Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Consumul de pește este o componentă esențială a unei diete sănătoase, oferind multiple beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în proteine, acizi grași omega-3, vitamine și minerale. Descoperă și tu top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare. Află cum poți să le incluzi în dieta ta.
Galerie foto
Încearcă să incluzi cât mai des peștele în meniul tău pentru a ajuta buna funcționare a sistemului cardiovascular, a funcției cognitive și pentru reducerea riscului de boli cronice.
Chiar dacă toate tipurile de pește au beneficii pentru sănătate, unele sunt mai bogate în anumiți nutrienți, sunt mai accesibile și sunt mai sărace în mercur. În baza acestor parametrii, nutriționiști citați de Yahoo.com au realizat au top al celor mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare.
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Peștele este plin de nutrienți, de aceea ar trebui să îl incluzi în dieta ta de cel puțin două ori pe săptămână.
Pentru că este o sursă excelentă de proteine, te poate ajuta să nu mai simți senzația de foame între mese. De aceea, dacă ești la dietă peștele îți poate fi de mare ajutor. De asemenea, consumul adecvat de proteine este important pentru menținerea și construirea masei musculare pe tot parcursul vieții.
Peștele poate fi o sursă alimentară importantă de vitamina D, un nutrient care susține sănătatea oaselor, reglarea imunității și controlul răspunsului inflamator.
Bogată în grăsimi omega-3, carnea de pește are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care protejează împotriva numeroaselor probleme de sănătate.
Sardine
Sardinele la conservă sunt cel mai bun pește pe care îl poți mânca. Nu doar datorită beneficiilor nutriționale, ci și a faptului că sunt accesibile ca preț și se găsesc aproape în orice magazin.
Sardinele au un conținut ridicat de acizi grași omega 3, care ajută la reducerea inflamațiilor din corp. De asemenea, sunt studii care au asociat consumul de sardine cu un risc mai mic de depresie, de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Sardinele conservate sunt, de asemenea, bogate în calciu. O conservă aduce aceeași cantitate din acest minerale ca un pahar de lapte. Sunt, de asemenea, o sursă semnificativă de vitamina D, care ajută la absorbția calciului.
Un studiu din 2021 publicat în revista Clinical Nutrition a constatat că persoanele cu prediabet care au consumat sardine din conservă de două ori pe săptămână au avut o scădere a markerilor care indicau riscul de diabet de tip 2 și de boli de inimă în comparație cu cei care nu au consumat acest produs.
Somon
Consumat în întreaga lume, somonul este cunoscut pentru conținutul său ridicat de acizi grași omega-3, proteine și diverse vitamine și minerale.
Somonul este extrem de bogat în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. Acizii grași omega-3 ajută la reducerea inflamațiilor, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare.
Somonul oferă proteine de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Somonul este o sursă excelentă de vitamine B12, D și seleniu. Vitamina B12 este crucială pentru sănătatea sistemului nervos și producerea de globule roșii, în timp ce vitamina D contribuie la sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.
Somonul conține astaxantină, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor de deteriorările oxidative și poate reduce riscul de boli cronice.
Deși somonul are niveluri mai scăzute de mercur comparativ cu alți pești mari, este bine să îl consumi cu moderație. Recomandarea se aplică în special în cazul femeilor însărcinate și copiilor.
Păstrăv
Păstrăvul este o alternativă la somon, astfel încât pot fi interschimbabili în rețete. Păstrăvul are un gust mai blând decât somonul. Este și el bogat în grăsimi benefice omega-3, proteine și alți nutrienți, cum ar fi vitamina D.
Halibut
Halibutul este o alegere excelentă pentru grătar. Pe lângă proteine, halibutul aduce mai mult de 50% din necesarul zilnic de vitamina B12, un nutrient care joacă un rol vital în funcția nervoasă și energia celulară.
Deoarece are mai mult mercur decât alți pești, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA recomandă nu fie consumat mai mult de o dată pe săptămână.
Creveți
Creveții sunt o sursă excelentă de proteine, cu conținut scăzut de calorii. Conține de asemenea și astaxantina, un carotenoid responsabil pentru nuanța roz a creveților.
Studiile sugerează că acest compus are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Poate ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative și diabetului de tip 2.
Cod
Codul are un conținut foarte scăzut de calorii. Are 100 de calorii la 200 g de pește și un aport de 23 g de proteine.
Codul conține alți nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B, care ajută corpul să transforme compușii din alimente în energie pentru celule. În plus, are nu are un gust foarte puternic.
Biban de mare
Bibanul de mare este un pește slab, care crește în Marea Mediterană. Este o sursă importantă de proteine și vitamina D, un nutrient implicat în funcționarea sistemului imunitar, metabolismul glucozei și absorbția calciului.
Oasele sunt ușor de îndepărtat, așa că este adesea gătit întreg, fie că este prăjit în tigaie sau cuptor sau la grătar .
Hamsia
Acești pești mici și grasi sunt plini de nutrienți, inclusiv proteine, omega-3 și calciu. De asemenea, sunt bogați în seleniu, un antioxidant care protejează celulele de daune care pot duce la boli de inimă, cancer și alte probleme de sănătate.
Midii
Midiile sunt bogate în fier și vitamina B12. De asemenea, conțin cantități semnificative de zinc și proteine. Au un conținut destul de scăzut de calorii: o porție tipică are doar aproximativ 100 de calorii.
Ton
Tonul la conservă este unul dintre cei mai convenabile și mai accesibile tipuri de pește. Conține proteine și substanțe nutritive valoroase, inclusiv grăsimi omega-3, seleniu, fier și vitamina B12.