Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

Consumul de pește este o componentă esențială a unei diete sănătoase, oferind multiple beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în proteine, acizi grași omega-3, vitamine și minerale. Descoperă și tu top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare. Află cum poți să le incluzi în dieta ta.

Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare puse pe un platou
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai multe tipuri de pește au un conținut bogat de omega 3 / Shutterstock

Încearcă să incluzi cât mai des peștele în meniul tău pentru a ajuta buna funcționare a sistemului cardiovascular, a funcției cognitive și pentru reducerea riscului de boli cronice.

Chiar dacă toate tipurile de pește au beneficii pentru sănătate, unele sunt mai bogate în anumiți nutrienți, sunt mai accesibile și sunt mai sărace în mercur. În baza acestor parametrii, nutriționiști citați de Yahoo.com au realizat au top al celor mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

Peștele este plin de nutrienți, de aceea ar trebui să îl incluzi în dieta ta de cel puțin două ori pe săptămână.

Pentru că este o sursă excelentă de proteine, te poate ajuta să nu mai simți senzația de foame între mese. De aceea, dacă ești la dietă peștele îți poate fi de mare ajutor. De asemenea, consumul adecvat de proteine ​​este important pentru menținerea și construirea masei musculare pe tot parcursul vieții.

Peștele poate fi o sursă alimentară importantă de vitamina D, un nutrient care susține sănătatea oaselor, reglarea imunității și controlul răspunsului inflamator.

Bogată în grăsimi omega-3, carnea de pește are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care protejează împotriva numeroaselor probleme de sănătate.

Sardine

Sardinele la conservă sunt cel mai bun pește pe care îl poți mânca. Nu doar datorită beneficiilor nutriționale, ci și a faptului că sunt accesibile ca preț și se găsesc aproape în orice magazin.

O conservă cu sardine pusă pe un fundal alb
Sardinele sunt disponibile în orice magazin / Shutterstock

Sardinele au un conținut ridicat de acizi grași omega 3, care ajută la reducerea inflamațiilor din corp. De asemenea, sunt studii care au asociat consumul de sardine cu un risc mai mic de depresie, de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Sardinele conservate sunt, de asemenea, bogate în calciu. O conservă aduce aceeași cantitate din acest minerale ca un pahar de lapte. Sunt, de asemenea, o sursă semnificativă de vitamina D, care ajută la absorbția calciului.

Un studiu din 2021 publicat în revista Clinical Nutrition a constatat că persoanele cu prediabet care au consumat sardine din conservă de două ori pe săptămână au avut o scădere a markerilor care indicau riscul de diabet de tip 2 și de boli de inimă în comparație cu cei care nu au consumat acest produs.

Somon

Consumat în întreaga lume, somonul este cunoscut pentru conținutul său ridicat de acizi grași omega-3, proteine și diverse vitamine și minerale.

File de somon pus pe un pat de gheață
Somonul se gătește cel mai simplu la cuptor sau la grătar / Shutterstock

Somonul este extrem de bogat în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. Acizii grași omega-3 ajută la reducerea inflamațiilor, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Somonul oferă proteine de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Somonul este o sursă excelentă de vitamine B12, D și seleniu. Vitamina B12 este crucială pentru sănătatea sistemului nervos și producerea de globule roșii, în timp ce vitamina D contribuie la sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

Somonul conține astaxantină, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor de deteriorările oxidative și poate reduce riscul de boli cronice.

Deși somonul are niveluri mai scăzute de mercur comparativ cu alți pești mari, este bine să îl consumi cu moderație. Recomandarea se aplică în special în cazul femeilor însărcinate și copiilor.

Păstrăv

Păstrăvul este o alternativă la somon, astfel încât pot fi interschimbabili în rețete. Păstrăvul are un gust mai blând decât somonul. Este și el bogat în grăsimi benefice omega-3, proteine ​​și alți nutrienți, cum ar fi vitamina D.

Două bucăți de păstrăv alături de câteva felii de lămâie
Păstrăvul are un gust mai blând decât alți pești / Shutterstock

Halibut

Halibutul este o alegere excelentă pentru grătar. Pe lângă proteine, halibutul aduce mai mult de 50% din necesarul zilnic de vitamina B12, un nutrient care joacă un rol vital în funcția nervoasă și energia celulară.

Halibutul servit alături de lămâie
Halibutul este un pește care se găsește cel mai des sub formă de fileur i/ Shutterstock

Deoarece are mai mult mercur decât alți pești, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA  recomandă nu fie consumat mai mult de o dată pe săptămână.

Creveți

Creveții sunt o sursă excelentă de proteine, cu conținut scăzut de calorii. Conține de asemenea și astaxantina, un carotenoid responsabil pentru nuanța roz a creveților. 

Mai mulți creveți puși pe un blat de lemn
Creveții sunt foarte versatili, putând fi gătiți în foarte multe moduri / Shutterstock

Studiile sugerează că acest compus are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Poate ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative și diabetului de tip 2.

Cod

Codul are un conținut foarte scăzut de calorii. Are 100 de calorii la 200 g de pește și un aport de 23 g de proteine.

Pește cod pus pe un blat de lemn alături de mai multe felii de lămâie
Codul este un pește cu carne albă, cu puține calorii / Shutterstock

Codul conține alți nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B, care ajută corpul să transforme compușii din alimente în energie pentru celule. În plus, are nu are un gust foarte puternic.

Biban de mare

Bibanul de mare este un pește slab, care crește în Marea Mediterană. Este o sursă importantă de proteine ​​și vitamina D, un nutrient implicat în funcționarea sistemului imunitar, metabolismul glucozei și absorbția calciului.

Biban de mare pus pe o farfurie rotundă
Bibanul de mare se gătește deseori întreg / Shutterstock

Oasele sunt ușor de îndepărtat, așa că este adesea gătit întreg, fie că este prăjit în tigaie sau cuptor sau la grătar .

Hamsia

Acești pești mici și grasi sunt plini de nutrienți, inclusiv proteine, omega-3 și calciu. De asemenea, sunt bogați în seleniu, un antioxidant care protejează celulele de daune care pot duce la boli de inimă, cancer și alte probleme de sănătate.

Hamsii prăjite puse pe o farfurie neagră
Hamsiile conservate în ulei pot fi folosite în diverse preparate, cum ar fi pizza, paste și salate / Shutterstock

Midii

Midiile sunt bogate în fier și vitamina B12. De asemenea, conțin cantități semnificative de zinc și proteine. Au un conținut destul de scăzut de calorii: o porție tipică are doar aproximativ 100 de calorii.

Midii puse într-o crăticioară din inox
Midiile se servesc cu sos de usturoi / Shutterstock

Ton

Tonul la conservă este unul dintre cei mai convenabile și mai accesibile tipuri de pește. Conține proteine ​​și substanțe nutritive valoroase, inclusiv grăsimi omega-3, seleniu, fier și vitamina B12.

Salată cu ton servită într-o farfurie albă
Tonul este de obicei folosit în salate / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
România trece în această noapte la ora de vară - ora 3.00 devine ora 4.00. Cum va fi afectată circulaţia trenurilor
România trece în această noapte la ora de vară - ora 3.00 devine ora 4.00. Cum va fi afectată circulaţia trenurilor
România trece în această noapte la ora de vară - ora 3.00 devine ora 4.00. Cum va fi afectată circulaţia trenurilor
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
închide