3 coji de fructe pe care nu trebuie să le mai arunci. Iată ce poți face cu ele

Dacă vrei să economisești ceva bani sau, pur și simplu, nu îți place să arunci mâncarea poți să începi prin a folosi și cojile de la ananas, banane și pepene. Află mai multe despre cele 3 coji de fructe pe care nu trebuie să le mai arunci. Iată ce poți face cu ele.

Coajă de pepene refolosită pentru a se prepara din ea dulceață
Din coaja de pepene roșu poți face o dulceață delicioasă / Shutterstock

Majoritatea cojilor de fructe pot fi refolosite în gospodărie, fie în diverse preparate, ca îngrășământ sau doar ca decor. Important este să fii deschisă la idei și să încerci măcar odată să nu le mai arunci la gunoi.

3 coji de fructe pe care nu trebuie să le mai arunci

Cele trei fructe vedetă sunt reprezentate de ananas, banane și pepene. Cojile acestor fructe au niște prorpietăți uimitoare și le poți găsi cu ușurință o întrebuințare în bucătărie. Specialiștii îți vin în ajutor și îți oferă câteva sfaturi utile. Iată ce poți face cu cojile acestor trei fructe delicioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Coaja de ananas

Ananasul este un fruct exotic cu o aromă unică, ușor stringentă. Data viitoare când îl cureți nu mai arunca coaja la gunoi. O poți folosi pentru a mulțime de scopuri contribuind astfel la reducerea risipei alimentare.

Din coaja de ananas poți face un ceai foarte parfumat, plin de antioxidanți. Pune-o într-o tigaie cu apă, bețe de scorțișoară, anason stelat și cardamon și lasă-le să fiarbă 20 de minute. După aceea poți reduce temperatura și mai lăsa pe foc încă 30 de minute. Se poate consuma îndulcit sau nu, rece sau cald.

Tot din coaja de ananas poți face o băutură acidulată. Tot ce trebuie să faci este să pui coaja de ananas cu o limetă tăiată felii și 100 g zahăr la fermentat. Servește această băutură alături de rulouri cu scorțișoară.

Dacă vrei poți condimenta amestecul cu bețe de scoțișoară și cardamon. Toate ingredientele se pun într-un borcan, se acoperă cu apă. Se lasă 3 zile la fermentat la temperatura camerei, acoperit doar cu un prosop de bucătărie curat. După aceea se strecoară și se păstrează în sticle la frigider.

Citește și

Coaja de banană

Nu îți imaginezi cât de versatilă poate fi coaja de banana. Aplicată pe piele poate ameliora efectele arsurilor solare sau poate fi folosită în bucătărie.

Din coji de banană foarte coapte poți face bacon vegan. Împarte coaja în 4 fâșii. Folosindu-te de o lingură curăță toată partea albă de pe interiorul cojii. Din sos de soia, sirop de arțar, paprika afumată și pudră de usturoi fă o marinadă în care lasă cojile de banană pentru aproximativ două ore. Apoi prăjește-le până când devin aurii și vei avea 4 felii de bacon vegan.

Din coji de banană poți face și marmeladă. Pune-le la fiert cu apă și zahăr și lasă-le până compoziția se îngroașă. Dacă vrei să faci un chutney pe care să îl servești alături de friptură poți pune și ceapă tocată.

Ceaiul din coji de banană este foarte parfumat și se face cât se poate de simplu. Într-un vas pune apă, cojile de banană și bețe de scorțișoară și lasă-le să fiarbă.

Se acoperă, se dă focul mai mic și se fierbe încă 8-10 minute. Se ia de pe foc, se scoate coaja de banane, se adaugă puțin extract de vanilie și se servește înainte de culcare pentru un somn mai odihnitor. Descoperă mai multe întrebuințări simple ale cojilor de banane.

Coaja de pepene roșu

Coaja de la pepenele roșu poate avea efect de hidratare la fel ca pulpa fructului.

Cea mai simplă metodă de a folosi coaja de la pepene este să pui câteva bucăți în apă cu miere, ghimbir, mentă și limetă, să le lași câteva ore să se infuzeze și apoi să o consumi ca pe o băutură răcoritoare și parfumată. Descoperă mai multe și despre beneficiile semințelor de pepene.

Din coaja de pepene poți face o dulceață delicioasă care se potrivește de minune cu orice fel de brânzeturi. Este chiar un mod rafinat de a completa un platou cu sortimente de brânză fină.

Coaja de pepene se poate mura, atât în sare, cât și în oțet. Poți să folosești întreg pepenele, dar la fel de bine, poți să conservi doar coaja, alături de alte legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
File de somon preparat la airfryer
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
21 august, 06:02
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
21 august, 05:37
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Iubire cu scântei pe un iaht de lux. Ce i-a făcut Vittoria Ceretti lui Leonardo DiCaprio atunci când actorul s-a întors cu spatele
Iubire cu scântei pe un iaht de lux. Ce i-a făcut Vittoria Ceretti lui Leonardo DiCaprio atunci când actorul s-a întors cu spatele
Iubire cu scântei pe un iaht de lux. Ce i-a făcut Vittoria Ceretti lui Leonardo DiCaprio atunci când actorul s-a întors cu spatele
Şoferul nici nu a frânat. Mărturia mamei unuia dintre copiii loviţi de maşină pe trecere, în Târgu Mureş
"Şoferul nici nu a frânat". Mărturia mamei unuia dintre copiii loviţi de maşină pe trecere, în Târgu Mureş
"Şoferul nici nu a frânat". Mărturia mamei unuia dintre copiii loviţi de maşină pe trecere, în Târgu Mureş
Un viitor strălucit. Mesajul cu care Prințișorul Craiovei și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
„Un viitor strălucit”. Mesajul cu care „Prințișorul Craiovei” și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
„Un viitor strălucit”. Mesajul cu care „Prințișorul Craiovei” și-a luat fanii prin surprindere. Cum s-a putut fotografia
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
fresh
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
închide