3 coji de fructe pe care nu trebuie să le mai arunci. Iată ce poți face cu ele
Dacă vrei să economisești ceva bani sau, pur și simplu, nu îți place să arunci mâncarea poți să începi prin a folosi și cojile de la ananas, banane și pepene. Află mai multe despre cele 3 coji de fructe pe care nu trebuie să le mai arunci. Iată ce poți face cu ele.
Majoritatea cojilor de fructe pot fi refolosite în gospodărie, fie în diverse preparate, ca îngrășământ sau doar ca decor. Important este să fii deschisă la idei și să încerci măcar odată să nu le mai arunci la gunoi.
3 coji de fructe pe care nu trebuie să le mai arunci
Cele trei fructe vedetă sunt reprezentate de ananas, banane și pepene. Cojile acestor fructe au niște prorpietăți uimitoare și le poți găsi cu ușurință o întrebuințare în bucătărie. Specialiștii îți vin în ajutor și îți oferă câteva sfaturi utile. Iată ce poți face cu cojile acestor trei fructe delicioase.
Coaja de ananas
Ananasul este un fruct exotic cu o aromă unică, ușor stringentă. Data viitoare când îl cureți nu mai arunca coaja la gunoi. O poți folosi pentru a mulțime de scopuri contribuind astfel la reducerea risipei alimentare.
Din coaja de ananas poți face un ceai foarte parfumat, plin de antioxidanți. Pune-o într-o tigaie cu apă, bețe de scorțișoară, anason stelat și cardamon și lasă-le să fiarbă 20 de minute. După aceea poți reduce temperatura și mai lăsa pe foc încă 30 de minute. Se poate consuma îndulcit sau nu, rece sau cald.
Tot din coaja de ananas poți face o băutură acidulată. Tot ce trebuie să faci este să pui coaja de ananas cu o limetă tăiată felii și 100 g zahăr la fermentat. Servește această băutură alături de rulouri cu scorțișoară.
Dacă vrei poți condimenta amestecul cu bețe de scoțișoară și cardamon. Toate ingredientele se pun într-un borcan, se acoperă cu apă. Se lasă 3 zile la fermentat la temperatura camerei, acoperit doar cu un prosop de bucătărie curat. După aceea se strecoară și se păstrează în sticle la frigider.
Coaja de banană
Nu îți imaginezi cât de versatilă poate fi coaja de banana. Aplicată pe piele poate ameliora efectele arsurilor solare sau poate fi folosită în bucătărie.
Din coji de banană foarte coapte poți face bacon vegan. Împarte coaja în 4 fâșii. Folosindu-te de o lingură curăță toată partea albă de pe interiorul cojii. Din sos de soia, sirop de arțar, paprika afumată și pudră de usturoi fă o marinadă în care lasă cojile de banană pentru aproximativ două ore. Apoi prăjește-le până când devin aurii și vei avea 4 felii de bacon vegan.
Din coji de banană poți face și marmeladă. Pune-le la fiert cu apă și zahăr și lasă-le până compoziția se îngroașă. Dacă vrei să faci un chutney pe care să îl servești alături de friptură poți pune și ceapă tocată.
Ceaiul din coji de banană este foarte parfumat și se face cât se poate de simplu. Într-un vas pune apă, cojile de banană și bețe de scorțișoară și lasă-le să fiarbă.
Se acoperă, se dă focul mai mic și se fierbe încă 8-10 minute. Se ia de pe foc, se scoate coaja de banane, se adaugă puțin extract de vanilie și se servește înainte de culcare pentru un somn mai odihnitor. Descoperă mai multe întrebuințări simple ale cojilor de banane.
Coaja de pepene roșu
Coaja de la pepenele roșu poate avea efect de hidratare la fel ca pulpa fructului.
Cea mai simplă metodă de a folosi coaja de la pepene este să pui câteva bucăți în apă cu miere, ghimbir, mentă și limetă, să le lași câteva ore să se infuzeze și apoi să o consumi ca pe o băutură răcoritoare și parfumată. Descoperă mai multe și despre beneficiile semințelor de pepene.
Din coaja de pepene poți face o dulceață delicioasă care se potrivește de minune cu orice fel de brânzeturi. Este chiar un mod rafinat de a completa un platou cu sortimente de brânză fină.
Coaja de pepene se poate mura, atât în sare, cât și în oțet. Poți să folosești întreg pepenele, dar la fel de bine, poți să conservi doar coaja, alături de alte legume.