Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

Consumul de pește este o componentă esențială a unei diete sănătoase, oferind multiple beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în proteine, acizi grași omega-3, vitamine și minerale. Descoperă și tu top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare. Află cum poți să le incluzi în dieta ta.

Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare puse pe un platou
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai multe tipuri de pește au un conținut bogat de omega 3 / Shutterstock

Încearcă să incluzi cât mai des peștele în meniul tău pentru a ajuta buna funcționare a sistemului cardiovascular, a funcției cognitive și pentru reducerea riscului de boli cronice.

Chiar dacă toate tipurile de pește au beneficii pentru sănătate, unele sunt mai bogate în anumiți nutrienți, sunt mai accesibile și sunt mai sărace în mercur. În baza acestor parametrii, nutriționiști citați de Yahoo.com au realizat au top al celor mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

Peștele este plin de nutrienți, de aceea ar trebui să îl incluzi în dieta ta de cel puțin două ori pe săptămână.

Pentru că este o sursă excelentă de proteine, te poate ajuta să nu mai simți senzația de foame între mese. De aceea, dacă ești la dietă peștele îți poate fi de mare ajutor. De asemenea, consumul adecvat de proteine ​​este important pentru menținerea și construirea masei musculare pe tot parcursul vieții.

Peștele poate fi o sursă alimentară importantă de vitamina D, un nutrient care susține sănătatea oaselor, reglarea imunității și controlul răspunsului inflamator.

Bogată în grăsimi omega-3, carnea de pește are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care protejează împotriva numeroaselor probleme de sănătate.

Sardine

Sardinele la conservă sunt cel mai bun pește pe care îl poți mânca. Nu doar datorită beneficiilor nutriționale, ci și a faptului că sunt accesibile ca preț și se găsesc aproape în orice magazin.

O conservă cu sardine pusă pe un fundal alb
Sardinele sunt disponibile în orice magazin / Shutterstock

Sardinele au un conținut ridicat de acizi grași omega 3, care ajută la reducerea inflamațiilor din corp. De asemenea, sunt studii care au asociat consumul de sardine cu un risc mai mic de depresie, de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Sardinele conservate sunt, de asemenea, bogate în calciu. O conservă aduce aceeași cantitate din acest minerale ca un pahar de lapte. Sunt, de asemenea, o sursă semnificativă de vitamina D, care ajută la absorbția calciului.

Un studiu din 2021 publicat în revista Clinical Nutrition a constatat că persoanele cu prediabet care au consumat sardine din conservă de două ori pe săptămână au avut o scădere a markerilor care indicau riscul de diabet de tip 2 și de boli de inimă în comparație cu cei care nu au consumat acest produs.

Somon

Consumat în întreaga lume, somonul este cunoscut pentru conținutul său ridicat de acizi grași omega-3, proteine și diverse vitamine și minerale.

File de somon pus pe un pat de gheață
Somonul se gătește cel mai simplu la cuptor sau la grătar / Shutterstock

Somonul este extrem de bogat în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. Acizii grași omega-3 ajută la reducerea inflamațiilor, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Somonul oferă proteine de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Somonul este o sursă excelentă de vitamine B12, D și seleniu. Vitamina B12 este crucială pentru sănătatea sistemului nervos și producerea de globule roșii, în timp ce vitamina D contribuie la sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

Somonul conține astaxantină, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor de deteriorările oxidative și poate reduce riscul de boli cronice.

Deși somonul are niveluri mai scăzute de mercur comparativ cu alți pești mari, este bine să îl consumi cu moderație. Recomandarea se aplică în special în cazul femeilor însărcinate și copiilor.

Păstrăv

Păstrăvul este o alternativă la somon, astfel încât pot fi interschimbabili în rețete. Păstrăvul are un gust mai blând decât somonul. Este și el bogat în grăsimi benefice omega-3, proteine ​​și alți nutrienți, cum ar fi vitamina D.

Două bucăți de păstrăv alături de câteva felii de lămâie
Păstrăvul are un gust mai blând decât alți pești / Shutterstock

Halibut

Halibutul este o alegere excelentă pentru grătar. Pe lângă proteine, halibutul aduce mai mult de 50% din necesarul zilnic de vitamina B12, un nutrient care joacă un rol vital în funcția nervoasă și energia celulară.

Halibutul servit alături de lămâie
Halibutul este un pește care se găsește cel mai des sub formă de fileur i/ Shutterstock

Deoarece are mai mult mercur decât alți pești, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA  recomandă nu fie consumat mai mult de o dată pe săptămână.

Creveți

Creveții sunt o sursă excelentă de proteine, cu conținut scăzut de calorii. Conține de asemenea și astaxantina, un carotenoid responsabil pentru nuanța roz a creveților. 

Mai mulți creveți puși pe un blat de lemn
Creveții sunt foarte versatili, putând fi gătiți în foarte multe moduri / Shutterstock

Studiile sugerează că acest compus are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Poate ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative și diabetului de tip 2.

Cod

Codul are un conținut foarte scăzut de calorii. Are 100 de calorii la 200 g de pește și un aport de 23 g de proteine.

Pește cod pus pe un blat de lemn alături de mai multe felii de lămâie
Codul este un pește cu carne albă, cu puține calorii / Shutterstock

Codul conține alți nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B, care ajută corpul să transforme compușii din alimente în energie pentru celule. În plus, are nu are un gust foarte puternic.

Biban de mare

Bibanul de mare este un pește slab, care crește în Marea Mediterană. Este o sursă importantă de proteine ​​și vitamina D, un nutrient implicat în funcționarea sistemului imunitar, metabolismul glucozei și absorbția calciului.

Biban de mare pus pe o farfurie rotundă
Bibanul de mare se gătește deseori întreg / Shutterstock

Oasele sunt ușor de îndepărtat, așa că este adesea gătit întreg, fie că este prăjit în tigaie sau cuptor sau la grătar .

Hamsia

Acești pești mici și grasi sunt plini de nutrienți, inclusiv proteine, omega-3 și calciu. De asemenea, sunt bogați în seleniu, un antioxidant care protejează celulele de daune care pot duce la boli de inimă, cancer și alte probleme de sănătate.

Hamsii prăjite puse pe o farfurie neagră
Hamsiile conservate în ulei pot fi folosite în diverse preparate, cum ar fi pizza, paste și salate / Shutterstock

Midii

Midiile sunt bogate în fier și vitamina B12. De asemenea, conțin cantități semnificative de zinc și proteine. Au un conținut destul de scăzut de calorii: o porție tipică are doar aproximativ 100 de calorii.

Midii puse într-o crăticioară din inox
Midiile se servesc cu sos de usturoi / Shutterstock

Ton

Tonul la conservă este unul dintre cei mai convenabile și mai accesibile tipuri de pește. Conține proteine ​​și substanțe nutritive valoroase, inclusiv grăsimi omega-3, seleniu, fier și vitamina B12.

Salată cu ton servită într-o farfurie albă
Tonul este de obicei folosit în salate / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Trei secțiuni de blat de tort
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această seară. Echipele care au pierdut câte un membru
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această seară. Echipele care au pierdut câte un membru
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această seară. Echipele care au pierdut câte un membru
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
închide