11 trucuri culinare de la bunica la care să renunți chiar azi. De ce e indicat să nu le mai folosești

Sunt sfaturi legate de gătit care au trecut bariera timpului, deși sunt folosite de zeci de ani. Altele s-au dovedit a fi nu doar mâncătoare de timp dar și periculoase pentru sănătate. Iată 11 trucuri culinare de la bunica la care să renunți chiar azi. Vezi de ce e indicat să nu le mai folosești.

Femeie care spală un pui sub un jet de apă
Recomandarea specialiștilor în siguranță alimentară este să nu spălăm carnea de pui / Shutterstock

Poate ai gătit și tu cu mama sau cu bunica ta și ți-au povestit că anumite tehnici de lucru în bucătărie sau trucuri le știu și ele de la alte persoane mai în vârstă din familie. Unele dintre ele au rămas utile chiar și în secolul electrocasnicelor ultrainteligente. În schimb, pe unele dintre ele ar trebui să le dai uitării pentru că îți fac mai mult rău decât bine.

Trucuri culinare de la bunica la care să renunți chiar azi

Unele tehnici pot fi învechite. Specialiștii în bucătărie îți vin în ajutr cu câteva sfaturi și te ajută să înțelegei de ce anumite tehnici nu ar mai trebui folosite în pregătirea preparatelor. În cele ce urmează vei descoperi care sunt sfaturile culinare de la bunica la care ar fi indicat să renunți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Spală puiul înainte de a-l găti

Pentru bunicile noastre este un semn al lipsei de igienă să pui carnea de pui la gătit așa cum ai scos-o din caserolă, însă experții în siguranța alimentară ne asigură că exact așa trebuie făcut.

Carnea de pui poate fi purtătoare de salmonella și în momentul în care o speli sub jet de apă poți contamina nu doar chiuveta, ci și alte ingrediente sau ustensile din jur.

Află cât timp rezistă carnea de pui în frigider.

Dacă deschizi ușa cuptorului prăjiturile se vor lăsa

În mod ideal nu ar trebui să deschizi ușa cuptorului în timpul procesului de gătire pentru că va trebui să mărești timpul de preparare termică.

Cuptorul va pierde din căldură și va trebui să lași mâncarea mai mult timp la gătit. Dacă în mod accidental deschizi ușa pentru câteva secunde nu se va întâmpla absolut nimic rău.

Coace cartofii doar în folie de aluminiu

Dacă vrei cartofi copți crocanți la exterior și moi la interior este suficient să îi înțepi cu o furculiță înainte de a-i pune la cuptor și să îi freci cu puțină sare și ulei. Pune-i într-o tavă și coace-i așa. Nu ai nevoie de nicio folie!

Descoperă rețeta de cartofi evantai cu șuncă.

Pune o lingură de ulei în apa în care fierbi pastele

Dacă pui ulei în apa în care fierbi pastele faci mai mult rău decât bine. Riști ca pastele să se lipsească între ele și să ai un ghem imens de făină fiartă.

Alcoolul se evaporă prin gătire

Timpul de care are nevoie alcoolul pentru a se evapora dintr-un preparat depinde forte mult de tipul acestuia și de tehnica de gătire. Pe aragaz are nevoie de minimum 15 minute, iar în cuptor de 30.

Toate ouăle au salmonella

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA spune că riscul ca un ou să aibă salmonella este de 0,005%.

Fermele au acum sisteme mult mai performante de curățare, cu tehnologie UV, prin care bacteriile periculoase sunt distruse eficient.

Carnea de porc trebuie să aibă 70°C în interior

Trichineloza este des întâlnită acum 40 de ani, iar efectele sale asupra sănătății erau destul de grave. Astăzi, prin testele și controalele care se fac riscurile sunt mult mai mici. Atunci când gătești carne de porc ea are nevoie de 60°C la interior pentru a fi gustoasă și consumată în siguranță.

Carnea se dezgheață la temperatura camerei

Mamele și bunicile noastre obișnuiau să scoată carnea din congelator și să o lase pe masa din bucătărie pentru a se dezgheța până când veneau ele de la treabă.

Această practică este periculoasă pentru că bacteriile se pot reproduce foarte repede la temperatura camerei. Recomandat este ca decongelarea să se facă în frigider.

Încearcă și o rețetă de pulpe de pui la tigaie.

Pune oțet sau bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle

Deseori se punea oțet sau bicarbonat de sodiu în apa în care erau fierte ouăle pentru ca acestea să se decojească mai repede. Efectul nu era întotdeauna cel dorit. Dacă vrei să fierbi ouă și să le cureți repede, alege ouă mai vechi.

Nu spăla tigăi de fontă

Tigăile moderne din fontă sunt realizate astfel încât să poată fi curățate cu apă și detergent de vase. Totuși, după spălare trebuie unsă cu ulei și lăsată pe foc până când se usucă.

Taie carnea pentru a vedea dacă este gata

Dacă ai o bucată mare de carne la cuptor și o secționezi pentru a vedea dacă este gata nu vei face decât să permiți umezelii să se evapore.

Carnea nu va mai fi suculentă, ba chiar se va usca prea mult. Cel mai sigur este să folosești un termometru pentru carne. În felul acesta vei știi care este temperatura interioară a cărnii și o vei scoate din cuptor exact când este gata.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Analist: PSD ar putea face schema Bulgaria din martie, după rezultatul alegerilor din Bucureşti
Analist: PSD ar putea face "schema Bulgaria" din martie, după rezultatul alegerilor din Bucureşti
Analist: PSD ar putea face "schema Bulgaria" din martie, după rezultatul alegerilor din Bucureşti
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
(P) Un brand internațional, acum prezent și în România
(P) Un brand internațional, acum prezent și în România
(P) Un brand internațional, acum prezent și în România
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide