Griș cu lapte. Trucuri pentru a obține gustul copilăriei

timpul de preparare
Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Există mii de deserturi în lume, însă unul singur îți va aduce mereu aminte de copilărie. Cremos, cald, dulce atât cât trebuie, grișul cu lapte este una dintre cele mai dragi amintiri ale copilăriei. Îl asociezi cu „ceva bun”, cu confortul, liniștea și iubirea. Pentru griș cu lapte preparat după rețeta bunicii ai nevoie și de câteva trucuri pentru a obține gustul copilăriei.

Griș cu lapte servit în trei boluri și decorat cu scorțișoară
Grișul cu lapte se poate servi cu scorțișoară, vanilie, coajă de lămâie sau de portocală / Shutterstock

Grișul cu lapte are origini vechi și este iubit în întreaga lume. Unele surse istorice spun că rețeta tradițională provine din Europa Centrală și de Est, dar variante ale acestui desert pot fi găsite în bucătăriile multor țări sub diverse variante.

În unele locuri, în loc de griș în lapte sunt fierte hrișcă sau chiar mălai de porumb. Ideea însă rămâne aceeași, o rețetă simplă, cu puține ingrediente, care devin un preparat delicios. Atunci când faci griș cu lapte rețeta poate fi adaptată preferințelor tale foarte ușor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se folosește o oală cu fund gros pentru a evita arderea grișului. Se pune în ea laptele și se încălzește la foc mediu. Apoi se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se amestecă până când se dizolvă complet. Acum se pot adăuga și scorțișoara și/sau esența de vanilie.

Cum prepari rețeta de griș cu lapte

Când laptele începe să se încălzească și să elibereze aburi, se adaugă lent grișul în timp ce se amestecă continuu pentru a nu s e forma cocoloașe. Se reduce focul la minimum și se lasă amestecul să fiarbă în continuare, amestecând din când în când.

Timpul de fierbere depinde de tipul de griș folosit, dar în general, 10-15 minute sunt suficiente. Grișul trebuie să absoarbă laptele și să devină moale și pufos. După aceea, se adaugă untul și se amestecă până se topește și se încorporează complet.

Se servește grișul cu lapte cald în boluri individuale. Se pot adăuga și fructe proaspete, compot sau gem pe deasupra. Se poate servi atât cald, cât și rece.

Ce fel de lapte să folosești

Pentru a pregăti un delicios griș cu lapte, poți folosi diferite tipuri de lapte, în funcție de preferințe și cerințe dietetice. Cel mai comun tip de lapte este cel de vacă.

Poți folosi atât varianta integrală, cât și cea degresată fără a influența prea mult gustul sau textura desertului. Laptele integral are un conținut ridicat de grăsimi și oferă un gust bogat și cremos grișului.

Dacă ești vegetariană, vegană sau ai intoleranță la lactoză, poți utiliza lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale, laptele de soia sau laptele de nucă de cocos. Alegerea unui lapte vegetal poate schimba puțin gustul și textura, așa că ar trebui să încerci mai multe variante pentru a găsi preferata ta.

Pentru cei cu intoleranță la lactoză sau alergii la proteinele din lapte, există opțiuni speciale de lapte fără lactoză. Acestea sunt formulate pentru a fi mai ușor tolerate de sistemul digestiv.

În general, alegerea tipului de lapte depinde de preferințele personale, nevoile dietetice și gustul dorit. Laptele integral sau semidegresat este adesea preferat pentru a obține o textură mai cremoasă, în timp ce laptele degresat poate fi o alegere mai sănătoasă din punct de vedere cantității de grăsimi.

Laptele vegetal este o opțiune bună pentru cei cu diete speciale. Încearcă diferite variante și ajustează rețeta după preferințele tale.

Ce fel de arome se pot adăuga

Pentru a adăuga o notă aromată și a îmbogăți gustul grișului cu lapte poți utiliza o varietate de arome. Alegerea aromelor depinde de preferințele personale și de tipul de desert pe care dorești să-l creezi. Vanilia este cea mai comună alegere pentru că oferă un gust dulce și parfumat.

Poți folosi fie esență de vanilie, fie semințe de vanilie. La fel de potrivită este și scorțișoara care adaugă o notă caldă și condimentată. Poți presăra un praf de scorțișoară pe deasupra sau o poți amesteca în timpul procesului de fierbere.

Dacă vrei o notă mai proaspătă poți folosi coajă de portocală, de lămâie sau de limetă pe care le poți adăuga înainte să pui grișul în lapte. Pentru arome mai exotice poți folosi esență de lemn dulce, extract de nucă de cocos sau fulgi de cocos, esență de migdale sau de banane. Pentru un gust oriental poți folosi cardamom măcinat sau esență de trandafiri.

Pentru a adăuga arome, poți începe prin pune esența aleasă în lapte înainte de a-l încălzi sau direct în compoziția de griș în timpul preparării. Atenție la cantitatea de aromă adăugată, deoarece unele pot fi foarte concentrate. Începe cu o cantitate mică și adaugă mai mult, după gust, până când obții aroma dorită.

Cu ce se poate servi grișul cu lapte

Grișul cu lapte este un desert delicios și versatil, care poate fi servit în mai multe moduri. Evident, varianta cea mai la îndemână este să îl mănânci simplu. Dacă vrei să îl îmbogățești poți să presari deasupra fructe proaspete, cum ar fi căpșuni, fructe de pădure, felii de banane sau mere, pentru a adăuga prospețime și o notă de aciditate.

Atunci când nu ai fructe proaspete la îndemână un compot de mere sau pere poate fi turnat peste grișul cu lapte pentru un gust dulce și aromat. Sosurile de ciocolată sau de caramel sunt întotdeauna o idee bună, la fel ca și nucile și fructele uscate dacă vrei o textură mai interesantă. Dacă vrei un gust mai dulce poți pune în fiecare bol și câteva lingurițe de miere sau de sirop de arțar.

Grișul cu lapte poate fi servit cu o cupă de înghețată, oferind un contrast plăcut între căldura grișului și răcoarea înghețatei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Banana bread din trei ingrediente pusă într-o tavă de copt
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
griș cu lapte vegetal
Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță
Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță
Porții de ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară, pe un tocător de lemn
Galerie foto
Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară
Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
închide