Top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic

Cele mai multe dintre boli apar din cauza diverselor inflamații care apar în organism. Atunci când inflamațiile devin cronice provoacă boli grave cum ar fi cele cardiovasculare sau cancere. Medicina alopată poate să ajute la tratarea lor, însă putem reduce inflamațiile printr-o alimentație corectă. Descoperă și tu lista cu top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic. Iată de ce le recomandă nutriționiștii.

Mai multe alimente antiinflamatoare pe o masă
Alimentele antiinflamatoare conțin substanțe antioxidante cum ar fi vitaminele C și E / Shutterstock

O viață fără stres, cu multă activitate fizică, hidratarea adecvată și modul în care te hrănești pot scădea nivelul inflamației din organism.

Există mai multe alimente care conțin nutrienți cu rol antiinflamator cum ar fi vitaminele A, E sau C. Iată o listă cu 13 dintre ele pe care ar fi bine să le introduci cât mai des în alimentația ta, potrivit Healthline.com.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic

Alimentele cu efecte antiinflamatoare sunt benefice pentru a reduce stresul oxidativ din organism. Stresul oxidativ apare în urma radicalilor liberi. Nutriționiștii recomandă o dietă cât mai bogată în antioxidanți pentru a reduce inflamația de la nivelul organismului.

Fructele de pădure

Căpșunile, afinele, zmeura și murele sunt surse excelente de fibre, vitamine și minerale. Conțin antioxidanți—antocianine—care au un puternic rol antioxidant. Studiile internaționale spun că reduc stresul oxidativ care este responsabil pentru apariția inflamațiilor cronice sursa multor boli grave.

Fructele de pădure conțin și quercitină care poate contribui la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare sau a unor tipuri de cancer. Vitamina C se găsește și ea în cantități mari în toate fructele de pădure. Este de ajutor în funcționarea normală a sistemului imunitar și are un rol important în menținerea sănătății pielii și a părului.

Peștele gras

Peștii grași sunt o sursă bună de acizi grași omega-3. Introdu în dieta ta somon, sardine, anșoa, hering și macrou. Acizii grași omega 3 conțin acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA). Atât DHA, cât și EPA ajută la reducerea inflamației din organism reducând stresul metabolic. Consumându-i în mod regulat vei fi mai protejată de boli de inimă și de rinichi și de diabet.

Corpul tău va metaboliza acizii grași omega 3 în resolvină și protectină, două componente care au efect antiinflamator.

Broccoli

Atât broccoli cât și celelalte legume crucifere—conopida, varza de Bruxelles și varza kale—au un profil nutrițional perfect pentru cei care vor să scape de inflamațiile din organism. Consumul regulat și în cantități suficiente a fost asociat de numeroase studii cu scăderea riscului de boli de inimă.

Broccoli în mod special este bogat în sulforafan, un antioxidant care scade nivelul de citokine și cel al facrorului nuclear kappa B (NF-κB). Acestea sunt molecule care cresc inflamațiile din organism.

Avocado

Avocado este bogat în potasiu, magneziu, fibre și grăsimi mononesaturate. Fructele de avocado conțin vitaminele din complexul B, vitamina C, vitamina E și vitamina K.

De asemenea, conțin carotenoizi și tocoferol, compuși care sunt asociați cu reducerea riscului de apariție a cancerului.

Datorită profilului său nutrițional, avocado ajută organismul să absoarbă mai bine antioxidanții din alte alimente.

Ceai verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi. De-a lungul timpului s-au făcut o mulțime de studii care au demonstrat că poate reduce riscul de apariție a cancerului, a bolilor de inimă, a bolii Alzheimer, obezității, dar și a altor afecțiuni.

Toate acesta sunt posibile datorită antioxidanților conținuți, în special epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Această substanță reduce efectul citokinelor și distruge acizii grași dăunători din celule.

Ardei gras

Ardeii grași, atât cei dulci, cât și cei iuți sunt bogați în vitamina C, un antioxidant cu puternice efecte antioxidante. De asemenea, conțin și quercitină, substanță care reduce inflamațiile asociate cu boli cronice, ca cele cardiovasculare și diabet.

Ardeii grași conțin acid ferulic și acid senapic care au rolul de a reduce efecte îmbătrânirii.

Ciupercile

Există mii de soiuri de ciuperci, dar doar câteva sunt comestibile. De aceea, este bine să le cumperi întotdeauna de la magazin pentru a te asigura că nu ajung în farfuria ta ciuperci otrăvitoare.

Odată ce ai o sursă bună include-le cât mai des în dieta ta pentru că au puține calorii, dar sunt bogate în seleniu, cupru și mai multe vitamine din complexul B.

De asemenea, conțin fenoli și alte substanțe antioxidante care au rolul de a reduce inflamațiile din organism.

Cel mai bine ar fi să consumi ciupercile crude sau gătite cât mai puțin pentru că studiile arată că tratamentul termic reduce efectele lor antiinflamatoare.

Struguri

Strugurii conțin antocianine, substanțe despre care oamenii de știință spun că reduc inflamațiile. Acestea sunt responsabile pentru mai multe tipuri de boli de la cele cardiovasculare, la diabet, obezitate, afecțiuni ale ochilor sau Alzheimer.

Strugurii sunt bogați și în resveratrol și alte substanțe antioxidante cu efecte benefice asupra sănătății. Resveratrolul încetinește procesul de îmbătrânire prin netralizarea radicalilor liberi.

Turmeric

Turmericul este un condiment utilizat foarte mult în bucătăria indiană. A intrat în atenția oamenilor de știință când s-a constatat că una dintre componentele sale, curcumina, are un efect antioxidant foarte puternic.

Efectele benefice se văd mai ales în cazul artritei, diabetului, dar și a alor boli cauzate de inflamații.

Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de grăsime. Este bogat în grăsimi mononesaturate și este baza bucătăriei mediteraneene, considerată cea mai recomandată pentru o viață lungă și fără probleme de sănătate.

Studiile au arătat că uleiul de măsline reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer cerebral și alte boli grave.

Ciocolată neagră și cacao

Ciocolata neagră este unul dintre cele mai delicioase moduri de a introduce în organism antioxidanți. Flavolii sunt substanțele care luptă cu inflamațiile și te protejează de o mulțime de boli cardiovasculare, dar și să îmbătrânești sănătos.

Pentru a beneficia de toate efectele pozitive asupra sănătății trebuie să alegi ciocolată neagră care conține cel puțin 70% cacao. Cu cât procentul este mai mare, cu atât este mai bine.

Roșii

Roșiile sunt foarte bogate în nutrienți. Au un conținut mare de vitamina C și potasiu. De asemenea, au un aport de licopen, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii impresionante.

Această substanță a fost îndelung studiată de oamenii de știință și s-a descoperit că poate reduce riscul apariției unor anumite tipuri de cancer.

Cireșe

Cireșele conțin substanțe antioxidante cum ar fi antocianinele și catecinele, care au rolul de a reduce inflamațiile din organism. Aceasta sunt prezente atât în cireșe, cât și în vișine. Totuși, studiile nu sunt atât de concludente asupra efectelor exacte, astfel încât este nevoie să se facă cercetări suplimentare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O femeie care ține două ouă vopsite pentru pește
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale, gata de servit
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
bomboane pentru masa de Paște
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
Cartofi și morcovi la cuptor puși alături de carnea de miel
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic pe un platou verde
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Ciorbă de miel cu lobodă în bol alb cu lingură și pătrunjel verde
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Porție de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu gnocchi
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...
Parteneri
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
fresh
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
închide