7 preparate care au fost inventate din resturile altor alimente

Multe dintre preparatele pe care astăzi le consumăm cu poftă au fost inventate din dorința de a evita risipa alimentară sau în vremuri în care procurarea hranei era cu adevărat o problemă. Descoperă și tu 7 preparate care au fost inventate din resturile altor alimente. Vezi cât de simplu se prepară.

Publicat: 23 noiembrie 2023, 08:00
Crutoane puse în boluri care se află pe o masă
Sunt multe preparate inventate din resturi pentru a limita risipa de alimente / Shutterstock

Vremurile grele i-au făcut pe oameni să fie inventivi cu privire la modul în care refolosesc resturile alimentare.

Unele preparate au fost date uitării, altele au făcut istorie și au ajuns cunoscute în întreaga lume. Iată 7 dintre cele mai cunoscute mâncăruri care au fost preparate din resturi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Preparate care au fost inventate din resturile altor alimente

Dacă ai resturi rămase acasă, atunci poți să le incluzi în câteva rețete delicioase. Vei avea la final un rezultat spectaculos dacă urmezi sfaturile specialiștilor. Descoperă și tu preparatele deosebite pe care le poți face din resturi de mâncare.

Brânza burrata

Burrata este astăzi una dintre cele mai iubite tipuri de brânză, cu un preț nu tocmai mic. Nu a fost întotdeauna o vedetă, ba din contră. A apărut ca un subprodus, din resturile de la producția de mozzarella.

În anii 1920, producătorii de brânză din sudul Italiei au luat resturile rămase de la fabricarea de mozzarella și smântână și le-au transformat în burrata. Exteriorul foarte fin este de fapt mozzarella proaspătă, în schimb ce în interior este o cremă foarte moale.

Arancini

Arancini a rezultat din faptul că risotto reîncălzit nu mai avea textura apetisantă a celui proaspăt. Așa că italienii s-au gândit ce să facă cu resturile de orez risotto ca să nu ajungă la gunoi. Le-au transformat într-un fel de crochete, pe care le-au prăjit.

În Sicilia se numesc arancini, în Roma suppli, în alte locuri suppli al telefono pentru că brânza din interior se întinde ca un fir de telefon. Cert este că s-a salvat un fel de mâncare într-un mod cât se poate de delicios.

Orez prăjit

În China orezul prăjit nu se prepară decât din resturile de la orezul alb fiert. Nu doar că nu se mai aruncă mâncarea, dar este și mai bun pentru că orezul se usucă puțin și nu se mai lipesc boabele unele de altele atât de mult. Alături de orez se mai pot pune resturi de carne sau de legume sau se pot adăuga ingrediente proaspete, cum este oul.

Migas

Migas este un mic dejun tradițional în Spania și Portugalia, realizat la origini din resturi de pâine sau tortilla.

La început era consumat de populația foarte săracă care punea în tigaie pâine veche pe care o prăjea puțin, iar deasupra spărgeau câte un ou. Pentru mai mult gust puneau și condimente, iar în funcție de situația de moment mai puteau adăuga și brânză sau legume.

Crutoanele

De mai bine de 600 de ani pâinea veche este transformată în crutoane. Francezii au început să facă acest lucru pentru prima dată în Evul Mediu. Rețeta de crutoane este simplă și rapidă.

La început erau simple, dar astăzi se asezonează cu condimente, usturoi, li se adaugă unt sau ulei de măsline. Sunt perfecte în supe crème și în salate.

Frigănelele

Denumirea în franceză a frigănelelor este „pain perdu” care se traduce prin „pâine pierdută”. Au fost preparate la început doar din dorința de a înmuia pâinea veche de o zi încă din Roma Antică. Rețeta de frigănele este perefectă pentru atunci când te afli în pană de idei.

Astăzi se gătesc la micul dejun în aproape toate colțurile lumii.

Croissant cu migdale

Deși pare un preparat decadent, croissantul cu migdale a fost preparat din dorința de a salva produsele de patiserie nevândute sau pe cele care nu aveau forma perfectă. Cofetarii le-au umplut cu cremă de migdale și au fost atât de apreciate că au devenit niște produse emblematice ale patiseriilor din toată lumea.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
varza murata si zeama de varza
06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Fructul exotic, vedetă în România: vânzările au crescut cu peste 170%, iar fermierii îl cultivă deja intens
Fructul exotic, vedetă în România: vânzările au crescut cu peste 170%, iar fermierii îl cultivă deja intens
Fructul exotic, vedetă în România: vânzările au crescut cu peste 170%, iar fermierii îl cultivă deja intens
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide