Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Prăjitura Mont Blanc sau Mont Blanc aux Marrones este o prăjitură realizată dintr-un amestec de piure de castane dulci, frișcă și bezea sub forma unui vârf de munte menit să semene cu faimosul Mont Blanc.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
Denumirea Mont Blanc aux Marrones a fost folosită frecvent ca referire la un desert cu piure de castane, decorat cu frișcă în anii 1888-1889 / AntenaPLAY.ro

Această rețetă este o variantă simplificată a prăjiturii Mont-Blanc, dar e la fel de bună ca în cofetăriile care o realizează de la zero.

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare.

Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se prepară prăjitura Mont Blanc

Desertul original Mont Blanc nu avea niciun fel de bază. Piureul de castane era îngrămădit direct pe farfurie, apoi decorat cu frișcă și zahăr pudră. Acum majoritatea localurilor care îl servesc preferă să o facă cu un fel de bază, cel mai adesea din bezea, pandișpan sau aluat de tartă.

Ingrediente pentru a preparara prăjitura Mont Blanc

Cum se prepară prăjitura Mont Blanc

Pentru început, preîncălzește cuptorul la 180 grd. C.

Unge formele cu puțin unt.

Decupează aluatul suficient de mult cât să umple complet formele. Ca să obții o formă cât mai regulată a tartei presează bine aluatul cu degetele, atât pe marginile cât și pe fundul formei. Decupează excesul de aluat.

În formele cu aluat, pune bile ceramice pentru coacere pentru ca aluatul să se coacă fără a se deforma. Dacă nu ai bile ceramice, poți folosi orez sau boabe de fasole uscată ca să umpli formele.

Pune-le apoi la copt la 180 grd C pentru circa 15 minute.

Cum prepari un piure de castane

Piureul de castane îl găsești gata facut în comerț, dar îl poți face și tu acasă din castane comestibile.

La 200 grame de miez de castane se adaugă 150 ml lapte și se fierb până se înmoaie.

Amestecă-le apoi într-un blender adăugând 40 gr cacao, 40-50 gr zahăr pudră, un plic de zahăr vanilat. Mixează compoziția foarte bine și piureul de castane e gata!

Prepararea cremelor

Pune 500 ml smântână pentru frișcă LaDORNA în bolul unui mixer pentru a bate frișca. Mixează întâi la viteză mică apoi mărește viteza.

Când frișca a crescut în volum și a început să se întărească adaugă 25 gr zahăr pudră. Mai bate puțin să obții consistența dorită, ideală pentru frișcă.

  • Crema de castane: pune într-un castron 250 gr piure de castane cu 200 gr de frișcă și amestecă-le foarte bine până se omogenizează. Adaugă și o linguriță de cacao.
  • Crema de bază: Toacă mărunt 4 bezele. Amestecă restul de frișcă (300 gr) cu bezelele mărunțite – aceasta e crema de bază a prăjiturii.

Asamblarea prăjiturii

Scoate formele cu aluat din cuptor și lasă-le să se răcească. După ce s-au răcit suficient scoate aluatul din forme.

În aluatul de forma unei mici tarte se pune mai întâi crema de bază (amestecul de frișcă cu bezea). Se modelează ușor crema sub forma unui munte, o formă conică.

Umple un poș cu crema de castane și ornează peste crema de bază. Ideea este să faci o spirală, începând de jos până sus acoperind muntele format din crema de bază.

Folosește puțină frișcă pentru a pune un vârf (moț) și cu ajutorul unei site ornează prăjitura cu puțină cacao.

Poftă bună!

Citește și

Istoria prăjiturii Mont Blanc

Dacă vrei să știi cine a inventat acest desert sau când, ei bine aici istoria devine tulbure. Există mai multe teorii.

Inventarea prăjiturii Mont Blanc așa cum o cunoaștem astăzi este atribuită patiseriei pariziene Dessat, cu ceva înainte de anul 1847, datorită încercării de a realiza un desert bazat pe vermicelli de castane, care devenise popular la acea vreme.

Ceea ce știm cu siguranță este că denumirea Mont Blanc aux Marrones a fost folosită frecvent ca referire la un desert cu piure de castane, decorat cu frișcă în anii 1888-1889.

Desertul Mont Blanc datorează probabil cea mai mare parte a aspectului său modern cofetarilor de renume internațional Anton Rumpelmayer și Chimao Sakota.

Patisierul parizian Anton Rumpelmayer și-a deschis patiseria Angelina în 1903. În același an, desertul Mont Blanc a devenit unul dintre produsele semnătură ale localului. Dar în loc să decoreze piureul de castane cu frișcă și să-l servească pe farfurie, el a început să servească desertul pe discuri subțiri crocante de bezea. În plus, a inversat stratificarea, acoperind cupola de frișcă cu vermicelli de piure de castane.

Chimao Sakota, un cofetar japonez, a introdus Mont Blanc în Japonia în 1933. Povestea spune că a gustat desertul original când a vizitat Parisul. S-a îndrăgostit atât de gust, cât și de forma sa unică de vermicelli, încât a decis să aducă rețeta acasă. Se presupune că Sakota a fost primul care a transformat desertul clasic Mont Blanc într-un tort, adăugându-i o bază de pandișpan.

Mont Blanc francez vs. Mont Blanc italian

Versiunile franceză și italiană ale desertului sunt destul de asemănătoare una cu cealaltă, deși e mai bine să nu presupuneți că odată ce ați gustat una, știți totul despre cealaltă.

Rețeta de cremă de castane este cea mai semnificativă diferență între Mont Blanc-ul francez și Monte Bianco italian. În timp ce francezii preferă să păstreze aroma de castane ca vedetă a spectacolului, italienii o tratează ca pe o piatră de construcție, una dintre multele a desertului final. Piureul de castane de la Monte Bianco este combinat cu lapte, care ar trebui să tempereze aroma de castane și să îi ofere o consistență mai cremoasă. De asemenea, este adesea aromatizat în continuare cu pudră de cacao neîndulcită pentru a-i oferi o aromă mai profundă, și o nuanță mai închisă.

Monte Bianco este, de asemenea, servit mai des în cupe decât pe discuri de bezea (aceasta este o tradiție pur franceză). Cu toate acestea, practica de a folosi o bază pentru desert pare să fi prins, unele rețete adăugând baze de tartă sau fursecuri Savoiardi la variante mai noi ale prăjiturii Monte Bianco.

Mont Blanc francez versus Mont Blanc japonez

Monburan (numele japonez al desertului) a devenit o variantă independentă, conectată doar tangențial la Mont Blanc.

În primul rând, avem ca diferență utilizarea de pandișpan și a unei baze de aluat de tartă (baza de bezea nu e populară aici).

În al doilea rând, avem crema în sine. În timp ce Monburanul original era cu aromă de castane, patiseriile moderne japoneze privesc castanele mai mult ca o sugestie, nu ca un ingredient obligatoriu.

Deși castanele sunt încă cea mai populară aromă, nu este neobișnuit să le găsiți amestecate cu ciocolată sau matcha sau schimbate în întregime cu alte ingrediente. Există Purple Monburans (aromat cu igname mov), Green Monburans (aromat cu matcha), Pink Monburans (aromat cu căpșuni), dar și multe alte arome care nu au nimic de-a face cu castanele.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Frico veneto
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
șalotă
Ceapă galbenă vs. șalotă. Cum să le folosești pentru a da gust preparatelor
Ceapă galbenă vs. șalotă. Cum să le folosești pentru a da gust preparatelor
ciocolata alba
Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă
Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
Galerie foto
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
Galerie foto
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Persoană servind Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
Galerie foto
Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
prea multă sare în mâncare
05:57
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Murături asortate în saramură
05:44
Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă
condimente indiene
05:22
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
31 octombrie, 06:01
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
cartofi prăjiți în tigaie
31 octombrie, 05:40
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
31 octombrie, 05:32
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
30 octombrie, 06:06
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Două sticle cu suc de sfeclă roșie și sfeclă roșie proaspătă
30 octombrie, 05:04
Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Horoscopul chinezesc pentru luna noiembrie 2025. Vezi ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
Horoscopul chinezesc pentru luna noiembrie 2025. Vezi ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
Horoscopul chinezesc pentru luna noiembrie 2025. Vezi ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
Momentul în care o căruţă cu patru copii este spulberată de o maşină. Un bebeluş a murit
Momentul în care o căruţă cu patru copii este spulberată de o maşină. Un bebeluş a murit
Momentul în care o căruţă cu patru copii este spulberată de o maşină. Un bebeluş a murit
Românul celebru s-a revoltat după ce a fost pus să se descalţe în aeroport: amp;#8220;E umilitor”
Românul celebru s-a revoltat după ce a fost pus să se descalţe în aeroport: amp;#8220;E umilitor”
Românul celebru s-a revoltat după ce a fost pus să se descalţe în aeroport: amp;#8220;E umilitor”
Bogdan de la Ploiești, mesaj ascuns în noua melodie cântată pentru Cristina Pucean. Modelul din videoclip seamănă izbitor cu ea
Bogdan de la Ploiești, mesaj ascuns în noua melodie cântată pentru Cristina Pucean. Modelul din videoclip seamănă izbitor cu ea
Bogdan de la Ploiești, mesaj ascuns în noua melodie cântată pentru Cristina Pucean. Modelul din videoclip seamănă izbitor cu ea
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa Berghain? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
fresh
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie

Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie

Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie

Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase

Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase

Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității

Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității

Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată

Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată

Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească

Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
închide