sensibile la mediu. Trebuie să ne aliniem la schimbările climaterice. Peștele și fructele de mare sunt de multe ori uitate. Majoritatea oamenilor se îndreaptă către alternative vegetale ale proteinelor.
Care sunt tipurile de pește dăunătoare mediului
Cele mai puțin nocive pentru mediul înconjurător sunt somonul sălbatic sau alte tipuri de pești care cresc în mediu sălbatic. În aceeași categorie sunt și scoicile crescute în ferme.
Toate acestea sunt și bogate în nutrienți. De asemenea, au și o amprentă de carbon mică. Acest lucru le face bune atât pentru sănătate, cât și pentru mediu.
Fructele de mare cele mai scumpe cum sunt caracatița, tonul și creveții sunt cele mai dăunătoare mediului. În plus sunt și mai sărace din punct de vedere nutritiv decât specii cu emisii de carbon mai mici.
Cu ce tip de pește înlocuim carnea roșie
Carnea roșie ar trebui înlocuită cu cea de pește sau cu fructe de mare. Totuși ar trebui să se țină cont că acestea din urmă emit dioxid de carbon.
Mediul are de suferit, spun realizatorii studiului de la Nature Communications Earth & Environment. Aceste emisii sunt influențate de modul în care peștele este prins, de cum este crescut și de modul în care a fost hrănit.
Oamenii de știință spun că este important să consumăm pește și fructe de mare într-un mod responsabil pentru a proteja și mediul înconjurător. Rezultatele studiului arată că în general viețuitoarele din mediul marin au o amprentă de carbon mai mică decât alte surse de proteină animală cum ar fi carnea de vită sau cea de porc.
O concluzie surprinzătoare a fost că peste 50% dintre speciile de pești studiate s-au dovedit a fi mai bogate în proteine decât alte tipuri de carne mult mai populare, cum sunt cea de pui, vită sau porc.