Arancini, cea mai populară și delicioasă gustare siciliană
Arancini este un preparat pe care îl vei găsi pe toate străzile din Sicilia. Se prepară din risotto, din care se formează bile, se umplu cu brânză și apoi se prăjesc. Odată ce le-ai gustat exteriorul crocant și interiorul atât de cremos te vei îndrăgosti de ele.
Arancini nu este un preparat greu de făcut, însă necesită mai mulți pași care pot părea complicați. Totuși, merită efortul pentru că este delicios. Se servesc ca aperitiv sau gustare cu sos marinara, cu salată verde cu lămâie sau parmezan sau fără nimic alături.
Cel mai des arancini sunt umplute cu ragu, dar vei găsi destul de des și cu unul sau mai multe feluri de brânzeturi sau chiar cu mazăre. De asemenea, există și variante care nu au niciun fel de umplutură.
Arancini au fost aduși în Sicilia de către arabi când conduceau această insulă începând cu secolul al IX-lea. În acest timp, au fost introduse alimente din Orientul Mijlociu, inclusiv orez, citrice și condimente.
Risotto este cel mai important ingredient pentru arancini. Trebuie preparat din orez arborio care are bob scurt și cu un conținut ridicat de amidon. Este ideal pentru a obține o consistență de risotto cremoasă.
Orezul se călește cu ceapă și usturoi apoi se asezonează cu sare, piper, pastă de roșii, pătrunjel , unt și supă de pui. Parmezanul ras leagă toată compoziția, dar dă și un plus de aromă.
Ingrediente
Pentru umplutură mozzarella este alegerea perfectă. Dacă folosești mozzarella proaspătă trebuie să o scurgi bine înainte și să o usuci. Pentru pane se folosește o variantă simplă de ouă bătute și pesmet panko.
Mod de preparare
Se călesc ceapa și usturoiul în ulei de măsline într-o cratiță mare, cu fundul greu. Se lasă până se înmoaie amestecând, aproximativ 5 minute.
Cum prepari orezul pentru arancini
Se adaugă orezul în cratiță și se amestecă până devine semitranslucid, aproximativ un minut. Se pun sarea, piperul măcinat, pătrunjelul, supa, pasta de roșii și untul. Se amestecă bine și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se reduce focul la mic și se acoperă cu un capac. Se lasă să fiarbă până când orezul este fraged și supase absoarbe, 20-25 de minute.
Cum preapri ingredientele pentru pane
În timp ce orezul se gătește, se iau 3 boluri medii. Într-un bol, se amestecă făina, sarea și piperul. În al doilea, se bat ouăle. Se adaugă pesmetul în al treilea castron. Se tapetează două tăvi de copt puțin adânci cu hârtie de copt
Mozzarella se taie în 18-20 cuburi. Se păstrează rece până când este gata de utilizare.
Cum formezi arancini
Când orezul este fraged se stinge focul și se amestecă parmezanul. Se întinde cu grijă orezul pe una dintre tăvile de copt pregătite și se lasă să se răcească timp de 10 minute.
Când orezul este suficient de rece pentru a fi manipulat, se formează 18 bile cu diametrul de aproximativ 2 cm. Odată ce bilele sunt formate, se introduce un cub de brânză în centru și se apasă orezul în jurul acestuia, astfel încât brânza să fie complet învelită.
Se trece cu grijă fiecare bilă prin făină, apoi ou, apoi pesmet. Se repetă procesul cu toate bilele. Se așează pe tava de copt pregătită.
Într-o cratiță se încinge uleiul. Se pun câte 6 bile întorcându-se ușor până se rumenesc, aproximativ 3-4 minute. Se pun arancini gătiți pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie. Se lasă să se răcească 5 minute înainte de a fi servite.
Trucuri pentru cele mai bune arancini
Cel mai important pas pentru a face arancini perfect este să prepari risotto cu consistența potrivită. Când acesta fierbe rezistă tentației de a amesteca în primele 20 de minute. În caz contrar, riști să lași aburul să iasă, ceea ce ar putea duce la formarea unei cantități mai mari de lichid și la prelungirea timpului de gătire.
Atunci când formezi bilele de orez, udă-te pe mâini. Acest lucru va ajuta la prevenirea lipirii orezului de mâinile tale. Când prăjești arancini, asigură-te că uleiul este foarte bine încins pentru a preveni absorbția în stratul de orez. Uleiul ar trebui să aibă bule mici.
Cu ce se servesc arancini
Felul tradițional de a servi arancini este cu sos marinara sau simple. De asemenea, se potrivesc de minune cu o varietate de aperitive, de la legume prăjite la chifteluțe. Pentru a le transforma într-o masă mai consistentă, combină-le cu salată verde cu lămâie și parmezan, salată panzanella sau cu piept de pui în stil italian.