Arancini, cea mai populară și delicioasă gustare siciliană

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Arancini este un preparat pe care îl vei găsi pe toate străzile din Sicilia. Se prepară din risotto, din care se formează bile, se umplu cu brânză și apoi se prăjesc. Odată ce le-ai gustat exteriorul crocant și interiorul atât de cremos te vei îndrăgosti de ele. 

Mai multe biluțe de arancini servite într-un castron
De cele mai multe ori arancini se umplu cu mozzarella / Shutterstock

Arancini nu este un preparat greu de făcut, însă necesită mai mulți pași care pot părea complicați. Totuși, merită efortul pentru că este delicios. Se servesc ca aperitiv sau gustare cu sos marinara, cu salată verde cu lămâie sau parmezan sau fără nimic alături.

Cel mai des arancini sunt umplute cu ragu, dar vei găsi destul de des și cu unul sau mai multe feluri de brânzeturi sau chiar cu mazăre. De asemenea, există și variante care nu au niciun fel de umplutură.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Arancini au fost aduși în Sicilia de către arabi când conduceau această insulă începând cu secolul al IX-lea. În acest timp, au fost introduse alimente din Orientul Mijlociu, inclusiv orez, citrice și condimente. 

Risotto este cel mai important ingredient pentru arancini. Trebuie preparat din orez arborio care are bob scurt și cu un conținut ridicat de amidon. Este ideal pentru a obține o consistență de risotto cremoasă. 

Orezul se călește cu ceapă și usturoi apoi se asezonează cu sare, piper, pastă de roșii, pătrunjel , unt și supă de pui. Parmezanul ras leagă toată compoziția, dar dă și un plus de aromă.

Ingrediente

Pentru umplutură mozzarella este alegerea perfectă. Dacă folosești mozzarella proaspătă trebuie să o scurgi bine înainte și să o usuci. Pentru pane se folosește o variantă simplă de ouă bătute și pesmet panko. 

Mod de preparare

Se călesc ceapa și usturoiul în ulei de măsline într-o cratiță mare, cu fundul greu. Se lasă până se înmoaie amestecând, aproximativ 5 minute.

Cum prepari orezul pentru arancini

Se adaugă orezul în cratiță și se amestecă până devine semitranslucid, aproximativ un minut. Se pun sarea, piperul măcinat, pătrunjelul, supa, pasta de roșii și untul. Se amestecă bine și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se reduce focul la mic și se acoperă cu un capac. Se lasă să fiarbă până când orezul este fraged și supase absoarbe, 20-25 de minute.

Cum preapri ingredientele pentru pane

În timp ce orezul se gătește, se iau 3 boluri medii. Într-un bol, se amestecă făina, sarea și piperul. În al doilea, se bat ouăle. Se adaugă pesmetul în al treilea castron. Se tapetează două tăvi de copt puțin adânci cu hârtie de copt

Mozzarella se taie în 18-20 cuburi. Se păstrează rece până când este gata de utilizare.

Cum formezi arancini

Când orezul este fraged se stinge focul și se amestecă parmezanul. Se întinde cu grijă orezul pe una dintre tăvile de copt pregătite și se lasă să se răcească timp de 10 minute.

Când orezul este suficient de rece pentru a fi manipulat, se formează 18 bile cu diametrul de aproximativ 2 cm. Odată ce bilele sunt formate, se introduce un cub de brânză în centru și se apasă orezul în jurul acestuia, astfel încât brânza să fie complet învelită.

Se trece cu grijă fiecare bilă prin făină, apoi ou, apoi pesmet. Se repetă procesul cu toate bilele. Se așează pe tava de copt pregătită.

Într-o cratiță se încinge uleiul. Se pun câte 6 bile întorcându-se ușor până se rumenesc, aproximativ 3-4 minute. Se pun arancini gătiți pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie. Se lasă să se răcească 5 minute înainte de a fi servite.

Trucuri pentru cele mai bune arancini

Cel mai important pas pentru a face arancini perfect este să prepari risotto cu consistența potrivită. Când acesta fierbe rezistă tentației de a amesteca în primele 20 de minute. În caz contrar, riști să lași aburul să iasă, ceea ce ar putea duce la formarea unei cantități mai mari de lichid și la prelungirea timpului de gătire.

Atunci când formezi bilele de orez, udă-te pe mâini. Acest lucru va ajuta la prevenirea lipirii orezului de mâinile tale. Când prăjești arancini, asigură-te că uleiul este foarte bine încins pentru a preveni absorbția în stratul de orez. Uleiul ar trebui să aibă bule mici.

Cu ce se servesc arancini

Felul tradițional de a servi arancini este cu sos marinara sau simple. De asemenea, se potrivesc de minune cu o varietate de aperitive, de la legume prăjite la chifteluțe. Pentru a le transforma într-o masă mai consistentă, combină-le cu salată verde cu lămâie și parmezan, salată panzanella sau cu piept de pui în stil italian.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
gustări sănătoase
6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase
6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase
Gustări sănătoase pentru adolescenți servite pe o masă
Gustări sănătoase pentru adolescenți. Ce să alegi pentru copilul tău
Gustări sănătoase pentru adolescenți. Ce să alegi pentru copilul tău
Gustări la borcan alături de mai multe legume tocate
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: "Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele"
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: "Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele"
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide