Salată de vinete cu ardei și usturoi, cremoasă și delicioasă
Îți place salata de vinete, dar uneori simți nevoia de o schimbare în gustul și consistența acesteia? Îți recomandăm să încerci rețeta de salată de vinete cu ardei și usturoi, cremoasă și delicioasă.
Galerie foto
Rețeta nu este complexă, chiar dacă folosești ceva mai multe ingrediente decât la rețeta clasică. Vei obține o salată plină de savoare și culoare, dar și de arome mai deosebite. Gustul cremos al vinetelor coapte se combină armonios cu gustul dulce al ardeilor. Iar aroma usturoiului vine în completarea acestora, oferind totodată și un gust ușor picant.
Ingrediente
Mod de preparare
Pregătește mai întâi toate ingredientele din listă, pentru a le avea la îndemână când dai start preparării salatei. Spăla bine vinetele și ardeii, apoi șterge-le cu prosoape de hârtie. Pune aceste legume într-o tavă de cuptor încăpătoare. Taie un mic căpăcel de la baza căpățânii de usturoi și adaug-o printre legumele din tavă. Pune-o cu partea decupată în sus, pentru a se putea degaja aroma usturoiului în timpul gătirii termice.
Pune tava la cuptor și coace legumele pentru 40-50 de minute, la 175 de grade Celsius. După coacere, curăță vinetele și ardeii și pune-le la scurs în site separate. Îți oferim puțin ajutor. Ai aici un articol despre cum se curăță perfect ardeii copți.
Curăță și usturoiul copt, pune cățeii într-un mojar și pisează-i presărați cu sare. Amestecă-i apoi cu uleiul de măsline.
Pași de urmat în salata de vinete cu ardei și usturoi
După ce s-au scurs vinetele, toacă-le în cuburi mici. Nu mărunți prea mult ca pentru salata clasică. Folosește tot satârul de lemn special pentru tocat vinetele, ca să eviți oxidarea acestora. Toacă și ardeii copți tot în cuburi.
Curăță ceapa roșie, dar pe aceasta trebuie să o toci mărunt. Clătește bine pătrunjelul verde cu apă rece, pune-l pe tocător și mărunțește-l și pe el. Adaugă toate aceste ingrediente într-un bol și amestecă-le bine. Potrivește gustul salatei cu sare și piper.
Pune bolul cu salată de vinete cu ardei și usturoi la rece, acoperit cu un capac. Lasă-l acolo cel puțin 30 de minute. În acest interval de timp aromele ingredientelor se vor întrepătrunde oferind un gust delicios.
Care sunt cele mai importante proprietăți ale vinetelor
Vinetele sunt legumele vedetă ale verii și au multe beneficii pentru sănătatea organismului. Acestea fac parte din alimentele cu puține calorii, dar sunt bogate în nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Având un conținut de aproape 95% apă, ajută la eliminarea toxinelor din organism, consumate regulat, dar cu moderație.
Având un conținut bogat în potasiu, acestea ajută la menținerea unui ritm cardiac stabil. Datorită conținutului ridicat de flavonoide, consumul acestora poate duce la reducerea nivelul de colesterol rău și îmbunătățirea nivelului de colesterol bun. Conținutul mare de antioxidanți este benefic în lupta împotriva radicalilor liberi, dar și în protejarea celulelor prin încetinirea procesului de îmbătrânire.
Cum poți consuma vinetele
Vinetele se găsesc pe tarabele piețelor pe tot parcursul anului. Însă cele mai gustoase, mai sănătoase și mai bogate în nutrienți sunt vara, crescute sub razele soarelui. Nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare! Pe lângă rețeta clasică de salată de vinete, cu sau fără maioneză, poți prepara diferite mâncăruri. Incluse în felurile principale de mâncare, vinetele oferă acestora atât gust, cât și textură și consistență. Textura lor cremoasă se combină perfect și cu carnea, dar și cu legumele.
Poți găti vinetele la cuptor, pe grătar sub formă de tocănițe ori salate. Toate vor oferi un efect benefic asupra organismului. Una dintre rețetele adorate de copii este rețeta de pizza cu vinete. Iar pentru azi îți oferim mai jos rețeta de salată cremoasă și consistentă din vinete cu ardei multicolori și usturoi.