Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Quiche-ul poate părea a fi un preparat de lux, deoarece îl găsești frecvent în cafenele chic și restaurante. De fapt, este foarte simplu de făcut acasă, iar aici, în emisiunea BeautiFood, Chef Sorin Gonțea îți arată cum să prepari un Quiche franțuzesc cu praz și brânză.

Colaj cu șef Sorin Gonțea și quiche cu praz și brânză.
Quiche-ul este un fel de mâncare pe care îl poți prepara în mai multe moduri, cu diverse umpluturi, și pe care îl poți servi oricând / AntenaPLAY.ro

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.

Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Quiche-ul este un fel de mâncare pe care îl poți prepara în mai multe moduri, cu diverse umpluturi, și pe care îl poți servi oricând. Descoperă mai jos rețeta de Quiche franțuzesc cu praz și brânză, preparată de Chef Sorin Gonțea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată

Prazul face parte din familia cepei, dar are o aromă mai blândă, aproape dulce de ceapă.

Quiche franțuzesc cu praz și brânză este o rețetă clasică de tartă sărată pe care o poți adapta după gustul tău, adăugând în umplutură și alte ingrediente pe care le preferi, gen șuncă sau ciuperci.

Se poate servi alături de o salată fresh din roșii cherry, rucola și un strop de ulei de măsline.

Citește și

Ingrediente pentru Quiche franțuzesc cu praz și brânză

Mod de preparare

Ai în vedere că din ingredientele oferite poți obține două Quiche-uri, dacă alegi să le coci în două forme de tartă cu diametru de 20 cm.

Începe prin a tăia prazul, folosind partea albă a tulpinii. Feliază-l cât mai subțire deoarece va fi sotat în unt și trebuie să se înmoaie bine.

Pune o tigaie pe foc și circa 50 gr unt pentru a se topi. Înainte de a se topi complet adaugă prazul tăiat. Scopul este de a înnăbuși prazul, nu de a-l prăji.

Adaugă și un praf de sare.

Când începe să se soteze dă focul mai mic. Amestecă din când în când, iar când prazul s-a înnmuiat oprește focul.

Dă drumul la cuptor să se preîncălzească la 190 grd C.

Pregătirea formei cu aluatul de tartă

Poți folosi un aluat cumpărat, un aluat fraged pentru tarte sărate, sau poți prepara unul acasă.

De obicei acest tip de aluat se găsește în comerț în formă congelată. Când îl scoți din congelator lasă-l să se decongeleze foarte bine deoarece este casant. Așteaptă să ajungă ușor, încet la temperatura camerei, nu forțat.

Umple fiecare formă de tartă cu aluat, tapetând bine marginile.

Înainte de a coace aluatul, acoperă-l cu o hârtie de copt și umple tava cu bile ceramice pentru coacere. Aceste bile ceramice au rolul de împiedica aluatul sa-și schimbe forma în timpul coacerii, să nu se umfle. Se pot înlocui cu boabe de fasole sau orez.

Formele cu aluat se dau la cuptor, la 190 grd C., pentru circa 15 minute, până se întărește suficient să poți turna umplutura, compoziția lichidă.

Pregătirea umpluturii pentru quiche

Sparge 4 ouă într-un castron și adăugă circa 200 ml de smântână pentru gătit LaDORNA cu 32% grăsime.

Amestecă-le bine cu telul, apoi adaugă un praf de sare și 100 grame de brânză ceddar rasă.

Amestecă iar și adăugă la final prazul sotat în unt care între timp s-a mai răcit.

Asamblarea și coacerea quiche-ului

Când aluatul de tartă este gata, scoate bilele ceramice și adaugă compoziția lichidă.

Compoziția nu trebuie să ajungă până sus la marginea tăvii deoarece la coacere va crește.

Mai rade puțină brânză ceddar deasupra și dă quiche-ul la cuptor timp de 35-40 de minute la 190 grd C.

Când este gata și scoți tarta quiche din cuptor textura tartei nu trebuie să fie densă, compoziția arată ca și cum ar ”tremura puțin”, deși deasupra este rumenită.

Las-o să se răcească aproximativ 30 de minute înainte de a o scoate din formă și a o tăia.

Servește cu un pic de trufă rasă deasupra și salată de rucola cu roșii cherry.

Ce este de fapt un Quiche?

Quiche este o cremă savuroasă cu ouă într-un aluat de tartă. De regulă, baza umpluturii de quiche este formată din lapte, smântână și ouă. Celelalte ingrediente variază și pot include carne, fructe de mare, brânză, condimente și legume.

Una dintre cele mai populare rețete de quiche este Quiche Lorraine, care combină șuncă și brânză.

Adesea subestimat, quiche-ul este o rețetă de bază pentru brunch și nu numai. Quiche-ul este fantastic pentru prânz, cină, mese aniversare și orice tip de petreceri. Este o mâncare perfectă atunci când ai nevoie de o rețetă rapidă care este delicioasă, plăcută majorității și adaptabilă la ingredientele comune ce se găsesc în orice magazin.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Galerie foto
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Colaj cu chef Sorin Gonțea și înghețată de casă cu trei arome.
Video
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, a cucerit patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
fresh
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
închide