Cum să cureți grătarul la finalul sezonului: tips&tricks
Acum că toamna și-a intrat în drepturi, vei rări și gătitul la grătarul din curte. Este momentul să îl cureți în profunzime pentru ca atunci când îl vei folosi din nou să funcționeze perfect. Acest lucru trebuie făcut și pentru a-i prelungi durata de viață. Învață cum să cureți grătarul la finalul sezonului, fără prea mari bătăi de cap.
Un grătar murdar, plin de grăsimi, nu doar că nu va mai funcționa corect, dar din cauza resturilor rămase de la sesiunile anterioare de gătit, va schimba și gustul mâncării. În plus, există riscul să ia foc pentru că în combinație cu focul, grăsimea este un combustibil imprevizibil. Iată cum trebuie să cureți grătarul ca să fie ca nou.
Cum să cureți grătarul la finalul sezonului
Primul pas pe care trebuie să îl faci dacă vrei să cureți grătarul este să îl desfaci pe bucăți. Îți va fi mai ușor să le degresezi și vei avea acces în toate colțurile lui. Asigură-te că toate părțile sunt reci pentru a evita accidentele.
În interiorul grătarului ajung multe bucăți de carne sau legume. Poți să te ajuți de o spatulă veche sau de un cuțit pentru a râcâi efectiv toate resturile adunate pe pereți. Nu vei reuși să îl cureți perfect pentru că este destul de incomod însă, dacă depui suficient efort, vei obține un rezultat mulțumitor.
Dacă grătarul tău are și horn curăță-l și pe acesta pentru că acolo se strânge cenușă care-l va împiedica pe viitor să funcționeze corect. Pentru această operațiune vei avea nevoie și de niște mănuși, nu doar ca să nu te murdărești, ci și pentru a evita zgârieturile sau alte accidente.
Acestea sunt efectele consumului de alimente la grătar. Ce spun specialiștii despre această metodă de gătire.
Curăță toate piese mici și țevile
Dacă tot ai desfăcut grătarul, curăță-i toate părțile. Mai ales dacă funcționează cu gaz, vei observa că țevile se înfundă. Din această cauză, flacăra nu va mai avea putere. Un alt efect este că flacăra va fi portocalie, în loc de albastră, așa cum este normal. Acest lucru indică faptul că țevile sunt înfundate și gazul nu circulă corect prin ele.
Atunci când cureți capetele țevilor, asigură-te că începi din centru spre exterior, cu mișcări circulare, nu de sus în jos. Altfel, vei împinge mizeria în interiorul țevii și de acolo va fi mai greu să o scoți.
Dacă restul componentelor afectează funcționarea grătarului, ramele acestuia influențează gustul pe care îl va avea mâncarea. Pentru a le curăța cât mai bine trebuie să fie foarte bine încinse, iar tu trebuie să lucrezi cu mănuși folosindu-te de o perie de sârmă. Dacă este mult prea murdar, îl poți lăsa la înmuiat peste noapte în apă cu detergent degresant și de-abia apoi să îl cureți cu peria de sârmă.
Încearcă să previi depunerile viitoare de resturi alimentare
Pentru ca pe grătarul tău să nu mai rămână resturi de alimente după fiecare folosire, poți să îl ungi înainte de a pune carnea cu o ceapă crudă. Doar taie-o în două, înfige-o într-o furculiță de grătar și trece-o peste fiecare bară a acestuia. De asemenea, mai poți folosi și o bucată de carne grasă / slănină.
Curățarea în profunzime a grătarului trebuie făcută odată la câteva luni, nu doar la sfârșitul sezonului. Dacă simți că hornul este înfundat sau că flacăra nu este suficient de puternică, atunci poți repeta procesul ori de câte ori este nevoie.
De asemenea, e foarte important să știi care sunt greșelile de evitat atunci când faci grătar.