Griș cu lapte. Trucuri pentru a obține gustul copilăriei

timpul de preparare
Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Există mii de deserturi în lume, însă unul singur îți va aduce mereu aminte de copilărie. Cremos, cald, dulce atât cât trebuie, grișul cu lapte este una dintre cele mai dragi amintiri ale copilăriei. Îl asociezi cu „ceva bun”, cu confortul, liniștea și iubirea. Pentru griș cu lapte preparat după rețeta bunicii ai nevoie și de câteva trucuri pentru a obține gustul copilăriei.

Griș cu lapte servit în trei boluri și decorat cu scorțișoară
Grișul cu lapte se poate servi cu scorțișoară, vanilie, coajă de lămâie sau de portocală / Shutterstock

Grișul cu lapte are origini vechi și este iubit în întreaga lume. Unele surse istorice spun că rețeta tradițională provine din Europa Centrală și de Est, dar variante ale acestui desert pot fi găsite în bucătăriile multor țări sub diverse variante.

În unele locuri, în loc de griș în lapte sunt fierte hrișcă sau chiar mălai de porumb. Ideea însă rămâne aceeași, o rețetă simplă, cu puține ingrediente, care devin un preparat delicios. Atunci când faci griș cu lapte rețeta poate fi adaptată preferințelor tale foarte ușor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se folosește o oală cu fund gros pentru a evita arderea grișului. Se pune în ea laptele și se încălzește la foc mediu. Apoi se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se amestecă până când se dizolvă complet. Acum se pot adăuga și scorțișoara și/sau esența de vanilie.

Cum prepari rețeta de griș cu lapte

Când laptele începe să se încălzească și să elibereze aburi, se adaugă lent grișul în timp ce se amestecă continuu pentru a nu s e forma cocoloașe. Se reduce focul la minimum și se lasă amestecul să fiarbă în continuare, amestecând din când în când.

Timpul de fierbere depinde de tipul de griș folosit, dar în general, 10-15 minute sunt suficiente. Grișul trebuie să absoarbă laptele și să devină moale și pufos. După aceea, se adaugă untul și se amestecă până se topește și se încorporează complet.

Se servește grișul cu lapte cald în boluri individuale. Se pot adăuga și fructe proaspete, compot sau gem pe deasupra. Se poate servi atât cald, cât și rece.

Ce fel de lapte să folosești

Pentru a pregăti un delicios griș cu lapte, poți folosi diferite tipuri de lapte, în funcție de preferințe și cerințe dietetice. Cel mai comun tip de lapte este cel de vacă.

Poți folosi atât varianta integrală, cât și cea degresată fără a influența prea mult gustul sau textura desertului. Laptele integral are un conținut ridicat de grăsimi și oferă un gust bogat și cremos grișului.

Dacă ești vegetariană, vegană sau ai intoleranță la lactoză, poți utiliza lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale, laptele de soia sau laptele de nucă de cocos. Alegerea unui lapte vegetal poate schimba puțin gustul și textura, așa că ar trebui să încerci mai multe variante pentru a găsi preferata ta.

Pentru cei cu intoleranță la lactoză sau alergii la proteinele din lapte, există opțiuni speciale de lapte fără lactoză. Acestea sunt formulate pentru a fi mai ușor tolerate de sistemul digestiv.

În general, alegerea tipului de lapte depinde de preferințele personale, nevoile dietetice și gustul dorit. Laptele integral sau semidegresat este adesea preferat pentru a obține o textură mai cremoasă, în timp ce laptele degresat poate fi o alegere mai sănătoasă din punct de vedere cantității de grăsimi.

Laptele vegetal este o opțiune bună pentru cei cu diete speciale. Încearcă diferite variante și ajustează rețeta după preferințele tale.

Ce fel de arome se pot adăuga

Pentru a adăuga o notă aromată și a îmbogăți gustul grișului cu lapte poți utiliza o varietate de arome. Alegerea aromelor depinde de preferințele personale și de tipul de desert pe care dorești să-l creezi. Vanilia este cea mai comună alegere pentru că oferă un gust dulce și parfumat.

Poți folosi fie esență de vanilie, fie semințe de vanilie. La fel de potrivită este și scorțișoara care adaugă o notă caldă și condimentată. Poți presăra un praf de scorțișoară pe deasupra sau o poți amesteca în timpul procesului de fierbere.

Dacă vrei o notă mai proaspătă poți folosi coajă de portocală, de lămâie sau de limetă pe care le poți adăuga înainte să pui grișul în lapte. Pentru arome mai exotice poți folosi esență de lemn dulce, extract de nucă de cocos sau fulgi de cocos, esență de migdale sau de banane. Pentru un gust oriental poți folosi cardamom măcinat sau esență de trandafiri.

Pentru a adăuga arome, poți începe prin pune esența aleasă în lapte înainte de a-l încălzi sau direct în compoziția de griș în timpul preparării. Atenție la cantitatea de aromă adăugată, deoarece unele pot fi foarte concentrate. Începe cu o cantitate mică și adaugă mai mult, după gust, până când obții aroma dorită.

Cu ce se poate servi grișul cu lapte

Grișul cu lapte este un desert delicios și versatil, care poate fi servit în mai multe moduri. Evident, varianta cea mai la îndemână este să îl mănânci simplu. Dacă vrei să îl îmbogățești poți să presari deasupra fructe proaspete, cum ar fi căpșuni, fructe de pădure, felii de banane sau mere, pentru a adăuga prospețime și o notă de aciditate.

Atunci când nu ai fructe proaspete la îndemână un compot de mere sau pere poate fi turnat peste grișul cu lapte pentru un gust dulce și aromat. Sosurile de ciocolată sau de caramel sunt întotdeauna o idee bună, la fel ca și nucile și fructele uscate dacă vrei o textură mai interesantă. Dacă vrei un gust mai dulce poți pune în fiecare bol și câteva lingurițe de miere sau de sirop de arțar.

Grișul cu lapte poate fi servit cu o cupă de înghețată, oferind un contrast plăcut între căldura grișului și răcoarea înghețatei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
camembert la cuptor
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Banana bread din trei ingrediente pusă într-o tavă de copt
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
griș cu lapte vegetal
Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță
Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță
Porții de ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară, pe un tocător de lemn
Galerie foto
Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară
Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
varza murata si zeama de varza
06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide