Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Quiche-ul poate părea a fi un preparat de lux, deoarece îl găsești frecvent în cafenele chic și restaurante. De fapt, este foarte simplu de făcut acasă, iar aici, în emisiunea BeautiFood, Chef Sorin Gonțea îți arată cum să prepari un Quiche franțuzesc cu praz și brânză.
Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.
Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.
Quiche-ul este un fel de mâncare pe care îl poți prepara în mai multe moduri, cu diverse umpluturi, și pe care îl poți servi oricând. Descoperă mai jos rețeta de Quiche franțuzesc cu praz și brânză, preparată de Chef Sorin Gonțea.
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Prazul face parte din familia cepei, dar are o aromă mai blândă, aproape dulce de ceapă.
Quiche franțuzesc cu praz și brânză este o rețetă clasică de tartă sărată pe care o poți adapta după gustul tău, adăugând în umplutură și alte ingrediente pe care le preferi, gen șuncă sau ciuperci.
Se poate servi alături de o salată fresh din roșii cherry, rucola și un strop de ulei de măsline.
Ingrediente pentru Quiche franțuzesc cu praz și brânză
Mod de preparare
Ai în vedere că din ingredientele oferite poți obține două Quiche-uri, dacă alegi să le coci în două forme de tartă cu diametru de 20 cm.
Începe prin a tăia prazul, folosind partea albă a tulpinii. Feliază-l cât mai subțire deoarece va fi sotat în unt și trebuie să se înmoaie bine.
Pune o tigaie pe foc și circa 50 gr unt pentru a se topi. Înainte de a se topi complet adaugă prazul tăiat. Scopul este de a înnăbuși prazul, nu de a-l prăji.
Adaugă și un praf de sare.
Când începe să se soteze dă focul mai mic. Amestecă din când în când, iar când prazul s-a înnmuiat oprește focul.
Dă drumul la cuptor să se preîncălzească la 190 grd C.
Pregătirea formei cu aluatul de tartă
Poți folosi un aluat cumpărat, un aluat fraged pentru tarte sărate, sau poți prepara unul acasă.
De obicei acest tip de aluat se găsește în comerț în formă congelată. Când îl scoți din congelator lasă-l să se decongeleze foarte bine deoarece este casant. Așteaptă să ajungă ușor, încet la temperatura camerei, nu forțat.
Umple fiecare formă de tartă cu aluat, tapetând bine marginile.
Înainte de a coace aluatul, acoperă-l cu o hârtie de copt și umple tava cu bile ceramice pentru coacere. Aceste bile ceramice au rolul de împiedica aluatul sa-și schimbe forma în timpul coacerii, să nu se umfle. Se pot înlocui cu boabe de fasole sau orez.
Formele cu aluat se dau la cuptor, la 190 grd C., pentru circa 15 minute, până se întărește suficient să poți turna umplutura, compoziția lichidă.
Pregătirea umpluturii pentru quiche
Sparge 4 ouă într-un castron și adăugă circa 200 ml de smântână pentru gătit LaDORNA cu 32% grăsime.
Amestecă-le bine cu telul, apoi adaugă un praf de sare și 100 grame de brânză ceddar rasă.
Amestecă iar și adăugă la final prazul sotat în unt care între timp s-a mai răcit.
Asamblarea și coacerea quiche-ului
Când aluatul de tartă este gata, scoate bilele ceramice și adaugă compoziția lichidă.
Compoziția nu trebuie să ajungă până sus la marginea tăvii deoarece la coacere va crește.
Mai rade puțină brânză ceddar deasupra și dă quiche-ul la cuptor timp de 35-40 de minute la 190 grd C.
Când este gata și scoți tarta quiche din cuptor textura tartei nu trebuie să fie densă, compoziția arată ca și cum ar ”tremura puțin”, deși deasupra este rumenită.
Las-o să se răcească aproximativ 30 de minute înainte de a o scoate din formă și a o tăia.
Servește cu un pic de trufă rasă deasupra și salată de rucola cu roșii cherry.
Ce este de fapt un Quiche?
Quiche este o cremă savuroasă cu ouă într-un aluat de tartă. De regulă, baza umpluturii de quiche este formată din lapte, smântână și ouă. Celelalte ingrediente variază și pot include carne, fructe de mare, brânză, condimente și legume.
Una dintre cele mai populare rețete de quiche este Quiche Lorraine, care combină șuncă și brânză.
Adesea subestimat, quiche-ul este o rețetă de bază pentru brunch și nu numai. Quiche-ul este fantastic pentru prânz, cină, mese aniversare și orice tip de petreceri. Este o mâncare perfectă atunci când ai nevoie de o rețetă rapidă care este delicioasă, plăcută majorității și adaptabilă la ingredientele comune ce se găsesc în orice magazin.