Arancini, cea mai populară și delicioasă gustare siciliană

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Arancini este un preparat pe care îl vei găsi pe toate străzile din Sicilia. Se prepară din risotto, din care se formează bile, se umplu cu brânză și apoi se prăjesc. Odată ce le-ai gustat exteriorul crocant și interiorul atât de cremos te vei îndrăgosti de ele. 

Mai multe biluțe de arancini servite într-un castron
De cele mai multe ori arancini se umplu cu mozzarella / Shutterstock

Arancini nu este un preparat greu de făcut, însă necesită mai mulți pași care pot părea complicați. Totuși, merită efortul pentru că este delicios. Se servesc ca aperitiv sau gustare cu sos marinara, cu salată verde cu lămâie sau parmezan sau fără nimic alături.

Cel mai des arancini sunt umplute cu ragu, dar vei găsi destul de des și cu unul sau mai multe feluri de brânzeturi sau chiar cu mazăre. De asemenea, există și variante care nu au niciun fel de umplutură.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Arancini au fost aduși în Sicilia de către arabi când conduceau această insulă începând cu secolul al IX-lea. În acest timp, au fost introduse alimente din Orientul Mijlociu, inclusiv orez, citrice și condimente. 

Risotto este cel mai important ingredient pentru arancini. Trebuie preparat din orez arborio care are bob scurt și cu un conținut ridicat de amidon. Este ideal pentru a obține o consistență de risotto cremoasă. 

Orezul se călește cu ceapă și usturoi apoi se asezonează cu sare, piper, pastă de roșii, pătrunjel , unt și supă de pui. Parmezanul ras leagă toată compoziția, dar dă și un plus de aromă.

Ingrediente

Pentru umplutură mozzarella este alegerea perfectă. Dacă folosești mozzarella proaspătă trebuie să o scurgi bine înainte și să o usuci. Pentru pane se folosește o variantă simplă de ouă bătute și pesmet panko. 

Mod de preparare

Se călesc ceapa și usturoiul în ulei de măsline într-o cratiță mare, cu fundul greu. Se lasă până se înmoaie amestecând, aproximativ 5 minute.

Cum prepari orezul pentru arancini

Se adaugă orezul în cratiță și se amestecă până devine semitranslucid, aproximativ un minut. Se pun sarea, piperul măcinat, pătrunjelul, supa, pasta de roșii și untul. Se amestecă bine și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se reduce focul la mic și se acoperă cu un capac. Se lasă să fiarbă până când orezul este fraged și supase absoarbe, 20-25 de minute.

Cum preapri ingredientele pentru pane

În timp ce orezul se gătește, se iau 3 boluri medii. Într-un bol, se amestecă făina, sarea și piperul. În al doilea, se bat ouăle. Se adaugă pesmetul în al treilea castron. Se tapetează două tăvi de copt puțin adânci cu hârtie de copt

Mozzarella se taie în 18-20 cuburi. Se păstrează rece până când este gata de utilizare.

Cum formezi arancini

Când orezul este fraged se stinge focul și se amestecă parmezanul. Se întinde cu grijă orezul pe una dintre tăvile de copt pregătite și se lasă să se răcească timp de 10 minute.

Când orezul este suficient de rece pentru a fi manipulat, se formează 18 bile cu diametrul de aproximativ 2 cm. Odată ce bilele sunt formate, se introduce un cub de brânză în centru și se apasă orezul în jurul acestuia, astfel încât brânza să fie complet învelită.

Se trece cu grijă fiecare bilă prin făină, apoi ou, apoi pesmet. Se repetă procesul cu toate bilele. Se așează pe tava de copt pregătită.

Într-o cratiță se încinge uleiul. Se pun câte 6 bile întorcându-se ușor până se rumenesc, aproximativ 3-4 minute. Se pun arancini gătiți pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie. Se lasă să se răcească 5 minute înainte de a fi servite.

Trucuri pentru cele mai bune arancini

Cel mai important pas pentru a face arancini perfect este să prepari risotto cu consistența potrivită. Când acesta fierbe rezistă tentației de a amesteca în primele 20 de minute. În caz contrar, riști să lași aburul să iasă, ceea ce ar putea duce la formarea unei cantități mai mari de lichid și la prelungirea timpului de gătire.

Atunci când formezi bilele de orez, udă-te pe mâini. Acest lucru va ajuta la prevenirea lipirii orezului de mâinile tale. Când prăjești arancini, asigură-te că uleiul este foarte bine încins pentru a preveni absorbția în stratul de orez. Uleiul ar trebui să aibă bule mici.

Cu ce se servesc arancini

Felul tradițional de a servi arancini este cu sos marinara sau simple. De asemenea, se potrivesc de minune cu o varietate de aperitive, de la legume prăjite la chifteluțe. Pentru a le transforma într-o masă mai consistentă, combină-le cu salată verde cu lămâie și parmezan, salată panzanella sau cu piept de pui în stil italian.

Citește și
CELE MAI CITITE
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gustări sănătoase pentru școală puse la pachet
Ce gustări sănătoase poți să pregătești pentru școală. 7 idei de rețete delicioase pentru copii
Ce gustări sănătoase poți să pregătești pentru școală. 7 idei de rețete delicioase pentru copii
gustări sănătoase
6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase
6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase
Gustări sănătoase pentru adolescenți servite pe o masă
Gustări sănătoase pentru adolescenți. Ce să alegi pentru copilul tău
Gustări sănătoase pentru adolescenți. Ce să alegi pentru copilul tău
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide