Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

Consumul de pește este o componentă esențială a unei diete sănătoase, oferind multiple beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în proteine, acizi grași omega-3, vitamine și minerale. Descoperă și tu top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare. Află cum poți să le incluzi în dieta ta.

Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare puse pe un platou
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai multe tipuri de pește au un conținut bogat de omega 3 / Shutterstock

Încearcă să incluzi cât mai des peștele în meniul tău pentru a ajuta buna funcționare a sistemului cardiovascular, a funcției cognitive și pentru reducerea riscului de boli cronice.

Chiar dacă toate tipurile de pește au beneficii pentru sănătate, unele sunt mai bogate în anumiți nutrienți, sunt mai accesibile și sunt mai sărace în mercur. În baza acestor parametrii, nutriționiști citați de Yahoo.com au realizat au top al celor mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

Peștele este plin de nutrienți, de aceea ar trebui să îl incluzi în dieta ta de cel puțin două ori pe săptămână.

Pentru că este o sursă excelentă de proteine, te poate ajuta să nu mai simți senzația de foame între mese. De aceea, dacă ești la dietă peștele îți poate fi de mare ajutor. De asemenea, consumul adecvat de proteine ​​este important pentru menținerea și construirea masei musculare pe tot parcursul vieții.

Peștele poate fi o sursă alimentară importantă de vitamina D, un nutrient care susține sănătatea oaselor, reglarea imunității și controlul răspunsului inflamator.

Bogată în grăsimi omega-3, carnea de pește are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care protejează împotriva numeroaselor probleme de sănătate.

Sardine

Sardinele la conservă sunt cel mai bun pește pe care îl poți mânca. Nu doar datorită beneficiilor nutriționale, ci și a faptului că sunt accesibile ca preț și se găsesc aproape în orice magazin.

O conservă cu sardine pusă pe un fundal alb
Sardinele sunt disponibile în orice magazin / Shutterstock

Sardinele au un conținut ridicat de acizi grași omega 3, care ajută la reducerea inflamațiilor din corp. De asemenea, sunt studii care au asociat consumul de sardine cu un risc mai mic de depresie, de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Sardinele conservate sunt, de asemenea, bogate în calciu. O conservă aduce aceeași cantitate din acest minerale ca un pahar de lapte. Sunt, de asemenea, o sursă semnificativă de vitamina D, care ajută la absorbția calciului.

Un studiu din 2021 publicat în revista Clinical Nutrition a constatat că persoanele cu prediabet care au consumat sardine din conservă de două ori pe săptămână au avut o scădere a markerilor care indicau riscul de diabet de tip 2 și de boli de inimă în comparație cu cei care nu au consumat acest produs.

Somon

Consumat în întreaga lume, somonul este cunoscut pentru conținutul său ridicat de acizi grași omega-3, proteine și diverse vitamine și minerale.

File de somon pus pe un pat de gheață
Somonul se gătește cel mai simplu la cuptor sau la grătar / Shutterstock

Somonul este extrem de bogat în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. Acizii grași omega-3 ajută la reducerea inflamațiilor, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Somonul oferă proteine de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Somonul este o sursă excelentă de vitamine B12, D și seleniu. Vitamina B12 este crucială pentru sănătatea sistemului nervos și producerea de globule roșii, în timp ce vitamina D contribuie la sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

Somonul conține astaxantină, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor de deteriorările oxidative și poate reduce riscul de boli cronice.

Deși somonul are niveluri mai scăzute de mercur comparativ cu alți pești mari, este bine să îl consumi cu moderație. Recomandarea se aplică în special în cazul femeilor însărcinate și copiilor.

Păstrăv

Păstrăvul este o alternativă la somon, astfel încât pot fi interschimbabili în rețete. Păstrăvul are un gust mai blând decât somonul. Este și el bogat în grăsimi benefice omega-3, proteine ​​și alți nutrienți, cum ar fi vitamina D.

Două bucăți de păstrăv alături de câteva felii de lămâie
Păstrăvul are un gust mai blând decât alți pești / Shutterstock

Halibut

Halibutul este o alegere excelentă pentru grătar. Pe lângă proteine, halibutul aduce mai mult de 50% din necesarul zilnic de vitamina B12, un nutrient care joacă un rol vital în funcția nervoasă și energia celulară.

Halibutul servit alături de lămâie
Halibutul este un pește care se găsește cel mai des sub formă de fileur i/ Shutterstock

Deoarece are mai mult mercur decât alți pești, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA  recomandă nu fie consumat mai mult de o dată pe săptămână.

Creveți

Creveții sunt o sursă excelentă de proteine, cu conținut scăzut de calorii. Conține de asemenea și astaxantina, un carotenoid responsabil pentru nuanța roz a creveților. 

Mai mulți creveți puși pe un blat de lemn
Creveții sunt foarte versatili, putând fi gătiți în foarte multe moduri / Shutterstock

Studiile sugerează că acest compus are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Poate ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative și diabetului de tip 2.

Cod

Codul are un conținut foarte scăzut de calorii. Are 100 de calorii la 200 g de pește și un aport de 23 g de proteine.

Pește cod pus pe un blat de lemn alături de mai multe felii de lămâie
Codul este un pește cu carne albă, cu puține calorii / Shutterstock

Codul conține alți nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B, care ajută corpul să transforme compușii din alimente în energie pentru celule. În plus, are nu are un gust foarte puternic.

Biban de mare

Bibanul de mare este un pește slab, care crește în Marea Mediterană. Este o sursă importantă de proteine ​​și vitamina D, un nutrient implicat în funcționarea sistemului imunitar, metabolismul glucozei și absorbția calciului.

Biban de mare pus pe o farfurie rotundă
Bibanul de mare se gătește deseori întreg / Shutterstock

Oasele sunt ușor de îndepărtat, așa că este adesea gătit întreg, fie că este prăjit în tigaie sau cuptor sau la grătar .

Hamsia

Acești pești mici și grasi sunt plini de nutrienți, inclusiv proteine, omega-3 și calciu. De asemenea, sunt bogați în seleniu, un antioxidant care protejează celulele de daune care pot duce la boli de inimă, cancer și alte probleme de sănătate.

Hamsii prăjite puse pe o farfurie neagră
Hamsiile conservate în ulei pot fi folosite în diverse preparate, cum ar fi pizza, paste și salate / Shutterstock

Midii

Midiile sunt bogate în fier și vitamina B12. De asemenea, conțin cantități semnificative de zinc și proteine. Au un conținut destul de scăzut de calorii: o porție tipică are doar aproximativ 100 de calorii.

Midii puse într-o crăticioară din inox
Midiile se servesc cu sos de usturoi / Shutterstock

Ton

Tonul la conservă este unul dintre cei mai convenabile și mai accesibile tipuri de pește. Conține proteine ​​și substanțe nutritive valoroase, inclusiv grăsimi omega-3, seleniu, fier și vitamina B12.

Salată cu ton servită într-o farfurie albă
Tonul este de obicei folosit în salate / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
închide