Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Oul este unul dintre alimentele de bază care nu trebuie să lipsească din dieta ta. Ouăle sunt bogate în nutrienți, grăsimi și proteine care ajută organismul să funcționeze la parametrii maximi. Culoarea gălbenușului este un indicator pentru valoarea nutritivă a oului? Descoperă ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii.
Ouăle cu gălbenușul mai închis la culoare sunt preferate de cele mai multe ori celor cu gălbenușul galben deschis datorită mitului popular că sunt mai bogate în nutrienți. De fapt, culoarea este dictată de factori care nu influențează calitatea oului și nici nu îl fac mai sănătos.
Cel mai important este să alegi ouă proaspete, din surse sigure, de preferat obținute de la păsări crescute liber. Acestea au o hrană mai naturală și mai echilibrată.
Ce influentează culoarea gălbenușului de ou
Principalul factor care influențează culoarea gălbenușului de ou este alimentația păsării. Dacă este hrănită cu iarbă, insecte și porumb gălbenușul oului produs va avea o culoare ce variază de la galben închis până la o nuanță apropiată de portocaliu. Atât iarba, cât și porumbul conțin carotenoizi care colorează gălbenușul de ou. Află mai multe și despre beneficiile consumului de ouă. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta.
Găinile hrănite cu furaje vor produce ouă cu un gălbenuș cu o culoare mai pală. Același lucru se întâmplă și dacă păsările au fost hrănite preponderent cu grâu. Cu cât hrana lor este mai diversificată, cu un amestec echilibrat între iarbă, porumb și cereale, cu atât gălbenușul va fi mai închis la culoare.
Totuși, culoarea gălbenușului nu indică, în mod necesar, calitatea sau valoarea nutrițională a oului. Gălbenușurile mai închise nu sunt mai sănătoase sau mai gustoase decât cele deschise.
Ele pot pur și simplu indica modul în care o găină a fost hrănită. Culoarea gălbenușului este, în mare parte, o chestiune de preferință personală și nu afectează calitatea oului în sine.
Culoarea gălbenușului de ou variază de la galben închis la foarte deschis
Culoarea gălbenușului de ou poate varia de la galben închis la foarte deschis, iar motivele țin de cele mai multe ori de dieta păsării care a depus oul.
De exemplu, dacă hrana este bogată în carotenoizi naturali, cum ar fi beta-carotenul, tind să producă ouă cu gălbenușuri mai închise.
Acești carotenoizi sunt prezenți în legume precum morcovi, porumb sau dovlecei. Iarba conține și ea un colorant natural din clasa carotenoizilor, ceea ce face ca oul de găină să fie portocaliu închis.
Crescătorii de găini pot obține un gălbenuș de culoare portocalie și prin adăugarea unui colorant sintetic în furajele găinilor.
Află mai multe și despre ce înseamnă codurile de pe ouă. Vezi ce indică de fapt.
Pentru alimentația cu iarbă nu este disponibilă tot anul, vei vedea că pe perioada sezonului rece gălbenușurile nu sunt la fel de închise la culoare ca vara.
Nu doar alimentația găinilor dictează culoarea gălbenușului, ci și rasa lor. Unele rase sunt mai predispuse să producă gălbenușuri de ou cu o anumită nuanță. Un alt aspect care influențează culoarea gălbenușului este starea de sănătate a păsărilor.
Găinile sănătoase și bine hrănite vor produce ouă cu gălbenușuri cu o culoarea mult mai intensă. Deficiențele nutriționale sau stresul pot influența negativ culoarea gălbenușului.
Ce semnificație are culoarea gălbenușului din punct de vedere nutrițional
Chiar dacă culoarea gălbenușului nu are vreo însemnătate în ceea ce privește calitatea oului, ci ține mai degrabă de dieta păsării, în funcție de nuanță, există unele diferențe minore în conținutul de substanțe nutritive.
Acestea sunt în general neglijabile în contextul unei diete echilibrate. Carotenoizii au și proprietăți antioxidante care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Gălbenușurile cu o nuanță mai închisă pot conține cantități mai mari de carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul. Acești compuși sunt convertiți în organism în vitamina A, care este importantă pentru sănătatea vederii, sistemul imunitar și multe alte funcții.
Gălbenușul este bogat în grăsimi sănătoase, în special în acizi grași esențiali, cum ar fi omega-3. Cu toate acestea, diferențele de conținut de grăsimi între gălbenușurile de diferite culori sunt minime.
De asemenea, gălbenușul conține proteine, vitamine și minerale esențiale, indiferent de culoare. Aceste substanțe nutritive sunt vitale pentru dezvoltarea și funcționarea organismului.