Tort Esterhazy. Rețeta celui mai fin tort, cu gust divin

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Ungurească

Dacă ești în căutarea unei rețete de tort fin și elegant cu gust pe măsura aspectului, îți recomandăm să încerci rețeta de tort Esterhazy.

Tort Esterhazy secționat pe un platou negru, alături de un platou cu bucăți de ciocolată
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se porționează mult mai frumos a doua zi / Shutterstock

Tortul Esterhazy sau Eszterházy este unul dintre cele mai fine și elegante torturi care se prepară de sărbători, dar și pentru evenimente deosebite. Rețeta este inspirată din bucătăria ungurească și a fost inventată de cofetarii din Budapesta la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tortul poartă numele prințului ungur Paul de Eszterhazy.

Citește și

A devenit unul dintre cele mai cunoscute torturi din teritoriile Monarhiei Austro-Ungare. Iar din anul 2015, acesta a devenit un desert tradițional maghiar. Tortul este preparat din 6 foi de bezea cu nucă, umplute cu o cremă de vanilie cu nuci și brandy. Are un decor spectaculos dintr-o glazură albă și câteva cercuri maro ce imită pânza de păianjen.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lateralele tortului se decorează cu fulgi de migdale, alune, sau nuci. Prepară-l și tu și oferă-le celor dragi surpriza de a se răsfăța cu unul dintre cele mai delicioase torturi. Îți oferim mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea acestui tort constă în pregătirea compoziției pentru cele șase foi de albușuri. Adună pe masa de lucru toate ingredientele și pune albușurile în bolul mixerului. Lasă-le la temperatura camerei cel puțin 15 minute pentru o bezea foarte reușită.

Prepararea foilor de bezea cu nucă pentru tort Esterhazy

Peste albușurile din bolul mixerului presară un praf de sare. Pornește mixerul și amestecă-le energic, până când devin spumoase și cristaline. Adaugă lingură cu lingură zahărul șiamestecă intens albușurile până când bezeaua devine foarte fermă.

Îndepărtează mixerul și folosește o spatulă pentru amestecarea celorlalte ingrediente. Adaugă nuca măcinată fin și amestec-o ușor în bezea cu spatula.

Descoperă aici și o rețetă de tort Pavlova. Este rețeta celui mai delicat tort de bezea.

Pune în tava de copt o hârtie albă și desenează pe ea, în colțurile opuse, două cercuri cu diametrul de 23 cm. Întoarce hârtia de copt cu partea desenată în jos. Împarte bezeaua cu nuci în șase părți egale. Cu ajutorul unei pungi tăiată la un capăt  sau a unui săculeț de decorat prăjituri, formează două foi de bezea în interiorul cercurilor de pe hârtia de copt.

Pune tava în cuptor și coace cele două foi de bezea cu nucă pentru 12-15 minute, la 180 de grade Celsius. Continuă cu următoarele două foi pe o altă hârtie de copt, apoi cu ultimele două. După coacere lasă foile de bezea cu nuci să se răcească.

Prepară crema de vanilie

Într-o cratiță amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până  când acestea se topesc iar compoziția de gălbenușuri devine spumoasă. Apoi adaugă puțin câte puțin din lapte, amestecând continuu pentru omogenizare. La final, adaugă și făina, omogenizează bine compoziția și pune crema la fiert.

Amestecă intens pe tot parcursul fierberii până când crema capătă textura unei budinci. Spre final de fierbere adaugă vanilia și nuca măcinată fin. Așază o folie de prospețime direct peste cremă și las-o la răcit. După răcire, adaugă în crema de vanilie untul moale și cantitatea de brandy.

Cum montezi deliciosul tort Esterhazy

Împarte crema de vanilie în șase părți. Întinde-o în straturi uniforme între foile de bezea cu nucă, așezate pe un platou de tort. Întinde crema uniform și pe lateralele tortului. Apoi aplică fulgi de migdale peste laterale.

Ultima foaie de bezea, cea de deasupra tortului o glazurezi cu un strat subțire de gem de caise ușor încălzit. Apoi întinzi uniform fondantul alb. Peste fondant trasează cercuri fine din ciocolată topită, cu ajutorul unui săculeț de posh cu dui, având vârful cel mai subțire. Iar cu o scobitoare, trasează linii drepte de la centru spre margine și invers, pentru a crea efectul de pânză de păianjen.

Pune tortul la rece pentru 5-6 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Astfel, foile de bezea se vor hidrata, iar tortul se va putea secționa frumos. Iar pentru data viitoare, când mai dorești să prepari un tort delicios și spectaculos, îți oferim o rețetă de tort diplomat, cu pișcoturi și fructe din compot.

Citește și
Tort Esterhazy pe un platou negru

Galerie foto

Tort Esterhazy secționat pe un platou negru, alături de un platou cu bucăți de ciocolată
Pasul de formare a decorului de pânză de păianjen deasupra tortului
Pasul de trasare a spiralei de ciocolată neagră, deasupra tortului
+21
CELE MAI CITITE
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două porții din prăjitura Rigo Jancsi
Galerie foto
Prăjitura Rigo Jancsi. Rețetă delicioasă din bucătăria ungurească
Prăjitura Rigo Jancsi. Rețetă delicioasă din bucătăria ungurească
Tort spirală cu mascarpone și căpșuni secționat pe un platou alb, alături de două cești
Galerie foto
Tort spirală cu mascarpone și căpșuni, ideal pentru momente dulci
Tort spirală cu mascarpone și căpșuni, ideal pentru momente dulci
Tort cu mousse de căpșuni și glazură oglindă, porționat pe platou și pe farfurie
Galerie foto
Tort cu mousse de căpșuni și glazură oglindă, colorată
Tort cu mousse de căpșuni și glazură oglindă, colorată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
08:00
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Mai multe brânzeturi vegane puse pe o masă
07:00
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Chec cu lămâie servit pe un grătar special
06:00
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
pudră de unt de arahide într-un bol pentru a ilustra cel mai simplu mod de a consuma proteine
24 septembrie, 07:00
Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
24 septembrie, 06:00
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
24 septembrie, 06:00
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
23 septembrie, 08:00
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Porții de prăjitura cu gem și aluat ras pe o farfurie
23 septembrie, 07:00
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
1
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Data viitoare când mergi la cumpărături pune în coșul tău și o cutie cu ouă de prepeliță. Sunt gustoase și mai ales foarte bogate în nutrienți, așa că ar fi bine...
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
2
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Mămăliga este, în aparență, foarte simplu de preparat. Apă, sare, mălai și atât. Totuși, proporția între aceste ingrediente, timpul de fierbere și momentul în care adaugi mălaiul sunt foarte importante. Iată...
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
3
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Rețeta de chec marmorat cu cafea este rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să faci o prăjitură simplă, cu o aromă care să îl facă deosebit. Este o combinație...
Trei porții de plăcintă cu prune ca la bunica pe un platou alb, rotund, alături de un bol cu prune
4
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Dacă te-a cuprins nostalgia după deserturile mult adorate în copilărie, avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica. Este simplă și ușor de preparat, iar gustul ei...
Plăcinta cu brânză servită de o doamnă după ce au fost aduse de pe tigaie
5
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Rețeta de plăcintă cu brânză, preparată la tigaie, este o rețetă tradițională românească care îți va readuce în memorie gustul copilăriei și al meselor de acasă. Această plăcintă este ușor de...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Preiau firme cu datorii. Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins

"Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins

"Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins
Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat

Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat

Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat
Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba
Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa
Cel mai lacom prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței
Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate
fresh
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
închide