Cum să cureți grătarul la finalul sezonului: tips&tricks

Acum că toamna și-a intrat în drepturi, vei rări și gătitul la grătarul din curte. Este momentul să îl cureți în profunzime pentru ca atunci când îl vei folosi din nou să funcționeze perfect. Acest lucru trebuie făcut și pentru a-i prelungi durata de viață. Învață cum să cureți grătarul la finalul sezonului, fără prea mari bătăi de cap.

Publicat: 8 octombrie 2022, 08:40
Un grătar, cu o perie de sâmrbă pe el, gata de curățat
Grătarul trebuie curățat odată la câteva luni / Shutterstock

Un grătar murdar, plin de grăsimi, nu doar că nu va mai funcționa corect, dar din cauza resturilor rămase de la sesiunile anterioare de gătit, va schimba și gustul mâncării. În plus, există riscul să ia foc pentru că în combinație cu focul, grăsimea este un combustibil imprevizibil. Iată cum trebuie să cureți grătarul ca să fie ca nou.

Cum să cureți grătarul la finalul sezonului

Primul pas pe care trebuie să îl faci dacă vrei să cureți grătarul este să îl desfaci pe bucăți. Îți va fi mai ușor să le degresezi și vei avea acces în toate colțurile lui. Asigură-te că toate părțile sunt reci pentru a evita accidentele.

În interiorul grătarului ajung multe bucăți de carne sau legume. Poți să te ajuți de o spatulă veche sau de un cuțit pentru a râcâi efectiv toate resturile adunate pe pereți. Nu vei reuși să îl cureți perfect pentru că este destul de incomod însă, dacă depui suficient efort, vei obține un rezultat mulțumitor.

Dacă grătarul tău are și horn curăță-l și pe acesta pentru că acolo se strânge cenușă care-l va împiedica pe viitor să funcționeze corect. Pentru această operațiune vei avea nevoie și de niște mănuși, nu doar ca să nu te murdărești, ci și pentru a evita zgârieturile sau alte accidente.

Acestea sunt efectele consumului de alimente la grătar. Ce spun specialiștii despre această metodă de gătire.

Citește și

Curăță toate piese mici și țevile

Dacă tot ai desfăcut grătarul, curăță-i toate părțile. Mai ales dacă funcționează cu gaz, vei observa că țevile se înfundă. Din această cauză, flacăra nu va mai avea putere. Un alt efect este că flacăra va fi portocalie, în loc de albastră, așa cum este normal. Acest lucru indică faptul că țevile sunt înfundate și gazul nu circulă corect prin ele.

Atunci când cureți capetele țevilor, asigură-te că începi din centru spre exterior, cu mișcări circulare, nu de sus în jos. Altfel, vei împinge mizeria în interiorul țevii și de acolo va fi mai greu să o scoți.

Dacă restul componentelor afectează funcționarea grătarului, ramele acestuia influențează gustul pe care îl va avea mâncarea. Pentru a le curăța cât mai bine trebuie să fie foarte bine încinse, iar tu trebuie să lucrezi cu mănuși folosindu-te de o perie de sârmă. Dacă este mult prea murdar, îl poți lăsa la înmuiat peste noapte în apă cu detergent degresant și de-abia apoi să îl cureți cu peria de sârmă.

Încearcă să previi depunerile viitoare de resturi alimentare

Pentru ca pe grătarul tău să nu mai rămână resturi de alimente după fiecare folosire, poți să îl ungi înainte de a pune carnea cu o ceapă crudă. Doar taie-o în două, înfige-o într-o furculiță de grătar și trece-o peste fiecare bară a acestuia. De asemenea, mai poți folosi și o bucată de carne grasă / slănină.

Curățarea în profunzime a grătarului trebuie făcută odată la câteva luni, nu doar la sfârșitul sezonului. Dacă simți că hornul este înfundat sau că flacăra nu este suficient de puternică, atunci poți repeta procesul ori de câte ori este nevoie.

De asemenea, e foarte important să știi care sunt greșelile de evitat atunci când faci grătar.

Citește și
CELE MAI CITITE
Spaghete cu ton și sos de roșii, decorate cu măsline, capere și ceapă verde
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Un platou mare și roz cu vanillekipferl pudrate cu mult zahăr
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Pateu de năut cu ciuperci în borcan și pe felii de pâine
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Tocăniță de dovlecei în bol negru cu lingură
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Negresă cu fulgi de ovăz pe un platou alături de furculițe și o masă albă
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Te-ar mai putea interesa și
când cumperi de la supermarket
7 greșeli pe care le faci când cumperi de la supermarket
7 greșeli pe care le faci când cumperi de la supermarket
O imagine cu o cutie de lemn albă care să ilustreze cum se păstrează morcovii proaspeți
Cea mai simplă metodă de a păstra morcovii proaspeți chiar și o lună
Cea mai simplă metodă de a păstra morcovii proaspeți chiar și o lună
Pierce Brosnan în rolul lui James Bond în timp ce se află într-o mașină și ține în mână un pistol
Cum reușește Pierce Brosnan să arate ca James Bond. Actorul are un fizic de invidiat la aproape 70 de ani
Cum reușește Pierce Brosnan să arate ca James Bond. Actorul are un fizic de invidiat la aproape 70 de ani
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Regele Charles al III-lea cu o înghețată în mână alături de soția sa, Regina Consort Camilla
08:00
5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată 5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată
Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
07:00
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe o hârtie de copt așezată pe un tocător de lemn
06:00
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Un borcan de dulceață de ceapă roșie alături de o ceapă roșie
7 decembrie, 08:00
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
7 decembrie, 07:00
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
sos pentru marinarea cărnii de vită pus peste bucăți de carne de vită
7 decembrie, 06:00
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
ienibahar întreg și ienibahar măcinat pe o masă de lemn
6 decembrie, 08:00
Ienibahar. La ce se folosește și ce gust are Ienibahar. La ce se folosește și ce gust are
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
6 decembrie, 07:00
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
1
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
O porție de brioșe cu măr și fulgi de ovăz este perfectă pentru toți membrii familiei. Brioșele nu au zahăr sau făină și cu toate acestea sunt suficient de dulci și...
Negresă cu fulgi de ovăz pe un platou alături de furculițe și o masă albă
2
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Pentru această negresă cu fulgi de ovăz nu ai nevoie de ouă, zahăr sau de făină și nici de prea multe pregătiri. Practic, în două minute, va fi gata de pus...
Bol cu ciulama de ciuperci cu usturoi servită cu mămăliguță
3
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Dintre cele mai delicioase rețete de post pe care le poți prepara pentru masa de prânz sau cină, rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi ocupă un loc fruntaș. Ciupercile sunt...
Prajitura cu foi de napolitane si mac, asezata pe o farfurie
4
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană, un desert ușor de făcut și care va atrage toate privirile. Cu cât foile de napolitană sunt mai calitative, cu atât prăjitura se va păstra...
Cozonacul fără frământare are cremă de ciocolată și blat pufos
5
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Rețeta de cozonac fără frământare este preferata tuturor atunci când vine vorba despre masa de festivă de sărbători. Aroma de cozonac în casă este primul semn de sărbătoate. Dacă până acum...
Parteneri
Remedii împotriva răcelii și gripei. Cum îți poți stimula imunitatea

Remedii împotriva răcelii și gripei. Cum îți poți stimula imunitatea

Remedii împotriva răcelii și gripei. Cum îți poți stimula imunitatea
Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"
Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”
Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului
Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună
Programul înfricoșător care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT
Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao
Dua Lipa are încă o statuie de ceară. Artista a filmat întregul proces de creație

Dua Lipa are încă o statuie de ceară. Artista a filmat întregul proces de creație

Dua Lipa are încă o statuie de ceară. Artista a filmat întregul proces de creație
fresh
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
închide