Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

Consumul de pește este o componentă esențială a unei diete sănătoase, oferind multiple beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în proteine, acizi grași omega-3, vitamine și minerale. Descoperă și tu top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare. Află cum poți să le incluzi în dieta ta.

Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare puse pe un platou
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai multe tipuri de pește au un conținut bogat de omega 3 / Shutterstock

Încearcă să incluzi cât mai des peștele în meniul tău pentru a ajuta buna funcționare a sistemului cardiovascular, a funcției cognitive și pentru reducerea riscului de boli cronice.

Chiar dacă toate tipurile de pește au beneficii pentru sănătate, unele sunt mai bogate în anumiți nutrienți, sunt mai accesibile și sunt mai sărace în mercur. În baza acestor parametrii, nutriționiști citați de Yahoo.com au realizat au top al celor mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

Peștele este plin de nutrienți, de aceea ar trebui să îl incluzi în dieta ta de cel puțin două ori pe săptămână.

Pentru că este o sursă excelentă de proteine, te poate ajuta să nu mai simți senzația de foame între mese. De aceea, dacă ești la dietă peștele îți poate fi de mare ajutor. De asemenea, consumul adecvat de proteine ​​este important pentru menținerea și construirea masei musculare pe tot parcursul vieții.

Peștele poate fi o sursă alimentară importantă de vitamina D, un nutrient care susține sănătatea oaselor, reglarea imunității și controlul răspunsului inflamator.

Bogată în grăsimi omega-3, carnea de pește are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care protejează împotriva numeroaselor probleme de sănătate.

Sardine

Sardinele la conservă sunt cel mai bun pește pe care îl poți mânca. Nu doar datorită beneficiilor nutriționale, ci și a faptului că sunt accesibile ca preț și se găsesc aproape în orice magazin.

O conservă cu sardine pusă pe un fundal alb
Sardinele sunt disponibile în orice magazin / Shutterstock

Sardinele au un conținut ridicat de acizi grași omega 3, care ajută la reducerea inflamațiilor din corp. De asemenea, sunt studii care au asociat consumul de sardine cu un risc mai mic de depresie, de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Sardinele conservate sunt, de asemenea, bogate în calciu. O conservă aduce aceeași cantitate din acest minerale ca un pahar de lapte. Sunt, de asemenea, o sursă semnificativă de vitamina D, care ajută la absorbția calciului.

Un studiu din 2021 publicat în revista Clinical Nutrition a constatat că persoanele cu prediabet care au consumat sardine din conservă de două ori pe săptămână au avut o scădere a markerilor care indicau riscul de diabet de tip 2 și de boli de inimă în comparație cu cei care nu au consumat acest produs.

Somon

Consumat în întreaga lume, somonul este cunoscut pentru conținutul său ridicat de acizi grași omega-3, proteine și diverse vitamine și minerale.

File de somon pus pe un pat de gheață
Somonul se gătește cel mai simplu la cuptor sau la grătar / Shutterstock

Somonul este extrem de bogat în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. Acizii grași omega-3 ajută la reducerea inflamațiilor, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Somonul oferă proteine de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Somonul este o sursă excelentă de vitamine B12, D și seleniu. Vitamina B12 este crucială pentru sănătatea sistemului nervos și producerea de globule roșii, în timp ce vitamina D contribuie la sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

Somonul conține astaxantină, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor de deteriorările oxidative și poate reduce riscul de boli cronice.

Deși somonul are niveluri mai scăzute de mercur comparativ cu alți pești mari, este bine să îl consumi cu moderație. Recomandarea se aplică în special în cazul femeilor însărcinate și copiilor.

Păstrăv

Păstrăvul este o alternativă la somon, astfel încât pot fi interschimbabili în rețete. Păstrăvul are un gust mai blând decât somonul. Este și el bogat în grăsimi benefice omega-3, proteine ​​și alți nutrienți, cum ar fi vitamina D.

Două bucăți de păstrăv alături de câteva felii de lămâie
Păstrăvul are un gust mai blând decât alți pești / Shutterstock

Halibut

Halibutul este o alegere excelentă pentru grătar. Pe lângă proteine, halibutul aduce mai mult de 50% din necesarul zilnic de vitamina B12, un nutrient care joacă un rol vital în funcția nervoasă și energia celulară.

Halibutul servit alături de lămâie
Halibutul este un pește care se găsește cel mai des sub formă de fileur i/ Shutterstock

Deoarece are mai mult mercur decât alți pești, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA  recomandă nu fie consumat mai mult de o dată pe săptămână.

Creveți

Creveții sunt o sursă excelentă de proteine, cu conținut scăzut de calorii. Conține de asemenea și astaxantina, un carotenoid responsabil pentru nuanța roz a creveților. 

Mai mulți creveți puși pe un blat de lemn
Creveții sunt foarte versatili, putând fi gătiți în foarte multe moduri / Shutterstock

Studiile sugerează că acest compus are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Poate ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative și diabetului de tip 2.

Cod

Codul are un conținut foarte scăzut de calorii. Are 100 de calorii la 200 g de pește și un aport de 23 g de proteine.

Pește cod pus pe un blat de lemn alături de mai multe felii de lămâie
Codul este un pește cu carne albă, cu puține calorii / Shutterstock

Codul conține alți nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B, care ajută corpul să transforme compușii din alimente în energie pentru celule. În plus, are nu are un gust foarte puternic.

Biban de mare

Bibanul de mare este un pește slab, care crește în Marea Mediterană. Este o sursă importantă de proteine ​​și vitamina D, un nutrient implicat în funcționarea sistemului imunitar, metabolismul glucozei și absorbția calciului.

Biban de mare pus pe o farfurie rotundă
Bibanul de mare se gătește deseori întreg / Shutterstock

Oasele sunt ușor de îndepărtat, așa că este adesea gătit întreg, fie că este prăjit în tigaie sau cuptor sau la grătar .

Hamsia

Acești pești mici și grasi sunt plini de nutrienți, inclusiv proteine, omega-3 și calciu. De asemenea, sunt bogați în seleniu, un antioxidant care protejează celulele de daune care pot duce la boli de inimă, cancer și alte probleme de sănătate.

Hamsii prăjite puse pe o farfurie neagră
Hamsiile conservate în ulei pot fi folosite în diverse preparate, cum ar fi pizza, paste și salate / Shutterstock

Midii

Midiile sunt bogate în fier și vitamina B12. De asemenea, conțin cantități semnificative de zinc și proteine. Au un conținut destul de scăzut de calorii: o porție tipică are doar aproximativ 100 de calorii.

Midii puse într-o crăticioară din inox
Midiile se servesc cu sos de usturoi / Shutterstock

Ton

Tonul la conservă este unul dintre cei mai convenabile și mai accesibile tipuri de pește. Conține proteine ​​și substanțe nutritive valoroase, inclusiv grăsimi omega-3, seleniu, fier și vitamina B12.

Salată cu ton servită într-o farfurie albă
Tonul este de obicei folosit în salate / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
murături asortate în saramură
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Mai multe borcane cu castraveți murați
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: Nu mi-a plăcut deloc gustul
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide