11 trucuri culinare de la bunica la care să renunți chiar azi. De ce e indicat să nu le mai folosești

Sunt sfaturi legate de gătit care au trecut bariera timpului, deși sunt folosite de zeci de ani. Altele s-au dovedit a fi nu doar mâncătoare de timp dar și periculoase pentru sănătate. Iată 11 trucuri culinare de la bunica la care să renunți chiar azi. Vezi de ce e indicat să nu le mai folosești.

Femeie care spală un pui sub un jet de apă
Recomandarea specialiștilor în siguranță alimentară este să nu spălăm carnea de pui / Shutterstock

Poate ai gătit și tu cu mama sau cu bunica ta și ți-au povestit că anumite tehnici de lucru în bucătărie sau trucuri le știu și ele de la alte persoane mai în vârstă din familie. Unele dintre ele au rămas utile chiar și în secolul electrocasnicelor ultrainteligente. În schimb, pe unele dintre ele ar trebui să le dai uitării pentru că îți fac mai mult rău decât bine.

Trucuri culinare de la bunica la care să renunți chiar azi

Unele tehnici pot fi învechite. Specialiștii în bucătărie îți vin în ajutr cu câteva sfaturi și te ajută să înțelegei de ce anumite tehnici nu ar mai trebui folosite în pregătirea preparatelor. În cele ce urmează vei descoperi care sunt sfaturile culinare de la bunica la care ar fi indicat să renunți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Spală puiul înainte de a-l găti

Pentru bunicile noastre este un semn al lipsei de igienă să pui carnea de pui la gătit așa cum ai scos-o din caserolă, însă experții în siguranța alimentară ne asigură că exact așa trebuie făcut.

Carnea de pui poate fi purtătoare de salmonella și în momentul în care o speli sub jet de apă poți contamina nu doar chiuveta, ci și alte ingrediente sau ustensile din jur.

Află cât timp rezistă carnea de pui în frigider.

Dacă deschizi ușa cuptorului prăjiturile se vor lăsa

În mod ideal nu ar trebui să deschizi ușa cuptorului în timpul procesului de gătire pentru că va trebui să mărești timpul de preparare termică.

Cuptorul va pierde din căldură și va trebui să lași mâncarea mai mult timp la gătit. Dacă în mod accidental deschizi ușa pentru câteva secunde nu se va întâmpla absolut nimic rău.

Coace cartofii doar în folie de aluminiu

Dacă vrei cartofi copți crocanți la exterior și moi la interior este suficient să îi înțepi cu o furculiță înainte de a-i pune la cuptor și să îi freci cu puțină sare și ulei. Pune-i într-o tavă și coace-i așa. Nu ai nevoie de nicio folie!

Descoperă rețeta de cartofi evantai cu șuncă.

Pune o lingură de ulei în apa în care fierbi pastele

Dacă pui ulei în apa în care fierbi pastele faci mai mult rău decât bine. Riști ca pastele să se lipsească între ele și să ai un ghem imens de făină fiartă.

Alcoolul se evaporă prin gătire

Timpul de care are nevoie alcoolul pentru a se evapora dintr-un preparat depinde forte mult de tipul acestuia și de tehnica de gătire. Pe aragaz are nevoie de minimum 15 minute, iar în cuptor de 30.

Toate ouăle au salmonella

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA spune că riscul ca un ou să aibă salmonella este de 0,005%.

Fermele au acum sisteme mult mai performante de curățare, cu tehnologie UV, prin care bacteriile periculoase sunt distruse eficient.

Carnea de porc trebuie să aibă 70°C în interior

Trichineloza este des întâlnită acum 40 de ani, iar efectele sale asupra sănătății erau destul de grave. Astăzi, prin testele și controalele care se fac riscurile sunt mult mai mici. Atunci când gătești carne de porc ea are nevoie de 60°C la interior pentru a fi gustoasă și consumată în siguranță.

Carnea se dezgheață la temperatura camerei

Mamele și bunicile noastre obișnuiau să scoată carnea din congelator și să o lase pe masa din bucătărie pentru a se dezgheța până când veneau ele de la treabă.

Această practică este periculoasă pentru că bacteriile se pot reproduce foarte repede la temperatura camerei. Recomandat este ca decongelarea să se facă în frigider.

Încearcă și o rețetă de pulpe de pui la tigaie.

Pune oțet sau bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle

Deseori se punea oțet sau bicarbonat de sodiu în apa în care erau fierte ouăle pentru ca acestea să se decojească mai repede. Efectul nu era întotdeauna cel dorit. Dacă vrei să fierbi ouă și să le cureți repede, alege ouă mai vechi.

Nu spăla tigăi de fontă

Tigăile moderne din fontă sunt realizate astfel încât să poată fi curățate cu apă și detergent de vase. Totuși, după spălare trebuie unsă cu ulei și lăsată pe foc până când se usucă.

Taie carnea pentru a vedea dacă este gata

Dacă ai o bucată mare de carne la cuptor și o secționezi pentru a vedea dacă este gata nu vei face decât să permiți umezelii să se evapore.

Carnea nu va mai fi suculentă, ba chiar se va usca prea mult. Cel mai sigur este să folosești un termometru pentru carne. În felul acesta vei știi care este temperatura interioară a cărnii și o vei scoate din cuptor exact când este gata.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât timp se ţin alimentele la congelator
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
Cu ce se poate înlocui praful de copt
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Camelia Potec, planuri de nuntă cu Sebastian Tudor. De ce nu au făcut până acum pasul cel mare.Cine vrea să organizeze evenimentul
Camelia Potec, planuri de nuntă cu Sebastian Tudor. De ce nu au făcut până acum pasul cel mare.Cine vrea să organizeze evenimentul
Camelia Potec, planuri de nuntă cu Sebastian Tudor. De ce nu au făcut până acum pasul cel mare.Cine vrea să organizeze evenimentul
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide