Cum poți face croissant cu ciocolată chiar la tine acasă
Croissantul este unul dintre cele mai rafinate produse se patiserie. Nu se poate să nu te îmbie cu mirosul lui bogat de unt. Atunci când este cald este cu atât mai bun, mai apetisant. Pentru că le găsești destul de rar preparate cum trebuie, poți încerca să faci pain au chocolat la tine acasă. Descoperă în cele ce urmează cum poți face croissant cu ciocolată chiar la tine acasă. Sfaturi pentru a obține cel mai bun desert.
Nu este ușor să faci acasă croissant cu ciocolată. Nu este nici cea mai economică rețetă. Totuși, merită să încerci măcar din când în când, pentru că vei descoperi ce înseamnă cu adevărat răsfățul simțurilor. Se va desface în straturi foarte subțiri, va avea o coajă ușor crocantă, iar gustul bogat de unt nu se compară cu nimic altceva.
Ingrediente
Mod de preparare
Se taie untul în patru felii și se pun în vasul unui mixer electric cu suport dotat cu cârlig pentru aluat. Apoi se adaugă făina, zahărul, sarea și drojdia.
Cum prepari rețeta de croissant cu ciocolată
Se pornește mixerul la viteză mică spre medie și se mixează un minut până când se combină ingredientele. Cu mixerul în funcțiune, se toarnă încet laptele.
După ce a fost pus tot laptele, se dă mixerul la viteză medie și se frământă aluatul timp de cel puțin 5 minute. În cazul în care se frământă cu mâna se respectă aceiași timpi. Aluatul va fi moale. Dacă după 5 minute aluatul este prea lipicios, se mai mixează până se desprinde de pe marginile vasului.
Se scoate aluatul din bolul mixerului și, cu mâinile înfăinate, se modelează într-o bilă. Se așează pe o tavă tapetă ușor cu făină. Se aplatizează ușor aluatul și se acoperă cu folie de plastic. Se vă da la rece pentru 30 de minute.
Cât timp se lasă aluatul la frigider
Se scoate aluatul din frigider, se scoate din tavă pe o suprafață înfăinată și se aplatizează cu mâinile. Apoi se întinde într-un dreptunghi cu dimensiunile de 36×25 cm. Trebuie să aibă exact forma și dimensiunile acestea.
Se pune aluatul întins înapoi pe tavă, se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider pentru minimum 4 ore.
Într-un castron mare, folosind un mixer de mână se bat untul și făina până când se omogenizează. se transferă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Folosind o lingură sau o spatulă mică, se netezește compoziția într-un dreptunghi de 18 × 25 cm. Se dă la rece pentru 30 de minute.
Laminarea aluatului
Se întinde aluatul de croissant într-un dreptunghi mare pe un blat ușor înfăinat. Se așează stratul de unt în centrul aluatului și se îndoaie fiecare capăt al aluatului peste el.
Se sigilează marginile aluatului peste stratul de unt cât de bine se poate cu ajutorul degetelor. Pe un blat ușor înfăinat, se modelează aluatul într-un dreptunghi de 25×50 cm. Se îndoaie aluatul în treimi pe lungime, ca și cum pe o o scrisoare.
Dacă aluatul este acum prea cald pentru a fi lucrat, se pune pentru 30 de minute la frigider acoperit cu folie de aluminiu.
Apoi se întoarce aluatul astfel încât capătul scurt să fie îndreptat spre persoana care îl lucrează. Se întinde din nou într-un dreptunghi de 25×50 cm, apoi se îndoaie pe lungime în treimi. Se mai dă la rece pentru 30 de minute.
Se scoate aluatul de la frigider și se întinde din nou într-un dreptunghi de 25×50 cm. Apoi se îndoaie în treimi pe lungime.
După aceasta a treia prelucrare se pune aluatul îndoit pe tava de copt tapetată, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru 4 ore sau peste noapte.
Formarea croissantelor
Se scoate aluatul din frigider. Pe un blat ușor înfăinat, se întinde într-un dreptunghi de 20 × 50 cm. Folosind un tăietor de pizza sau un cuțit ascuțit, se taie aluatul în jumătate pe verticală.
Fiecare dreptunghi subțire va avea 10 cm lățime. Apoi se taie 3 felii egale pe orizontală, obținând 8 dreptunghiuri de 10 × 12 cm. Se taie fiecare dreptunghi în jumătate pe lungime, astfel încât să rezulte 16 dreptunghiuri de 10 × 12 cm.
Se lucrează cu câte un dreptunghi pe rând. Folosind degetele sau un sucitor, se întinde pentru a avea aproximativ 20 cm lungime. Se pun câteva bucăți mici de ciocolată într-un singur strat la un capăt și se rulează strâns aluatul în jurul ciocolatei.
Se repetă pașii cu aluatul rămas, așezând cornurile formate pe 2 tăvi cu hârtie de copt, câte 8 pe foaie. Se acoperă lejer cu folie de plastic și se lasă să se odihnească la temperatura camerei timp de o oră. Apoi se dau la frigider pentru 1-12 ore.
Coacerea croissantelor de ciocolată
Se preîncălzește cuptorul la 204°C.
Se bat ingredientele pentru uns. Se scot croasantele din frigider și se ung ușor cu compoziția de ou. Se dau la cuptor 20 de minute. Se rotesc tăvile la jumătatea timpului de coacere. Dacă croasantele par să se ardă se reduce temperatura la 190°C.
Se scot croasantele cu ciocolată din cuptor și se lasă să se răcească câteva minute înainte de servire. Se pot pudra zahăr.