Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Rețeta de tort Bienenstich, tradusă prin „tort Înțepătura albinei” este o rețetă tradițională germană, foarte populară. Se prepară în majoritatea brutăriilor sau cofetăriilor germane și este foarte apreciată de consumatori.
Galerie foto
Rețeta tortului a apărut prin anul 1474. Aceasta a fost preparată de brutarii din Andernach pentru a sărbători victoria împotriva năvălitorilor din Linz am Rhein. Pentru a se apăra de aceștia, localnicii au folosit stupi de albine pe care i-au aruncat în năvălitori. Stupii de albine erau ușor de găsit la acea vreme, pentru că atârnau de crengile copacilor sub formă de cuiburi mai mici. Fiind înțepați de mulțimea de albine, năvălitorii s-au retras și au abandonat atacul. Locuitorii din Andernach au sărbătorit victoria cu mare fast și printre delicatese s-a numărat și tortul respectiv.
Tortul Înțepătura albinii se prepară dintr-un aluat dospit, asemănător cu aluatul de cozonac. Însă la suprafață, înainte de coacere, aluatul se glazurează cu migdale caramelizate cu unt și miere. După coacere și răcire, aluatul se secționează în două. Iar între cele două secțiuni se adaugă cremă de vanilie.
Dacă dorești să prepari și tu acest Tort Bienenstich sau Tort Înțepătura albinei, îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti ingredientele pentru aluatul dospit. Acestea necesită un timp de relaxare la temperatura camerei. Apoi vei frământa aluatul și îl vei lăsa la dospit. Înainte de a-l modela în tava de copt, prepari și glazura din migdale caramelizate cu unt și miere.
Cum prepari aluat dospit pentru tortul Bienenstich
Pune laptele la încălzit, apoi dizolvă în el drojdia și zahărul. Acoperă vasul cu o folie și lasă drojdia să se dezvolte timp de 12-15 minute. În acest interval de timp topește untul și lasă-l să se răcorească. Oul amestecă-l cu zahărul vanilat și sarea.
Trece făina prin sită într-un bol și formează la mijlocul ei un loc adânc. Pune acolo oul amestecat cu zahărul, untul topit și răcorit și drojdia dezvoltată în laptele cald. Amestecă ingredientele de la centru cu făina de pe margini până când rezultă un aluat compact. Frământă-l bine până când nu va mai fi lipicios. Acoperă-l cu folie și lasă-l la dospit timp de 30 de minute.
Cu 15 minute înainte de expirarea timpului pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi pregătește glazura de migdale.
Așază o crăticioară pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Adaugă în ea smântâna, untul, zahărul și mierea. Amestecă continuu ingredientele până când se diluează compoziția și devine omogenă. Ridică crăticioara de pe foc și adaugă fulgii de migdale în compoziția fierbinte.
Pune hârtie de copt în interiorul unei forme de copt rotundă, cu diametrul de 25-26 cm. Transferă aluatul dospit în ea și nivelează-i suprafața presându-l cu mâinile. Întinde pe toată suprafața aluatului glazura cu fulgi de migdale.
Introdu forma de copt în cuptor și coace blatul de tort Bienenstich pentru 35-40 de minute, la 200 de grade Celsius.
După coacere, scoate-l din forma de copt și lasă-l să se răcească bine pentru a-l putea secționa.
Cum prepari crema de vanilie pentru tortul Înțepătura albinei
Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea gălbenușurile, făina, zahărul și un praf de sare. Adaugă și puțin lapte rece pentru a putea omogeniza amestecul de ingrediente. Restul de lapte adaugă-l fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.
Fierbe crema, amestecând continuu cu telul sau cu o spatulă. Când devine consistentă ca o budincă, stinge focul și adaugă esența de vanilie în cremă. Acoperă crema cu o folie la contact și las-o să se răcească.
După răcire, încorporează în cremă frișca bătută.
Pentru a monta tortul secționează blatul de tort bine răcit, în două. Întinde crema de vanilie între cele două secțiuni.
Pune deliciosul tort Bienenstich la rece pentru 5-6 ore sau peste noapte. Se va porționa mult mai bine după ce blaturile se hidratează de la umiditatea cremei.
Dacă mai dorești și o altă rețetă de tort din bucătăria internațională, mai poți încerca și rețeta de tort Karpatka, din bucătăria poloneză.