Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Prăjitura Mont Blanc sau Mont Blanc aux Marrones este o prăjitură realizată dintr-un amestec de piure de castane dulci, frișcă și bezea sub forma unui vârf de munte menit să semene cu faimosul Mont Blanc.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
Denumirea Mont Blanc aux Marrones a fost folosită frecvent ca referire la un desert cu piure de castane, decorat cu frișcă în anii 1888-1889 / AntenaPLAY.ro

Această rețetă este o variantă simplificată a prăjiturii Mont-Blanc, dar e la fel de bună ca în cofetăriile care o realizează de la zero.

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.

Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se prepară prăjitura Mont Blanc

Desertul original Mont Blanc nu avea niciun fel de bază. Piureul de castane era îngrămădit direct pe farfurie, apoi decorat cu frișcă și zahăr pudră. Acum majoritatea localurilor care îl servesc preferă să o facă cu un fel de bază, cel mai adesea din bezea, pandișpan sau aluat de tartă.

Ingrediente pentru a preparara prăjitura Mont Blanc

Cum se prepară prăjitura Mont Blanc

Pentru început, preîncălzește cuptorul la 180 grd. C.

Unge formele cu puțin unt.

Decupează aluatul suficient de mult cât să umple complet formele. Ca să obții o formă cât mai regulată a tartei presează bine aluatul cu degetele, atât pe marginile cât și pe fundul formei. Decupează excesul de aluat.

În formele cu aluat, pune bile ceramice pentru coacere pentru ca aluatul să se coacă fără a se deforma. Dacă nu ai bile ceramice, poți folosi orez sau boabe de fasole uscată ca să umpli formele.

Pune-le apoi la copt la 180 grd C pentru circa 15 minute.

Cum prepari un piure de castane

Piureul de castane îl găsești gata facut în comerț, dar îl poți face și tu acasă din castane comestibile.

La 200 grame de miez de castane se adaugă 150 ml lapte și se fierb până se înmoaie.

Amestecă-le apoi într-un blender adăugând 40 gr cacao, 40-50 gr zahăr pudră, un plic de zahăr vanilat. Mixează compoziția foarte bine și piureul de castane e gata!

Prepararea cremelor

Pune 500 ml smântână pentru frișcă LaDORNA în bolul unui mixer pentru a bate frișca. Mixează întâi la viteză mică apoi mărește viteza.

Când frișca a crescut în volum și a început să se întărească adaugă 25 gr zahăr pudră. Mai bate puțin să obții consistența dorită, ideală pentru frișcă.

  • Crema de castane: pune într-un castron 250 gr piure de castane cu 200 gr de frișcă și amestecă-le foarte bine până se omogenizează. Adaugă și o linguriță de cacao.
  • Crema de bază: Toacă mărunt 4 bezele. Amestecă restul de frișcă (300 gr) cu bezelele mărunțite – aceasta e crema de bază a prăjiturii.

Asamblarea prăjiturii

Scoate formele cu aluat din cuptor și lasă-le să se răcească. După ce s-au răcit suficient scoate aluatul din forme.

În aluatul de forma unei mici tarte se pune mai întâi crema de bază (amestecul de frișcă cu bezea). Se modelează ușor crema sub forma unui munte, o formă conică.

Umple un poș cu crema de castane și ornează peste crema de bază. Ideea este să faci o spirală, începând de jos până sus acoperind muntele format din crema de bază.

Folosește puțină frișcă pentru a pune un vârf (moț) și cu ajutorul unei site ornează prăjitura cu puțină cacao.

Poftă bună!

Citește și

Istoria prăjiturii Mont Blanc

Dacă vrei să știi cine a inventat acest desert sau când, ei bine aici istoria devine tulbure. Există mai multe teorii.

Inventarea prăjiturii Mont Blanc așa cum o cunoaștem astăzi este atribuită patiseriei pariziene Dessat, cu ceva înainte de anul 1847, datorită încercării de a realiza un desert bazat pe vermicelli de castane, care devenise popular la acea vreme.

Ceea ce știm cu siguranță este că denumirea Mont Blanc aux Marrones a fost folosită frecvent ca referire la un desert cu piure de castane, decorat cu frișcă în anii 1888-1889.

Desertul Mont Blanc datorează probabil cea mai mare parte a aspectului său modern cofetarilor de renume internațional Anton Rumpelmayer și Chimao Sakota.

Patisierul parizian Anton Rumpelmayer și-a deschis patiseria Angelina în 1903. În același an, desertul Mont Blanc a devenit unul dintre produsele semnătură ale localului. Dar în loc să decoreze piureul de castane cu frișcă și să-l servească pe farfurie, el a început să servească desertul pe discuri subțiri crocante de bezea. În plus, a inversat stratificarea, acoperind cupola de frișcă cu vermicelli de piure de castane.

Chimao Sakota, un cofetar japonez, a introdus Mont Blanc în Japonia în 1933. Povestea spune că a gustat desertul original când a vizitat Parisul. S-a îndrăgostit atât de gust, cât și de forma sa unică de vermicelli, încât a decis să aducă rețeta acasă. Se presupune că Sakota a fost primul care a transformat desertul clasic Mont Blanc într-un tort, adăugându-i o bază de pandișpan.

Mont Blanc francez vs. Mont Blanc italian

Versiunile franceză și italiană ale desertului sunt destul de asemănătoare una cu cealaltă, deși e mai bine să nu presupuneți că odată ce ați gustat una, știți totul despre cealaltă.

Rețeta de cremă de castane este cea mai semnificativă diferență între Mont Blanc-ul francez și Monte Bianco italian. În timp ce francezii preferă să păstreze aroma de castane ca vedetă a spectacolului, italienii o tratează ca pe o piatră de construcție, una dintre multele a desertului final. Piureul de castane de la Monte Bianco este combinat cu lapte, care ar trebui să tempereze aroma de castane și să îi ofere o consistență mai cremoasă. De asemenea, este adesea aromatizat în continuare cu pudră de cacao neîndulcită pentru a-i oferi o aromă mai profundă, și o nuanță mai închisă.

Monte Bianco este, de asemenea, servit mai des în cupe decât pe discuri de bezea (aceasta este o tradiție pur franceză). Cu toate acestea, practica de a folosi o bază pentru desert pare să fi prins, unele rețete adăugând baze de tartă sau fursecuri Savoiardi la variante mai noi ale prăjiturii Monte Bianco.

Mont Blanc francez versus Mont Blanc japonez

Monburan (numele japonez al desertului) a devenit o variantă independentă, conectată doar tangențial la Mont Blanc.

În primul rând, avem ca diferență utilizarea de pandișpan și a unei baze de aluat de tartă (baza de bezea nu e populară aici).

În al doilea rând, avem crema în sine. În timp ce Monburanul original era cu aromă de castane, patiseriile moderne japoneze privesc castanele mai mult ca o sugestie, nu ca un ingredient obligatoriu.

Deși castanele sunt încă cea mai populară aromă, nu este neobișnuit să le găsiți amestecate cu ciocolată sau matcha sau schimbate în întregime cu alte ingrediente. Există Purple Monburans (aromat cu igname mov), Green Monburans (aromat cu matcha), Pink Monburans (aromat cu căpșuni), dar și multe alte arome care nu au nimic de-a face cu castanele.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pariziene cu mere decorate cu zahăr pudră
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Porție de cartofi franțuzești pe farfurie, decorată cu frunze de rucola, alături de vasul cu cartofi
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată alături de un pahar cu lapte
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Pui cu smântână și ciuperci în farfurie, servite cu mămăliguță
Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă
Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă
Un dovleac curățat și tăiat în cubulețe
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de ștrudel cu prune și cremă de mac
Galerie foto
Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Colaj cu chef Sorin Gonțea și înghețată de casă cu trei arome.
Video
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Mini plăcinte cu vanilie și căpșuni pe două grătare și într-o tavă cu două boluri cu căpșuni, două pahare cu limonadă și o sticlă
Galerie foto
Mini plăcinte cu vanilie și căpșuni. Rețetă simplă și ușoară
Mini plăcinte cu vanilie și căpșuni. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos, una secționată în jumătăți
13:02
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Ceapă caramelizată cu sos aromat pe o farfurie albă cu furculiță
13:01
Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri
Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci porționată
27 septembrie, 09:46
Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci
O mână amestecând cu lingura în bolul cu ciorbă de roșii ca la bunica
27 septembrie, 08:16
Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie
Porție de tocăniță de vinete cu multe legume în bol alb, alături de legume proaspete
26 septembrie, 11:21
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză pe o farfurie albă
26 septembrie, 11:20
Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză
Tort de banane cu caramel și ciocolată pe un platou verde cu picior
25 septembrie, 06:31
Tort de banane cu caramel și ciocolată, pentru momentele dulci Tort de banane cu caramel și ciocolată, pentru momentele dulci
Pui cu smântână și ciuperci în farfurie, servite cu mămăliguță
25 septembrie, 06:09
Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
Relațiile care trec de anul 2024 sunt construite să dureze întreaga viață, potrivit astrologilor
Relațiile care trec de anul 2024 sunt construite să dureze întreaga viață, potrivit astrologilor
Relațiile care trec de anul 2024 sunt construite să dureze întreaga viață, potrivit astrologilor
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în uniformă. Femeia voia, astfel, să atragă clienţi angajaţi la stat
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în uniformă. Femeia voia, astfel, să atragă clienţi angajaţi la stat
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în uniformă. Femeia voia, astfel, să atragă clienţi angajaţi la stat
Cum arată iubitul fiicei lui Leonard Doroftei! Vanessa, imagini rare cu parterenul ei: „Meriţi tot!”
Cum arată iubitul fiicei lui Leonard Doroftei! Vanessa, imagini rare cu parterenul ei: „Meriţi tot!”
Cum arată iubitul fiicei lui Leonard Doroftei! Vanessa, imagini rare cu parterenul ei: „Meriţi tot!”
Imagini adorabile cu fiica lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Micuța blondă și cu ochi albaștri seamănă leit cu tatăl ei
Imagini adorabile cu fiica lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Micuța blondă și cu ochi albaștri seamănă leit cu tatăl ei
Imagini adorabile cu fiica lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Micuța blondă și cu ochi albaștri seamănă leit cu tatăl ei
Demet Evgar publică imagini noi din serialul în care joacă rolul de protagonistă. Actrița își continuă proiectul prfesional
Demet Evgar publică imagini noi din serialul în care joacă rolul de protagonistă. Actrița își continuă proiectul prfesional
Demet Evgar publică imagini noi din serialul în care joacă rolul de protagonistă. Actrița își continuă proiectul prfesional
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din adâncuri, de fapt
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din adâncuri, de fapt
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din adâncuri, de fapt
Spaghete cu pesto de sfeclă roșie
Spaghete cu pesto de sfeclă roșie
Spaghete cu pesto de sfeclă roșie
Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului
Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului
Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului
O vedetă rock a anilor 70 a comparat-o pe Taylor Swift cu The Beatles: Îmi place ce face ea
O vedetă rock a anilor ’70 a comparat-o pe Taylor Swift cu The Beatles: „Îmi place ce face ea”
O vedetă rock a anilor ’70 a comparat-o pe Taylor Swift cu The Beatles: „Îmi place ce face ea”
Proprietățile sucului de dovleac. Care sunt efectele consumului acestei băuturi
Proprietățile sucului de dovleac. Care sunt efectele consumului acestei băuturi
Proprietățile sucului de dovleac. Care sunt efectele consumului acestei băuturi
fresh
Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie

Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie

Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie

Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci

Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica

Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri

Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri
închide