Untul brun, secretul bine păzit al cofetarilor francezi. Cum să îl prepari la tine acasă

Untul brun, cunoscut și sub denumirea de “beurre noisette” în franceză, este un ingredient culinar apreciat pentru aroma sa bogată și complexă. Se obține prin topirea untului și gătirea acestuia până când solidele din lapte se caramelizează, rezultând o culoare maronie și un gust de nucă prăjită. Acest proces conferă untului o aromă profundă care nu poate fi obținută prin alte metode.

Unt brun într-un borcan
Untul brun se folosește atât la preparate sărate, cât și dulci / Shutterstock

Dacă înveți să faci unt brun vei stăpâni o armă secretă în bucătărie. Nu se prepară greu, însă trebuie să ai răbdare și să exersezi până când stăpânești tehnica de lucru. Untul se va topi încet și va elibera o aromă de nuci prăjite care va transforma orice rețetă banală într-una gourmet.

Ce este untul brun

Untul brun este unt obișnuit care este topit lent și rumenit. Se lasă până trece puțin peste punctul său de topire pentru a rumeni substanțele solide. Caramelizarea untului creează o aromă de nucă, care este perfectă pentru sosuri, prăjituri, crème, sosuri și multe altele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a face unt brun nu ai nevoie decât de unt nesărat, chiar dacă sună prea frumos să fie adevărat. Evident, că untul folosit trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar cantitatea depinde de cât de mult unt brun ai nevoie. Dacă ai utiliza unt sărat, cantitatea de apă și sare din unt va varia de la o marcă la alta. Sarea ajunge să se concentreze în materiile solide rumenite ale laptelui, ceea ce poate afecta negativ gustul. Pentru a evita acest lucru, folosește unt nesărat și adaugă tu sare după preferințe.  

Ca ustensile îți trebuie o tigaie, o lingură de lemn, o spatulă de cauciuc sau un tel.

Cum se prepară unt brun

Nu este deloc complicat să prepari unt brun acasă, chiar dacă la prima vedere pare un proces pe care doar bucătarii experimentați îl stăpânesc. Odată ce vei dobândi încredere vei constata că este foarte simplu. Trebuie doar să ai răbdare în timp ce se topește și să știi că va începe să se rumenească. Odată ce o face, ești pe drumul către cea mai uimitoare experiență culinară.

Pune untul într-o cratiță de mărime medie și la foc mediu și așteaptă să se topească. Pe măsură ce acest lucru se întâmplă, va începe să facă spumă. Dă focul puțin mai tare, și amestecă în mod constant în timp ce untul sfârâie.

Odată ce untul nu mai face spumă, vei vedea că începe să devină maro auriu și va elibera o aromă de nucă, după aproximativ 6-8 minute. Dacă procesul durează mai mult de 10 minute, este posibil ca temperatura de gătire să fie mult prea mică și ar trebui să dai focul mai tare.

Ia-l de pe foc și toarnă-l într-un castron mic termorezistent. Lasă-l să se răcească 10-15 minute. Dacă este nevoie, poți utiliza untul imediat ce a ajuns la temperatura camerei sau îl poți păstra la frigider până la 5 zile.

Cum se păstrează untul brun

Odată topit, untul se va solidifica pe măsură ce revine la temperatura camerei. Se poate păstra la frigider într-un recipient închis ermetic până la 5 zile. De asemenea, poate sta  la congelator într-un recipient sigilat până la 3 luni. În funcție de modul în care intenționezi să îl utilizezi, poți turna untul brun într-o tavă pentru cuburi de gheață și îl poți congela. În acest fel, poți scoate un cub sau două și le poți adăuga cu ușurință într-un sos, supă sau desert pentru un plus de aromă.

Trebuie doar să îl reîncălzești în cuptorul cu microunde sau pe plită la o temperatură scăzută până se topește atunci când vrei să îl folosești în preparate.

La ce se folosește untul brun

Untul brun este un ingredient versatil, folosit pentru a îmbunătăți gustul multor preparate. Este excelent pentru sosuri, adăugând o aromă aparte mâncărurilor de pește, pui sau legume. Se poate adăuga la paste alături de parmezan și ierburi pentru o masă simplă, dar sofisticată. Turnat peste legume gătite la abur sau la cuptor, adaugă o notă complexă de savoare. Este perfect pentru a fi stropit peste pește proaspăt gătit.

Poate înlocui untul normal în rețetele de prăjituri, fursecuri sau brioșe pentru a le conferi un gust deosebit cu note de nuci.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Job-ul pe care Mircea Lucescu l-ar fi avut dacă nu antrena. Ce studii are selecţionerul României
Job-ul pe care Mircea Lucescu l-ar fi avut dacă nu antrena. Ce studii are selecţionerul României
Job-ul pe care Mircea Lucescu l-ar fi avut dacă nu antrena. Ce studii are selecţionerul României
Rezultate Loto azi, 4 decembrie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 4 decembrie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 4 decembrie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide