Untul brun, secretul bine păzit al cofetarilor francezi. Cum să îl prepari la tine acasă

Untul brun, cunoscut și sub denumirea de “beurre noisette” în franceză, este un ingredient culinar apreciat pentru aroma sa bogată și complexă. Se obține prin topirea untului și gătirea acestuia până când solidele din lapte se caramelizează, rezultând o culoare maronie și un gust de nucă prăjită. Acest proces conferă untului o aromă profundă care nu poate fi obținută prin alte metode.

Unt brun într-un borcan
Untul brun se folosește atât la preparate sărate, cât și dulci / Shutterstock

Dacă înveți să faci unt brun vei stăpâni o armă secretă în bucătărie. Nu se prepară greu, însă trebuie să ai răbdare și să exersezi până când stăpânești tehnica de lucru. Untul se va topi încet și va elibera o aromă de nuci prăjite care va transforma orice rețetă banală într-una gourmet.

Ce este untul brun

Untul brun este unt obișnuit care este topit lent și rumenit. Se lasă până trece puțin peste punctul său de topire pentru a rumeni substanțele solide. Caramelizarea untului creează o aromă de nucă, care este perfectă pentru sosuri, prăjituri, crème, sosuri și multe altele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a face unt brun nu ai nevoie decât de unt nesărat, chiar dacă sună prea frumos să fie adevărat. Evident, că untul folosit trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar cantitatea depinde de cât de mult unt brun ai nevoie. Dacă ai utiliza unt sărat, cantitatea de apă și sare din unt va varia de la o marcă la alta. Sarea ajunge să se concentreze în materiile solide rumenite ale laptelui, ceea ce poate afecta negativ gustul. Pentru a evita acest lucru, folosește unt nesărat și adaugă tu sare după preferințe.  

Ca ustensile îți trebuie o tigaie, o lingură de lemn, o spatulă de cauciuc sau un tel.

Cum se prepară unt brun

Nu este deloc complicat să prepari unt brun acasă, chiar dacă la prima vedere pare un proces pe care doar bucătarii experimentați îl stăpânesc. Odată ce vei dobândi încredere vei constata că este foarte simplu. Trebuie doar să ai răbdare în timp ce se topește și să știi că va începe să se rumenească. Odată ce o face, ești pe drumul către cea mai uimitoare experiență culinară.

Pune untul într-o cratiță de mărime medie și la foc mediu și așteaptă să se topească. Pe măsură ce acest lucru se întâmplă, va începe să facă spumă. Dă focul puțin mai tare, și amestecă în mod constant în timp ce untul sfârâie.

Odată ce untul nu mai face spumă, vei vedea că începe să devină maro auriu și va elibera o aromă de nucă, după aproximativ 6-8 minute. Dacă procesul durează mai mult de 10 minute, este posibil ca temperatura de gătire să fie mult prea mică și ar trebui să dai focul mai tare.

Ia-l de pe foc și toarnă-l într-un castron mic termorezistent. Lasă-l să se răcească 10-15 minute. Dacă este nevoie, poți utiliza untul imediat ce a ajuns la temperatura camerei sau îl poți păstra la frigider până la 5 zile.

Cum se păstrează untul brun

Odată topit, untul se va solidifica pe măsură ce revine la temperatura camerei. Se poate păstra la frigider într-un recipient închis ermetic până la 5 zile. De asemenea, poate sta  la congelator într-un recipient sigilat până la 3 luni. În funcție de modul în care intenționezi să îl utilizezi, poți turna untul brun într-o tavă pentru cuburi de gheață și îl poți congela. În acest fel, poți scoate un cub sau două și le poți adăuga cu ușurință într-un sos, supă sau desert pentru un plus de aromă.

Trebuie doar să îl reîncălzești în cuptorul cu microunde sau pe plită la o temperatură scăzută până se topește atunci când vrei să îl folosești în preparate.

La ce se folosește untul brun

Untul brun este un ingredient versatil, folosit pentru a îmbunătăți gustul multor preparate. Este excelent pentru sosuri, adăugând o aromă aparte mâncărurilor de pește, pui sau legume. Se poate adăuga la paste alături de parmezan și ierburi pentru o masă simplă, dar sofisticată. Turnat peste legume gătite la abur sau la cuptor, adaugă o notă complexă de savoare. Este perfect pentru a fi stropit peste pește proaspăt gătit.

Poate înlocui untul normal în rețetele de prăjituri, fursecuri sau brioșe pentru a le conferi un gust deosebit cu note de nuci.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
linte roșie rețete
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ceapă roșie murată
05:18
Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă
Tartă cu legume spiralate porționată
05:06
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
5 noiembrie, 06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
5 noiembrie, 05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
dulceață de smochine fără zahăr
5 noiembrie, 05:34
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
4 noiembrie, 06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
4 noiembrie, 06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
4 noiembrie, 05:47
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Procesul de 400 de milioane de dolari intentat de Justin Baldoni împotriva lui Blake Lively s-a încheiat. Ce urmează pentru actori
Procesul de 400 de milioane de dolari intentat de Justin Baldoni împotriva lui Blake Lively s-a încheiat. Ce urmează pentru actori
Procesul de 400 de milioane de dolari intentat de Justin Baldoni împotriva lui Blake Lively s-a încheiat. Ce urmează pentru actori
Noul magazin Shein din Paris, luat cu asalt. Am plătit 34 de euro pe 12 produse
Noul magazin Shein din Paris, luat cu asalt. "Am plătit 34 de euro pe 12 produse"
Noul magazin Shein din Paris, luat cu asalt. "Am plătit 34 de euro pe 12 produse"
Noi nu respectăm oamenii. Ilie Năstase, discurs manifest după ce Emeric Ienei a murit
„Noi nu respectăm oamenii”. Ilie Năstase, discurs manifest după ce Emeric Ienei a murit
„Noi nu respectăm oamenii”. Ilie Năstase, discurs manifest după ce Emeric Ienei a murit
Alejandro și Rengle vor să participe la Eurovision! Ce strategie și-au pregătit deja cei doi foști concurenți de la Asia Express
Alejandro și Rengle vor să participe la Eurovision! Ce strategie și-au pregătit deja cei doi foști concurenți de la Asia Express
Alejandro și Rengle vor să participe la Eurovision! Ce strategie și-au pregătit deja cei doi foști concurenți de la Asia Express
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
7 probleme de comportament ale copiilor mici și cum să le abordați
7 probleme de comportament ale copiilor mici și cum să le abordați
7 probleme de comportament ale copiilor mici și cum să le abordați
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
fresh
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă

Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
închide