10 alimente bune pentru inimă pe care le poți mânca în fiecare zi
Indiferent de vârsta pe care o ai trebuie să ai grijă de sănătatea inimii tale. Cu cât faci acest lucru de la o vârstă fragedă, cu atât reduci riscul de a te confrunta cu boli cronice mai târziu. Calitatea vieții tale va crește și te vei putea bucura de activități fizice diverse, de un somn bun și de o existență lungă. Ai mai jos o listă cu 10 alimente bune pentru inimă.
Alimentația sănătoasă este unul dintre aspectele de care trebuie să ții cont dacă vrei ca inima ta să funcționeze corect cât mai mult timp. De ce contează atât de mult? ”Prin ceea ce mâncăm putem controla tensiunea arterială și ținem în limite sigure colesterolul și trigliceridele”, explică Lauren Harris-Pincus, medic și autoare de cărți de nutriție. Printr-o dietă sănătoasă îți vei păstra și o greutate normală și nu vei fi expusă la alte boli.
10 alimente bune pentru inimă
În ciuda concepției aproape generale, mâncarea sănătoasă nu este nici fadă, nici plictisitoare. Există o mulțime de variante și de combinații extrem de savuroase pentru toate mesele zilei.
Iată ce alimente bune pentru inimă ar trebui să introduci chiar de azi în dieta ta pentru a te bucura de o viață lungă, fără boli cardiovasculare, potrivit MenHealth.com.
Sfecla
Sfecla conține o mulțime de vitamine și minerale, dar cel mai important este potasiul care are un rol esențial în buna funcționare a inimii. De asemenea, conține nitrați care în organism se transformă în oxid nitric ce ajută vasele de sânge să se dilate.
Sfecla poate fi consumată sub formă de suc, dar și în salate, fie ea crudă, coaptă sau fiartă. Există și pudră de sfeclă ce se poate adăuga în smoothie sau în terci de ovăz.
Vișine
Vișinele au un conținut ridicat de polifenoli, care sunt substanțe antioxidante cu rol anti-inflamator. Un studiu realizat în 2019 a arătat că dacă vișinele sunt consumate în mod regulat, nivelul de colesterol scade.
Vișinele pot fi consumate crude, sub formă de suc sau în tot felul de tarte și prăjituri. De asemenea, se găsesc și deshidratate pentru diverse gustări.
Fistic
90% dintre grăsimile conținute de fistic sunt bune pentru inima ta pentru că sunt mono și polinesaturate. În plus, aproximativ 50 de bucăți de fistic conțin 3 grame de fibre.
Cereale integrale
Dietele bogate în cereale integrale te vor proteja de apariția bolilor cardiovasculare. Un studiu publicat în noiembrie 2020 în Journal of Academy of Nutrition and Diets arată că cerealele integrale consumate în mod frecvent reduc colesterolul total, dar și trigliceridele. Ai aici o listă cu 5 idei de preparate bogate în proteine pentru masa de dimineață.
Cartofi
Cartofii au un conținut ridicat de potasiu așa că nu ezita să îi incluzi în alimentația ta dacă vrei o inimă sănătoasă. De asemenea, aduc un aport important de vitamina C, un antioxidant de care organismul are nevoie.
Cartofii nu doar că sunt ieftini, dar sunt extrem de versatili. Poți prepara cu ei de la ciorbe și supe, la garnituri, salate și aluaturi.
Ovăz
Fibrele solubile din ovăz ajută la scăderea colesterolului. Doar 3 grame de fibre pot reduce riscul de boli de inimă, iar 100 g de fulgi de ovăz conțin 2 grame. Se pot consuma cu iaurt, sub formă de terci cu apă sau lapte, ori în aluaturi.
Avocado
Asociația Americană a Inimii a recomandat introducerea în dietă a grăsimilor mono și polisaturate ori de câte ori este posibil. Fructele de avocado conțin grăsimi monosaturate care ajută la păstrarea nivelului colesterolului în limite normale. Acesta este un aliment versatil, care se poate include chiar și în salatele de fructe.
Somon
Pentru a reduce riscul apariției bolilor de inimă este important să consumi pește de cel puțin două ori pe săptămână. Somonul, heringul și sardinele conțin acizi grași Omega-3 care ajută la păstrarea sănătății inimii.
Poți combina somonul cu avocado pe o felie de pâine integrală și vei avea o masă nu doar gustoasă și sățioasă, dar și sănătoasă. Somonul mai poate fi consumat la cuptor, pe grătar, în supe, salate sau paste.
Semințe de in
Semințele de in sunt bogate în fibre, acizi grași Omega-3 și fitochimicale care ajută la reglarea nivelului de colesterol și implicit la reducerea incidenței bolilor cardiovasculare. Poți să le adaugi în iaurt, brânză cottage, în smoothie-uri, clătite, brioșe sau gofre.
Fasole
Fasolea este bogată în fibre, acid folic, magneziu și antioxidanți care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Fibrele stabilizează nivelul de zahăr din sânge și colesterolul. Poți consuma fasolea în salate, supe, ciorbe, sosuri, mâncăruri gătite.